úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

Ani mana, ani hana, (David Ručka, 17.04.2009 22:23) celé vlákno | reagovat
Díky bohu za Romana Holoubka, který divokou diskusi dostal do věcné roviny. Je mi trochu smutno, že tři světci piva musí se uchylovat k tak tvrdému výrazivu vůči lidem s jiným názorem. Hlavně u M. Jaroška mě to zaráží. Ve svém fenomenálním Pivním labyrintu pil ve velkém mnohá ne nejpoctivější piva a nyní chce vyčítat nám ostatním, že Plzeň ještě sneseme?
Pár subjektivních: dobrou čepovanou plzeň jsem pil skoro jen v Praze, naposledy před třemi lety. Pravidelně chutnám flaškovou. Před několika lety došlo ke zlomu k horšímu - velmi slabá pěnivost, chabé doznívání. Zůstává jakási specifická příjemná chuť, snad chlebovitost, snad zásaditost, snad suchost, nevím. Hořkost stejná (pro odchované bývalým radegastem byla plzeň vždy "sladká").
Pokud bysme chtěli plzeň úplně vyřadit z rejstříku slušného člověka, potom stojí zato připomenout, že většina piv je ještě mnohem horších. Jen tak namátkou: staropramen, zubr, kozel, primátor, radegast, starobrno, litovel, švihák, paták, balkán, krušovice, braník, bažant, corgoň, gemer, topvar, šariš atd. atp.
Srovnání s heinekenem a hlavně americkými močkami mi připadá už ujeté. V US jsem byl ještě před minipivovarním búmem a fakt to byla hrůza, pořád nesrovnatelná s dnešní průměrnou CZ produkcí.
Buďme sebevědomí, pijme co nám chutná. Já např. braník do úst jen s největsím odporem, i kdyby jarošek na koze jezdil. Ale plzničku? Mňam, mňam, ve chvílich žaliostných klidně pár jbánků vychutnám!
Re: Ani mana, ani hana, (Roman Holoubek, 20.04.2009 08:02) celé vlákno | reagovat
Dík. A díky moc za poslední větu. Toto odlehčení mi teď při pondělním ránu vloudilo úsměv na rty.
Re: Ani mana, ani hana, (kolemjdoucí, 22.10.2009 12:43) celé vlákno | reagovat
Ta poslední věta... ta by se měla tesat do kamene... nádhera...
proc, (Lukas, 21.10.2009 19:51) celé vlákno | reagovat
Mne osobne plzen chutna, mozna nejsem pivar, ale vim co mi chutna ;)
Fakta a mýty okolo PU, (Roman Holoubek, 15.04.2009 16:38) celé vlákno | reagovat
Již jsem to v této diskuzi psal, znovu jen připomenu některá fakta a jiná doplním.

Dle analytického rozboru PU vyplynulo toto:
1) EPM 11,61%hm (možná odchylka +-0,06)
2) Alkohol 4.31%obj. (+-0,05)
3) IBU 35 jednotek (+-1)

Nevím jaké dno má jejich varna, nevím jaký používají chmel, nevím jaký slad, nevím jakou používají vodu, ale pokud si dobře vzpomínám, tak jsem před časem četl článek, že PU má smlouvu s městem a v případě nouze může městu dodávat svou vlastní vodu. Pokud si to tedy správně vybavuji, vyplývá z toho, že PU se nevaří z městské vody, ale má vlastní zdroje.

Doplním. PU není pivo, které bych vyhledával, ale jistě to není pivo (každý rok opakovaně testuji), které bych nazýval hanlivými slovy. Prostě jen je to pivo, které se dle mne svým charakterem zařadilo mezi europiva, tj. mnoho lidí neurazí, znalce nenadchne.

PS: Děkuji emu, potěšil mne Váš názor a sdílím jej (komentář s titulkem "neuvěřitelné"). Osobně chodím k ostrému slovu velmi málo, opatrně a své soudy většinou pečlivě zvažuji. Spíše se snažím hledat to pozitivní. A to nejen v pivu, ale i v lidech.

Tož tak...
Re: Fakta a mýty okolo PU, (tomas, 15.04.2009 17:09) celé vlákno | reagovat
Prazdroj má vlastní studně s měkkou vodou na Roudné. Z městský vody se vaří(nebo vařil)jen Gambrinus. Hodně lidí možná asi ani neví že v Plzni stojí pořád vedle sebe 2 pivovary s odlišnou výrobou a tak tady šíří desinformace a pletou tak do sebe postupy výroby PU a Gambrinusu. Prazdroj osobně taky nijak zvlášť nevyhledávám, ale narozdíl od G je dělanej pořád přeci jen (v rámci možností velkopivovaru) poctivěji.
Re: Fakta a mýty okolo PU, (emu, 16.04.2009 01:19) celé vlákno | reagovat
"EPM 11,61%hm (+-0,06)" - takže pořád je to vlastně 12-ka, když se to zaokrohlí. pořád má blíž ke dvanáctce, než k jedenáctce.
"alkohol 4,31%oj. (+-0,05)" a celkem málo prokvašená, což považuju za poměrně příznivé
"IBU 35 jednotek (+-1)" a dole si pan Žalio doslova stěžuje, že dřív, bejvávalo před 20 lety, míval PU 35 IBU a dneska že nemá ani 20. Nevím, zda si dělal pan Žalio vlastní rozbory, ale pokud je pravda těch 35... tak co si mám o odborníkovi z Brna myslet? buď lže (a jak mu pak mám věřit jiné věci?) nebo neví (a tak nevím, proč se povyšuje nad ostatní ?!) a nebo se plete ta analýza, kterou uvádí Roman Holoubek? Přijde mi to jako popírat globální oteplování s tím, že teploměry jsou nepřesné, můj pocit je přece podstatnější :)
S tou vodou je to stejné - někdo má pravdu a někdo se plete.

Taky PU nevyhledávám, považuji ho za celkem dobré pivo, které je u nás výjimečné jen v jednom aspektu - v ceně. Chuťově stojí po boku dalším českým ležákům.
Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Petr Ž., 16.04.2009 12:43) celé vlákno | reagovat
IBU max 20! jsem napsal. Zkuste ochutnat, pokud máte nějaké chuťové buňky, tak zde nemůžete nalézt žádnou suchost. Pokud např. porovnám PU - EuroLager(ne Pils) s Ayinger Pils, Au Pils, Keesemann Pils či s jakýmkoliv Bayern Pils, který má právě cca kolem 35 IBU, nemůžete soudně přiřadit PU břečce 35 IBU!!?? Nádherná chmelová suchost bavorských Pilsů je několikanásobně vyšší než u plzeňské břečky, kde není po chmelové suchosti ani památky.Podobnou chmelovou suchost (tedy skoro žádnou - cca 15-20 IBU) najdete snad jen v břečkách typu Heineken, Carlberg, A- Bush, Miller a spol.)
Reklama PU (o vodě, surovinách, jednotkách IBU atd.)mě nezajímá. Samozřejmě, že si udělají rozbor a hodnocení s TOP charakteristikou.
Proč by si dělali antireklamu? Co se týče výstavu, na tom až tak nezáleží, pokud se pivo dělá poctivě a z kvalitních surovin. Existuje pár pivovarů na světě z kapacitou nad 500 000 hl, které vaří vskutku kvalitní piva. PU k nim nepatří ani náhodou.
Tím končím tuto zbytečnou diskuzi o patoku jménem PU a přeji všem, reklamou indoktrinovaným, dobrou chuť.
S PU na věčné časy...
Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Jiří Kaňa, 16.04.2009 14:09) celé vlákno | reagovat
Předpokládám, že si ta čísla Roman nevycucal z prstu. Čili pokud to dobře chápu, tak by měla být reklamou indoktrinovaná i ta laboratoř, co tam IBU 35 našla, resp. tedy "přiřadila" :-)
Re: Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Roman Holoubek, 16.04.2009 14:37) celé vlákno | reagovat
Petře Žalio, nechci a nepolemizuji s Vámi o chuti piva. To je vždy velmi subjektivní záležitost. Jen nemůžu souhlasit s 20 IBU. Za DRUHÉ tam osobně hořkost cítím, tedy je tam, ale to je opět můj ryze subjektivní dojem. Ale za PRVÉ 35 IBU s tolerancí plus mínus jeden stupeň je fakt, který je naměřen v laboratoři. Měření proběhlo na více vzorcích koupených v běžné obchodní síti. Měření bylo zcela nezávislé na kýmkoli z PU. Pokud mi nevěříte, nechte si některou z laboratoří změřit vlastní vzorky. Píšete do Kvasného průmyslu, který vydává VÚPS, tak si nechte udělat rozbor například tam.

PS: Jak jistě víte, jedna věc je IBU, ale druhá je subjektivní pocit hořkosti (sladkosti), i pivo s nižším IBU se nám může zdát hořčí v závislosti na mnoha faktorech (stupni prokvašení, použitý druh chmele, typ chmelového produktu, ...) a naopak.

Howg
neuvěřitelné, (emu, 12.04.2009 00:03) celé vlákno | reagovat
jak se lidi dokážou pohádat a pourážet kvůli takový s prominutím pitomosti, jako je chuť piva. když každýmu může chutnat cokoli, kdybych tu třeba já napsal že nejlepší pivo čr je gambrinus, tak nevim proč bych za to mě sklidit sadu urážek... čím dál víc mě udivují zdejší údajní superodborníci (Žalio, Jobánek, Jarošek), kteří pro výrazy na hranici publikovatelnosti nejdou daleko. útoky na piva a potažmo na jejich konzumenty
jelikož studuju vysokou školu, dostávám se do kontaktu s lidmi, kteří jsou špičkami ve svém oboru (i když to není pivovarnictví). a dle mých zkušeností, většinou se odborníci vyznačují kultivovaným projevem a opatrnými soudy, nedovedu si představit, že by nějaký z mých učitelů řekl o čemkoliv že je to nepitelná sračka apod.
škoda, že forma zastiňuje věcnou stránku debaty, která se tu objevuje taky.
proto mě zaráží, jakou úroveň projevu mají místní pivní vzdělanci. počet napsaných divadelních her o pivu nikoho neopravňuje k tomu, aby se choval jak hulvát. protože takhle se baví chlapi u gambáče.
Takového Romana Holoubka považuji taky za odborníka a hle - on pochválí Gambrinus 11. A pokud nějaké pivo kritizuje, tak slušně a to analýzou chuťových vlastností. Nepamatuji si, že by někdy napsal "tohle je nepitelná sračka a soudný pivař by jí nikdy nevzal do úst"
no nechť se každý zamyslí sám...
Re: neuvěřitelné, (Karel V., 14.04.2009 12:03) celé vlákno | reagovat
Ještě doplním pro pana Jaroška - jako největší pivní odborník v ČR jistě znáte sládka SPŠPT p. Oldřicha Kozu. A víte co jsem nedávno z jeho úst slyšel?

"Takhle když je venku horko, tak já si ten lahvový Braník klidně s chutí dám."

Z toho může vyplývat:

1.) Oldřich Koza pivu nerozumí a naše středoškolské pivovarnictví míří do záhuby

2.) Oldřich Koza pivu rozumí, preferuje sice jiné, řekněme poctivě uvařené značky, ale Braníkem nepohrdne

3.) Braník je dobré pivo

Odpovědět si můžete sám. Předpokládám že ve Vašem subjektivním hodnocení jsou PU a Braník na podobné "nepitelná sračka" úrovni
Re: Re: neuvěřitelné, (Martin Jarošek, 14.04.2009 13:06) celé vlákno | reagovat
Obdivuji vaši výdrž vést diskusi s argumenty, které jste kdesi vyčetl. Pan Koza ať si zahání žízeň čím chce, mimochodem pivovar Bráník již minimálně dva roky nevaří. Bohužel nehodlám již v tomto iluzorním sporu pokračovat, neboť se na těchto stránkách hodlám věnovat příjemnější problematice než je snaha o exhumaci zničené pivní značky.
Na závěr vám dám, inspirován vašim příkladem rovněž jednu otázku.
Zbloudilec na Sahaře najde vychlazený lahváč
legendárního piva Žiguliskoje. Co udělá?
a.) vypije jej, ikdyž tím ohrozí své zdraví
b.) v nejbližší oáze jej vymění za velblouda
c.) oběsí se na nedalekém stromě
Jelikož na Sahaře příliš stromy nerostou a cesta do oázy je nejistá, zbývá zřejmě možnost a.).
Re: Re: neuvěřitelné, (Jiri.J, 15.04.2009 08:37) celé vlákno | reagovat
A co to má proboha dokazovat, že sládek- pedagog ze SPŠT pije brečku nazvanou Braník?To, jak citujete reklamní bláboly velkokapacitních fabrik spíše vypovídá něco o Vás. Z Vašich příspěvků je evidentně zřejmé, že Vaše mínění je závislé na oficiálních autoritách. Jak píše Martin Jarošek, vést s Vámi diskuse by bylo úmorné a postrádá to jakýkoliv smysl. V důsledku svých omezených zkušeností s pivem a závislosti na autoritě se nikdy k objektivnějšímu a především kritickému pohledu na věc nepřiblížíte. PS: Pijte dále PU, Braník 10% a další lahůdky, nikdo Vás přeci k ničemu nenutí.
Re: Re: Re: neuvěřitelné, (Karel V., 15.04.2009 10:35) celé vlákno | reagovat
1. To že sládek SPŠPT, bezpochyby profesionál ve svém oboru, nepohrdá Braníkem jako Vy dokazuje, že to není "nepitelná sračka"

2. žádné reklamní bláboly tady necituji, televizi nemám a na reklamu kašlu, jen celou dobu tvrdím, že PU je možná ošizené, už ne tak dobré jako dřív, ale pořád slušně pitelné pivo

3. sám za sebe preferuji piva z menších pivovarů, věnuji se pivní turistice, velmi mě baví pronikat do spousty těch zajímavých chutí a vůní, ale to ještě neznamená, že začnu pohrdat každým pivovarem s výstavem nad 300.000 hl

Nikdy jste mě neviděl, nemáte sebemenší potuchu o mých znalostech a zkušenostech a urážíte mě tady tvrzeními o mých "omezených zkušeností s pivem a závislosti na autoritě"?

To já si naopak myslím že Vy, pan Jarošek a Vám podobní jste pivní demagogové bez trochy soudnosti.

Nepředpokládám, že budete schopen vedle dalších demagogií a debilit ještě nějak smysluplně přispět do debaty, takže už nemusíte reagovat.

Na závěr ještě zdravím pana Kočku a poprosím ho, aby byl tak laskav a za slovo "debilita" mi nezablokoval účet zde.
Re: neuvěřitelné, (Martin Jarošek, 14.04.2009 12:55) celé vlákno | reagovat
Nevím, že bych někoho konkrétně urazil, když nepočítám neživotný (a pro mne nepitelný)PU či Gambrinus.Jelikož máme v naší zemi teoreticky již 20 let svobodu projevu, odvažuji se stále tvrdit, že jsou to nepitelné sračky. Nevím kde je dnes vámi zmiňovaná hranice publikovatelnosti, ale až se opětovně vytvoří úřad pro kontrolu tisku(a dnes i internetu) věřím, že budete kandidovat na místo ředitele. A doufám, že naproti této instituce se bude točit vrcholně denaturovaný Pilsner Urquell a kdo při jeho konzumaci nebude náležitě mlaskat, dostane citelnou pokutu. Demokracii a globalizaci zdar!
PU, (Radek Patrman, 15.04.2009 01:55) celé vlákno | reagovat
Kdyz jsem v supermarketu tady na Novem Zelandu zahledl baleni PU a koupil si 6 tretinek, doufal jsem, ze se po dlouhe dobe napiji praveho ceskeho piva. Ve zkratce - byl jsem zklaman !!!!Ochutnal jsem tekutinu, svou "chuti" blizici se nicnerikajicim unifikovanym euro breckam....
Proč ta štvanice na Pilsner Urquell, (Pivča, 11.04.2009 14:14) celé vlákno | reagovat
Nechápu proč Martin Jarošek a jemu podobní tak stále kritizují plzeˇˇnské pivo? Pil ho můj otec i dědeček a říká se, že to je naše rodinné stříbro. Piji hlavně lahvové, ale občas si dám i točené u nás v hospodě. Myslím, že to je jedno z nejlepších piv u nás - říkají to i chapi z hospody. Jednou jsem se nechala ukecat a vypila asi dvě kvasnicová piva z nějakého minipivovaru a měla jsem po nich asi dva dny střevní potíže.
Nezajímá mne zahraniční kapitál a hlavně se PU stále vaří v Plzni, tak co? Přeji všem přemoudřelým kritikům aby i oni byli schopni uvařit takové výborné pivo jako je Pilsner Urquell.
Re: Proč ta štvanice na Pilsner Urquell, (Luděk, 12.04.2009 00:53) celé vlákno | reagovat
Apríl už byl před jedenácti dny...
Re: Proč ta štvanice na Pilsner Urquell, (Chody - Pivní.info, 12.04.2009 10:16) celé vlákno | reagovat
Říká se..., i chlapi z hospody říkají..., tak je to pravda, že? Jste si jistá, že se PU vaří u nás jen v Plzni? Vypila jste dvě piva z minipivovaru a máte jasno, co je výborné? To Vám závidím... Pokud se PU dobře ošetří, dá se samozřejmě v pohodě pít, určitě to není nepitelná sračka, ale je zde bohužel citelný pokles chuti.
Pánové "přemudřelí kritici" mají narozdíl od Vás již něco ochutnáno a mohou srovnávat, Vy jste měla dva kvasničáky a máte o nich jasno, protože jste se po nich posrala...
123
Vyhledávání