úvod
homepage

Komentáře

článku: Za „svrchňáky“ do Německa

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Alty, (Tomáš Semrád, 21.12.2008 00:40) celé vlákno | reagovat
Do Düsseldorfu daleko, tím spíše se na Bulovku těším a jsem v očekávání....Pánové díky za vaše názory a zkušenosti.
Alty a já, (Roman Holoubek, 18.12.2008 15:08) celé vlákno | reagovat
Tome, několik altů jsem již také měl. Staly se jedním z mých oblíbených stylů. Ona tolik typická ovocnost se špetkou oříšků končící krásnou suchostí, je něco co Tě donutí k další objednávce. Z německých mi snad nejvíce zachutnal Schumacher Alt, žel jsem neměl možnost ochutnat tolik chválený alt z Brauerei Im Füchschen. Jinak Alty na Bulovce co jsem měl byly vždy velmi chutné. Tak snad budeš mít také štěstí.
Re: Alty a já, (Honza Kočka, 18.12.2008 15:41) celé vlákno | reagovat
V Dusseldorfu mi take nejvic chutnal Schumacher, byl nejvyvazenejsi. Ale treba i hooodne chmely Uerige neni spatny. MA rozhodne neco do sebe...
Re: Re: Alty a já, (Jiri.J, 18.12.2008 17:47) celé vlákno | reagovat
Taky jsem si Alt zamiloval. Mě chutná v Dusslu nevíc Im Fuchschen a Zum Schlussel.
Re: Alty a já, (Petr Ž, 20.12.2008 17:36) celé vlákno | reagovat
Tak to je napsáno trefně, také proto je to jeden z mých nejoblíbenějších stylů piv.
Diebels a Hannen Alt, (PetrŽ, 16.12.2008 10:40) celé vlákno | reagovat
Diebels i Hannen jsou zcela jistě jedny z nejkomerčnějších a nejrozšířenějších Altbierů (zejména Diebels je k dostání téměř po celém Německu). I když nejsou zdaleka tak propracované a chuťově vybalancovaná, jako ta z malých pivovarů, lze je nicméně doporučit, už proto, že jde o příjemné zpestření zajímavého pivního stylu - celkem uspokojivé "Sociable beer". I když samozřejmě nejsou tak lahodně sladová, mají jen nepatrnou ovocnou stopu a jsou výrazně méně chmelená, tak zejména u Diebelsu je stále přítomna ona typická oříšková suchost chmele jako u Ales s lekou ovocností, snad trochu s nepatřičnou sirupovitostí. Hannen Alt je na tom podobně, snad trochu sušší, ovšem méně výrazné.
Re: Diebels a Hannen Alt, (Tomáš Semrád, 16.12.2008 20:00) celé vlákno | reagovat
Petře děkuji za názor a rozbor komerčních altů od Diebels a Hannen. Jinak 5.ledna budu v Praze, takže vyzkouším ten z Bulovky, pokud teda bude. Slyšel jsem na něj jen chválu.  
Jinak mám takové tušení, že pivovar Hannen v Mönchengladbachu (patřící pod Carlsberg resp. Tuborg) , kde se toto pivo vařilo, je nějakou dobu uzavřený, takže jestli tomu tak je, pak se ještě ptám, kde se Hannen Alt vaří nyní?
Re: Re: Diebels a Hannen Alt, (PetrŽ, 18.12.2008 11:46) celé vlákno | reagovat
Tak aktuální zprávu, zda se vaří Hannen Alt,popř. kde, bohužel nemám :)
Alty, (Tomáš Semrád, 16.12.2008 10:19) celé vlákno | reagovat
Zajímal by mne názor odborníků na piva typu alt "Diebels Alt" a "Hannen Alt". Oba jsou to zástupci velkých pivovarů, podstatně víc dostupnější než ve článku uvedení düsseldorfští představitelé. Děkuji.
 
Weissbier, (Petr Žalio, 27.03.2008 14:17) celé vlákno | reagovat
Jen bych si dovolil trochu poopravit:)
Typ Ur-Weisse tvoří zvláštní kategorii jihoněmeckých Weissbierů.

Süddeutsches Weissbier se dělí na 3 základní kategorie:

1/ Weissbier - Hell (světlé, použití světlých sl.)

2/ Weissbier - Ur-Weisse (jantarové, více kořeněné, použití malého množství mnich.tmavých nebo lehce natažených sladů-vienna)

3/ Weissbier - Dunkel (tmavé, použití mnichovských,tmavých a pražených sladů)

Tudíž zde zmiňované Ayinger Ur-Weisse (mimochodem asi Best Ur-Weisse spolu s Unertl v Bavorsku) patří do kategorie 2, ne 3. Ale to je jen drobný detail.

Poslední novinkou této kategorie je lednový přírustek z pivovaru Erdinger.
Erdinger Ur Weisse (5,2% alk.) velmi atypické chuti, narezle jantarový, kořeněný, velice suchý, extra chmelený na pšeničná piva. Vaří se dle původního receptu 1885 a pivovar chtěl poukázat na dávno zašlé časy také tím, že ho distribuje v euroláhvích a ve starých přepravkách.

Jen pro úplné doplnění a orientaci(o čemž asi budete psát příště).

Další podkategorie pšeničného:


-Weizen Rauch, Hell+Dunkel
-Weizenbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen Doppelbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen-Eisbock
-Leichte Weisse
-Non Alc. Weisse

Re: Weissbier, (jiri.kana, 27.03.2008 14:40) celé vlákno | reagovat
Hmmm, Leichte Weisse jsem měl poprvé v životě předevčírem. Do té doby jsem se tomu vyhýbal, považoval jsem to za něco "podřadnějšího", tak jako si z cest běžně nevozívám výčepní piva.
Bylo to pivo z šumavského pivovaru Osser, 2,8% alkoholu. Na žízeň to není špatné, vůně i chuť příjemná. Ale nadále budu dávat přednost plnotučnějším verzím. Třeba zrovna tomu z pod Ostrého, to mi připadalo být velmi chutné. Stejně tak jejich Pils. Ale to už odbočuji.
Re: Weissbier, (Jiri.J, 27.03.2008 15:12) celé vlákno | reagovat
Doplnění:
Někdy se také lze setkat s pivem Weissbier neoznačené jako Ur, avšak splňující tato kritéria. Př. Schneider- Original.
Re: Re: Weissbier, (Ludwig, 27.03.2008 15:50) celé vlákno | reagovat
To je pravda, ja znam
Schneider Weisse Original, Maisel's Weisse Original und Straubinger Weisse Original.
Barevne bych to definoval jako "polotmava" psenicna piva
Re: Weissbier, (Honza Kočka, 30.03.2008 19:17) celé vlákno | reagovat
TAkto podrobny ten prehled zatim nebude:). Ale do budoucna by klidne mohl byt rozsiren...
Je to pravda, (Ludwig, 27.03.2008 08:24) celé vlákno | reagovat
@Pavel B. > Ano, neco takoveho jsem uz slysel, ze jsou opravdu 2 dny v roce, kde se daji tyhle piva v SRN koupit (clovek musi byt ale zrovna v Düsseldorfu) Ja jsem tam osobne jeste nikdy nebyl.

@Jiri J. > Frankenheim a Schlösser Alt se jeste vari, ale ja tyhle piva moc doporucovat nemuzu, jsou to obycejne "masove" produkty.
Sice pitelne, ale nemozno srovnavat s temi 4 opravdovymi Alty.
1809 Berliner Style Weisse> Opravdu zajimave pivo, na rozdil od normalnich Weisse z Berlina to ma 5,0%alc. /ty berlinske tak asi 3,0%alc./ a je to vareno v Au in der Hallertau, tedy v Bavorsku. Je to "uz zase!" urceno jen a vyhradne pro USA trh, a v SRN se to neprodava, tedy: normalne se to tady neprodava.
Austria- Altbier, (Petr Žalio, 27.03.2008 11:10) celé vlákno | reagovat
Rakouskou variantu typu Alt - Schlägl Stift, jak se již zmínil JJ, vřele dopotučuji. Dle mého názoru asi BEST pivo v Rakousku. Je k dostání v síti Interspar nebo pokud si chce udělat výlet, tak pivovar je v pěkné, malebné krajině kousek od Lipna. Vaří též svrchně kvašený Roggen, ale na rozdíl od bavorských, kde se se používají kvasnice na Weissbier zde využívají svrchních kvasnic na Alt.

To Ludwig: USA export - to je problém více pivovarů. Naposledy mne rozčílila návštěva rakouského pivovaru Eggenberg, od které jsem si sliboval nákup novinek: Eggenberger Weizen Doppelbock a Dunkel Urbock 23. Bohužel jsem se musel spokojit pouze s běžně dostupnými Hell Urbock 23 a Samichlaus, protože obě novinky jsou určené jen pro USA.

Chtěl jsem se zeptat, pokud bych navštívil Au/Hallertau, jestli bych (ne)pořídil podobně? (viz Vaše věta: normálně se to tady neprodává?). Měl jsem za to, že B.Weisse vaří přímo Weihenstephan, ale pokud se to vaří přímo v Au, který mimochodem vaří jeden z nej Pilsenerů světa, stálo by to za návštěvu. Díky
Re: Austria- Altbier, (jiri.j, 27.03.2008 12:41) celé vlákno | reagovat
Podobných případů, kdy se vyrábí piva pouze pro US trh je více. Např. světoznámý pivovar
Weissbierbrauerei G. Schneider v Kelheimu vaří svůj pšeničný bock Aventinus i jako Aventinus Eisbock (12% obj. alk.). Když přijedete do pivovaru, tak na Vás koukají jako na blázna, kde jste na to přišli. Je velká škoda, že jsou tato piva v Evropě nedostupná, ale co se dá dělat. Nic.

To: Ludwig. Frankenheim není pravé alt? Je to sice velký producent, ale co bych za to dal, kdyby tady toto pivo bylo na našem trhu.
Re: Re: Austria- Altbier, (Ludwig, 27.03.2008 16:03) celé vlákno | reagovat
@ Petr Zalio: Bohuzel jsem osobne v Au/Hallertau nebyl, tudiz nemuzu nic konretniho rict. Chystam se ted v lete na cestovani bavorskymi pivovary, takze mozna koncem leta budu vedet vic.
@ Jiri J. : No jo.. "pravnicky" vzato je samozrejme Frankenheim 100% Altbier.
Jenze pasterovany a filtrovany!, a tudiz 12 mesicu ma min. trvanlivost, na rozdil od Schumacher, Schlüssel, Uerige a Füchschen Alt (a jeste Boltens Ur-alt) ktere maji min. trv. zhruba 30 dni (Boltens asi 60 dni)
Ty chutnaji proste lip, uz s duvodu nepasterace a nefiltrace.
Ja osobne preferuju piva z mensich pivovaru, a Frankenheim je pomerne velky pivovar, pochopitelne nevim z hlavy jaky ma vystav.. ale velky.. Tak jsem to myslel..
Re: Re: Re: Austria- Altbier, (Borowiec, 28.03.2008 17:01) celé vlákno | reagovat
To je velmi přesné dělení pivovarů , které vaří Alt. Nejmenší výstav drží "U lišek" a "U klíče", i když zde si neopustím poznámku, ačkoli znám vzájemnou nevraživost těchto bašt pivních stylů, že jde o nejlepší Kölsch v Düsseldorfu, Uerige dnes vaří pro čtyři hospody a nejvyšší výstav z této čtyřky má okolo 40 000 Schumacher, místními znalci velmi vážené pivo, a drží tradiční kvalitu. Tím se zřejmě nikoli náhodou podobá mé nejoblíbenější značce Kölsch Mühlen, která se s výstavem pohybuje okolo 50 000, a spolu s Päffgen, která má v Kolíně nad Rýnem nejmenší výstav opět představuje kvalitu oproti značkám v majetku pivních gigantů z Dortmundu v tomto směru potkal takovýto osud z Altu spojovaných s Düsseldorfem pouze Schlösser Alt. Naopak zapomínat bychom neměli ani na pivovar Alt z pivovaru Pinkus i ten stojí za návštěvu.
Informace, (Honza Kočka, 27.03.2008 11:26) celé vlákno | reagovat
Chtel jsem se zeptat pritomnych komentujicich, jestli bych mohl pouzit uvedene informace do pripravovaneho prehledu.

Prehled pivnich kategorii bude sestavat z uvedenych prikladu jednotlivych kategorii. Doplnovat se budou postupne odkazy na clanky, kde se o danych pivech pise atd...
12
Vyhledávání