úvod
homepage

Komentáře

článku: Tentokráte Měšťanský pivovar v Poličce

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Střevní problémy, (Poličák z Motorestu, 21.09.2009 13:26) celé vlákno | reagovat
Toto jsem nalezl v googlu:
Chutná 83,7%
Střevní poblémy 10,2%
Nechutná 6,1%

http://www.divadelniklub.cz/forum/index.php?topic=85.0
Re: Střevní problémy, (Petr Kaluža, 21.09.2009 13:52) celé vlákno | reagovat
Domnívám se, že když 93,9% respondentů (ať už jakékoliv a jakkoliv pochybné) anekty prohlásí, že jim pivo chutnalo, jde o skvělý výsledek. Třikrát hurá! Že 10,2% má poruchu přijímání a trávení stravy či nezvolili v minulých dnech nejoptimálnější jídelníček, je koneckonců jejich věc :-)
Anebo je to pivem? Že by ten puškvorec? :-)
Re: Re: Střevní problémy, (Petr Kaluža, 07.08.2010 22:48) celé vlákno | reagovat
http://petrkaluza.rajce.idnes.cz/
Sladká Polička, (No Name, 11.09.2009 20:11) celé vlákno | reagovat
Podle několika informátorů z řad zaměstnanců je Poličská 11 zdevastována z důvodu udržení nízké ceny piva.
Pivo v létě neleží přes 21 dní,ale i jen 10! Aby se zvýšil obsah alkoholu,tak se přidává před kvašením vice řepného cukru.To je asi původ přesládlé chuti.
Zkuste zajít někam,kde točí Poličku 11 a třeba Bernarda nebo Plzeň a poznáte ten rozdíl.
Re: Sladká Polička, (Jiří Kaňa, 12.09.2009 08:53) celé vlákno | reagovat
Mám trochu jiné informace.
10 dnů pivo zraje jen v případě, že se zrovna nedaří odbytu a nestáčí se, jinak postačí 6-7.

Aby se zvýšil obsah alkoholu, nesype se cukr, nýbrž přilévá líh. A protože chtěli v Poličce ušetřit, koupili to nejlevnější, co bylo na trhu - se slevou dostali celý kamion prošlého broskvového likéru. Odtud ta sladkost.

Navíc se zvýšila teplota hlavního kvašení na 20°C (v létě až 35°C) a zrání na 10°C, protože je potřeba šetřit na energiích. Místo kvasničných kultur hážou zaměstnanci do spilky kostky pekařského droždí.

Kromě toho byli zaměstnanci pověřeni, aby ve svém osobním volnu chodili na rybníky sbírat puškvorec, chmelový extrakt totiž podražil. (Dubovou kůru už v okolí Poličky nenajdete, hádejte proč asi...)

A nejhorší na tom je, že lidi jim to pořád pijou a ještě si chválej kvalitu, jejich pivo odebírají dokonce i hospody na jihu Čech.

=======

P.S. Říkám si, že by v Poličce opravdu mohli ušetřit na chmelu - stačilo by hořce zaplakat nad blbostí některých příspěvků.
Re: Re: Sladká Polička, (Roman Holoubek, 13.09.2009 22:22) celé vlákno | reagovat
Jen bych upřesnil. V nejbližších dnech instalujeme v Poličce HGB, už nás nebaví vyrábět 11,4% pro Poličskou 11 Otakara. Zkusíme na to jít ekonomicky. Naším cílem je, aby se Otakar prodával za cenu 3,-Kč maximálně 3,50 Kč v točené podobě v hospodách a tak musíme začít ještě více šetřit na surovinách.
PS: Neví někdo o barvivu, abychom získali zlatou barvu aniž bychom užili slad?
Re: Re: Re: Sladká Polička, (Renee, 21.09.2009 15:43) celé vlákno | reagovat
Myslím, že by bylo dobré vidět hořkost těchto piv (v jednotkách EBC?). Poličku 11% s Bernardem 12% jsem ještě nikde neviděl. Ale na již zmiňovaném Motorestu Starohradská v Poličce si můžete dát 11% za 13,50 Kč a Plzeň 12% za 25 Kč.Potom ucítíte cukrovou 11% a lehce hořkou 12%.
Sám preferuji hořká piva z důvodu většího přínosu konzumace piva na zdraví.Hořkost totiž pomáhá hodně játrům.Všimněte si, že všechny čaje na detoxikaci jsou hořké!
Střevní a jiné trávicí problémy - odhaduji, že po požití 5 a více (někomu stačí 1)je bude mít v létě z Otakara 11% tak 25% lidí. Kdo má pomalejší střeva, tak mu to naopak pomůže.
Kdo tomu nevěří, tak hodně lidí to v létě na Starohradské testovalo a po Plzni při stejném objemu nic.
Takže, jestli se šetří na chmelu, tak do Poličky 11% přidat kořen Hořce :-)
Pár slov k poličskému pivu, (Děkan, 13.07.2008 22:09) celé vlákno | reagovat
Byl jsem na konci června již na několikátém Dni otevřených sklepů v Měšťanském pivovaru v Poličce, připravuji o této pivní slavnosti článek, ale musím reagovat již nyní. A to k chuti poličského piva. V úvodu chci jen poznamenat, že Polička a poličské pivo jsou mojí srdeční záležitostí a takového Záviše jsem donedávna řadil k top pivům u nás. Píše se o nasládlosti - zde bych nesouhlasil, spíše bych hovořil o sladovosti a plnosti piva, ano při napití jako byste očekávali, že přijde něco sladkého, ale tato chuťová představa se záhy mění v širokou, výraznou, nikoliv však hrubou a palčivou hořkost, která dlouho doznívá. Právě vzácná vyváženost tohoto sladového piva činí poličské pivo, zejména 12 Záviše, výjimečným. Poličské pivo tedy nebylo sladké, až donedávna. Pan Váša coby dlouholetý sládek pivovaru skončil a na jeho místo přišel hlavní technolog Patrik Godovský. A nastaly prý tlaky na výběr surovin, nikoliv však ze strany nového sládka. Dnes se již chmelí granulátem, loni jsem měl tu čest vonět k šiškám, upravuje se množství surovin a poměry - a co je výsledkem? Pivo, které jsme pili na slavnostech bylo pivo zcela prázdné, kdeže byla ta sladová plnost, velmi málo chmelené, spíše připomínalo nasládlou vodu? Prostě rozčarování. Měli jsme možnost ochutnat i novější várky přímo z tanků a již jako mladé pivo chutnalo velmi sladce. Řečeno slovy jednoho ze zaměstnaců, jako cecek. Ptali jsme se i ostatních zaměstnanců, žádné velké nadšení z "nového" poličského piva jsme však neviděli, ba právě naopak. Kde je tedy zakopaný čert? Nikoliv nový sládek ale pan ředitel Witz, ten stojí za změnou chuti. Pokud tedy pivovar bohužel udrží tento nastolený trend,ztratí poličské pivo svou výjimečnost a přiřadí do kategorie průměrných a běžných piv s nasládlou chutí, jako je Ferdinand, Rebel, Černá Hora a spol.
Re: Pár slov k poličskému pivu, (stofko jaro, 23.07.2008 16:56) celé vlákno | reagovat
prepáčte pán Děkan,ale Rebel hádam nie,pil som to pivečko u nás v Banskej Bystrici a bolo fakt výborné či už tmavé alebo svetlé. Teraz bývam v Jirkove... to len taký malý dotaz na margo Rebela
Re: Pár slov k poličskému pivu, (tomino, 26.08.2009 14:26) celé vlákno | reagovat
ta zmiňovaná "sladová chuť" mi nyní přijde úplně v pořádku,hořkost je taky solidní,ale sám bych uvítal hořčí,to je taky to jediné co jí tady v Brně staří pivní bardi poličkou odkojení vyčítají(někdy bývá,když se zadaří)sem tam je várka opravdu sladší,ale skvělá avyjíměčná chuť poličského stále zůstává.
A co střevní problémy., (DR, 18.08.2009 12:03) celé vlákno | reagovat
Je ale pravda, že řada Poličáků (podle jedné ankety 10%)má po vypití 11°lehké střevní problémy. Nebo že by to bylo tím, že si pivovar nehlídá, jak se povo točí a někde (Motorest Straohradská) jsou údajně ještě 30 let staré rozvody a nepoužívá se k točení Biogon.
Re: A co střevní problémy., (Jiří Kaňa, 18.08.2009 12:38) celé vlákno | reagovat
Tak tu "jednu anketu" bych docela rád viděl. Která že renomovaná firma tento výzkum provedla?
Re: A co střevní problémy., (Roman Holoubek, 18.08.2009 13:21) celé vlákno | reagovat
O takovéto anketě také nic nevím. Nevím, kdo se skrývá za nickem DR. A uvedený příklad Starohradská také nesedí - kompletní pivní vedení bylo měněné na podzim roku 2005, tj. před 4 roky. Biogon skutečně používá jen malá část hostinských ať už čepují pivo z jakéhokoli pivovaru.
Re: A co střevní problémy., (totušek, 18.08.2009 20:32) celé vlákno | reagovat
Co to tady meleš jaká anketa tu bych chtěl vidět.A co se týka těch rozvodu tak jsou 2 roky staré a u nas v Poličce kde je výtoč tak frčí jenom kompresory.Majitel restaurace
Poličák, (PodlyPudl, 11.07.2008 11:13) celé vlákno | reagovat
JJ, polička je moje srdeční záležitost, jsem na ni "odkojenej" akorat mě trošku mrzi, že už to neni co to byvalo, přesný datum už nevím, ale není to dlouho co mistra sládka pana Vášu vystřídala nová krev pan Gydovský (snad jsem to naspal zprávně) a trošku nám pivo zhořklo a ztratilo svoji typickou nasládlost...
Jinak polička rulez.
Best uff je proste 11° :)
Re: Poličák, (JohnS, 11.04.2009 16:53) celé vlákno | reagovat
No skoro, jmenuje se pan Godovský a můžu Vám s klidem říct, že se po odchodu pana Váši s recepturou, ani s výrobou nic nezměnilo ;-) A pokud se nepletu, tak už několik let pivo v podstatě připravovali oba dva... ;)
Naše lahvové pivo se třetím rokem již nepasteruje. Sudové pivo je pasterované kromě ručně stáčeného nefiltrovaného piva do sudů., (Karel Witz, 26.08.2008 13:50) celé vlákno | reagovat
Naše lahvové pivo se již třetím rokem vůbec nepasteruje. Naše sudové pivo se pasteruje do nadcházející zimy, kdy připravujeme instalaci dalšího MMS filtru Handtmann. Potom si budeme moci vyvěsit na firmu PRODEJ NEPASTEROVANÉHO PIVA. Sudové pivo, stáčené z ležáckého tanku v ležáckém sklepě při teplotě 1-2°C je nejenom nepasterované, ale není ani poprvé filtrované na křemelinovém filtru. To je pivo, které je ještě zajímavější, než pivo filtrované a pasterované. Toto pivo si původně objednávali naše babičky a dědečkové. Mělo trvanlivost 2-3 dny. Ale ani tato minimální trvanlivost nebyla překážkou v konzumaci. Na hospodu jezdil forman 3 x týdně. Naše pivo by mělo splňovat tři základní požadavky - normální pivo pro normální lidi za normální peníze. Na www.pivovar-policka.cz naleznete ceny piva pro smluvní odběratele. Určitě nejsou vysoké. Nikdo nám nedluží a ani my nikomu nedlužíme. Pivo vaříme na celoměděnné dvounádobové varně Novák & Jahn Praha s mosazným zcezovacím korýtem r.1930, z výhradně vlastní vody a žateckého poloraného červeňáku - chmelu. Závěrem: Pijte poličské pivo denně. V malých dávkách posílíte svého ducha, při větších uchováte alespoň své zdraví.
Jojo, Policka, (Ludwig, 23.07.2008 13:59) celé vlákno | reagovat
.. kdo chce vedet jam ma chutnat P R A V Y cesky pivo, a ne nejaka eurosracka.. ten at si da Policku.. Celkem jedno jestli 11° nebo 12°.. to pivo je proste jednicka!!
Jen tak dale, pane Ing. Witz, nezklamte nas a nic nedelejte s tou soucasnou recepturou!
Hrom do Police, (Martin Jarošek, 20.07.2008 10:59) celé vlákno | reagovat
Jsem rád, že je v Praze hospoda s poličským pivem. Všechny dostupné druhy jsou kvalitní, dokonce i černá desítka. Poličku jsem objevil v roce 1988 a přeji jí hodně zdaru!
123
Vyhledávání