Komentáře
článku: Čeští pivovarníci hledají výraz pro pivního „someliéra“ – stane se jím pivník?
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Podívejme se pravdě do očí, i když třeba není příjemná,
(Weetek, 19.06.2007 13:55)
celé vlákno | reagovat
Vyhledávání
Je těžké spekulovat, proč se u nás neujaly výrazně odlišné pivní styly, když s jejich seriózním zaváděním se začíná vlastně až teď. Ať už díky speciálům pánů Šuráně a Kočky nebo několika dalších statečných. Je docela možné, že díky kvalitní osvětě i z tohoto serveru bude naše konzumentské spektrum za pár let přece jen bohatší. Osobně bych si to moc přál. Rozhodně si totiž nemyslím, že by tzv. pivo českého typu muselo nutně českému naturelu vyhovovat nejvíc a už vůbec nemám pocit, že by bylo výsledkem toho nejlepšího, co se tu dá uvařit. Spíš toho nejekonomičtějšího, co se u nás ještě dá prodat.
Český pivní konzervativismus (dle jiných "patriotismus") je svého druhu rarita. Nechápu, proč v průměrném estonském supermarketu je k dostání regál anglických, německých a belgických speciálů, zatímco u nás má punc exotiky nešťastná Stella Artois. A nemám pocit, že je to něco, na co bychom měli být pyšní. Naopak mě nesmírně popouzí arogance těch pivních patriotů, co mají pocit, že Čechy jsou pupkem pivního světa a ostatní k nám poprávu s úctou vzhlíží. Realita je taková, že svět je už dávno někde jinde a pojem pilsener, který nás nadouvá pýchou jak krocany (a který se paradoxně u nás prakticky nevaří) je podobně vyprázdněným termínem, jako v nealkoholických nápojích kola.