Komentáře
článku: Za „svrchňáky“ do Německa
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Do Düsseldorfu daleko, tím spíše se na Bulovku těším a jsem v očekávání....Pánové díky za vaše názory a zkušenosti.
Tak to je napsáno trefně, také proto je to jeden z mých nejoblíbenějších stylů piv.
Taky jsem si Alt zamiloval. Mě chutná v Dusslu nevíc Im Fuchschen a Zum Schlussel.
V Dusseldorfu mi take nejvic chutnal Schumacher, byl nejvyvazenejsi. Ale treba i hooodne chmely Uerige neni spatny. MA rozhodne neco do sebe...
Tome, několik altů jsem již také měl. Staly se jedním z mých oblíbených stylů. Ona tolik typická ovocnost se špetkou oříšků končící krásnou suchostí, je něco co Tě donutí k další objednávce. Z německých mi snad nejvíce zachutnal Schumacher Alt, žel jsem neměl možnost ochutnat tolik chválený alt z Brauerei Im Füchschen. Jinak Alty na Bulovce co jsem měl byly vždy velmi chutné. Tak snad budeš mít také štěstí.
Tak aktuální zprávu, zda se vaří Hannen Alt,popř. kde, bohužel nemám :)
Petře děkuji za názor a rozbor komerčních altů od Diebels a Hannen. Jinak 5.ledna budu v Praze, takže vyzkouším ten z Bulovky, pokud teda bude. Slyšel jsem na něj jen chválu.
Jinak mám takové tušení, že pivovar Hannen v Mönchengladbachu (patřící pod Carlsberg resp. Tuborg) , kde se toto pivo vařilo, je nějakou dobu uzavřený, takže jestli tomu tak je, pak se ještě ptám, kde se Hannen Alt vaří nyní?
Jinak mám takové tušení, že pivovar Hannen v Mönchengladbachu (patřící pod Carlsberg resp. Tuborg) , kde se toto pivo vařilo, je nějakou dobu uzavřený, takže jestli tomu tak je, pak se ještě ptám, kde se Hannen Alt vaří nyní?
Diebels i Hannen jsou zcela jistě jedny z nejkomerčnějších a nejrozšířenějších Altbierů (zejména Diebels je k dostání téměř po celém Německu). I když nejsou zdaleka tak propracované a chuťově vybalancovaná, jako ta z malých pivovarů, lze je nicméně doporučit, už proto, že jde o příjemné zpestření zajímavého pivního stylu - celkem uspokojivé "Sociable beer". I když samozřejmě nejsou tak lahodně sladová, mají jen nepatrnou ovocnou stopu a jsou výrazně méně chmelená, tak zejména u Diebelsu je stále přítomna ona typická oříšková suchost chmele jako u Ales s lekou ovocností, snad trochu s nepatřičnou sirupovitostí. Hannen Alt je na tom podobně, snad trochu sušší, ovšem méně výrazné.
Zajímal by mne názor odborníků na piva typu alt "Diebels Alt" a "Hannen Alt". Oba jsou to zástupci velkých pivovarů, podstatně víc dostupnější než ve článku uvedení düsseldorfští představitelé. Děkuji.
TAkto podrobny ten prehled zatim nebude:). Ale do budoucna by klidne mohl byt rozsiren...
To je velmi přesné dělení pivovarů , které vaří Alt. Nejmenší výstav drží "U lišek" a "U klíče", i když zde si neopustím poznámku, ačkoli znám vzájemnou nevraživost těchto bašt pivních stylů, že jde o nejlepší Kölsch v Düsseldorfu, Uerige dnes vaří pro čtyři hospody a nejvyšší výstav z této čtyřky má okolo 40 000 Schumacher, místními znalci velmi vážené pivo, a drží tradiční kvalitu. Tím se zřejmě nikoli náhodou podobá mé nejoblíbenější značce Kölsch Mühlen, která se s výstavem pohybuje okolo 50 000, a spolu s Päffgen, která má v Kolíně nad Rýnem nejmenší výstav opět představuje kvalitu oproti značkám v majetku pivních gigantů z Dortmundu v tomto směru potkal takovýto osud z Altu spojovaných s Düsseldorfem pouze Schlösser Alt. Naopak zapomínat bychom neměli ani na pivovar Alt z pivovaru Pinkus i ten stojí za návštěvu.
@ Petr Zalio: Bohuzel jsem osobne v Au/Hallertau nebyl, tudiz nemuzu nic konretniho rict. Chystam se ted v lete na cestovani bavorskymi pivovary, takze mozna koncem leta budu vedet vic.
@ Jiri J. : No jo.. "pravnicky" vzato je samozrejme Frankenheim 100% Altbier.
Jenze pasterovany a filtrovany!, a tudiz 12 mesicu ma min. trvanlivost, na rozdil od Schumacher, Schlüssel, Uerige a Füchschen Alt (a jeste Boltens Ur-alt) ktere maji min. trv. zhruba 30 dni (Boltens asi 60 dni)
Ty chutnaji proste lip, uz s duvodu nepasterace a nefiltrace.
Ja osobne preferuju piva z mensich pivovaru, a Frankenheim je pomerne velky pivovar, pochopitelne nevim z hlavy jaky ma vystav.. ale velky.. Tak jsem to myslel..
@ Jiri J. : No jo.. "pravnicky" vzato je samozrejme Frankenheim 100% Altbier.
Jenze pasterovany a filtrovany!, a tudiz 12 mesicu ma min. trvanlivost, na rozdil od Schumacher, Schlüssel, Uerige a Füchschen Alt (a jeste Boltens Ur-alt) ktere maji min. trv. zhruba 30 dni (Boltens asi 60 dni)
Ty chutnaji proste lip, uz s duvodu nepasterace a nefiltrace.
Ja osobne preferuju piva z mensich pivovaru, a Frankenheim je pomerne velky pivovar, pochopitelne nevim z hlavy jaky ma vystav.. ale velky.. Tak jsem to myslel..
To je pravda, ja znam
Schneider Weisse Original, Maisel's Weisse Original und Straubinger Weisse Original.
Barevne bych to definoval jako "polotmava" psenicna piva
Schneider Weisse Original, Maisel's Weisse Original und Straubinger Weisse Original.
Barevne bych to definoval jako "polotmava" psenicna piva
Doplnění:
Někdy se také lze setkat s pivem Weissbier neoznačené jako Ur, avšak splňující tato kritéria. Př. Schneider- Original.
Někdy se také lze setkat s pivem Weissbier neoznačené jako Ur, avšak splňující tato kritéria. Př. Schneider- Original.
Hmmm, Leichte Weisse jsem měl poprvé v životě předevčírem. Do té doby jsem se tomu vyhýbal, považoval jsem to za něco "podřadnějšího", tak jako si z cest běžně nevozívám výčepní piva.
Bylo to pivo z šumavského pivovaru Osser, 2,8% alkoholu. Na žízeň to není špatné, vůně i chuť příjemná. Ale nadále budu dávat přednost plnotučnějším verzím. Třeba zrovna tomu z pod Ostrého, to mi připadalo být velmi chutné. Stejně tak jejich Pils. Ale to už odbočuji.
Bylo to pivo z šumavského pivovaru Osser, 2,8% alkoholu. Na žízeň to není špatné, vůně i chuť příjemná. Ale nadále budu dávat přednost plnotučnějším verzím. Třeba zrovna tomu z pod Ostrého, to mi připadalo být velmi chutné. Stejně tak jejich Pils. Ale to už odbočuji.
Jen bych si dovolil trochu poopravit:)
Typ Ur-Weisse tvoří zvláštní kategorii jihoněmeckých Weissbierů.
Süddeutsches Weissbier se dělí na 3 základní kategorie:
1/ Weissbier - Hell (světlé, použití světlých sl.)
2/ Weissbier - Ur-Weisse (jantarové, více kořeněné, použití malého množství mnich.tmavých nebo lehce natažených sladů-vienna)
3/ Weissbier - Dunkel (tmavé, použití mnichovských,tmavých a pražených sladů)
Tudíž zde zmiňované Ayinger Ur-Weisse (mimochodem asi Best Ur-Weisse spolu s Unertl v Bavorsku) patří do kategorie 2, ne 3. Ale to je jen drobný detail.
Poslední novinkou této kategorie je lednový přírustek z pivovaru Erdinger.
Erdinger Ur Weisse (5,2% alk.) velmi atypické chuti, narezle jantarový, kořeněný, velice suchý, extra chmelený na pšeničná piva. Vaří se dle původního receptu 1885 a pivovar chtěl poukázat na dávno zašlé časy také tím, že ho distribuje v euroláhvích a ve starých přepravkách.
Jen pro úplné doplnění a orientaci(o čemž asi budete psát příště).
Další podkategorie pšeničného:
-Weizen Rauch, Hell+Dunkel
-Weizenbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen Doppelbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen-Eisbock
-Leichte Weisse
-Non Alc. Weisse
Typ Ur-Weisse tvoří zvláštní kategorii jihoněmeckých Weissbierů.
Süddeutsches Weissbier se dělí na 3 základní kategorie:
1/ Weissbier - Hell (světlé, použití světlých sl.)
2/ Weissbier - Ur-Weisse (jantarové, více kořeněné, použití malého množství mnich.tmavých nebo lehce natažených sladů-vienna)
3/ Weissbier - Dunkel (tmavé, použití mnichovských,tmavých a pražených sladů)
Tudíž zde zmiňované Ayinger Ur-Weisse (mimochodem asi Best Ur-Weisse spolu s Unertl v Bavorsku) patří do kategorie 2, ne 3. Ale to je jen drobný detail.
Poslední novinkou této kategorie je lednový přírustek z pivovaru Erdinger.
Erdinger Ur Weisse (5,2% alk.) velmi atypické chuti, narezle jantarový, kořeněný, velice suchý, extra chmelený na pšeničná piva. Vaří se dle původního receptu 1885 a pivovar chtěl poukázat na dávno zašlé časy také tím, že ho distribuje v euroláhvích a ve starých přepravkách.
Jen pro úplné doplnění a orientaci(o čemž asi budete psát příště).
Další podkategorie pšeničného:
-Weizen Rauch, Hell+Dunkel
-Weizenbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen Doppelbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen-Eisbock
-Leichte Weisse
-Non Alc. Weisse
Podobných případů, kdy se vyrábí piva pouze pro US trh je více. Např. světoznámý pivovar
Weissbierbrauerei G. Schneider v Kelheimu vaří svůj pšeničný bock Aventinus i jako Aventinus Eisbock (12% obj. alk.). Když přijedete do pivovaru, tak na Vás koukají jako na blázna, kde jste na to přišli. Je velká škoda, že jsou tato piva v Evropě nedostupná, ale co se dá dělat. Nic.
To: Ludwig. Frankenheim není pravé alt? Je to sice velký producent, ale co bych za to dal, kdyby tady toto pivo bylo na našem trhu.
Weissbierbrauerei G. Schneider v Kelheimu vaří svůj pšeničný bock Aventinus i jako Aventinus Eisbock (12% obj. alk.). Když přijedete do pivovaru, tak na Vás koukají jako na blázna, kde jste na to přišli. Je velká škoda, že jsou tato piva v Evropě nedostupná, ale co se dá dělat. Nic.
To: Ludwig. Frankenheim není pravé alt? Je to sice velký producent, ale co bych za to dal, kdyby tady toto pivo bylo na našem trhu.
Určitě, vždyť o tom by to mělo být, aby se každý podělil o své zkušenosti a poskytl je ostatním. To je můj názor.
Chtel jsem se zeptat pritomnych komentujicich, jestli bych mohl pouzit uvedene informace do pripravovaneho prehledu.
Prehled pivnich kategorii bude sestavat z uvedenych prikladu jednotlivych kategorii. Doplnovat se budou postupne odkazy na clanky, kde se o danych pivech pise atd...
Prehled pivnich kategorii bude sestavat z uvedenych prikladu jednotlivych kategorii. Doplnovat se budou postupne odkazy na clanky, kde se o danych pivech pise atd...
Rakouskou variantu typu Alt - Schlägl Stift, jak se již zmínil JJ, vřele dopotučuji. Dle mého názoru asi BEST pivo v Rakousku. Je k dostání v síti Interspar nebo pokud si chce udělat výlet, tak pivovar je v pěkné, malebné krajině kousek od Lipna. Vaří též svrchně kvašený Roggen, ale na rozdíl od bavorských, kde se se používají kvasnice na Weissbier zde využívají svrchních kvasnic na Alt.
To Ludwig: USA export - to je problém více pivovarů. Naposledy mne rozčílila návštěva rakouského pivovaru Eggenberg, od které jsem si sliboval nákup novinek: Eggenberger Weizen Doppelbock a Dunkel Urbock 23. Bohužel jsem se musel spokojit pouze s běžně dostupnými Hell Urbock 23 a Samichlaus, protože obě novinky jsou určené jen pro USA.
Chtěl jsem se zeptat, pokud bych navštívil Au/Hallertau, jestli bych (ne)pořídil podobně? (viz Vaše věta: normálně se to tady neprodává?). Měl jsem za to, že B.Weisse vaří přímo Weihenstephan, ale pokud se to vaří přímo v Au, který mimochodem vaří jeden z nej Pilsenerů světa, stálo by to za návštěvu. Díky
To Ludwig: USA export - to je problém více pivovarů. Naposledy mne rozčílila návštěva rakouského pivovaru Eggenberg, od které jsem si sliboval nákup novinek: Eggenberger Weizen Doppelbock a Dunkel Urbock 23. Bohužel jsem se musel spokojit pouze s běžně dostupnými Hell Urbock 23 a Samichlaus, protože obě novinky jsou určené jen pro USA.
Chtěl jsem se zeptat, pokud bych navštívil Au/Hallertau, jestli bych (ne)pořídil podobně? (viz Vaše věta: normálně se to tady neprodává?). Měl jsem za to, že B.Weisse vaří přímo Weihenstephan, ale pokud se to vaří přímo v Au, který mimochodem vaří jeden z nej Pilsenerů světa, stálo by to za návštěvu. Díky
1 | 2 |
Vyhledávání