Za „svrchňáky“ do Německa
Přidáno: 26. března 2008 • Autor: Vít Dvořák
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4693x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4693x
V dnešním dílu přehledu pivních kategorií zavítáme k nejbližším západním sousedům, do Německa. A protože tamní nabídka pivních kategorií je pestrá, zaměříme se jen na piva „ale“, a to ještě jen na první půlku.
Kdo jednou zavítal s pivními úmysly byť jen do Bamberka, jistě mi dá za pravdu, že pivní rozmanitost v Německu je na výši. A to nejen v Bavorsku, ale i ostatní části nabízejí pivní styly, které osloví i zmlsaného pivaře.
A proto se už moc nezdržujme a vydejme se objevit (základy) pivních kategorií západních sousedů. Zatím se zaměříme na piva svrchně kvašená a to ještě uvedeme jen první polovinu. Druhá bude následovat v nejbližších dnech.
Alt
Svrchně kvašené pivo s prodlouženou dobou ležení. Alkohol téměř vždy okolo 4,8%, barva kolísá od jantarové k tmavě hnědé. V krásně delikátní, zakulacené a hladké hořko-sladké chuti vynikají ovocné tóny, zakončení je suché a hořké. Existuje silnější verze Sticke, která vyniká chmelovější chutí.
Specialita Düsseldorfu a okolí, dnes vařená po celém Německu i jinde. Název je odvozován od německého slovíčka „starý“ (souvislost s delší dobou ležení) či latinského „altus“ (vysoký, souvislost se svrchním typem kvašení). Tradičně se podává ve sklenici 0,2 l zvané Becher.
Uerige Altbier (Uerige Obergärige Hausbrauerei)
Uerige Sticke (Uerige Obergärige Hausbrauerei)
Berliner Weisse
Svrchně kvašené pšeničné pivo (podíl sladové pšenice 30-50%), vyráběné s použitím klasických kvasinek spolu s kvasinkami mléčného kvašení Lactobacillus delbrücki. Typické nízkým obsahem alkoholu (3-5%). V barvě slámově žluté, s rychle mizící pěnou a ostře trpkou, kyselou a velmi osvěžující chutí, ve které téměř není patrná chmelová hořkost.
Pro zjemnění kyselosti se může podávat s přídavkem syrupu („mit Schuss“) z mařinky vonné (Waldmeister) nebo malin (Himbeeren).
Jedná se o regionální berlínskou specialitu, která má kořeny v 16. století a v minulosti se těšila široké popularitě. Pro svou elegantní a osvěžující chuť si vysloužila od vojáků Napoleonovy armády přízvisko „šampaňské severu“. Ustoupilo po nástupu spodně kvašeného ležáku, dnes ho vaří v Berlíně pouze pivovar Berliner Kindl, v USA hrstka restauračních pivovarů.
Berniner Kindl Weisse (Berliner Kindl Brauerei)
1809 Berliner Style Weisse (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan)
Southampton Berliner Weisse (Southampton Publick House)
BJs Portlander Weisse (BJs Restaurant and Brewhouse)
The Tap Berlinerweiss (Haverhill Brewery)
Dunkelweizen (tmavé pšeničné pivo)
Tmavá verze pšeničného piva (podíl sladové pšenice 50% i více, dále mnichovské a/nebo vídeňské slady). Vyznačuje se tmavě hnědou barvou, zakaleným vzhledem a příjemně vyváženou chutí, ve které dominují banánové tóny, a nízkou, vyváženou hořkostí.
Weihenstephaner Heffeweissbier Dunkel (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan)
Ayinger Ur-Weisse (Privatbrauerei Franz Inselkammer)
Gose
Svrchně kvašené nefiltrované pšeničné pivo (podíl sladové pšenice 50-60%), s obsahem alkoholu 4-5%. V barvě slámově žluté, s unikátní, velmi osvěžující specifickou chutí s kořennými tóny díky přidání mletého koriandru a ostrostí po přídavku soli. Jen velmi slabá chmelová hořkost. Pro zjemnění kyselosti se může podávat s přídavkem syrupu („mit Schuss“).
Starobylý německý pivní styl, původem z města Goslar, od 19.století spojován tradičně s Lipskem. S uzavíráním pivovarů postupně v 60. letech minulého století vymizel, ale v 80. letech se dočkal oživení. V současné době ho vyrábějí v Německu pouze tři pivovary.
Goslauer Gose Dunkel, Goslauer Gose Hell (Brauhaus Goslar)
Original Leipziger Gose (Gasthaus und Gosebrauerei Byerisches Bahnhof)
Goedecke´s Döllnitzer Ritterguts-Gose (Familienbrauerei Ernst Bauer)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 25 komentářů, poslední komentář: 21.12.2008 00:40 | Komentovat |
Alty Tomáš Semrád | 21.12.2008 00:40 |
---|---|
Do Düsseldorfu daleko, tím spíše se na Bulovku těším a jsem v očekávání....Pánové... | |
Re: Alty a já Petr Ž | 20.12.2008 17:36 |
Tak to je napsáno trefně, také proto je to jeden z mých nejoblíbenějších stylů piv. | |
Re: Re: Alty a já Jiri.J | 18.12.2008 17:47 |
Taky jsem si Alt zamiloval. Mě chutná v Dusslu nevíc Im Fuchschen a Zum Schlussel. | |
Re: Alty a já Honza Kočka | 18.12.2008 15:41 |
V Dusseldorfu mi take nejvic chutnal Schumacher, byl nejvyvazenejsi. Ale treba i hooodne chmely... | |
Alty a já Roman Holoubek | 18.12.2008 15:08 |
Tome, několik altů jsem již také měl. Staly se jedním z mých oblíbených stylů. Ona... | |
Re: Re: Diebels a Hannen Alt PetrŽ | 18.12.2008 11:46 |
Tak aktuální zprávu, zda se vaří Hannen Alt,popř. kde, bohužel nemám :) | |
Re: Diebels a Hannen Alt Tomáš Semrád | 16.12.2008 20:00 |
Petře děkuji za názor a rozbor komerčních altů od Diebels a Hannen. Jinak 5.ledna budu v... | |
Diebels a Hannen Alt PetrŽ | 16.12.2008 10:40 |
Diebels i Hannen jsou zcela jistě jedny z nejkomerčnějších a nejrozšířenějších... |
Vyhledávání