úvod
homepage

Plzeňská chuťová halucinace vytisknout článek

Přidáno: 2. dubna 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 5 hodnotících Hodnotících: 3 počet zobrazení Zobrazeno: 4730x

Stalo se mi to počátkem letošního března, když jsem si v ostravské hospůdce Pod parohy vychutnával půllitr Hukvaldské kvasnicové 14°.

Asi u třetího kusu jsem s úžasem zjistil, že chuť polotmavého veskrze výživného a přírodního moku v druhém plánu poněkud evokuje příchuť Plzeňského Prazdroje, který byl v první polovině 80.let podáván ve vyhlášené ostravské pivnici U Rady.

Prazdroj ani v oné dávné době nepatřil mezi mé nejoblíbenější značky, přesto jsem jej respektoval a s chutí se jím napájel ve vybraných podnicích v Praze nebo přímo v Plzni. Na Moravě však bývala situace diametrálně naprosto odlišná. Plzeň chutnala poněkud zvětrale, mívala podivný ocas, chyběl jí říz a navíc byla i při kontrolovaných cenách v hospodách zhruba o 80 – 90 haléřů dražší než-li jiné ležáky.Dokonce kolovaly zaručené zvěsti, že toto pivo je tajně vařené ve slovenských Topolčanech, což ovšem jistý sládek z onoho pivovaru (Topvar), který v té době sloužil na vojně u stejného útvaru co já rozhodně odmítl. V knajpě U Rady nebyl Prazdroj o mnoho lepší, i když býval naštěstí uspokojivě vychlazen, jídla nevynikala kvalitou, personál byl drzý a neochotný a to WC....darmo mluvit. Přesto jsem onen podnik coby student umělecké školy pravidelně navštěvoval a chuť topolčanské plzně mi utkvěl v mé chuťové paměti. Při polykání hořké kapaliny na níž jsem během let přivykl jsem snil o své další pivní výpravě do hlavního města a těšil se na poučný výčepní koncert v restauraci U kocoura.

Dnes je již všechno jinak. Urychlovaný a šizený výrobek se stejným jménem Pilsner Urquell již soudný pivař do úst nevezme a ona vybrakovaná a zneužitá značka se dnes nevyrábí jen na inkriminovaném Slovensku, ale též v Polsku a v Rusku. Na území ČR v současnosti fungují desítky pivovarů různých kategorií, přesto však výrobky Plzeňských Pivovarů a.s. zamořily, zejména díky protiprávní fúzi s Radegastem a Kozlem a bezednému kapitálu koncernu SAB Miller náš trh a mraky hospod. Při cestě tramvají z Bulovky do centra Prahy jsem asi čtyři stanice registroval jen výčepy s „Géčkem“ a Urquellem, řetěz přerušila až knajpa U chcípáka nabízející Krušovice a Heineken.

Zajímavější než zamyšlení nad tupostí a nenapravitelností českých konzumentů je však samotná otázka tzv. chuťové paměti a jejich následných asociací. Zatímco samotný smysl chuti rozeznává pouze čtyři základní vjemy (sladká, kyselá, slaná a hořká) + jejich kombinace, ve spojení s čichem se mění v naprosto originální, mnohotvárný a často i překvapivý smysl. Vůně parfému první lásky, cukrárny či ranního výčepu s připravovanou gulášovkou může v mozku spustit celé řetězce vzpomínek a následně i odpovídajících emocí. Tato pozoruhodná vlastnost trvá celý život a vyvrací tak i tvrzení jistého zodpovědného vysoce postaveného pracovníka, který mi na můj argument o klesající kvalitě Radegastu spílal: „To si nemůžete pamatovat, neboť chuťová paměť trvá maximálně dva roky.“ Možná to je nový systém školení firmou SAB Miller, kdy vedle brainwashingu (vymývání mozků)se praktikuje i tzv. mouthwashing (vymývání úst).

Nicméně, při dnešních možnostech návštěv nejrůznějších minipivovarů není problém si degustační archiv neustále rozšiřovat a občas může dojít i k asociaci s dávnou ,dnes již zaniklou či zprzněnou značkou. Takže onu hypotetickou situaci není nutno nazývat přímo halucinací, nýbrž jen laskavou vzpomínkou.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 60 komentářů, poslední komentář: 22.10.2009 12:43 Komentovat
Re: Ani mana, ani hana kolemjdoucí22.10.2009 12:43
Ta poslední věta... ta by se měla tesat do kamene... nádhera...
proc Lukas21.10.2009 19:51
Mne osobne plzen chutna, mozna nejsem pivar, ale vim co mi chutna ;)
Re: Ani mana, ani hana Roman Holoubek20.04.2009 08:02
Dík. A díky moc za poslední větu. Toto odlehčení mi teď při pondělním ránu vloudilo...
Ani mana, ani hana David Ručka17.04.2009 22:23
Díky bohu za Romana Holoubka, který divokou diskusi dostal do věcné roviny. Je mi trochu...
Re: Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Roman Holoubek16.04.2009 14:37
Petře Žalio, nechci a nepolemizuji s Vámi o chuti piva. To je vždy velmi subjektivní...
Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Jiří Kaňa16.04.2009 14:09
Předpokládám, že si ta čísla Roman nevycucal z prstu. Čili pokud to dobře chápu, tak by...
Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Petr Ž.16.04.2009 12:43
IBU max 20! jsem napsal. Zkuste ochutnat, pokud máte nějaké chuťové buňky, tak zde...
Re: Fakta a mýty okolo PU emu16.04.2009 01:19
"EPM 11,61%hm (+-0,06)" - takže pořád je to vlastně 12-ka, když se to zaokrohlí. pořád...
Vyhledávání