Komentáře
článku: Čeští pivovarníci hledají výraz pro pivního „someliéra“ – stane se jím pivník?
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Není ho třeba do roku 20xx - doplňte dle optimismu,
(Zbyněk Holan, 26.06.2007 11:58)
celé vlákno | reagovat
to je přeci jednoduché: Jakýpak Pivník - PIVÍLEK je jen to správné a jediné jméno!!! A mohla by o něm vzniknout nějaká hezká pohádka. A namluvila by ji Jiřina Bohdalová. Jasná věc. :-)
A účastnil by se degustací, komentoval by degustovaná piva. Všichni by se o něj prali. Teď už jen vymyslet, jak bude vypadat... Orosený půllitr s nožičkama?
...
A účastnil by se degustací, komentoval by degustovaná piva. Všichni by se o něj prali. Teď už jen vymyslet, jak bude vypadat... Orosený půllitr s nožičkama?
...
Já bych příspěvek pana Turečka zas tak neodsuzoval - třeba jeho apel na zvýšení kvality českého ležáku se mi zdá smysluplnější než nářky nad ultraspecializací českých pivovarů (samozřejmě nabídka obchodů a restaurací, to je něco jiného). Když si vezmeme paralelu se světem vína, také existují celkem úzce vyprofilované oblasti - v Tokaji asi budeme očekávat mohutné sladké víno, v okolí Mosely zas nejspíš ryzlink...Pokud bychom v jednom ranku dosáhli takové proslulosti, snad by to nebylo tak špatné:-)
Asi nejsem ten správný hluboko zarytý Čech, ale opravdu nechápu, proč bych se měl svými chutěmi omezovat jen na výborný "nefiltrovaný světlý ležák jako vrchol pivovarského umu českých sládků". Promiňte, co jste patřičně zarytí, budu-li mít rád dechovku, znamená to snad, že bych měl automaticky odmítat jazz, country, cimbálovku, "vážnou" hudbu? A donekonečna si pouštět jen tu svou Škodu lásky? Nebo jen 2. Mahlerovu symfonii? A dokonce snad tvrdit, že něco jiného ani neexistuje? To by mne nebavilo. Naopak, budu-li mít lepší přehled a znalosti, obohacen a ještě raději se vrátím k tomu nejlepšímu, respektive tomu, co mi nejvíc chutná. V tomto případě k nefiltrovanému světlému ležáku.
Z vlastnich zkusenosti z degustaci, at uz pro ctenare, novinare nebo pro firmy jsem nabyl dojmu, ze jde hlavne o osvetu. Kdyz se lidem rekne, ze budou pit "ale", kde se vari, jakou ma historii atd, maji na dany vzorek jiny nahled jeste nez kdyz se napiji. Rict jim, ted si dame pivo, ochutnaji a nikdy treba o svrchne kvasenych pivech neslyseli, musi nabyt dojmu, ze s tim pivem-ale je neco v neporadku.
Driv to slo u nas prezentovat na stoutech, pac se prodavali tri vzorky- Guiness, Murphy a Beamish. Verim, ze v brzke dobe to bude mozne na pivech weizen - klasicky bavorsky, belgicky (Hoegaarden), berliner weisse(uz jsme o nich u nas psali) a pokud bude tak treba rauchweizen a weizenbock. Pak si myslim, ze kdyz prijdete do restaurace, kde budou tyto 4(nebo i vice druhu) weizeny k mani, bude se hodit nekdo, kdo vam k tomu neco rekne. A nedej Boze, aby tam byl vyber z x poctu bavorskych weizen piv:)))
Driv to slo u nas prezentovat na stoutech, pac se prodavali tri vzorky- Guiness, Murphy a Beamish. Verim, ze v brzke dobe to bude mozne na pivech weizen - klasicky bavorsky, belgicky (Hoegaarden), berliner weisse(uz jsme o nich u nas psali) a pokud bude tak treba rauchweizen a weizenbock. Pak si myslim, ze kdyz prijdete do restaurace, kde budou tyto 4(nebo i vice druhu) weizeny k mani, bude se hodit nekdo, kdo vam k tomu neco rekne. A nedej Boze, aby tam byl vyber z x poctu bavorskych weizen piv:)))
V ČR jistě občas vzniknou podniky, kde se bude nabízet více piv v různých stylech. Jaké procento českých pivařů si do nich najde cestu? Já jistě, ale celkově to vidím s bídou na 1%. Český pivař je prostě konzervativní tvor, navíc ceny v takovýchto podnicích zřejmě nebudou stavěny na českou peněženku. V těchto specializovaných provozovnách jistě nějaký odborník na škodu nebude, ale jak se bude nazývat, to bych neřešil. Jak už je v nadpisu, jde opravdu o okrajovou záležitost. Snad jen - někde jsem slyšel tento fórek: Proč nazývat konferenciéra tímto cizím slovem, když máme hezké české slovo tlučhuba.
Já už skutečně nevím, jak to ještě říct. Tady nejde o žádné povyšování, snobáctví a už vůbec ne o pohrdání. Stejné stanovisko jako k naši, zastávám např. i k rakouské, maďarské, polské a třeba i skandinávské pivní kultuře ( i když tam to dnes vypadá mnohem zajímavěji). Prostě a jednoduše jsou tu země s rozvinutější a barvitější pivní kulturou a to je všechno. Pro mě jsou prostě na evropské špici v tomto směru tři evropské země: Belgie, Velká Británie a SRN (pak Francie, Holandsko ad....).
Osobně mi nejvíce chutná britské ale (v širším slova smyslu). To však v našich končinách nedostanu (na rozdíl třeba od Polska). Do SRN je to naštěstí nedaleko. Belgii lze taky občas navštívit a dovést si patřičnou zásobu piva na rok či dva (naštěstí se dají dlouhodobě skladovat). Mým přáním je, aby se i ta naše pivní kultura vydala také tímto směrem. Vždyť i země s přerušenou (USA), malou (Skandinávie) nebo nikdy nemající vlastní pivní tradici
zažívají obrovský "pivní boom", tak proč ne my? Nemyslím si, že je to pouze otázka peněz.
Jinak trvám na tom, že výběr piv je u nás minimální a z toho důvodu nemá cenu o nějakém pivním sommeliérovi a pivní gastronomii vůbec hovořit.
K tomu pivu a jídlu: Tady přede nejde o jedno pšeničné pivo a jeden pale ale. Různá pšeničná se hodí k různým pokrmům a podobně to je i s pale ale... To je jako třeba s vínem, Cabernet Savignon z Bordeaux se hodí k jinému jídlu, než tatáž odrůda z Chile. Mimochodem krásně o tom píše sládek pivovaru Brooklyn G. Oliver. Někdo si holt na tyto věci potrpí a jiný ne...
Osobně mi nejvíce chutná britské ale (v širším slova smyslu). To však v našich končinách nedostanu (na rozdíl třeba od Polska). Do SRN je to naštěstí nedaleko. Belgii lze taky občas navštívit a dovést si patřičnou zásobu piva na rok či dva (naštěstí se dají dlouhodobě skladovat). Mým přáním je, aby se i ta naše pivní kultura vydala také tímto směrem. Vždyť i země s přerušenou (USA), malou (Skandinávie) nebo nikdy nemající vlastní pivní tradici
zažívají obrovský "pivní boom", tak proč ne my? Nemyslím si, že je to pouze otázka peněz.
Jinak trvám na tom, že výběr piv je u nás minimální a z toho důvodu nemá cenu o nějakém pivním sommeliérovi a pivní gastronomii vůbec hovořit.
K tomu pivu a jídlu: Tady přede nejde o jedno pšeničné pivo a jeden pale ale. Různá pšeničná se hodí k různým pokrmům a podobně to je i s pale ale... To je jako třeba s vínem, Cabernet Savignon z Bordeaux se hodí k jinému jídlu, než tatáž odrůda z Chile. Mimochodem krásně o tom píše sládek pivovaru Brooklyn G. Oliver. Někdo si holt na tyto věci potrpí a jiný ne...
Díky za vysvětlení nepochopení, ale není potřeba, chápete se poměrně snadno. Z vašeho apriori prýštícího pohrdání k českým pivům (a teď i stravě) je negace všeho okolo toho pochopitelná. Článek p.Vacla je o someliérství v CZ. Když se tedy opravujete, že nejste proti pivnímu somelérství, ba právě naopak, tak předpokládám, že je to k tématu článku a tedy k someliérství v CZ. Zatímco v jiném komentáři se negujete:"CZ nepotřebuje pivního someliéra..".
Skutečně jsem k číslovce 300 napsal druhy, omluva, ale s jediným druhem piva také nesouhlasím, např. Pale Ale, Ležák nebo Pšenice z Náchoda určitě nepatří do jednoho druhu. Takový a pár podobných pivovarů by už pomalu someliéra uživil. Je třeba se oprostit od představy CZ pivního someliéra, kterak v hostinci Na růžku pomáhá nad nakládaným hermelínem hostovi s výběrem mezi desítkou a dvanáctkou, zatímco host má dost problémů aby ze sebe vykrkal právě nabyté G vitamíny.
Skutečně jsem k číslovce 300 napsal druhy, omluva, ale s jediným druhem piva také nesouhlasím, např. Pale Ale, Ležák nebo Pšenice z Náchoda určitě nepatří do jednoho druhu. Takový a pár podobných pivovarů by už pomalu someliéra uživil. Je třeba se oprostit od představy CZ pivního someliéra, kterak v hostinci Na růžku pomáhá nad nakládaným hermelínem hostovi s výběrem mezi desítkou a dvanáctkou, zatímco host má dost problémů aby ze sebe vykrkal právě nabyté G vitamíny.
Sommeliér
Pokusím se to vyjádřit ještě jednou a více jasně. Pod termínem "pivní sommeliér" nerozumím "olivrejovaného blba" chválícího jakékoliv pivo s cílem je prodat. Také nepovažuji za nutné, aby si restaurace, či obchod takovou osobu vedl. Jednodušší je, když se znalosti spojí s příslušnou profesí.
Tak např. vám může prodejce ve specializovaném obchodě s pivem doporučit to, které pivo. Popsat vám jeho senzorické vlastnosti, přiblížit technologii jeho výroby. Doporučit např. i rozdíly v ročnících (ano i pivo se archivuje). A v neposlední řadě vám může doporučit i vhodný pokrm ke každému pivu. To však může učinit i stejně dobře vyškolený personál. Vyžaduje to od něj jediné, zájem a praxi.
Takový sommelier je nezbytný např. v Belgii, kde nabídka ve specializovaných obchodech a restauracích přesahuje několik set piv, ne pouze značek jedné varianty jako v ČR, ale především druhů a dokonce ročníků. Doporučuji navštívit třeba antverpskou pivnici Kulminator, kde nápojový lístek přesahuje 1000 piv a naleznete zde i 20- 30 let staré ročníky. Podobně v bruselské restauraci Delirium Tremens, kde nabízí 2007 piv.
Opakuji, že u nás toto považuji za naprosto zbytečné s ohledem na naši ralitu.
Žádný specializovaný obchod zde v podstatě neexistuje o restauraci ani nemluvě.
VPK a PKK mají sortiment zahraničního piva poměrně skromný a nabízí pouze známé značky.
Pokusím se to vyjádřit ještě jednou a více jasně. Pod termínem "pivní sommeliér" nerozumím "olivrejovaného blba" chválícího jakékoliv pivo s cílem je prodat. Také nepovažuji za nutné, aby si restaurace, či obchod takovou osobu vedl. Jednodušší je, když se znalosti spojí s příslušnou profesí.
Tak např. vám může prodejce ve specializovaném obchodě s pivem doporučit to, které pivo. Popsat vám jeho senzorické vlastnosti, přiblížit technologii jeho výroby. Doporučit např. i rozdíly v ročnících (ano i pivo se archivuje). A v neposlední řadě vám může doporučit i vhodný pokrm ke každému pivu. To však může učinit i stejně dobře vyškolený personál. Vyžaduje to od něj jediné, zájem a praxi.
Takový sommelier je nezbytný např. v Belgii, kde nabídka ve specializovaných obchodech a restauracích přesahuje několik set piv, ne pouze značek jedné varianty jako v ČR, ale především druhů a dokonce ročníků. Doporučuji navštívit třeba antverpskou pivnici Kulminator, kde nápojový lístek přesahuje 1000 piv a naleznete zde i 20- 30 let staré ročníky. Podobně v bruselské restauraci Delirium Tremens, kde nabízí 2007 piv.
Opakuji, že u nás toto považuji za naprosto zbytečné s ohledem na naši ralitu.
Žádný specializovaný obchod zde v podstatě neexistuje o restauraci ani nemluvě.
VPK a PKK mají sortiment zahraničního piva poměrně skromný a nabízí pouze známé značky.
To už můžete "český" pojem someliér nahradit u piva rovnou slovem plivník nebo pilník; bude to stejně libozvučné. Co k tomu říká slovník? * sommelier, m - sklepmistr
* sommelier, m - číšník
a popře snad někdo, že i pivo si zaslouží svého sklepmistra a číšníka? Nikolivek, a proto se ptám (tři sprostá slova doplňte sem) musíte (a jedno sem) zavádět nesmyslné označení k již existujícímu pojmu, který je nám notabene stejně cizí? A jinak souhlas s Donem Carlosem a jeho protestem proti budoucím možným olivrejovaným blbům prodávajícím pěkné řeči o jižních zdech velkováren a přenádherném čase zrání (14 dní v CKT), stydlivé pěně (jak se objevila, tak zmizla) a umu zahraníičního pana senior managera (jednou exnul třetinku pod dvě minuty).
* sommelier, m - číšník
a popře snad někdo, že i pivo si zaslouží svého sklepmistra a číšníka? Nikolivek, a proto se ptám (tři sprostá slova doplňte sem) musíte (a jedno sem) zavádět nesmyslné označení k již existujícímu pojmu, který je nám notabene stejně cizí? A jinak souhlas s Donem Carlosem a jeho protestem proti budoucím možným olivrejovaným blbům prodávajícím pěkné řeči o jižních zdech velkováren a přenádherném čase zrání (14 dní v CKT), stydlivé pěně (jak se objevila, tak zmizla) a umu zahraníičního pana senior managera (jednou exnul třetinku pod dvě minuty).
dneska jsem na internetu našel článek k probíranému tématu : http://gurman.centrum.cz/napoje/pivni-koutek/clanek.phtml?id=449025
Sice nechapu, co Vy nechapete na tom, ze jsem k pivu pricichl az ve svete, ale budiz...
Dovolil bych si to uvest na spravnou miru - k pivu jsem pricichl uz u nas, jen me to jaksi neoslovilo. Dat si deset kousku a jit domu mi proste neucarovalo. Az diky cestovani jsem zjistil, ze se k pivu dat najit i jina cesta, objevit jaksi ten svet piva, mit k pivu jiny vztah. Se vsim co k tomu patri(pivni kategorie, ruzne chuti, nakonec i to pivni somelierstvi...). Proto vlastne i tento server vznikl.
A ja jsem velice rad tomu, ze se tu konecne diskutuje napriklad o rauchbieru. Ano, chapu ze zrovna VAs toto pivo nemusi oslovit, ale jsou mnozi jini, kteri treba za tento poznatek budou radi. TEd jsem se vratil z Pelhrimova, kde jsem byl okouknout novy pikopivovar Paula Holborna. NAdhera! A tim ze ma pristup jak k vhodnym surovinam, tak ke kvasnicim a v dusledku diky sve cinnosti i ke spolupraci s mnoha zajimavymi pivovary po svete, da se ocekavat, ze se brzo dockame(tedy nekteri z nas) spousty zajimavych piv. Tudiz ze bude dost nametu na dalsi clanky...
A pokud VAm prijde, ze piseme malo o ceskem pivu, projdete si prosim aktuality. Anebo jenom clanky z letosniho roku. Domnivam se,ze tam najdete spoustu informaci o ceskem pivu. O pivu, ktere se za ceske jeste da povazovat...
Dovolil bych si to uvest na spravnou miru - k pivu jsem pricichl uz u nas, jen me to jaksi neoslovilo. Dat si deset kousku a jit domu mi proste neucarovalo. Az diky cestovani jsem zjistil, ze se k pivu dat najit i jina cesta, objevit jaksi ten svet piva, mit k pivu jiny vztah. Se vsim co k tomu patri(pivni kategorie, ruzne chuti, nakonec i to pivni somelierstvi...). Proto vlastne i tento server vznikl.
A ja jsem velice rad tomu, ze se tu konecne diskutuje napriklad o rauchbieru. Ano, chapu ze zrovna VAs toto pivo nemusi oslovit, ale jsou mnozi jini, kteri treba za tento poznatek budou radi. TEd jsem se vratil z Pelhrimova, kde jsem byl okouknout novy pikopivovar Paula Holborna. NAdhera! A tim ze ma pristup jak k vhodnym surovinam, tak ke kvasnicim a v dusledku diky sve cinnosti i ke spolupraci s mnoha zajimavymi pivovary po svete, da se ocekavat, ze se brzo dockame(tedy nekteri z nas) spousty zajimavych piv. Tudiz ze bude dost nametu na dalsi clanky...
A pokud VAm prijde, ze piseme malo o ceskem pivu, projdete si prosim aktuality. Anebo jenom clanky z letosniho roku. Domnivam se,ze tam najdete spoustu informaci o ceskem pivu. O pivu, ktere se za ceske jeste da povazovat...
Asi jste nepochopil, co jsme mysleli našimi příspěvky. Tak ještě jednou stručně a výstižně.
Nejsme proti pivnímu sommeliérství, právě naopak. Ale v ČR, kde se vaří pouze jeden (1) typ piva, navíc který se hodí jen k pár pokrmům, nemá smysl zaměstnávat sommeliéra. K čemu se hodí a jaké chuťové vlastnosti má český ležák, může oznámit zákazníkovi číšník do (1) minuty. Myslím, že zaměstnávat sommeliéra, by bylo pro majitele ekonomicky zbytečné. Snad jen jako maskota:)
Dále zaměňujete pojmy - druh piva (ten je jen 1) a značka piva (těch může být cc 300-nepočítal jsem)
Nejsme proti pivnímu sommeliérství, právě naopak. Ale v ČR, kde se vaří pouze jeden (1) typ piva, navíc který se hodí jen k pár pokrmům, nemá smysl zaměstnávat sommeliéra. K čemu se hodí a jaké chuťové vlastnosti má český ležák, může oznámit zákazníkovi číšník do (1) minuty. Myslím, že zaměstnávat sommeliéra, by bylo pro majitele ekonomicky zbytečné. Snad jen jako maskota:)
Dále zaměňujete pojmy - druh piva (ten je jen 1) a značka piva (těch může být cc 300-nepočítal jsem)
Vážený pane Turečku,
Stále bohužel platí, že i ten váš vrchol pivovarského umu je pro většinu Čechů pouze podezřele kalné, pravděpodobně zkažené pivo. Těžko takovému člověku nabízet belgický speciál. Skalního vyznavače českého ležáku bych přirovnal k člověku, který se dobrovolně zřekne barevného vidění a libuje si široké paletě několika odstínů šedé.
Díky světu piva za články, které vám nestojí za přečtení.
Stále bohužel platí, že i ten váš vrchol pivovarského umu je pro většinu Čechů pouze podezřele kalné, pravděpodobně zkažené pivo. Těžko takovému člověku nabízet belgický speciál. Skalního vyznavače českého ležáku bych přirovnal k člověku, který se dobrovolně zřekne barevného vidění a libuje si široké paletě několika odstínů šedé.
Díky světu piva za články, které vám nestojí za přečtení.
Od prvních dvou diskusních příspěvků k tomuto článku jsem očekával jiný tón, než jaký v nich je. V nedávných diskusích přece pánové tolik žehrali na náš pivní konzervatismus a omezenost. A nyní dusí hned v zárodku myšlenku (ať již je na téma více či méně aktuální), která je v zásadě pivně inovativní. Paradoxně opět žehráním na tu naši konzervativnost. Bez šance na její změnu po dobu min. dalšího půlstoletí. No s tímhle přístupem by to tak nakonec mohlo i dopadnout.
Na našem trhu je i přes naši ultrakonzervu k dostání přes 300
druhů piv, jak p.Vacl píše! Tak snad nebude tak zle.
Jinak navrhuji do diskuse pojmenovat pivního bratra sommeliérů jako Birreliéra. :)
Pokud se to ujme, očekávám nějaké autorské prebendy.
Na našem trhu je i přes naši ultrakonzervu k dostání přes 300
druhů piv, jak p.Vacl píše! Tak snad nebude tak zle.
Jinak navrhuji do diskuse pojmenovat pivního bratra sommeliérů jako Birreliéra. :)
Pokud se to ujme, očekávám nějaké autorské prebendy.
Podívejme se pravdě do očí, i když třeba není příjemná,
(Weetek, 19.06.2007 13:55)
celé vlákno | reagovat
Pánové Jobánek a Žalio v posledních týdnech prezentují své názory na Světě piva častěji než dřív a také radikálnějším slohem, než je řadě milovníků české klasiky asi milé. Ale pokud se člověk oprostí od apriorní potřeby to naše "hezké české" za každou cenu hájit, musí jim přiznat povážlivě velký díl pravdy.
Je těžké spekulovat, proč se u nás neujaly výrazně odlišné pivní styly, když s jejich seriózním zaváděním se začíná vlastně až teď. Ať už díky speciálům pánů Šuráně a Kočky nebo několika dalších statečných. Je docela možné, že díky kvalitní osvětě i z tohoto serveru bude naše konzumentské spektrum za pár let přece jen bohatší. Osobně bych si to moc přál. Rozhodně si totiž nemyslím, že by tzv. pivo českého typu muselo nutně českému naturelu vyhovovat nejvíc a už vůbec nemám pocit, že by bylo výsledkem toho nejlepšího, co se tu dá uvařit. Spíš toho nejekonomičtějšího, co se u nás ještě dá prodat.
Český pivní konzervativismus (dle jiných "patriotismus") je svého druhu rarita. Nechápu, proč v průměrném estonském supermarketu je k dostání regál anglických, německých a belgických speciálů, zatímco u nás má punc exotiky nešťastná Stella Artois. A nemám pocit, že je to něco, na co bychom měli být pyšní. Naopak mě nesmírně popouzí arogance těch pivních patriotů, co mají pocit, že Čechy jsou pupkem pivního světa a ostatní k nám poprávu s úctou vzhlíží. Realita je taková, že svět je už dávno někde jinde a pojem pilsener, který nás nadouvá pýchou jak krocany (a který se paradoxně u nás prakticky nevaří) je podobně vyprázdněným termínem, jako v nealkoholických nápojích kola.
Je těžké spekulovat, proč se u nás neujaly výrazně odlišné pivní styly, když s jejich seriózním zaváděním se začíná vlastně až teď. Ať už díky speciálům pánů Šuráně a Kočky nebo několika dalších statečných. Je docela možné, že díky kvalitní osvětě i z tohoto serveru bude naše konzumentské spektrum za pár let přece jen bohatší. Osobně bych si to moc přál. Rozhodně si totiž nemyslím, že by tzv. pivo českého typu muselo nutně českému naturelu vyhovovat nejvíc a už vůbec nemám pocit, že by bylo výsledkem toho nejlepšího, co se tu dá uvařit. Spíš toho nejekonomičtějšího, co se u nás ještě dá prodat.
Český pivní konzervativismus (dle jiných "patriotismus") je svého druhu rarita. Nechápu, proč v průměrném estonském supermarketu je k dostání regál anglických, německých a belgických speciálů, zatímco u nás má punc exotiky nešťastná Stella Artois. A nemám pocit, že je to něco, na co bychom měli být pyšní. Naopak mě nesmírně popouzí arogance těch pivních patriotů, co mají pocit, že Čechy jsou pupkem pivního světa a ostatní k nám poprávu s úctou vzhlíží. Realita je taková, že svět je už dávno někde jinde a pojem pilsener, který nás nadouvá pýchou jak krocany (a který se paradoxně u nás prakticky nevaří) je podobně vyprázdněným termínem, jako v nealkoholických nápojích kola.
Že by Čechům nová piva nechutnaly? Na tomto serveru vám řeknou, že Češi pijí zejména to, co jim prodá reklama, a ne to, co jim chutná.
A proč sem jezdí tolik cizinců na pivo, třeba mladých Anglánů? Protože je typicky české pivo - plzeňský ležák, který u nás začali vařit Němci, hodně levné, takže jim zbyde i na letenku.
A proč sem jezdí tolik cizinců na pivo, třeba mladých Anglánů? Protože je typicky české pivo - plzeňský ležák, který u nás začali vařit Němci, hodně levné, takže jim zbyde i na letenku.
Co se somelieru a jejich znalosti tyce jsem byl vzdycky spis skepticky. Jejich bachorky o pomalem zrani na jiznich svazich, buketu a jiskre mi vzdycky pripadalo mirne receno smesne. Jasne, jedno vino je vyrazne lepsi nez druhe, zalezi na tom odkud je, jak bylo udelano, jak bylo osetrovano atd atd. Ale ty "opicarny" okolo? Ty ja nemusim. A stejne tak je to s pivem. Existuje spousta druhu, chuti, .... To schvaluju, ale pit pivo podle toho jestli jim polevku, rybu, nebo gulas mi pripada uz taky tu "opicarnu". Rad piva ochutnavam, rad o nich diskutuji, rad si k nim nechavam davat odborny vyklad. To ale neberu jako "opicarnu", ale jako rozsirovani pivnich obzoru. Predstava olivrejovaneho "pingla", ktery mi vasnive vypravi o pivu ne z duvodu aby mi rozsiril obzory, ale z duvodu ze je placeny za to co proda, je nejak mimo. Jinak souhlasim s nize uvedenymi prispevky ze v nasich zemepisnych sirkach kde je vetsina restauraci ologovana jednotne je to zbytecne. A tam kde vari neco jineho si umime vetsinou zajit sami. A vetsinou i ten vyklad dostanem. Someliera netreba.
Už mi to Vaše opovrhování českým pivem mírně řečeno leze krkem.
Proč se asi u nás Ty Vaše tolik vychvalované druhy piva neujaly? Asi proto, že nám Čechům prostě nechutnají a že by je tady pivovarníci prostě neprodali, zřejmě ani minipivovarníci by se jich nezbavili!
Ano mám rád nefiltrovaný světlý ležák jako vrchol pivovarského umu českých sládků a díky jim za něj! A proč? Protože si můžu dát s chutí i druhý a třetí, což se mi např. u Weizen Bocku (od SP na VPT) v žádném případě nestalo.
Vůbec mi nelákají jiné chutě a víte proč, protože českému naturelu prostě pivo českého typu plně vyhovuje, jsme na něj zvyklí.
A než ho (české pivo) zatracovat, bojujme raději za něj, za zachování jeho co možná nejklasičtější výroby. Buďme hrdi na svůj český ležák.
Nechápu proč k nám tedy jezdí na pivo pořád tolik cizinců, když u nich doma mají na výběr tolik vynikajících druhů piv rozličných typů a chutí.
Už název tohoto serveru Svět piva sice napovídá, že zde bude pohled z trochu globálnějšího hlediska (co ostatně čekat od člověka, který ač Čech, přičichl k pivu až v cizině - nechápu). Dříve jsem se zde dozvěděl plno zajímavostí i o českých pivech, ale současné články mi tak nějak nestojí ani za přečtení, ještě že jsou na českém webu i jiné, dnes pro mě zajímavější, servery...
Škoda Světe piva ...
Proč se asi u nás Ty Vaše tolik vychvalované druhy piva neujaly? Asi proto, že nám Čechům prostě nechutnají a že by je tady pivovarníci prostě neprodali, zřejmě ani minipivovarníci by se jich nezbavili!
Ano mám rád nefiltrovaný světlý ležák jako vrchol pivovarského umu českých sládků a díky jim za něj! A proč? Protože si můžu dát s chutí i druhý a třetí, což se mi např. u Weizen Bocku (od SP na VPT) v žádném případě nestalo.
Vůbec mi nelákají jiné chutě a víte proč, protože českému naturelu prostě pivo českého typu plně vyhovuje, jsme na něj zvyklí.
A než ho (české pivo) zatracovat, bojujme raději za něj, za zachování jeho co možná nejklasičtější výroby. Buďme hrdi na svůj český ležák.
Nechápu proč k nám tedy jezdí na pivo pořád tolik cizinců, když u nich doma mají na výběr tolik vynikajících druhů piv rozličných typů a chutí.
Už název tohoto serveru Svět piva sice napovídá, že zde bude pohled z trochu globálnějšího hlediska (co ostatně čekat od člověka, který ač Čech, přičichl k pivu až v cizině - nechápu). Dříve jsem se zde dozvěděl plno zajímavostí i o českých pivech, ale současné články mi tak nějak nestojí ani za přečtení, ještě že jsou na českém webu i jiné, dnes pro mě zajímavější, servery...
Škoda Světe piva ...
Pane Vacl to sice myslí dobře, ale je to, bohužel, příliš velký optimista:)
Náš pivní trh patří, co se týče pivních druhů, k těm nejchudším v Evropě. 99,999% restaurací nabízí pouze JEDEN druh piva. S českým, ultra konzervativním pojetím pivovarnictví, není žádná šance obohatit náš pivní trh o jiné pivní styly ani v horizontu dalších 50 let. Až na pár ojedinělých pokusů (J.Šuráň - IPA, Pale Ale, Weizenbock atd.,či F. Richter) se za posledních 17 let neobjevil v ČR žádný nový pivní druh. Také nabídka zahraničních lahvových piv v obchodech hluboce zaostává i za takovým Polskem (kde např. v síti Auchan jsou v nabídce britská, francouzská, belgická - Ales, Stouty, Biére de Garde, Abbey atd...).
U nově vznikajících minipivovarů tak byla jediná šance, jak tuto reputaci, alespoň trochu vylepšit. Konzervativnost, či snad malá odvaha jejich sládků, ale dala místo toho světu "nový druh piva" - Minipivovarský nefiltrovaný český ležák:)) - někdy ještě dokonce nesmyslně ochucen nějakou trestí či esencí a prodáván pak jako "zajímavost".
Je to jen pár argumentů, z mnoha dalších, které jsem zde neuvedl (např. málo pestrá tradiční česká kuchyně by ani nemohla nabídnout stovky pokrmů, které se hodí k určitým typům piva. Vaření s pivními druhy a na pivních druzích - tzv. Cuisine a´la Biére je pro ČR opravdu nahony vzdálená, atd. atd.)
Z toho všeho pak pramení má skepse, že CZ nepotřebuje pivního sommeliéra...
Náš pivní trh patří, co se týče pivních druhů, k těm nejchudším v Evropě. 99,999% restaurací nabízí pouze JEDEN druh piva. S českým, ultra konzervativním pojetím pivovarnictví, není žádná šance obohatit náš pivní trh o jiné pivní styly ani v horizontu dalších 50 let. Až na pár ojedinělých pokusů (J.Šuráň - IPA, Pale Ale, Weizenbock atd.,či F. Richter) se za posledních 17 let neobjevil v ČR žádný nový pivní druh. Také nabídka zahraničních lahvových piv v obchodech hluboce zaostává i za takovým Polskem (kde např. v síti Auchan jsou v nabídce britská, francouzská, belgická - Ales, Stouty, Biére de Garde, Abbey atd...).
U nově vznikajících minipivovarů tak byla jediná šance, jak tuto reputaci, alespoň trochu vylepšit. Konzervativnost, či snad malá odvaha jejich sládků, ale dala místo toho světu "nový druh piva" - Minipivovarský nefiltrovaný český ležák:)) - někdy ještě dokonce nesmyslně ochucen nějakou trestí či esencí a prodáván pak jako "zajímavost".
Je to jen pár argumentů, z mnoha dalších, které jsem zde neuvedl (např. málo pestrá tradiční česká kuchyně by ani nemohla nabídnout stovky pokrmů, které se hodí k určitým typům piva. Vaření s pivními druhy a na pivních druzích - tzv. Cuisine a´la Biére je pro ČR opravdu nahony vzdálená, atd. atd.)
Z toho všeho pak pramení má skepse, že CZ nepotřebuje pivního sommeliéra...
1 | 2 |
Vyhledávání
Z nadpisu vyplývá, že tomu já dávám maximálně 99 let!