Český ležák býval dobrý,
(Petr Žalio, 19.07.2007 19:56)
celé vlákno | reagovat
To Chody: tak to jsem blbě pochopil, já myslel euroležáky ze zahraničí a ne z ČR. Nicméně můžu jen potvrdit, že hodně lidí začalo pít pivo, jen proto, že jsme jim dali ochutnat jiný druh piva (např. Imperial Russian Stout, Lambic či Barley Wine atd.) Předtím vůbec pivo nepili, protože znali jen český ležák, který jim vůbec nechutnal.
Taky jsem nikdy neřekl, že vše české je špatné. Sám si rád dám dobře ošetřený Rychtář či Svijany.
A pamatuji na přelom 80 - 90 let, kdy čeští sládci ještě používali kvalitní suroviny a klasické technologické postupy a některá česká piva byla fantastická-Krušovice, Kozel, Budvar, Třeboň, Plzeň (tenkrát ještě jediný zástupce v CZ typu Pilsener) - což asi dnes musí znít podivně:). Pak zač 90. let ještě např. Náchod, Trutnov, Vratislavice, Louny, Studená, Samson, Protivín ap.)
Bohužel ty doby už jsou dávno pryč, a dnes je toho kvalitního tak málo, že při porovnání s good pivními styly světa nemá smysl a hlavně nezbývá čas se českým pivem moc zabývat. Zejména teď v posledních 5 letech, kdy ještě došlo k obrovskému boomu minipivovarů (zejména USA, Francie, Nizozemí, Itálie ap.) a všichni se předhání obrovskou nabídkou různých stylů, takže je potřeba vše pečlivě zmapovat a ochutnat.
Tím zároveň odpovídám Martinovi Š. - proto jsem neměl čas zajet např. do Chýně na Rauch, když ještě navíc ve francích teď začalo hodně pivovarů vařit tento styl. Zatím dostali přednost zde:). Opravdu je to náročné:))
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Taky jsem nikdy neřekl, že vše české je špatné. Sám si rád dám dobře ošetřený Rychtář či Svijany.
A pamatuji na přelom 80 - 90 let, kdy čeští sládci ještě používali kvalitní suroviny a klasické technologické postupy a některá česká piva byla fantastická-Krušovice, Kozel, Budvar, Třeboň, Plzeň (tenkrát ještě jediný zástupce v CZ typu Pilsener) - což asi dnes musí znít podivně:). Pak zač 90. let ještě např. Náchod, Trutnov, Vratislavice, Louny, Studená, Samson, Protivín ap.)
Bohužel ty doby už jsou dávno pryč, a dnes je toho kvalitního tak málo, že při porovnání s good pivními styly světa nemá smysl a hlavně nezbývá čas se českým pivem moc zabývat. Zejména teď v posledních 5 letech, kdy ještě došlo k obrovskému boomu minipivovarů (zejména USA, Francie, Nizozemí, Itálie ap.) a všichni se předhání obrovskou nabídkou různých stylů, takže je potřeba vše pečlivě zmapovat a ochutnat.
Tím zároveň odpovídám Martinovi Š. - proto jsem neměl čas zajet např. do Chýně na Rauch, když ještě navíc ve francích teď začalo hodně pivovarů vařit tento styl. Zatím dostali přednost zde:). Opravdu je to náročné:))