úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Re: Re: Re: Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr, 11.04.2009 15:06) celé vlákno | reagovat
Dekuji za nabidku, p.Kocka. Vasich stranek, i Vasich aktivit v oblasti piva, si vazim. A treba jednou rad prispeji. Pokud ne, bude to z duvodu pokory, ktera by zde v diskuzi byla zbytecne svazujici, ale pri publikovani nejakeho clanku by byla vhodna. Verim, ze moji oponenti v teto diskuzi o pivu mnoho vi, ale osobne je neznam, proto nemam duvod zasadne menit sve nazory na zaklade jejich vypovedi, pokud uvadi veskrze subjektivni dojmy a temer zadna fakta. A to i z toho duvodu, ze ve mne budi neduveru lide, pokousejici se upevnit sve argumenty v diskuzi o kvalite piva tim, kolik o pivu napsali divadelnich her. Takovy pristup k argumentaci mi pripomina jednoho naseho byvaleho prezidenta:) Hezky den, a dobre pivo
Re: Re: Re: Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr, 11.04.2009 14:50) celé vlákno | reagovat
K té mědi: "vlastní slad ze speciálně vyšlechtěných odrůd moravského ječmene a chmel - žatecký poloraný červeňák z chmelařské oblasti Žatec
tradiční postupy vaření piva zůstávají po desetiletí stejné – třírmutový varní proces v měděných nádobách s přímým otopem
jedinou změnou ve výrobním postupu bylo v roce 1993 uvedení cylindro-kónických tanků (CKT), které jsou určeny pro kvašení a zrání piva " zdroj:www.pilsner-urquell.cz K TOMU CHMELU: "Chmelové hlávky se používaly dříve po usušení v lisované formě, kde oxidace pryskyřic byla potlačována předchozím sířením a stlačením chmele. Nyní se chmelové hlávky zpracovávají šetrnějším způsobem na tzv. chmelové produkty, což jsou obvykle granule připravené z chmelových hlávek po předchozím usušení, rozemletí a následné peletizaci" zdroj kamnapivo.sk
Proč ta štvanice na Pilsner Urquell, (Pivča, 11.04.2009 14:14) celé vlákno | reagovat
Nechápu proč Martin Jarošek a jemu podobní tak stále kritizují plzeˇˇnské pivo? Pil ho můj otec i dědeček a říká se, že to je naše rodinné stříbro. Piji hlavně lahvové, ale občas si dám i točené u nás v hospodě. Myslím, že to je jedno z nejlepších piv u nás - říkají to i chapi z hospody. Jednou jsem se nechala ukecat a vypila asi dvě kvasnicová piva z nějakého minipivovaru a měla jsem po nich asi dva dny střevní potíže.
Nezajímá mne zahraniční kapitál a hlavně se PU stále vaří v Plzni, tak co? Přeji všem přemoudřelým kritikům aby i oni byli schopni uvařit takové výborné pivo jako je Pilsner Urquell.
Re: Re: Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (hroch, 11.04.2009 13:44) celé vlákno | reagovat
Ad varna i na oficiálním vebu mají u virtuální exkurzi stará měděná varna jen pro exkurze, nová používaná jen nerez pak mají v plzni ještě jednu malou experimentální na infuzní vaření.
Ad chmel- žádný pivovar neopomene ve složení uvést kvalitní surovinu, ten kdo jen částečně používá hlávky a k nim granulát má uvedeno oboje, kdo používá granulát uvede granulát, kdo extrakt uvede chmelové produkty PU má na etiketě uvedené jen chmelové produkty.
Já osobně ochutnám PU je jednou za půl roku a proto ty skokové změny citím intenzivněji. Včera byla nakyslá, vodová, bez chmele, přesycená CO2.
Re: Re: Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Honza Kočka, 11.04.2009 12:59) celé vlákno | reagovat
Kdyz uz jste se tady tak rozepsal, za coz dekuji, nechcete si zde napsat blog, nebo clanek ve forme srovnani vyse uvedeneho?

Ano, Martin ma obcas "hrubsi" projev a pro ostrejsi slovo nejde daleko, ale je to jeden z mala lidi, ktery pivo nejen pije, ale i o nem pise clanky do tisku a take knizne. A navic to podava i hudebne.

Juro a Petr Z. zase pro zmenu jezdi za svym oblibenym pivem do Bavor, ktere maji zmakle jako nikfo u nas. a o pivu take pisi do tisku, poradaji degustace...

Co clovek,to nazor. Nekdy treba i ostrejsi, ale diskutuji s vami lide, kteri o pivu opravdu uz neco vi. Libi se Vase argumentace, byl bych rad za delsi povidani a rozvedeni myslenek.

Diky
Honza
www.svetpiva.cz
Re: Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr, 11.04.2009 12:40) celé vlákno | reagovat
Nevim, kolikrat je potreba zopakovat, ze nejsem nijak zainteresovan na uspechu PU, ani nikdo z mych blizkych, proste NIJAK! Mate pravdu, ze asi nema cenu se dohadovat. Uz me to totiz nebavi, protoze z toho skutecne nic nemam. Prvni prispevek jsem napsal impulsivne, ty dalsi uz jen proto, aby nekdo nerekl, ze po prvnim protiargumentu se stahuji. Ale timhle uz koncim, jdu nekam na kolo, stavim se U Klokocnika na nefiltr Kacov 12 a vecer si dam Plzen U Pinkasu. Dalsi desinformace, ktere jsem se zapomnel dotknout a je tu zminena nekolikrat, je ta plzenska voda, Prazdroj ma vlastni vodu, PU se nevari z vody z vodovodniho radu, to je lez. Mam pocit, ze mi bylo spatne porozumeno. Ja miluji romantiku starych pivovaru, hluboke sklepy v Hradisti - Klaster nad Jizerou, poezii Kacovskoho pivovarku na Sazave, u reky, v krasnem mestysu, s jejich krasnou humnovou sladovnou, to vse v obou pripadech se skvelym pivem, to jsou me srdecni zalezitosti, ne PU, prave treba Kacovu i Klasteru rad obcas odpustim, kdyz se varka nepovede...spoustu dalsich skvelych mensich pivovaru, jejich snahu a jejich laskyplny pristup k pivu. To vse ocenuji nad vsechy velke prumyslove pivovary. Ale zasadne nesouhlasim s tezi, ze PU je nepitelna brecka, prumerny eurolager. PU je prumyslove vyrabene velkopivo, jedno z nejvetsich. Ale tvrdim, ze nekdy jsou penize, moderni technologie a vzdelani lide v oboru chemie pro kvalitu piva prospesne a v pripade PU je konecny produkt velice kvalitni pivo. Stejne jako rucni vyroba automobilu a strojova vyroba automobilu maji obe sva pro a proti, a na obou stranach se vyrabi kvalitni i nekvalitni auta - stejne tak v pivovarnictvi plati, ze nektere velke prumyslove pivovary vari skvela piva, nektere vari odporne brecky - a stejne tak nektere male pivovary jsou skvele a nekde je pivo hnusne k nepozreni, treba proto, ze uz pred samotnym stocenim staci x-krat zoxidovat, nebo se kvuli nedostatecne hygiene stane spousta jinych veci. A co propagují "mladí pivni nadšenci" mi je úplně jedno. Stejně jako mi je jedno, co propagují mladí ekoaktivisté, mladí komunisté, nebo mladí nacionalisté, mladí skinheadi, mladí vegetariáni a další - to je právě ono, nesnážím ty radikální přístupy k pivu: Čím menší pivovar, tím lepší pivo. Čím zajímavější receptura, tím lépe. atd... Já si vážím především českého ležáku, a to v různých podobách, mezi nimi i PU i povedených piv z malých pivovarů.
Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr Ž., 11.04.2009 11:05) celé vlákno | reagovat
S hrůzou se dívám na mladou generaci, tzv. "lidí co se zajímají o pivovarnictví".
Jestli jste jedním z nich, tak je mi líto všech, co v budoucnu budou muset pít pivo. Zatímco v EU a USA se mladá generace pivovarníků, homebrewářů a pivních nadšenců, snaží vařit tradičním způsobem, za použití těch nejšpičkovějších surovin, všechny možné druhy piva a navíc i nové vymýšlet (např Dog Fish začal vařit vynikající nový styl India Brownn Ale - extra chmelené Brown Ale,mix IPA/Brown Ale), tak u nás nová generace propaguje patoky z nadnárodních chemiček. Nedovedu si představit, že by například mladí pivní nadšenci z USA propagovali Budweiser, Miller, Coors mladí belgičani Stellu Artois frantíci Kronenburg či Holanďani Heineken. Zní to velmi kuriózně :))
Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Jiri.J, 11.04.2009 10:46) celé vlákno | reagovat
Přestaňte hloupě plácat. Ty původní varné soupravy už se v PU nepoužívají cca od r.2004 roky. Mají teď nerez computer maxi varnu. Nepoužívají se granule, ale chmelový extrakt. Slad se bere naprosto normální jako všude jinde. Připravovaný na bubnové sladovně, což kvalitě rozhodně nepřidá. Voda z vodovdního řádu. Je vidět, že naprosto nevíte, o čm píšete. Pivu sice naprosto nerozumíte, ale je vidět, že v budocnu by z Vás mohl být dobrý manažer- poskok PU. Je vidět, že VŠE je v oblasti indoktrinace TOP 1. Tatínek pracuje pro PU, že tak hájíte tu břečku?
Re: Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr Ž., 11.04.2009 10:40) celé vlákno | reagovat
Nemá asi smysl se dál přít. To co jsem zde uvedl nejsou žádné dezinformace. Je vidět, že věříte reklamě a propagaci, o čemž hovoří vaše body 1-6. Je to celkem usměvné to číst(zejména bod 3 :), ale zároveň smutné, že někdo může podlehnout propagandě nadnárodních chemiček. Vy se zkrátka snažíte obhájit velkovýrobny "piva", já se držím klasiky. Pokud vám chutná "pivo" udělané (ne uvařené) systémem HGB, v obří nerezové varně (s měděným dnem:)), za použití nekvalitních sladů (i s chemickou analýzou:)) a nekvalitních chmelů ve formě chemických extraktů a granulí z Číny, tak si ho v klidu popíjejte dál.
Víte za vše hovoří také výsledek. Pokud by se používaly, jak píšete, kvalitní suroviny atd., tak by PU nechutnal jako mdlý, bezcharakterní Eurolager. Vaše senzorická charakteristika PU viz:" Objektivně je stále PU hořké pivo a přitom vyvážené" hovoří za vše - nic víc se v něm totiž najít nedá.
Přeji Vám dobrou chuť s Pilsner Urquell na dlouhá léta. Zkuste ten polský-je lepší:)
PS: Informaci o 20 IBU nemám od nikoho, stačí se napít ,žádná suchost zde není, řekl bych, že nemá ani těch 20 IBU. Navíc svou celkovou senzorickou charakteristikou zcela nesplňuje kategorii typu Pilsener, takže se jedná o klamavou reklamu.
Bavorský Reinheitsgebot nepovoluje kromě sladu, vody, kvasnic a chmele žádné přísady. Jelikož PU používá přísadu: chemický chmelový extrakt (tzn. uměle vyrobenou náhražku chmele) nesplňuje tím pravidla RGBT.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Jiri.J, 11.04.2009 10:36) celé vlákno | reagovat
Pana Jaroška znám pouze z netu, ale ať chceme, či ne, tak má v hodnocení PU naprostou pravdu. Dívím se Vám, že nepijete i Miller a Budweiser, když Vám chutná PU. Zkuste to přehodnotit. Jinak bych Vám doporučil i značky hned za našimi hranicemi (Binding, Oetinger...) Ty jsou dostupné a chuťově mají k PU blízko,
Re: Re: Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Petr Ž., 11.04.2009 09:48) celé vlákno | reagovat
No tak si zařaďte mezi ty "nepitelné sračky" vedle Coors, Miller a spol. také PU. Chuťově (nebo spíš bez chuti) jsou srovnatelné.
Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Martin Jarošek, 11.04.2009 09:32) celé vlákno | reagovat
Vážený pivní labužníku,
do USA jezdím každoročně a na rozdíl od vás vím, že tam vedle Budweisseru, Millera a Coorse funguje zhruba 2000 minipivovarů z nichž již několik desítek jsem měl možnost poznat. Má arogance zřejmě pramení i z toho, že jsem okusil pivo v 95 zemích a v Čechách, na Moravě i na Slovensku mapuji pivní situaci již od roku 1978. Mimoto jsem o pivu napsal dvě knihy a tři divadelní hry.Chcete-li si ničit zdraví konstantní konzumací klamavou reklamou propagovaných rychlokvašek je to jen vaše svobodná volba, ale vězte, že jste svými kuriózními názory na stránkách Svetpiva.cz (čpící hlinecký Rychtář atd.) milovníkům pravého českého piva jen pro smích.



Re: včerejší zkušenost s PU, (Petr, 11.04.2009 00:37) celé vlákno | reagovat
Celý koncept mnoha výčepů v jedné pivnici samozřejmě kvalitě piva škodí. Vždy platí, že co nejkratší vedení piva, co nejméně tepelných šoků, co nejkratší doba stání v trubkách...prostě ze sudu(tanku)hned ven, velká výtoč, to je zásadní start pro dobře ošetřené pivo.
včerejší zkušenost s PU, (hroch, 10.04.2009 22:08) celé vlákno | reagovat
Včera jsem byl na chvíli nucen navštívit The Pub v Liberci. Jedná se o imič restaurant ze samoobslužnými pípami s pivoměry a propracovaným systémem "sportovního zápolení" mezi stoly a provozovnami v rámci této sítě restaurací. Na začátku dostanete vymývací přednásku o kvalitě piva, zvýšené použitím tanků a tím menším prosycením piva CO2. S ohledem na to, že je složitá sanitace tanků i všeho potrubí jsem nečekal žádný skvost. Pivo bylo nakyslé, vodové bez stopy hořkosti po chmelu a totálně přesycené bez trvanlivé pěny. Chvíli na to jsem to u sebe zapil sladkým Konrádem dvanáct, který v porovnání s tou úžasnou Plzní byl sice sladký, ale hořký a plný chuti. Pro porovnání jsem se potrestal zakoupením lahvové Plzně a zjistil také nakyslost a vodovou bezchmelou chuť. Bez ohledu na cenu už se to nedá vůbec pít, před vánocema jsem to nuceně bral alespoň jako relativně dobrou desítku, chuťově to neodpovídalo ani jedenáctce, ale dnes je to trest pro vyhledávače dobrého piva.
Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr, 10.04.2009 16:01) celé vlákno | reagovat
Nejsem z žádného oddělení, ani v žádném pivovaru ani restauraci nepracuji. Jsem student VŠE v Praze, bez stálého zaměstnání, se zálibou v pivovarnictví. Ve vašem příspěvku je jedna desinformace za druhou.
1, HGB zařízení vlastní spousta pivovarů, třeba Svijany, tedy K-Brewery 2, Ty granule z chmele nejsou nic jiného než dobře stlačený chmel, který si tak udrží lépe svojí kvalitu. To, že např. Budvar používá hlávkový je sice hezké, ale to že ho síří, aby ho tak zakonzervoval, to už možná nevíte. Objektivně jsou právě granule lepší a taková forma nejlépe zachovává kvalitu chmele. 3, Slad - V Plzni do sladovny přijíždí denně náklaďáky nasmlouvaných dodavatelů, okamžitě se dělá chemická analýza a pak se teprve ječmen přebere na sladovnu nebo ne. Je to bohatý pivovar a prodává pivo draho a má tak výhodnou pozici v přeplácení dodavatelů kvalitního výtěžného ječmene, což si většina pivovarů nemůže dovolit. 4, Varny mají měděné dno a přímý ohřev plamenem. Produkty, které vznikají při várce díky mědi, jsou pro chuť piva důležité. Co se týká hořkosti, nevím odkud máte informaci o 20 IBU. Objektivně je stále PU hořké pivo a přitom vyvážené. 5, PU samozřejmě Reinheitsgebot splňuje, takže nevím, co jste tím "navíc" myslel. 6, Omlouvám se za to uvedení EPM při HGB, přesnou hodnotu neznám. To byl příklad, že je rozdíl v tom, jak se HGB používá při výrobě G a při výrobě PU.
Re: Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Karel V., 10.04.2009 14:55) celé vlákno | reagovat
Milý Jiří, já ale vůbec nesrovnávám PU jaký byl před dvaceti lety a jaký je dnes a chápu vás všechny tady, kteří vzpomínáte na ten bezpochyby lahodný mok. Před dvaceti leti jsem ještě pivo nepil, protože mi bylo 10 :-), takže srovnávat nemůžu. Jen mě popouzí, že tady pan Jarošek spílá nad "nepitelnou sračkou", což je pro mě prostě nepřijatelné tvrzení. "Nepitelná sračka" jsou třeba Bud Light, Coors Light a další podobné severoamerické patoky, na tom se asi shodneme. Ale tvrdit toto o PU je pro mě jen póza a nic jiného. Jo kdyby pan Jarošek tvrdil že PU už sice není co býval a blablabla, ale že se vlastně pít dá i dnes, tak neřeknu ani slovo. Jinak pro Vaši orientaci pivu se věnuji poměrně dost, i vařím. A chci být co nejvíc objektivní, proto si dám radši dobře natočený PU u Jelínků než třeba "pivo" které jsem nedávno dostal v pivovaru Richter U Bulovky.
Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Jiri.J, 10.04.2009 14:19) celé vlákno | reagovat
Milý Karl V. s Vámi není možná diskuse, prostě nechcete a nechcete slyšet pravdu. Řeknu Vám to takto. PU piji cca 20 let. Pamatuji si pěnu- šlehačku U Zlatého tygra, U Jelínků, U kocoura atd. To pivo se změnilo k nepoznání. Dnes se jedná o naprosto nezajímavé a bezpohlavní pivo. Už se nevaří z hlávkového chmele jako kdysi. Pokud vím užívá se dnes extrakt. O vybraných ječných sladech se dá hovořit jen těžko, při takové mamutí produkci. Měděné dvounádobové varny, s parním otopem u kterýchžto stál vždy vařič a dohlížel na to, aby se budoucímu pivu dařilo, jsou již také zaváté časem. Spilky a ležácké sklepy už neexistují, nahradil je jeden univerzální válec v kterém to kvasí a leží. Mimochodem M. Jackson zmiňuje právě i varny jako důležitý faktor pro vznik PU. Ale, já mám pocit, že z V8s mluví spíše jen omezená zkušenost s pivem. Prostě se tomu nevěnujete tak jako třeba my. Potom je jasné, že Vám chutná i takovéto pivo.
Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Petr Ž., 10.04.2009 12:21) celé vlákno | reagovat
Tak nevím, Rychtáře jsem neměl víc než rok, lahvové pivo typu Bohemian Lager raději nepiju,ale co se týče sudového, tak ten nádherně voněl po čerstvě rozdrceném hlávkovém chmelu (máta, pinie, pryskyřice atd.Nevím ovšem jak teď.
Co se týče USA, tam nepotřebují pít naše patoky. Hodně minipivovarů, restauračních pivovarů či homebrewářů (zejména v německých komunitách) vaří špičkový typ Pils, který však nemá s tím patokem PU naštěstí nic společného.Myslím, že vzdělaný američan toto již dávno ví, pak je tam zbytek, který bohužel neví a ten podlehl propagandě a reklamě. Také pořád také nechápu, jak se může něco označovat jako Pilsener, když to Pilsener není.
Diletanství nebo reklama?, (Petr Ž., 10.04.2009 12:08) celé vlákno | reagovat
Pěkná reklama na PU.
Jste asi z propagačního oddělení?
Většina pivovarů v CZ používá HGB? Ano - SAB Miller, Heineken, In Bev atd. Ovšem ti nevyrábí pivo, to se jen nazývá pivem. Žatecký chmel? Myslíte ty granule a extrakt? Jaká odrůda - Saaz-poloraný žatecký červeňák to nebude, že? :)). Plzeňský slad? Z které průmyslové sladovny a z jak kvalitního sladovnického ječmene ? :).
Voda? nevím jak máte v Plzni kvalitní vodovodní řád, ale předpokládám, že to bude stejně nekvalitní jako všude jinde. No a CK a HGB ponechávám bez komentáře.
Měděné 2-nádobové varny - to myslíte tu největší nerezovou varnu v EU? :)
Nebo píšte o době před 20 lety?Jediné co Vám zbylo je možná ta umělá hygiena vaší chemičky.
Myslím, že nejde o to aby pivo zrálo a leželo v dřevěných kádích, to už dnes opravdu nikdo nepoužívá, ale aby se dělalo z kvalitních surovin a klasickým technologickým postupem (varna, spilka, sklep).
Díky tomu, že již toto nedodžujete se stalo vaše "pivo" bohužel nepitelným. Nemluvte zde prosím o diletantsví, když toto " pivo " už nemá vůbec nic společného z typem piva PILS. O jednotkách hořkosti ani nemluvě (dříve mohlo mít cc 35 BU), te´d nedosahuje ani 20. Stal se zněj unifikovaný Eurolager, kterého
je na světě víc než dost.
Ještě než začnete zase mluvit o diletanství atd. zajeďte si nejdříve např. do sousedního Bavorska, ať víte, jak má chutnat kvalitní Pilsener. Výborné příklady vaří např. Ayinger Pils, Au/Hallertau Pils či Spalter Pils + Spalter Pils No 1. Ti ovšem vaří klasickým způsobem z nejkvalitnějších sladů a chmelů a navíc dle Reinheitsgebotu.
Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Karel V., 10.04.2009 11:49) celé vlákno | reagovat
Pane Jarošku, Vaše arogance mě udivuje. Já se klidně naučím cizí řeči které ještě neumím a Vy se zas jeďte podívat do USA ať víte že jejich importovaný PU je úplně jiný než v ČR a tudíž se americkým pivařům nebudete divit že jim nechutná. A nebo si otevřete lahev Rychtáře, zacpěte si nos ať necítíte jak smrdí a užívejte si svou iluzi že si dáváte báječný český ležák kterému ošizený PU nesahá ani po kotníky
123
Vyhledávání