úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivovar Belveder - Železná Ruda

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

To Honza, (Chody, 19.07.2007 07:43) celé vlákno | reagovat
Ano, kucí z Brna mi iritujou. Oni jsou nejchytřejší, vědí, co by měl někdo jiný vařit. Když už bych investoval nemalé peníze do minipivovaru, snažil bych se, aby se mi zaplatil a mám svaté právo zde vařit co chci.
Stejně jako je nenadchla nabídka ŽR, mně nic neláká do nového mini v Pelhřimově ...

"nebo to nepujde s tim pivem ruznych kategorii vubec?" Tuhle větu tak nějak nechápu ...

Já osobně vždy rád ochutnám jiný druh piva, ale většinou tedy opravdu stačí ochutnat. Jak jsem psal, nejdříve se lidé musí odpoutat od europiv, trošku se o pivo jako takové začít zajímat a pak se můžeme bavit o větším měřítku vaření světových druhů v Česku.


Ad Chody, (honza, 19.07.2007 07:28) celé vlákno | reagovat
O co v Tvem prispevku jde vic? Ze te irituji kluci z Brna, nebo to nepujde s tim pivem ruznych kategorii vubec?

Kdyz se podivam na diskusni prispevek Mariana Hudaka(ruzna piva k jidlum v nabidce v Australii) k receptu pana Dockala z Pivovarskeho Klubu, umim si predstavit, ze treba ten rauch, co tu zminoval Jirka, by se hodil k urcitemu jidlu. Nejspis ne jako special pro jediny minipivovar, ale treba jako v lahvi prio odvaznejsi restaurace...
Nabidka, (honza, 19.07.2007 07:06) celé vlákno | reagovat
Ono to spolu jaksi souvisi...

Neni nabidka, neni poptavka. Jsem rad aspon za ty weizeny, ktere minipivovary( a Primator) nabizi. Pak Chyne udela rauch, varka zmizi za chvili, da se tudiz ocekavat, ze bude nasledovat dalsi. Treba se z toho stane kvartalni zalezitost, mozna castejsi. A az tech minipivovaru bude vic, budou se muset (treba se pletu a nebudou se muset)porozhlednout po necem jinem, novem, netradicnim.

Ano, Zelezna Ruda asi opravdu neni misto, kde by se zacla dat delat "pivni revoluce". V Praze uz je Richterpub a Pivovarsky dum, ktere delaji piva, jeste pred par lety u nas nemyslitelna. Navic Piv. Dum ted dava na trh ve vetsi mire tretinky se svym pivem Samp. Takze urcity pokrok tu je.

A doufam, ze se u nas najde nekdo, treba pan Kalous v Zamberku, ktery ted dela Antenakuv Stout, kdo bude mit odvahu na piva ruznych kategorii behem celeho roku...

ještě k diskusi, (Martin Štros, 18.07.2007 22:06) celé vlákno | reagovat
Dle mého názoru doba plánovaného hospodářství u nás už dávno skončila. Teď je tu fungující tržní prostředí a v něm se potkává nabídka s poptávkou. Nevaří se u nás různé pivní druhy? Zřejmě o ně není dostatečný zájem. Pokud by tu byla taková díra na trhu, jistě by ji někdo rychle zaplnil. Kdo věří, že by mohl prorazit s velkou novinkou, nechť to zkusí, jak už jsem psal. Já bych si na to netrofl. Myslíte, že jsou pivovary v ČR tak hloupé, že si nikdo z nich nevšimne neuspokojené poptávky?
To Jirka, (Chody, 18.07.2007 21:50) celé vlákno | reagovat
Je to jen reakce na určité lidi. Ale popravdě, kolik se těchto netradičních piv dá na českém trhu prodat? Proč předem zatracovat pivovar a jeho pivo, které ještě není ani k mání, tudíž ho pánové neměli tu čest ochutnat.
Nemám takové soudy předem rád. Jen si myslím, že se Češi nejdříve musí odpoutat od europiv a pak teprve začít zkoušet nové druhy. Tudíž bych nezazlíval novému mini, že volí pro začátek osvědčené druhy piv českého typu.
5l soudek rauchbieru může být zajímavý, ale zkus ho do nějaké ČB hospody přivézt a pravidelně ho tam točit ...
Tož tak
re: Chody, (Jiří Kaňa, 18.07.2007 21:38) celé vlákno | reagovat
No, Richarde, tak to mi teda schválně řekni, do jaký míry má podle tebe cenu zkoušet něco novýho... Ty jsi přeci taky prodělal určitej pivní vývoj, ne?
Jak moc je daleko ta doba, kdy se zdálo, že na všechno ostatní než Géčko a spol. ti lidi v Česku vykonaj velkou (možná i obrovskou) potřebu?

Na druhou stranu, diskutující "tomas" má podle mě taky velkej kus pravdy...

Myslím si, že kdyby u nás někdo chtěl vařit "echt Märzen", tak se mu nejspíš vyplatí inzerovat to hlavně jako ležák o určité stupňovitosti a pak "drobným písmem" zmínit něco o Märzen. U nás je asi změny potřeba provádět plíživě.

Nicméně přál bych všem skeptikům vidět nadšení mých kolegů, když jsem načnul 5 l soudek rauchbieru :-)
PI, (Chody, 18.07.2007 21:03) celé vlákno | reagovat
K ceně. Od provozního hotelu Belveder mi bylo sděleno, že vlastní pivo se má pohybovat v cenovém rozmezí 18-22 Kč. Zdá se Vám to za "fádní" nefiltrované pivo moc? Komu ano, může vyrazit v pátek, kdy bude ještě levnější.
Zkuste někde celoročně točit tu Vaši IPU, uvidíme, kolik jí prodáte. Jinak k p. Žalio se snad ani nemá cenu vyjadřovat ...
Shrnul bych to do jedné věty. Na Vaše další pivní druhy se Vám lidé v Česku vy...ou ...
reakce, (tomas, 18.07.2007 20:23) celé vlákno | reagovat
P.Žalio .Vaše pivně idealistický- akademický úvahy bych bral kdyby se v článku mluvilo o novým pivovaru v Praze nebo Brně ,ale jedná se o Železnou Rudu.Opravdu si myslíte že v takovém městečku kde mimo sezonu chcípl pes někdo speciály jako IPA ,marzen, atd...ocení ? Kdo ? Těch pár místních důchodců bejvalejch pohraničníků zvyklých na G 10,náhodnejch turistů? Poučený pivaři z těchto stránek ,který se tam 1x za rok pojedou podívat jim výstav neudělaj a němci co tam budou jezdit na levný jídlo si radši dopřejou českej ležák.Kvalitní speciály mají doma.Když jedu do německa ,taky si dám místní pivo než abych pátral po českým ležáku.
Reakce na kritiku?, (Petr Žalio, 18.07.2007 19:34) celé vlákno | reagovat
Nevím, proč bych si nemohl postesknout nad tím, že další český minipivovar nepřinesl nic zajímavého co se pivních druhů týče? Jasně, že je to jejich věc, ale to neznamená, že se k tomu nemůžu vyjádřit? Kdyby se jim podařilo udělat třeba dobrý Pilsener či Märzen, který by chutnal, a který tady ještě nikdo nedělá, tak je to snad naopak plus, ne? Čím chutnější a zajímavější pivo, tím více zákazníků, vypitého moku a tím větší zisk. Alespoň se mi to zdá logické.
Když chci v něčem podnikat, tak se mám bát přijít s něčím novým a zajímavým?
Např. Honza když udělal IPA, tak zde v hospodě padl rekord! 1hl padl za 1hodinu! A to měl na pípě další druhy piv. O ničem jiném se zde nemluvilo, jako o tom, že může existovat i tak vynikající druh piva, jako je např. IPA. A ne jenom ty české ....:) Ještě několik dní potom se chodili lidé ptát, kdy zase bude ten fantastický druh piva.
Když pořádáme degustace s různými druhy piv, tak mají obrovský ohlas. Všichni jsou nadšeni, i méně zasvěcení, dokonce i nezasvěcení. Pak nám říkají: " je škoda, že se u nás pije jen to "jedno" a že se lidé ochuzují o to dobré, co neznají".
Takže realita spíš hovoří o opaku. Opatrná konzervativnost s fádními druhy piv asi moc lidí nezaujme.
Tak to mohl být návod na podnikání, kdybyste chtěl třeba začít, Martine:)
re: kritika, (Jiří Kaňa, 18.07.2007 18:34) celé vlákno | reagovat
"Kritizovat české pivovary je snadné, ale jsou to oni a ne vy, kdo musí bojovat o zákazníky, aby pokryl náklady na výrobu a ještě něco vydělal! To oni investovali své peníze a teď je na nich, co tam budou vařit, protože oni mají zopovědnost za to, aby se projekt podařil. Ne vy, co si jdete akorát na pivečko."

No vida, tohle by se dalo použít jako argument pro ty, co jim není dost dobrý Gambrinus (Kozel, Krušovice...), a pro jiné podobné reptaly :-)
kritika?, (Martin Štros, 18.07.2007 15:03) celé vlákno | reagovat
Tak si pane Žalio a Jobánku tady v Česku otevřete vlastní pivovar a experimentujte. Máme volný trh, jen do toho. Na zajímavý nápad vám jistě půjčí banka a věřte, že i já rád vaše dílko ochutnát. Kritizovat české pivovary je snadné, ale jsou to oni a ne vy, kdo musí bojovat o zákazníky, aby pokryl náklady na výrobu a ještě něco vydělal! To oni investovali své peníze a teď je na nich, co tam budou vařit, protože oni mají zopovědnost za to, aby se projekt podařil. Ne vy, co si jdete akorát na pivečko. Ono totiž z jednoho pana Žalia a Jobánka za rok se ten pivovar neuživí. Aritizovat pivovar ještě před otevřením je kapitola sama o sobě.
TO WEETEK: No drahé nevím jak to bude, ale pivo z minipivovaru vůbec nemusí být dražší, než gambáč. Když si v Chýni pivko vypijete na venkovní zahrádce, tak ho máte za 14 Kč / 0,5l bez ohledu na stupňovitost. Uvnitř v moc pěkné útulné hospůdce 19 Kč/0,5 l. Neřekl bych, že na tom pivovar prodělává. Holt je to o přístupu k zákazníkům, proto je zde tolikrát zmiňovaná Chýně tak úspěná a stále zvyšuje výstav.
Dejme Belvederu čas :-), (Weetek, 18.07.2007 10:55) celé vlákno | reagovat
Myslím, že se od nově otevíraného minipivovaru, navíc v takové lokalitě, nedá hned na úvod očekávat nějaká velká pivní avantgarda. I tak se jistě od mnohých místních dočká obvyklých výtek "je to nějaké kalné, je to nějaké syté, je to nějaké drahé". Začínat s pivní osvětou v šumavském hraničním městě by byla asi minimálně ze začátku sebevražda.
Nápadistost., (Jiří.J, 18.07.2007 10:11) celé vlákno | reagovat
Skutečně nevím, co je tak nápaditého na nefiltrovaném světlém pivu konvenční stupňovitosti. Kdyby se alespoň experimentovalo s různými odrůdami chmele (vařir mimo ležák třeba i velmi suchý pilsener). Proč nezkusit i filtrovaná piva? Osobně jsem přesvědčen, že možností je více než dost.
Pro J.S
Proč vyrábět jiná piva? Tady nejde až tak o jiný styl piva. I v rámci spodně kvašeného ležáku se dá najít více zajímavých variací
Jinak na nefiltrovaném ležáku není zhola nic českého. Takové pivo se vaří po celém světě...
PI, (Chody, 17.07.2007 18:50) celé vlákno | reagovat
Moc mi "mrzí", že v železnorudském ani jiném nudném českém minipivovaru se s pány Žaliem a Jobánkem nesetkám ...
to je ono, (jaroslav stofko, 17.07.2007 18:03) celé vlákno | reagovat
tak to je ozaj ono,aspon budem mat čo navštívit,čo sa týka minipivovarov. petrovi žaliovi-načo majú vymýšlet iné piva, ved o tom to je pravé české pivo spodného kvasenia z kvasinkami, kalné atd...tak isto nové pivečko Kněžihorské pivo - Bzenec,Biovar-Qásek - Ostrava, Stříbro, Vyšší Brod atd.
a tých minipivovarov bude stále viac a viac. Viac to asi nebudem komentovat,apropo aj u nás vznikne koooonečne nový minipivovar nedaleko Martina v jednej obci.
minipivovary, (Martin Štros, 17.07.2007 14:57) celé vlákno | reagovat
pořád se rodí další, to je moc dobře, celkový výstav minipivovarů už dá dohromady jeden pořádný velký pivovar, to už je slušný podíl na trhu a už to určitě pomalu pociťuje i Prazdroj.
Pivni osveta, (honza, 17.07.2007 13:53) celé vlákno | reagovat
Ja bych to videl, ze to urcite pozitiva ma - cim vic podobnych pivovaru bude, tim vic se o tom bude psat. A v celkovem kontextu to pomuze ostatnim...

Jinak Purkmistr uz toci v Cernicich uvarene pivo.
Jaké bude pivo?, (Tomáš Maier, 17.07.2007 12:42) celé vlákno | reagovat
Netušíte, zdali již od 20.7. budou točit vlastní pivo nebo bude na čepu něco z jiných (mini)pivovarů, než jim dozraje vlastní? A propos, točí se už v Purkmistrovi vlastní pivo?
Hodně štěstí přeju, (Weetek, 17.07.2007 12:26) celé vlákno | reagovat
Já se tam chystal, ale protože ta sláva začíná až v pět odpoledne, už bych se nedostal do Prahy. takže si počkám, až se trochu zajedou a pak zajedu i já :-)
Německý a český turista, (Jiri.J, 17.07.2007 11:03) celé vlákno | reagovat
V ŽR jsem byl tuším někdy na podzim a pochubuji, že tam vůbec nějací pivaři jsou. Zato spousta trhovců...Restaurace a služby hrozné. Nigdy fíce...ani nezajímavý pivovar mě tam nenaláká
1234
Vyhledávání