úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivovar Belveder - Železná Ruda

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

rozjezd minipivovaru, (hroch, 20.07.2007 10:19) celé vlákno | reagovat
Naprosto chápu, že v novém minipivovaru začínají s ležákem. Nové zařízení si musí sládek vyzkoušet tím druhem, který má nejvíc najetý a nejvíc ho zná. Když koupíte domů novou troubu na pečení, nebude v ní kuchařka taky hned píct sacherdort podle receptu, ale svoji již stokrát vyzkoušenou třenou bábovku, na který si vyzkouší jak trouba peče.
Jenom by mě zajímalo jak se rozjížděli se svými u nás neobvyklými pivy níže vychvalované Pivovarský dům a pan Richter. Jelikož se v praze objevuju jen sporadicky tak si matně pamatuju, že v prvním roce fungování pivovarského domu na Vánoce byl kromě ležáků k dispozici pouze kávou dochucený kávový kvasnicový ležák. Nebylo by od věci pro zasvěcené sepsat jednoduchou historii vaření různých druhů piva v pivovarském domě. Děkuji předem za krásný článek. hroch
Tak ještě pár vět., (Jiří.J, 20.07.2007 07:46) celé vlákno | reagovat
Omlouvám se M.Š., nějak jsem ulít.
Sám jsem zatím Alaskan Smoked Porter neměl:-)) Vždy jsem však o něm snil. No a přání se nám splnilo, náš kamarád byl v U.S.A a snad ho dovezl:-)).
Jinak ještě k naši pivům. Také se smutkem v srdci vzpomínám na to jaké byly Krušůvky, Kozlík, Plzeň...nemohu než zatlačit slzu. Když vzpomenu na tu pěnu, kterou jste dostali třeba U Černého vola, U Tygra...škoda mluvit. Vynikající byl i Braník začátkem 90 let. Pořádali jsme tehdy "pivní vandry" po naší domovině a navštěvovali různé pivovary a mám pocit, že skutečně tehdy byla většina pivka trošku o něčem jiném. Spousta dobrých pivovarů je navíc zrušena (vynikající Domažlice, Studená).
Podobně jako Chody a M.Š. bych se také nebránil, kdyby u nás v Brně byly nějaké značky z menších regionálních pivovarů, ale i přes úsilí, které jsme vyvíjeli směrem k hostinským (našim známým) jsme nic nepořídili. Jistě bych uvítal taková piva jako Rychtář, Pelhřimov, Březnice, Kout, Trutnov, Třeboň ad. v dobrém podání.
Bohužel u nás dostanete jen piva, která mi moc nevoní (Černá Hora, Strakonice ad.). Naštěstí dnes je na Flédě kvasnicový Pelhřimov 12% a ten je skutečně vynikající, tak hurá na něj!
Kvalita! především, (Petr Žalio, 19.07.2007 21:57) celé vlákno | reagovat
To já právě chápu, že se nedá cestovat stále za pivem do zahraničí. Proto zde pořád "bojuji" za to aby alespoň někdo (a právě u mini je nej šance) navařil i v CZ jiný druh piva abychom měli tu možnost ho občas pít i zde. A nebrojím obecně proti typu CZ Bohemian lager, ale jen proti jeho kvalitě, která šla totálně do kytek. Jak jsem se již zmínil-kdysi býval dobrý.
O to stejné jde i J.J., který zde několikrát říkal, že netrvá na tom aby se zde vařili všemožné typy piv (na ty dobré si stejně zajedeme ven, pokud to bude možné), ale že by mu stačil, stejně jako mě, kvalitní Ležák či Pilsener.
Abychom si nemuseli čistit ty zuby:))
PI, (Chody, 19.07.2007 21:16) celé vlákno | reagovat
Nicméně Vy světaběžníci musíte pochopit, že ne každý se do zahraničí na pivo dostane nebo tam dokonce kvůli pivu pojede.
Český konzument si prostě většinou dá to, co je v nejbližší hospodě.
Pak jsme my pivaři, kteří si v českém pivním světě vybírají a radši si dají lahvové a oželí točené, než by dali český (africký, holandský, belgický) eurobeer. Prostě pro české pivo žijeme, protože jsme jím odkojení (já osobně Gambrinusem, který býval v desítkách bezkonkurenční)
Pak jste Vy labužníci (zaznělo zde též mně se nelíbící slovo pivomilci), co nevíte roupama, co byste pili.
Chápu, že já Vám svými názory mohu být stejně nepochopitelný jako mně všichni Ti gambrihnusáci ...
Tím neříkám, že ostatní druhy piv musí být notně lepší než Vámi zatracovaný český ležák. Pro mě je ten "nudný ležáček" dost dobrý a chutná mi ...
TO PŽ, (Chody, 19.07.2007 21:12) celé vlákno | reagovat
První příspěvek od PŽ, s kterým se ztotožňuji. Možná spolu přeci zajdem na jedno ...
PI, (Chody, 19.07.2007 20:29) celé vlákno | reagovat
Mně se spíše zdá trapná věta "Asi bych se Vás mohl taky zeptat, co říkáte na Alaskan Smoked Porter."
Český ležák býval dobrý, (Petr Žalio, 19.07.2007 19:56) celé vlákno | reagovat
To Chody: tak to jsem blbě pochopil, já myslel euroležáky ze zahraničí a ne z ČR. Nicméně můžu jen potvrdit, že hodně lidí začalo pít pivo, jen proto, že jsme jim dali ochutnat jiný druh piva (např. Imperial Russian Stout, Lambic či Barley Wine atd.) Předtím vůbec pivo nepili, protože znali jen český ležák, který jim vůbec nechutnal.
Taky jsem nikdy neřekl, že vše české je špatné. Sám si rád dám dobře ošetřený Rychtář či Svijany.
A pamatuji na přelom 80 - 90 let, kdy čeští sládci ještě používali kvalitní suroviny a klasické technologické postupy a některá česká piva byla fantastická-Krušovice, Kozel, Budvar, Třeboň, Plzeň (tenkrát ještě jediný zástupce v CZ typu Pilsener) - což asi dnes musí znít podivně:). Pak zač 90. let ještě např. Náchod, Trutnov, Vratislavice, Louny, Studená, Samson, Protivín ap.)
Bohužel ty doby už jsou dávno pryč, a dnes je toho kvalitního tak málo, že při porovnání s good pivními styly světa nemá smysl a hlavně nezbývá čas se českým pivem moc zabývat. Zejména teď v posledních 5 letech, kdy ještě došlo k obrovskému boomu minipivovarů (zejména USA, Francie, Nizozemí, Itálie ap.) a všichni se předhání obrovskou nabídkou různých stylů, takže je potřeba vše pečlivě zmapovat a ochutnat.
Tím zároveň odpovídám Martinovi Š. - proto jsem neměl čas zajet např. do Chýně na Rauch, když ještě navíc ve francích teď začalo hodně pivovarů vařit tento styl. Zatím dostali přednost zde:). Opravdu je to náročné:))
no, (Martin Štros, 19.07.2007 17:02) celé vlákno | reagovat
Trapné? Mě jenom zajímal váš názor, v případě, že jste ho pil. Jestliže nepil, tak ok. Ani já bych kvůli tomu nejel 220km, v mém případě to bylo cca 10 km. Pan Žalio ale návštěvu zvažoval, jak psal v jednom komentáři, tak jsem to jenom zkusil.
oTÁZKY, (Jiří.J, 19.07.2007 16:21) celé vlákno | reagovat
Dovolím si odpovědět, ač dotaz směřoval na PŽ. Neberte to jako nějaké vychloubání nebo napadání. Máme toho nazkoušeného tolik, že kvůli jednomu kouřovému pivu nepoběžím cca 220km do Chýně. Věřím, že to může být chutné pivo, ale už si klidně dovolím být v tomto nad věcí
a klidně Rauch z Chýně oželím. Jednak to pro mě není nic nového jednak nežiji jen pivem. Otázky takového typu jsou spíše trapné. Asi bych se Vás mohl taky zeptat, co říkáte na Alaskan Smoked Porter.
trochu nepochopení, (Martin Štros, 19.07.2007 15:22) celé vlákno | reagovat
Koukám, že pro některé diskutující jsem se stal tím konzervativním, co nic nového nechce ochutnat. Pravý opak je pravdou! Já jel začátkem července do Chýně, abych si tam mohl koupit rauch, než bude pryč - povedlo se mi, ochutnal jsem a v duchu zatleskal - výborné pivo ! Pane Žalio, ochutnal jste ho? Co na něj říkáte, jen tak mimochodem? Akorát jsem tu vyjádřil pochybnost, zda nás takových není málo. Když jsem to dal ochutnat jednomu člověku, ušklíbl se- co to s tím pivem je? No a mě třeba zase moc nechutná ta pšenice od Primátora...
Odděluji svá přání (nechť se tu vaří všechno co existuje!) od reálného pohledu na věc (v Čechách se to ZATÍM neuživí). Situace se pomalu mění a bude měnit k lepšímu. Ale základem zůstane dlouho, hodně dlouhou klasické české pivo.
ještě dodatek, (Jiří.J, 19.07.2007 13:41) celé vlákno | reagovat
Mimochodem znám ve svém okolí několik lidí, kteří začali pivo pít právě díky svrchně kvašeným zahraničním pivům (pro Vás speciálům).
Tím, že měli od nás možnost ochutnat především belgická, ale i další zahraniční piva se začali zajímat i o ta naše. Dnes si v klidu zajdou i na dobrý Czech Lager. Pro každého není zkrátka nejpřitažlivější pivo z regionálního pivovaru nebo chcete- li obecně světlý ležák. Někoho hned osloví pšeničné, alt a ležák mu nic neřekne.
Ještě k Romanovi H. neviděl bych to tak černě s pivní osvětou. Dost lidí už ví, co je pšeničné pivo. Někteří si je sice pletou s kvasnicovým (i já takové znám), ale zase to není tak hrozné.
Já bych fakt lidi zase nepodceňoval, jsem přesvědčen, že by si konkrétně pšeničné pivo našlo cestu ke konzumentovi velmi rychle. Chybu nevidím jen v pivovarech (chápu, že se musí chovat i ekonomicky), ale daleko větší měrou v hospodských, kteří se bojí novinek.
PI, (Chody, 19.07.2007 13:40) celé vlákno | reagovat
To PŽ:
O krachu tu nebyla řeč, jen o tom, že každý pivovar potřebuje odbyt ...

Jestli 0,001 % pivních konzumentů pije euroležáky (vč. eurovýčepních) piv, kam tedy jde cca 12 000 000 hl vyrobených v Česku v podnicích produkujících europivo?

Mně nevadí jakákoliv zmínka o všem cizím, zahraničním nebo zkrátka jiném. Jak jsem psal i rád ochutnám. To spíš Vám vadí vše, co je české! Viz diskuse u článku o Vídni "Mám na pivní Rakousko stejně negativní názor jako Jura (přece jen bylo součástí jedné říše spolu s námi :)))", kde to ani smajlík nezachrání.

To JJ:
"Proč tolik averze k jiným stylům a druhům?" Jaká averze? Proč tolik averze k českým pivům, sládkům a všemu, co je české?!
Pilsener?, (Petr Žalio, 19.07.2007 13:16) celé vlákno | reagovat
V rozhovoru nepíšou, že by měli dělat typ Pilsener, tak z toho usuzuji, že ho vařit nebudou. Ale třeba se ještě rozmyslí?-:) Máte pravdu, uvidíme, třeba bude překvápko..??:))
Roman Holoubek a Chody, (Jiří.J, 19.07.2007 13:10) celé vlákno | reagovat
Roman Holoubek
No jistě je v tom kus pravdy, že soudit dopředu je asi předčasné. Připouštím, žev ŽR se bude třeba pod světlým pivem skrývat skvělý chmelený pilsener nebo ležák. Proč ne, záleží na sládkovy. Ale po zkušenosti s našimi mini v to moc nevěřím. Celkem mi chutná Ječmínek, dříve Zvíkov (ale ten jsem už dlouho neměl), Chyše, Zašová:-)) (Mimochodem příští týden budeme degustovat 12% Bon a favoritem je Kout n. Š (alespoň tento podzim). Ale takové ty Pegasy ap. nechci ani komentovat.
Chody
Taky romu nerozumím, kdo pije europiva? Zkušenost, kterou mám s lidmi pivu se nevěnující jsou např. velmi pozitivní reakce na Hoegaarden, Kriek, Leffe. Proč by si běžný konzument pijící např. Starobrno měl nejdřív zvykat na něco takového jako je Havl. Brod a pak až na zahraniční typy. Jak víte, že by mu hned třeba nechutnalo více pšeničné pivo?
Osobně bych mu doporučil na tato piva "skočit" hned a výše uvedenými se nezdržovat. Proč by měl takový člověk zkoumat každé naše pivo (z pivovarů do 200tisíc hl) a pak si dát teprve třeba trappist? To nemá žádnou logiku.
Proč tolik averze k jiným stylům a druhům?

Chodymu, (Petr Žalio, 19.07.2007 12:37) celé vlákno | reagovat
Nevímm, jak jste přišel na to, že by pivovar zkrachoval, kdyby vařil jiný druh piva? Pokud by byl v dobré kvalitě tak si naopak myslím, že by se pivovar, díky větší poptávce, zaplaltil dřív, než když bude vařit fádní minipivovarský ležák.
Že CZ pivovary nevaří jiné druhy piv, není tím, že by měly strach, že je to položí, ale spiše díky tomu, že velká většina sládků(z vlastní zkušenosti) ani neví, že existují i jiné styly piv. Asi mají podobně konzervativní přístup, jako vy a tím pádem se o to ani nezajímají nebo spíš nechtějí zajímat.
Taky nechápu proč by se měli lidé napřed odpoutávat od nějakých euroležáků a teprve až potom se soustředit na jiné druhy piv? Zajímalo by mne kolik procent lidí v CZ pije euroležáky? Já bych odhadoval tak 0,001 %, takže v tom nevidím nějaký náročný přechod:)
Jinak mě spíš přijde, že vám vadí jakákoliv zmínka o všem cizím, zahraničním nebo zkrátka jiném.
Co znamená ta diskuze?, (Roman Holoubek, 19.07.2007 12:36) celé vlákno | reagovat
Ještě jste nikdo ani nepili jejich pivo a už takové soudy! Za prvé uvažují o pšenici a za druhé - věta pana Žalia "..Kdyby se jim podařilo udělat třeba dobrý Pilsener..." a jak víte, že nepůjde o dobrý Pilsener?

Ačkoli se Chody vyjádřil bez servítků, jak je u něj zvykem, tak s ním souhlasím a ještě více bych přitakal Martinu Štrosovi.

Pokud to bude někoho zajímat - chystám na toto téma malý článek.

Nechte pivovárek žít a teprve po čase vynášejte soudy.
Šumava, (Martin Povýšil, 19.07.2007 10:35) celé vlákno | reagovat
Já osobně si myslím, že pivovárek v Železné Rudě má budoucnost. Ž.Ruda je turisticky zajímavá lokalita, v létě kolaři, v zimě lyžaři a po celý rok němci. Zažil jsem tady např. situaci, kdy jsme šli s dětmi do cukrárny a ta byla zablokována němci, z nichž někteří tam seděli u lahvového piva a kouřili doutníky. Na hranicích je celkem živý provoz, protože němci se chodí jen tak pěšky do Železné Rudy najíst a napít ( a k tomu sem tm nějaký turista a vietnamec) o odběr piva je zajištěn. Já osobně se tam rád podívám a děkuji za každý nový pivovar v tomto státě.
Co dodat, (Jiří.J, 19.07.2007 08:29) celé vlákno | reagovat
Chody, M. Štros
Já se omlouvám, ale skutečně není mým cílem Vás vždycky tak nadzvednout ze židle.
A přiznávám se, že Vám pánové ani moc nerozumím. Proč vždy tolik pohoršení?
Uznávám, jsem vinen, nejsem žádný pivní patriot a nikdy nebudu. Rozhodně bych však neviděl tak tragicky ten Vámi demonstrovaný pivní konzervativizmus. Naopak se domnívám, že lidé mají zájem o nové typy piv. Českou pivní budoucnost však vidím optimisticky a navzdory Vašim chmurný prognózám a přáním (My tady nic nového nechceme, Tady se takové pivní nesmysly neuchytí, my máme to naše a to nám stačí). První vlaštovky už vylétly (Richter Pub, Pablos Tacos., H.K ) a věřím, že jich bude čím dál víc. Vy si možná vyhrajete na tom našem písečku, ale já holt ne. Dokonce už mě to naše pivo začíná nudit natolik, že v současnosti stále častěji sáhnu po lahvi dobrého vína.
Už se nemohu dočkat sobotní degustace amerických Barley Wine:-)).
To Mark P., (Chody, 19.07.2007 08:04) celé vlákno | reagovat
Bohužel zákazníci pivovarů jsou úplně jiného ražení než já.

A jsme opět u množství spotřeby piva. Sám píšeš "Nejsem žádný pivař a piva moc nevypiji". Myslíš si, že jsi pro pivovar tím, kvůli komu se vyplatí vařit jiné druhy? Ne pivovar nad vodou neudrží lidé, kteří si vychutnají svých pár speciálů za týden. Pivovar potřebuje odbyt.

Samozřejmě u mini je situace pro speciály či různé druhy lepší. Zmiňuješ Richter PUB. Zde si ale musíš uvědomit, že se jedná o Prahu, kde je velká kumulace potencionálních zákazníků. Což v dalším městech a venkově není.

To JJ:
Ano vystačím si s našimi pivy, možná i do budoucnosti, možná ne. To odhalí teprve čas. Zatím mě rozhodně nenudí a díky za každý nový (mini)pivovárek ...
Díra na trhu, (Mark. P, 19.07.2007 07:48) celé vlákno | reagovat
No jo, to je pořád dokola. Nejsem žádný pivař a piva moc nevypiji, ale mám ho rád a vždy utratí za nějaký ten speciální produkt více. Pracoval jsem dva roky v Anglii a moc si oblíbil tamní ale. Do hospody, kterou jsem pravidelně navštěvoval se dováželo 8 druhů piva. Majitel si dokonce nechal pro sebe vařit u menších pivovarů pivo na zakázku.
Doma chodím pravidelně na Bulovku a musím, říct klobouk dolů. Všechna piva super.
K panu Štrosovi a Chodymu (nevím jak to skloňovat). Pokud budou zákazníci pivovarů vašeho ražení, tak se holt moc snažit nemusí. Vystačí s 10% a 12% a hotovo. Občas na vánoce a Velikonoce Vám naservírují 14%. Černé pro manželky.
PS: Volný trh v pravém slova smyslu pane Štros neexistuje, i když se tento termín neoprávněně používá. Volný trh je mýtická iluze liberálních ekonomů (M. Friedmann and comp.). Přečtěte si k tomuto tématu nějakou dobrou knížku, než vypustíte další podobná moudra (např. J Gray- Marné iluze). Jinak Vaše názory na fungující tržní prostředí a Vaše zajímavé teorii o nabídce a poptávce jsou taky velmi zajímavé. Ono to tak ve skutečnosti nefunguje.
1234
Vyhledávání