Plzeňská chuťová halucinace
Stalo se mi to počátkem letošního března, když jsem si v ostravské hospůdce Pod parohy vychutnával půllitr Hukvaldské kvasnicové 14°.
Asi u třetího kusu jsem s úžasem zjistil, že chuť polotmavého veskrze výživného a přírodního moku v druhém plánu poněkud evokuje příchuť Plzeňského Prazdroje, který byl v první polovině 80.let podáván ve vyhlášené ostravské pivnici U Rady.
Prazdroj ani v oné dávné době nepatřil mezi mé nejoblíbenější značky, přesto jsem jej respektoval a s chutí se jím napájel ve vybraných podnicích v Praze nebo přímo v Plzni. Na Moravě však bývala situace diametrálně naprosto odlišná. Plzeň chutnala poněkud zvětrale, mívala podivný ocas, chyběl jí říz a navíc byla i při kontrolovaných cenách v hospodách zhruba o 80 – 90 haléřů dražší než-li jiné ležáky.Dokonce kolovaly zaručené zvěsti, že toto pivo je tajně vařené ve slovenských Topolčanech, což ovšem jistý sládek z onoho pivovaru (Topvar), který v té době sloužil na vojně u stejného útvaru co já rozhodně odmítl. V knajpě U Rady nebyl Prazdroj o mnoho lepší, i když býval naštěstí uspokojivě vychlazen, jídla nevynikala kvalitou, personál byl drzý a neochotný a to WC....darmo mluvit. Přesto jsem onen podnik coby student umělecké školy pravidelně navštěvoval a chuť topolčanské plzně mi utkvěl v mé chuťové paměti. Při polykání hořké kapaliny na níž jsem během let přivykl jsem snil o své další pivní výpravě do hlavního města a těšil se na poučný výčepní koncert v restauraci U kocoura.
Dnes je již všechno jinak. Urychlovaný a šizený výrobek se stejným jménem Pilsner Urquell již soudný pivař do úst nevezme a ona vybrakovaná a zneužitá značka se dnes nevyrábí jen na inkriminovaném Slovensku, ale též v Polsku a v Rusku. Na území ČR v současnosti fungují desítky pivovarů různých kategorií, přesto však výrobky Plzeňských Pivovarů a.s. zamořily, zejména díky protiprávní fúzi s Radegastem a Kozlem a bezednému kapitálu koncernu SAB Miller náš trh a mraky hospod. Při cestě tramvají z Bulovky do centra Prahy jsem asi čtyři stanice registroval jen výčepy s „Géčkem“ a Urquellem, řetěz přerušila až knajpa U chcípáka nabízející Krušovice a Heineken.
Zajímavější než zamyšlení nad tupostí a nenapravitelností českých konzumentů je však samotná otázka tzv. chuťové paměti a jejich následných asociací. Zatímco samotný smysl chuti rozeznává pouze čtyři základní vjemy (sladká, kyselá, slaná a hořká) + jejich kombinace, ve spojení s čichem se mění v naprosto originální, mnohotvárný a často i překvapivý smysl. Vůně parfému první lásky, cukrárny či ranního výčepu s připravovanou gulášovkou může v mozku spustit celé řetězce vzpomínek a následně i odpovídajících emocí. Tato pozoruhodná vlastnost trvá celý život a vyvrací tak i tvrzení jistého zodpovědného vysoce postaveného pracovníka, který mi na můj argument o klesající kvalitě Radegastu spílal: „To si nemůžete pamatovat, neboť chuťová paměť trvá maximálně dva roky.“ Možná to je nový systém školení firmou SAB Miller, kdy vedle brainwashingu (vymývání mozků)se praktikuje i tzv. mouthwashing (vymývání úst).
Nicméně, při dnešních možnostech návštěv nejrůznějších minipivovarů není problém si degustační archiv neustále rozšiřovat a občas může dojít i k asociaci s dávnou ,dnes již zaniklou či zprzněnou značkou. Takže onu hypotetickou situaci není nutno nazývat přímo halucinací, nýbrž jen laskavou vzpomínkou.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
| Celkem 60 komentářů, poslední komentář: 22.10.2009 12:43 | Komentovat |
| Re: Ani mana, ani hana kolemjdoucí | 22.10.2009 12:43 |
|---|---|
| Ta poslední věta... ta by se měla tesat do kamene... nádhera... | |
| proc Lukas | 21.10.2009 19:51 |
| Mne osobne plzen chutna, mozna nejsem pivar, ale vim co mi chutna ;) | |
| Re: Ani mana, ani hana Roman Holoubek | 20.04.2009 08:02 |
| Dík. A díky moc za poslední větu. Toto odlehčení mi teď při pondělním ránu vloudilo... | |
| Ani mana, ani hana David Ručka | 17.04.2009 22:23 |
| Díky bohu za Romana Holoubka, který divokou diskusi dostal do věcné roviny. Je mi trochu... | |
| Re: Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Roman Holoubek | 16.04.2009 14:37 |
| Petře Žalio, nechci a nepolemizuji s Vámi o chuti piva. To je vždy velmi subjektivní... | |
| Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Jiří Kaňa | 16.04.2009 14:09 |
| Předpokládám, že si ta čísla Roman nevycucal z prstu. Čili pokud to dobře chápu, tak by... | |
| Re: Re: Fakta a mýty okolo PU Petr Ž. | 16.04.2009 12:43 |
| IBU max 20! jsem napsal. Zkuste ochutnat, pokud máte nějaké chuťové buňky, tak zde... | |
| Re: Fakta a mýty okolo PU emu | 16.04.2009 01:19 |
| "EPM 11,61%hm (+-0,06)" - takže pořád je to vlastně 12-ka, když se to zaokrohlí. pořád... | |

