úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivovar Belveder - Železná Ruda

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
1234
 Zobrazit komentáře: podle času

Železná Ruda Belveder, (Joe garage brewery, 21.07.2007 16:47) celé vlákno | reagovat
Tak chlapci , nechte toho pošťuchování a jeďte se napřed podívat na to o čem tady vedete řeč.
Snažím se být sládkem teprve 32 let a mám pokoru před všemi kteří umí uvařit dobré ( a tím samozřejmě zajímavé) pivo . Můj systém JGB je schopen vyrobit téměř všechny druhy piv.Pivovar v Železné Rudě skutečně nastartoval tak , že majitel mě navštívil se svým synem vyloženě náhodně .A tam vznikla myšlenka vlastního pivovaru.Od myšlenky k realizaci uběhla dlouhý rok ale povedlo se .Nový sládek jemuž jsem ,, osobou zodpovědnou " (jak zní předpis živnostenského úřadu) se učí svědomitě a nadšeně.
.Jestliže stavím někomu pivovar tak zároveň musím garantovat majiteli kvalitu várky.On do toho investuje dost peněz ale na tak malém pivovaru by se zkušený starý sládek neuživil. Vědom si toho připravil jsem k tomu potřebné materiály a to v takovém rozsahu aby je dotyčný dokázal vstřebat.( kromě poviné praxe a posléze dozoru )
Tak tedy pivovar Belveder je kapacitně 200 l / var ( nevím co se panu Radkovi na tom nezdá ? , moc malý nebo moc velký....... ?)Piva jsou vařena zatím v základním gardu tj. 3 druhy .Co se týče jejich charakteru tak ležák 11 je opravdu jinak odlišná od ostatních piv , co se týče Belgrádu tak to je chuťově blízské k bavorským ,, mercnům" .Tmavá třinácka je hodně vzdálená českým tmavým pivům.Tady bych hledal příbuznost s irskými stouty(.Tak mi piva hodnotili odborníci z VÚPS Praha¨).Klientela z Bavorska ještě nedorazila ( je jí v ŽR poskrovnu ) aby hodnotila.
Trochu k panu Žaliovi , ...: myslíte te si že neumíme vařit jiná piva než české ležáky ? Pil jste múj xxxbiter ( První pivní tramvaj Praha ) ? Nebo medové pivo , nebo Ale- Fat boy , 18 Yellow Shark ? Rauch jsem vařil již vloni ....
Nový sládek se musí naučit nejdříve abecedu a potom se pustí dál. do větších,,pivních vět".Nemusíte mít strach nuda nebude..........připravujeme od samého počátku další kroky .Ale to vyžaduje čas.my to nehodláme troubit dopředu...
K sousedům do Německa jezdím pravidelně ( mám tam švagra ) a samozřejmě spolu s jeho přáteli navštěvujeme malé pivovary , co se do nás vejde .Byl jsem na zkušené v Irsku , ve střední Anglii , v Kalifornii( tady mám obvzlášť dobré vztahy se sládky ( Paul Holborn je tam z té party L.A. a San D. )Mexiko Tijuana cervesa .....Vietnam , Rusko atd...
Jenom že my své zážitky příliš neventilujeme.Není moc času protože je třeba vařit , vařit a vařit. Nakrmit rodinu , banku , finanční úřad , dodavatele.....je toho někdy nad hlavu .....no nic ....pojedeteli kolem ( Plzně , Ž.Rudy )zastavte a ochutnejte potom to zkuste vyhodnotit.Kritiku mám rád protože bez dobré reflexe by to mohla být cesta do pekel.....Dej Bůh štěstí ....Joe garage brewer
Re: Železná Ruda Belveder, (Petr Vozihnoj, 25.02.2012 15:14) celé vlákno | reagovat
to Joe garage brewery : Svatá to slova ! S tím se nedá nic jiného dělat jen souhlasit !
ktery pivovar da penize na rozjezd restaurace, (marcela kopecka, 14.02.2012 14:36) celé vlákno | reagovat
dobry den,chtela jsem se zeptat ktery pivovar je schopny zainvestovat penize nebo vybaveni do restaurace,vlastnim chatovy tabor v CHKO Broumovsko.Celz areal se nachazi u polskych hranic dekuji za odpoved Kopecka
Příspěvek odstraněn, (Alfréd Strejček, 16.02.2012 12:47) celé vlákno | reagovat
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
Příspěvek odstraněn, (Dalibor Janda, 16.02.2012 17:40) celé vlákno | reagovat
Text tohoto komentáře byl vymazán, jelikož porušoval publikační pravidla našeho portálu!
IBU, (Dwarf, 24.07.2007 11:44) celé vlákno | reagovat
tak to abych si sehnal metodu a zkusil to :)
Mereni IBU, (honza, 24.07.2007 11:19) celé vlákno | reagovat
JAk si to tu procitam, zapomnel jsem dodat, ze se IBU meri spektrofotometricky
PI, (Chody, 21.07.2007 22:37) celé vlákno | reagovat
Jen bych podotkl, že se jedná o Kout na Šumavě, který se v Plzni pije v Koutlandu ....
To J. Krýsl, (Jiří.J, 21.07.2007 20:48) celé vlákno | reagovat
Já vím, že naši slaádci dokáží udělat veškeré styly piv, které je naprosto skvělé a minimálně tak dobré jako ze zemí původu. Důkazem je Honaz Šuráň a jeho vpravdě geniální variace na ale. I "amatéři" jako Antňák navaří fantasitické lahůdky. O Vás jsem slyšel jen chválu a moc rád bych i něco od Vás ozkusil. Nepochybuji o Vaši 100% profesionalitě. Snad se toho dočkám na nějaké degustaci, kterou Hona pořádá. naprosto nepochybuji, že to budou vynikající piva. Právě výrobky homebrewingu mě osobně velmi zajímají. Abych se ještě jednouvyjádřil přesně k tomu, že někdy kritizuji naše pivovarnictví. Spíše se obávám jeho úpadku a proto volím více konfrontační tón. Jinak zbytek jsem napsal v komenáři ke pšenici a gramatice. PS doufám, že se v srpnu dostanu do plzně, tak se těším na to černické a na mnou favorizovaný kout n š v koutlendu se těším mimořádně.
Joe´s garage brewery, (Luděk, 21.07.2007 18:59) celé vlákno | reagovat
Produkty páně Krýsla mám rád, ať už z jeho vlastního mikropivovaru JGB z Plzně, z Lomnice u Sokolova či z Plzně-Černic. Je proto pro mě s podivem, že i někteří znalci mají kvůli skoro permanentnímu pobytu ve Francích degustační rezervy a stále opakují tu svou mantru o nulové diverzitě českého piva. A vida, i J. Krýsl už to nevydržel a ozval se. Ani se mu nedivím...
Joe Garage Brewery, (Petr Žalio, 21.07.2007 18:30) celé vlákno | reagovat
Váš příspěvek zní zajímavě. Zcela v odlišném duchu než rozhovor s Judr. Strnadem. Po něm jsem musel konstatovat: "Nic nového pod sluncem" po přečtení Vašeho článku konstatuji: "Jsem zvědav".
200 LITRŮ..., (Radek, 21.07.2007 12:21) celé vlákno | reagovat
To, co je na obrázku, je jako 200 litrová scezovačka a 200 litrová varna? Pánové, tak nedávejte fotky, pak můžete psát kraviny.
Kolik kousku je treba?, (honza, 21.07.2007 07:36) celé vlákno | reagovat
Kdyz jsem ochutnaval Double IPA z Pivovarskeho domu, horkost me pohladila. A to je kolem 90 IBU. Ano, basu bych toho nevypil. Horkost doznova pekelne dlouho, ale prijemne. Proste trva delsi cas, nez se napijes znova.

Dvanactky s cca 5% alkoholu jsou v rozmezi nejlepsi pitelnosti(samozrejme za predpokladu povedeneho vyrobku). Svijany Bitter je ale zase pivo, ktere si dlouho pamatujes kvuli horkosti.

Nedavno tu probehla zminka o imperial stoutech - se svymi 8-10% alkoholu to rozhodne nejsou zadna "orezavatka". Ale kdyz mas sanci popijet povedene pivko teto kategorie, muzes u toho zustat cely vecer, a pritom vypijes dve, maximalne tri tretinky.
Pivní.info, (Chody, 20.07.2007 23:46) celé vlákno | reagovat
Tak se zase s PŽ trošku rozcházíme:
1) Svijany 12 Bitter - už podruhé jsem se přesvědčil, že toto pivo mě jako jediné z portfolia Svijan opravdu neoslovilo, jedno dvě budiž, ale vypít celou basu dá neskutečnou práci, tedy alespoň mně ...
Pro Romana:
Neboj, už jsme to asi všichni četli, i když se tam poslední dobou nic neděje ...
Tož tak ..., (Roman Holoubek, 20.07.2007 20:22) celé vlákno | reagovat
Svůj názor na zdejší diskuzi jsem vyjádřil v tomto článku:
http://www.pivovary.info/view.php?cisloclanku=2007070002

Horkost, (honza, 20.07.2007 18:11) celé vlákno | reagovat
Horkost v jednotkach IBU vyjadruje, snad se nepletu> 1 IBU=miligram alfa horkych latek na litr piva.
Odborníci ze zahraničí:), (Petr Žalio, 20.07.2007 15:48) celé vlákno | reagovat
1/ Já myslel Svijany 12 - Bitter, které jsou jediné tzv. chmelené za studena (tz 1 chmelení na chmelovaru, 2 studené - v ležáckých tancích). Ostatní svijanská neprochází touto procedurou.
Ale zejména Rychtář 12, jehož chuť. charakteristiku jsem již jednou popsal pod článkem Ležák a Pilsener -viz.
" Příjemné chmelové aroma ve vůni i chuti - se stopou po pryskyřici a mátě, relativně příjemná sladovost, menší tělnatost, občerstvující, svěží, řízné s lahodně-suchým chmel. doznívání, opět se stopou mátovosti (minty)."
Používá se zde (snad jako v posledním? (budvar ?) CZ pivovaře) hlávkový chmel, navíc nej CZ odrůdy: žateckého poloraného červeňáku. Toto pivo se liší celkem výrazně od ostatních , Svijany již méně, ale i tak jsou daleko chutnější.
I když poslední dobou zaznamenávám pokles chuť. kvality a Svijany 13 mi teď přijdou lepší..
Ale mluvím zde o točeném a ještě v perfektní formě ošetření a natočení. Lahvové - žádné:)

2/ No, po zamyšlení...asi máte pravdu! To budou muset uvařit asi odborníci ze zahraničí. Jsem tedy zvědav alespoň na Paula Holborna v Pelhřimově.
ještě otázka na odborníky, (Martin Štros, 20.07.2007 14:51) celé vlákno | reagovat
To slovo odborníky prosím myslím bez ironie, stejně jako následující otázky na p. Žalia či Jobánka.

Psal jste, že za nejlepšíé česká piva považujete Rychtáře a Svijany. S Rychtářem nemůžu soudit, ale Svijany ač mi chutnají, nezdají se mi zase až tak výjimečné a o tolik moc lepší, než další nadprůměrná piva v Česku. Proto bych se chtěl zeptat, jaké pivo ze Svijan považujete za nejlepší. Já se většinou tady dostanu k 11 Máz a jak jsem psal, až tak výrazně lepší než ostatní mi nepřijde.

Druhá otázka- když pořád voláte po nových pivních druzích v ČR, myslíte, že by tato piva byla kvalitní? Pokud české pivovary podle vás nedokáží uvařit dobrý český ležák, byly by schopny uvařit kvalitně "cizokrajná" piva? Nebo by to bylo také na čištění zubů? Vzhledem k tomu, že by to vařily asi stejné pivovary stejní lidé se stejnou cenovou politikou, přijde mi, že bychom si vlastně stejně nepomohli. (/byste si nepomohli)? Co si o tom myslíte?
Upozorňuju, že se už nechci hádat, ale zajímal by mě váš pohled na věc. Díky


IBUmetr, (Standa Jakoubek, 20.07.2007 11:58) celé vlákno | reagovat
mimo téma článku (nicméně v reakci na poslední Honzův příspěvek) - jak se vlastně ta hořkost měří ? nějakým "IBUmetrem" ? :-) jasně, trochu to zlehčuju, ale otázku myslím vážně; díky
Rozmanitost piva, (honza, 20.07.2007 10:29) celé vlákno | reagovat
K te Z.R. - ted tam vari Pepa Krysl na zarizeni sve vyroby, tak to nejspsi zna. A Pepa umi i psenici, takze se tam nejspis brzo i objevi.

K Pivovarskemu domu a Richterpubu - Pivovarsky dum, pokud se nepletu, vznikl v roce 98, tudiz v "pivnim praveku", pokud se to tak da nazvat( a nikoho tim samozrejme nechci urazit). Proto se nejspis zacinalo tak, jak se zaclo - ochucene lezaky. Ale byli i prvni, kdo lahvoval sve specialy - viz Pivni samp. Dneska je doba jina, je i Svet Piva a osveta:))), proto maji v nabidce i Double IPA ( ta posledni varka ma mit 101 IBU). Uhrnem by to melo byt neco pres 30 ruznych piv(vcetne tedy ochucenych, ne samotnych kategorii).

Co se tyce Richterpubu, nerad bych se pletl, ale Franta prisel nejdriv s lezakem, ale hned zahy nastoupil s wieznem, altem, kolsch, stoutem a ja ani nevim cim...
1234
Vyhledávání