úvod
homepage

Komentáře

článku: Čeští pivovarníci hledají výraz pro pivního „someliéra“ – stane se jím pivník?

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

CZ nepotřebuje sommeliéra, (Petr Žalio, 19.06.2007 10:37) celé vlákno | reagovat
Pane Vacl to sice myslí dobře, ale je to, bohužel, příliš velký optimista:)
Náš pivní trh patří, co se týče pivních druhů, k těm nejchudším v Evropě. 99,999% restaurací nabízí pouze JEDEN druh piva. S českým, ultra konzervativním pojetím pivovarnictví, není žádná šance obohatit náš pivní trh o jiné pivní styly ani v horizontu dalších 50 let. Až na pár ojedinělých pokusů (J.Šuráň - IPA, Pale Ale, Weizenbock atd.,či F. Richter) se za posledních 17 let neobjevil v ČR žádný nový pivní druh. Také nabídka zahraničních lahvových piv v obchodech hluboce zaostává i za takovým Polskem (kde např. v síti Auchan jsou v nabídce britská, francouzská, belgická - Ales, Stouty, Biére de Garde, Abbey atd...).
U nově vznikajících minipivovarů tak byla jediná šance, jak tuto reputaci, alespoň trochu vylepšit. Konzervativnost, či snad malá odvaha jejich sládků, ale dala místo toho světu "nový druh piva" - Minipivovarský nefiltrovaný český ležák:)) - někdy ještě dokonce nesmyslně ochucen nějakou trestí či esencí a prodáván pak jako "zajímavost".
Je to jen pár argumentů, z mnoha dalších, které jsem zde neuvedl (např. málo pestrá tradiční česká kuchyně by ani nemohla nabídnout stovky pokrmů, které se hodí k určitým typům piva. Vaření s pivními druhy a na pivních druzích - tzv. Cuisine a´la Biére je pro ČR opravdu nahony vzdálená, atd. atd.)
Z toho všeho pak pramení má skepse, že CZ nepotřebuje pivního sommeliéra...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání