úvod
homepage

Tentokráte Měšťanský pivovar v Poličce vytisknout článek

Přidáno: 10. července 2008  •  Autor: Jakub Rybníček
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 7931x

Opět jsem se vydal do krásné oblasti naší republiky – Českomoravská vrchovina. Po předchozí návštěvě pivovaru v Hlinsku byla na řadě nedaleká Polička. Rozhodl jsem se zjistit podrobnosti i o tomto vynikajícím českém pivu.

Najít v malebném městečku pivovar nebyl žádný problém, každý z místních obyvatel jej zná a podle všeho i poličské pivo popíjí. Ihned při příchodu do pivovaru si člověk nemůže nevšimnout „sprchy“ potvrzující fakt, že jde o pivovar. Váben vůní vařícího se piva jsem nedočkavě očekával prohlídku pivovaru s nadějí okoštovat místní truňk.
Nebudu čtenáře zahlcovat informacemi, které se beztak o mnoho neliší od jiných pivovarů, jako je dvou-rmutové vaření, spilka s různými stupňovitostmi, ležácký sklep skrývající zlatý poklad a přejdu rovnou k zajímavějším. Ostatně obrázek si každý může udělat sám z přiložených fotek.

Schůzka s odpovědnou osobou panem Ing. Karlem Witzem přinesla mnohá fakta, o která bych nerad čtenáře ošidil, a proto zde uvedu jeho slova.

Historie a začátky:


„Tedy celý pivovar vznikl v roce 1517. Nejprve jako 113 domů uvnitř hradeb města Poličky. V každém z těchto domů se vařilo pivo. Domy se střídaly. V r.1771 byl založen pivovar Měšťanský právovárečný pivovar Polička na místě dnešní sladovny a restaurace Pivovar, Palackého nám. 18/Komenského ul. 15. Jednalo se o společný pivovar. Dochované materiály jsou v archívu v Zámrsku. V r.1845 Polička zcela vyhořela až na 3 měšťanské domy. Tedy i pivovar. V r.1865 byl postaven na Pivovarská ul.151, Měšťanský pivovar Polička, pivovar na studené kvašení piva a zrání piva v ležáckých sklepích. Původní náčrty z této doby 1864 máme. Pivovar byl od té doby neustále obnovován, přestavován, bourán a dostavován, až do dnešních dnů. V roce 1948 dán do národní správy, v roce 1950 byl znárodněn.“

„V roce 1993 vyhráli potomci právovárečníků u soudu restituční spor. V r.1994 v květnu jsme se ujali svých práv a začali hospodařit. Státní podnik Hradec Králové, bývalý majitel a u soudu odpůrce, nám dával 3 měsíce života. Za cca 2 roky jsme se naučili o pivovaru všemu a něco objevujeme znovu a znovu. Nejsme zadlužení, neustále obnovujeme technologii a investujeme. Z posledního období uvádím, že máme v řádném provozu vlastní dvoufázovou supermoderní čistírnu odpadních vod, máme vlastní vodní zdroje, z toho poslední jeden je velice hluboký (350 metrů). U tohoto vrtu uvádíme, že zdaleka není hotový, není ještě zaveden a rozveden po pivovaře. Každý pivovar má cosi speciálního, v čem se uplatňuje. V případě Poličky se jedná o vlastní vodní hospodářství, do kterého se započítávají jak vlastní vodní zdroje, tak i čistírna odpadních vod.“

„Novodobá historie skončila před více než 8 lety. Bohužel, zase máme na pivovaře řadu věcí, které by jsme potřebovali obnovit. Například v lednu 1994 jsme instalovali zcela novou linku na plnění nerezových sudů KEG. Nyní tuto linku udržujeme a musíme vybudovat místo pro novou linku. Taková nová linka se ani dnes nedá postavit za 24 hodin.

„Právovárečníci resp.jejich právní nástupci se snažili omezit prodej a převod právovárečných práv pouze navzájem a děděním, pokud to nešlo vázat na vlastnictví domů uvnitř hradeb města Poličky. Dnes máme cca 110 majitelů.“



Dnešní pivovar prochází postupnou obnovou, která by měla trvat po dalších pět let. Výměna spilky a ležáckých tanků od nejmenších po největší od 45 hl až do 230 hl. za nerezové.



Pivní nabídka je více než pestrá a každý mlsný jazýček si svého favorita jistě najde.


„Veškeré lahve stáčíme pod ochrannou atmosférou kysličníku uhličitého a bez pasterace. Všechno lahvové pivo stáčíme do půllitrových lahví NRW. Sudové pivo stáčíme z 96% průtokově pasterované do 50 a 30 ti litrových nerezových sudů KEG. Zhruba 2% piva stáčíme do sudů 15 a 10 litrových KEG jako pasterované. Zhruba 2% sudového piva - dva ležáky - stáčíme přímo v ležáckém sklepě jako nefiltrované a nepasterované pivo. S tímto pivem jsme obohatili a neustále obohacujeme naši nabídku. Každý pivovar je čímsi zvláštní. Náš pivovar prodává ročně v lahvích i sudech cca 59% ležáku 11° Otakar, 8,5% ležáku 12° Záviš a zbytek výčepní pivo světlé a tmavé Hradební 10°. V roce 1995, v prvním celém roce našeho hospodaření, jsme vystavili 42.200 hl piva. V roce 2007 jsme vystavili 77.500 hl piva.“


Zajímavý je fakt, že veškeré vyrobené pivo jde na domácí trh, a to převážně do okolí města. Pivo se dá sehnat buď za běžné ceny, které jsou už tak přijatelné, nebo levněji jako smluvní odběratel, kterých je celkem evidováno 720. Jedná se jak o pravidelné odběratele, tak i občasné labužníky, kteří si soudek rádi vychutnají v klidu domova. Velkým přínosem tomu je i neomezený prodej piva 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a možnost zapůjčení výčepního zařízení.

Na otázku ohledně marketingu pivovaru, bylo odpovězeno takto:

„Ohledně marketingu jsme dost často chyběli ve škole, dneska se dělá vše asi už jinak. Co se týká peněz na reklamu, ještě jsme nevydali ani jedinou Kč. Máme za to, že adresátem všeho, co pivovar může nabízet je hospodský nebo prodejce. Pro tyto lidi je, soudíme, hloupost utrácet v celoplošné reklamě. Když velký pivovar slíbí na hospodu řekněme cenu piva zlevněnou ze 1.400,- Kč na 1.000,- Kč/sud 50 litrový, tak vlastně se dělí o svou vlastní marži s hostinským. Přesto mu zbývá mnohem více, než činí naše cena, která činí cca 850,- Kč za stejný sud piva. Přesně mu zbývá 150. - Kč a potom ještě tácky a sklenice zdarma. I my máme sklo a tácky zdarma, ale to je v ceně 850,- Kč. Navíc, za zlevněnou cenu dodává dodavatel ještě 5 let smluvní odběr - to je přesně daný objem piva. Tedy v TV nebudeme vystupovat.“


Osobní dojmy? Musím říci, že pivovar mne velmi příjemně přivítal a potvrdil jen to dobré, co jsem doufal slyšet a vidět. Od vstřícnosti zaměstnanců po bezvadnou spolupráci s vedením musím opět konstatovat, že jsem rád, že stále takové pivovary existují a doufám, že ještě dlouho existovat budou. Nebýt jich už dávno žijeme v uniformním světě piv „nepiv“, které nás bombardují ze všech stran a jsou nám vnucovány. A je jen na lidech, aby si uvědomili poklad, který tu ještě mají ale dlouho mít nemusí.

Poslední slova Ing. Karla Witze:

„Pro náš malý pivovar je zde třeba hodně usilovné práce. Měli bychom umět prosadit svá piva, zejména pokud spotřebitel uzná jejich priority. Záleží tedy na spotřebiteli, zda priority uzná nebo ne.“


Kontakt a další Info: www.pivovar-policka.cz/














vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 46 komentářů, poslední komentář: 01.10.2012 15:23 Komentovat
Vynikající Záviš 12 Jiří01.10.2012 15:23
Zdravím všechny příznivce pěnivého moku a přeji všem pěkný den. Mně osobně Polička,...
Re: Sladkost David Ručka18.09.2011 10:40
Ještě doplněk: DR v diskusi nejsem já!
Sladkost David Ručka18.09.2011 10:37
Opět jedna vzrušivá diskuse. Já jen suše: Nemám žádný důvod nevěřit, že v Poličce...
Re: Re: Re: Re: Re: kvalita je uplně pryč Lukáš "Elf" Provazník15.09.2011 16:59
Já vím, že je to více náhod najednou, ale také jsem reagoval na všechny předešlé...
Re: Re: Re: Re: kvalita je uplně pryč Roman Holoubek15.09.2011 16:02
Lukáši, nikdy tady nikdo nereagoval jako Holoubek mimo mě. A najednou někdo reaguje jménem...
Re: Re: Re: kvalita je uplně pryč Lukáš "Elf" Provazník15.09.2011 10:44
Nenapadlo náhodou diskutjící, že může jít o shodu jmen? Také nemám pocit, že by mělo...
Re: Re: kvalita je uplně pryč hroch14.09.2011 22:05
Je zajímavé, že takovéto nesmyslné reakce jsou pouze na piva, která mají svojí vyšší...
Re: kvalita je uplně pryč tom13.09.2011 18:24
Zdravím tohoto špinavce co se snaží poškodit tento pivovar-typl bych to na nějakého...
Vyhledávání