úvod
homepage

Komentáře

článku: Za „svrchňáky“ do Německa

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Sticke, (Pavel Borowiec, 26.03.2008 18:13) celé vlákno | reagovat
Sticke lze v Uerige koupit během roku dvakrát vždy třetí úterý v lednu a říjnu. Vyří se pouze v pomezeném množství a jde o pozornost pro věrné návštěvníky. Od roku 2004 najdeme v nabídce pivovaru také UERIGE U.S. Export, má stejně jako Sticke 6 % alkoholu, avšak prodává se pouze v menší lahvi stejně jako Doppelsticke s 8,5%.
Re: Sticke, (Petr Žalio, 27.03.2008 10:43) celé vlákno | reagovat
Díky za velmi zajímavé tipy. Myslím, že takovými skvělými vychytávkami byste mohl obohacovat tyto stránky častěji.
alt, (Jiri.J, 26.03.2008 11:46) celé vlákno | reagovat
Protože mým zamilovaným stylem je právě altbier, tak jenom doplním:
Pokud navštívíte někdy Düsseldorf, nezapomeňte navštívit tyto tři pivovárky vařící ALT. Všechny (až na Schumachera) se nacházejí v centru města (Düsseldorf- Altstadt), jen několik minut od sebe. Já osobně si tato piva nejlépe vychutnám "na stojáka" před pivnicí.
1.Brauerei Zum Schlüssel. Toto pivo považuji za nejlepší z celé "düsseldorfské 4". Šťavnaté, chuťově složité s lehkým karamelovým akcentem a fantastickou komplikovanou chmelovou suchostí. Je i o trošku silnější, než jeho konkurenti 12,5% EPM a 5,0% obj. alk.
2. Brauerei Im Füchschen. Vynikající složité a chuťově bohaté, více sušší, druhé nejlepší ze "4". Vyrábí zde i chutné pšeničné pivo pod názvem Silberfüchschen.
3. Brauerei Zum Uerige. Nejsladovější, avšak chuťově nejméně složité. I zde vaří chutné pšeničné pivo pod názvem Ueriges Weizen.
4. Schumacher. Není v Altstadtu. Najdete jej na Oststraße 123Je asi nejméně výrazné, spíše akcent na slad, ale rozhodně vynikající.
Ve všech pivnicích- pivovarech jsou piva čepována z dřevěných sudů. Doporučuji ozkoušet i vepřová kolínka nebo domácí uzeniny především v pivovaru Im Füchschen.
Ale nepovrhujte ani pivy Frankenheim Alt a vynikajícím Schlösser Alt (pokud se ještě vaří).
Jinak P.Ž. přivezl minulý týden z Rakouska vynikající pivo, přibližně ve stylu ALT
Schlägl- Stifter Bier. Pivo je nazváno podle spisovatele známého šumavského spisovatele
Adalberta Stiftera (1805-1868) Je svrchně fermentované. V barvě oranžově- jantarově
V chuti je výrazně sladové, kořenité, karamelové a ovocné (po jablku). Uklidňující
"Sociable Beer". Vynikající lahůdka, které se nelze přesytit. Stiftsbrauerei Schlägl.
Aigen- Schlägl (kousek za hranicemi).

Náhodou jsem se minulý týden díval na stránky Staatsbrauerei Weihenstephan ( v souvislostí s degustací jejich Helles Lager a s údivem jsem narazil na Weetkem zmiňované
1809 Berliner Style Weisse,? Ve WS je kvasná banka, ale i tak mě to dosti překvapilo. Měl někdo toto pivo?
To: Ludwig. Sticke se čepuje 1x- 3x v roce, jak který pivovar. J to kapánek silnější pivo- alt. Měl jsem kdysi i takový kalendářík, kde bylo napsáno, kdy bude na čepu (bylo to v říjnu a někdy na jaře- Uerige). Bohužel jsem neměl možnost tuto variantu nikdy ozkoušet.
Schultheiss nezkrachoval "pouze zfúzoval" s Berliner Kindel:-(((
Moc pekny clanek, (Ludwig, 26.03.2008 09:54) celé vlákno | reagovat
Jen bych podotkl par malickosti:
To Uerige Sticke se v SRN sice vyrabi, ale zatim jsem to jeste nikde nevidel, pry se to vyvazi jen do USA.
A to GOSE je opravdu velka specialita, velice starobyly pivni styl se soli a koriandrem, pokud vim tak se to da sehnat jen v Lipsku a okoli a nikde jinde.
Jinak ty 2 odkazy na to Dunkles Weizen jsou jen asi 2 odkazy s mozna tisice tmavych Weizenu, to je velice rozsireno v SRN, a ne jen po Bavorsku.
A to Berliner Weisse warily do nedavna jeste snad 2 pivovary, ale 1 uz zkrachoval, tak uz to vari jen jeden jediny.. ach jo. Skoda, je to sezonni pivo co se pije hlavne jen v lete. (Myslim si ze se to pres zimu snad ani neprodukuje)
S pozdravem.. " Tschüß".. L.
12
Vyhledávání