Komentáře
článku: Za „svrchňáky“ do Německa
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Hmmm, Leichte Weisse jsem měl poprvé v životě předevčírem. Do té doby jsem se tomu vyhýbal, považoval jsem to za něco "podřadnějšího", tak jako si z cest běžně nevozívám výčepní piva.
Bylo to pivo z šumavského pivovaru Osser, 2,8% alkoholu. Na žízeň to není špatné, vůně i chuť příjemná. Ale nadále budu dávat přednost plnotučnějším verzím. Třeba zrovna tomu z pod Ostrého, to mi připadalo být velmi chutné. Stejně tak jejich Pils. Ale to už odbočuji.
Bylo to pivo z šumavského pivovaru Osser, 2,8% alkoholu. Na žízeň to není špatné, vůně i chuť příjemná. Ale nadále budu dávat přednost plnotučnějším verzím. Třeba zrovna tomu z pod Ostrého, to mi připadalo být velmi chutné. Stejně tak jejich Pils. Ale to už odbočuji.
Doplnění:
Někdy se také lze setkat s pivem Weissbier neoznačené jako Ur, avšak splňující tato kritéria. Př. Schneider- Original.
Někdy se také lze setkat s pivem Weissbier neoznačené jako Ur, avšak splňující tato kritéria. Př. Schneider- Original.
To je pravda, ja znam
Schneider Weisse Original, Maisel's Weisse Original und Straubinger Weisse Original.
Barevne bych to definoval jako "polotmava" psenicna piva
Schneider Weisse Original, Maisel's Weisse Original und Straubinger Weisse Original.
Barevne bych to definoval jako "polotmava" psenicna piva
TAkto podrobny ten prehled zatim nebude:). Ale do budoucna by klidne mohl byt rozsiren...
Vyhledávání
Typ Ur-Weisse tvoří zvláštní kategorii jihoněmeckých Weissbierů.
Süddeutsches Weissbier se dělí na 3 základní kategorie:
1/ Weissbier - Hell (světlé, použití světlých sl.)
2/ Weissbier - Ur-Weisse (jantarové, více kořeněné, použití malého množství mnich.tmavých nebo lehce natažených sladů-vienna)
3/ Weissbier - Dunkel (tmavé, použití mnichovských,tmavých a pražených sladů)
Tudíž zde zmiňované Ayinger Ur-Weisse (mimochodem asi Best Ur-Weisse spolu s Unertl v Bavorsku) patří do kategorie 2, ne 3. Ale to je jen drobný detail.
Poslední novinkou této kategorie je lednový přírustek z pivovaru Erdinger.
Erdinger Ur Weisse (5,2% alk.) velmi atypické chuti, narezle jantarový, kořeněný, velice suchý, extra chmelený na pšeničná piva. Vaří se dle původního receptu 1885 a pivovar chtěl poukázat na dávno zašlé časy také tím, že ho distribuje v euroláhvích a ve starých přepravkách.
Jen pro úplné doplnění a orientaci(o čemž asi budete psát příště).
Další podkategorie pšeničného:
-Weizen Rauch, Hell+Dunkel
-Weizenbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen Doppelbock, Hell+Dunkel+Rauch
-Weizen-Eisbock
-Leichte Weisse
-Non Alc. Weisse