úvod
homepage

Komentáře

článku: První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123456
 Zobrazit komentáře: podle času

odpovědi na otázky KK, (MirEgg, 30.03.2007 13:29) celé vlákno | reagovat
Pane Kvapile, já jsem vám přece přesně odpověděl na vaše otázky už v mém příspěvku z 27.03.2007 17:15 ;-)
Ještě panu Kvapilovi., (Milan D., 30.03.2007 12:55) celé vlákno | reagovat
Jak jste ve svém příspěvku pravil, že Gambáč vyráběný v CKT tancích musí být lepší než vyrobený klasickou technologií, jistě si myslíte, že bramborová kaše z prášku musí být lepší než ta z brambor a z mléka. Pak jste v 33 letech dost naivní.
říz "G", (Tomáš E., 30.03.2007 11:36) celé vlákno | reagovat
Říz ( tolik vychvalovaný v TV reklamě na Gambrinus ), není dílem přirozeného dokvašování, ale vedle "ředění" HGB hlavně pak umělým nasycením CO2 na cestu ven z pivovaru, pro jeho maximální možnou trvanlivost. A snad také proto, aby mělo alespoň nějakou chuť :o))... Nebo pane Kvapile vy snad dokážete vypít svůj Gambrinus rovnou z lahve na ex? Bez jakékoliv újmy? To bych opravdu rád viděl. A proč např. u Svijan či Broumova to možné je? Tím však nechci nikterak naznačovat, že by se jakákoliv piva měla být na ex...
Pravda o Gambrinusu, (Pepa, 30.03.2007 11:06) celé vlákno | reagovat
Pane Kvapile,
je mi 47 let, jsem z okolí Plzně a v pivovaru Gambrinus pracují moji příbuzní a známí v technologických profesích. Jako plzeňákovi se mi těžko píšou následující řádky, ale jedná se o toto:
Pivo Gambrinus už není co bývalo, po akvizici Jihoafričany(Sab) a Američany (Muller) se stalo chemickým nápojem, namísto klasického kvašení se do Gambrinusu přidávají katalyzátory pro zrychlení "ležení", místo klasického chmelu obsahuje pouze chmelový koncentrát, ale to je na dlouhé vyprávění. To vše na úkor kvality pro zvýšení obratu.
Chuť Gambrinusu je nevýrazná, mdlá, prostě jako když piju vodu.
NAOPAK si myslím, že původní slávu, originalitu a chuť českého piva zachovávájí pro budoucnost právě malé rodinné pivovary, kterým nejde v 1. řadě o zisk, ale o pivo.
Souhlasím, že Prazdroj je skutečně králem,tam jsou zachovávány stále téměř klasické postupy.
OHLEDNĚ domácího piva - já sám vařím pivo cca 2 roky z koncentrátu - nejdříve JohnBull, Coopers - nakonec jsem zakotvil u pravého českého piva z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského http://www.beerresearch.cz/vupsMLK.htm. Při dodržení postupu a čistoty dostanete pivo daleko kvalitnější, chutnější a levnější než zmiňované rádoby pivo.
Nicméně věřím, že Vám po několika fernetech a tabáku Gambrinus chutná, zkuste ho a ostatní piva zkusit v prostorách, kde není kouř (nic proti kuřákům, ale pivo chce skutečně zkusit bez ostatních rušivých chutí).
Zdraví Pepa
Diacetyl, (Pavel Hrabina, 30.03.2007 10:57) celé vlákno | reagovat
technická poznámka pro KK: je to právě Gambrinus, který se vyznačuje vysokým obsahem diacetylu. Nicméně diacetyl se projevuje MÁSLOVÝM aroma. Právě proto se přidává např. do margarinu, který je potom " ... od másla k nerozeznání"
Po zelenině jde cítit úplně jiná látka.
Vámi vychvalovaný říz u Gambrinusu je způsoben sodovkou přidanou při HGB.
Gambrinus patřil k mým nejoblíbenějším pivům, ale v polovině devadesátých let jeho kvalita prudce klesla - chuť i vůně vymizela a zůstal pouze váš říz.
CKT a to ostatní, (Tomáš E., 30.03.2007 08:40) celé vlákno | reagovat
No osobně si myslím, že jediný kdo tu pořádně nereaguje na poznámky a dotazy je pan Kvapil. Uznávám, že v té míře diskuzních příspěvků je to těžké, ale vybírá si opravdu pečlivě. Také mne napadlo, že se to zde sice hemží odbornými výrazy, jenže si vlastně vůbec nejsem jist, zda pan Kvapil ví, o čem zde mluví všichni ostatní. CKT, HGB, jaký je rozdíl mezi chmelovým granulátem a extraktem apod. Evidentně se pan Kvapil snaží být vzdělaný, ale vždy až tak trochu po. To znamená, něco zde někdo napíše a už honem běží do slovníku či na internet a hledá, co to skutečně znamená. Na druhou stranu i to vnímám pozitivně a chtě nechtě tak pana Kvapila vzděláváme.
A ještě pane Kvapile o té poctivosti piv z malých a velkých pivovarů. A budu se snažit to říct maximálně zjednodušeně. Je dle Vás lepší čínský chmel nebo český? Je lepší dle Vás skutečný slad či nahrážky typu kukuřičného sirupu? Je lepší pivo vařené na původní stupňovitost a nebo pivo které je uvařené jako 16i až 18i stupňové a pak rozředěné sodovkou na desítku, dvanáctku či další požadovaný produkt? Je lepší pivo které je hotové za 14 dní nebo to které zraje poctivě v ležáckých sklepích měsíc či déle? Vždyť přeci pravý ležák nespěchá... Inu, kde ty časy jsou, kdy se ještě velké pivovary chlubily dobou zrání. Proč už se dnes nechlubí???
Takže pane Kvapile, budu velmi rád, odpovíte-li mi jasně na předešlé odpovědi. A prosím systémem buď a nebo, ne tak nějak oklikou. Pak se možná leccos dozvíme o stavu Vaší mysli. Co myslíte tím poctivým českým pivem. Děkuji.
he, (Njorloj, 30.03.2007 08:27) celé vlákno | reagovat
Hezkyyyyyy :-) .... srovnavat CK a BMW - co takhle technologie vyroby vina co sem Vam predhazoval k posouzeni a co je porovnanim k pivu blize, ta se do tech Vasich nesmyslu koukam asi nehodi - proc ta se za ta staleti nezmenila a archivni vina pochazeji z drevenych sudu :D - jinak z poslednich odpovedi usuzuji opravdu pouze na rizenou provokaci, protoze tohle neni o diskusi - spravny Gckar, jak je znam, tak by se za sve G rval jinak, stavte se treba nekde na tankove G a porovnejte a napiste clanek nebo porovnejte G a S docela by me to zajimalo :-)
Karle Kvapile, proč to děláte?, (Dan, 29.03.2007 23:08) celé vlákno | reagovat
Karle, nemohu jinak, něž přidat svoji poznámku.
Při čtení vašeho článku a příspěvků v diskusi, si stále nedokážu dát jednoznačnou odpověď na otázku "proč to děláte"? Myslím tím vaše odpovědi a jejich styl.
Respektuji to, že někdo může mít odlišný názor a jiné chutě. Někdo pije kávu s cukrem, druhý bez cukru, někdo pije bílé víno, někdo červené a někdo vůbec. Stejně tak někdo může pít pivo a někdo Gambrinus.
Co ale nechápu, jsou vaše odpovědi a reakce na zde uvedené argumenty. Pokud je vám opravdu 33 let a pivo pijete od studentských let, měl by jste mít určitý přehled a rozhled. Mohl by jste být schopen posoudit skutečnou realitu a změny v pivovarnictví velkých pivovarů.
Nebudu se vracet k technologii, ale vy uvádíte že jedině moderní technologie dokáže vyrobit to nejlepší pivo. Opravdu jste se nezamyslel nad tím, že ta technologie byla vytvořena především kvůli maximalizaci zisků? Víte kolik energie se spotřebuje na celý cyklus výroby klasickou technologií a kolik na výrobu v CKT? Víte že lze vyrobit touto moderní technologií "ležák" za pár dnů? Ony totiž moderní technologie umožňují mnohé. Dnes je možné vyrobit malinový jam bez malin a nebo játrovou paštiku bez jater...
Stejně tak lze vyrobit náhražku piva...
Podle toho že do hospody vyrážíte na gambáče proložené fernetky a cigárkem, je vidět že vám jde jen o to se nalemtat a motat.
A nebo to děláte z jiného důvodu? Jste obchodním zástupcem, nebo nějakým agentem PU?
Pivo je totiž také o kultuře a vaše poslední příspěvky moc kulturně nezní. Spíš bych řekl že se snažíte vyprovokovat někoho k ostrým reakcím.
Je zvláštní, že když se někdo dotkne piva G, tak jsou jeho příznivci schopni se okamžitě poprat (to jsem zažil).
Možná jste si nevšimnul, ale vyznavači pravých piv se takhle většinou nechovají. Zůčastnil jsem se několika degustačních akcí malých pivovarů a nikdy jsem nezažil, že by na nich došlo k nějakým konfliktům a přitom se zde točila silná piva, což by mohlo mít za následek něčí "úlet".
Karle, myslíte si o sobě, že by jste byl schopen s kýmkoliv z této diskuze sednout k jednomu stolu a jednomu pivu a třeba věcně si popovídat? A nebo máte jen tu svou pravdu?
Svým příspěvkem jsem vás v žádném případě nechtěl urážet, opakuji že respektuji odlišný názor.
Tak tedy zakončím příspěvek podobně jako vy.
Jdu si dát jedno, naštěstí mám doma pivo Berounský medvěd a taky čtrnáctku z Pivovarského dvoru Chýně, které tak krásně páchne po kvasnicích...
KK, jsi humorista, (Standa Jakoubek, 29.03.2007 20:58) celé vlákno | reagovat
Karle Kvapile, jsi prostě humorista :-), pokuř, dej fernetíka ... pak se nedivím, že tvoje chuťový pohárky nedokáží poznat a ocenit, co přes ně leješ; srovnání BMW a CK tanků je taky super - až na to, že v prvním případě jde o tebou zmiňované pohodlí a bezpečnost. ve druhém přépadě pouze a jenom o finanční úsporu; ačkoliv, co se tady vlastně vykecávám, inspiroval jsi mě a jdu si nalejt třetího velikonočního Krakonoše 14°
Re, (Antonín Smutný, 29.03.2007 20:55) celé vlákno | reagovat
Pane Kvapile, která nadnárodní skupina Vás platí a jak vysvětlíte tu skutečnost kdy se během 9 dní hlavního kvašení i dokvášení ten diacetyl odborá. Víte ono normální pivo kvasí a dokváší okolo třiceti dnů. Ale to odborník Vašeho ražení určitě ví.
Ještě dovětek, (Karel Kvapil, 29.03.2007 20:39) celé vlákno | reagovat
Tak a právě jsem dostal chuť na pivko. A abyste věděli dnes nebudu sportovat, ale zajdu za kámoši do pohodičkové hospy na GAMBÁČKA a zase pokouříme a protože se blíží pátek tak tam určitě zlomíme i fernetka a všem povykládám o "elitním spolku muzeálních pijáků piva" - tedy o vás. Tak dobrou chuť.
To jsem zase já, Karel, (Karel Kvapil, 29.03.2007 20:33) celé vlákno | reagovat
A nyní zase z jiného soudku. Připouštím, že je Gambáč vyráběný jinak, než dříve, to je s použitím Cylindrokónických tanků. Ale to je dle mého jenom k prospěchu věci. Copak je lepší auto vyrobené před 50-ti, 100 léty? Nebo nejmodernější BMW? Dáte mi za pravdu, že všechny technické novinky na BMW jsou jen ku prospěchu pohodlí, bezpečnosti a dalších věcí. A to je také tak s pivem. Také pivo vyrobené moderní technologií musí být zákonitě lepší.

A navíc jste mi doposud nedali žádnou odpověď na mé otázky z předposledního odstavce. Vidím, že nemáte argumenty. Jen se pořád oháníte klasicismem, nějakou poctivostí (kde berete jistotu, že ti malí vás někde ve výrobě nešidí?) a klasickou chutí. Ale právě Gambáč má onu klasickou chuť, osvěžující a s krásným výrazným řízem!
Odpověď panu Smutnému, (Karel Kvapil, 29.03.2007 20:14) celé vlákno | reagovat
Nedá mi to, pánové, pořád se tu prsíte a pořád jen o klasické technologii. Donutili jste mne se trochu více kouknout na technologii na internetu. A koukám pan Antonín Smutný je velmi špatně informován - diacetyl vzniká v pivu v průběhu kvašení (a nezáleží na použité technologii, tedy zda jde o spilku, nebo cylindrokónický tank. Při zrání je pak odbouráván, ale nemusí dojít k úplnému odbourání, a pak je cítit v pivu a JE JEDNO O JAKOU TECHNOLOGII JDE!

TAK KDO JE TADY NEPOUČENÝ MORALISTA A KDO POUČENÝ PIJÁK PIVA? Pane Smutný takový je mezi námi rozdíl.

Jak tak na to koukám, tak začínám být už poučený piják piva a to je cesta k tomu jak ve svém Géčku hledat ty správné a další nuance.
Richter brewery pub, (Tomáš Erlich, 29.03.2007 17:01) celé vlákno | reagovat
Jenom noticka co by tomu říkal pan Richter... To totiž úplnou náhodou vím. Volal mi zrovna když jsem si prohlížel tyto stránky a tak jsem mu to mezi řečí odcitoval. Reakce? Podobná těm ostatním zde. Že to může říct jen opravdu člověk, který neví o pivu vůbec nic. - Ve své podstatě pak slova hany od těchto lidí jsou spíše povzbuzením do další práce či dokonce pochvalou. Protože až začnou "Géčkaři" chválit pivo z minipivovarů, bude asi něco špatně...
PS: Neberu samozřejmě v úvahu utopistickou možnost, že by se Gambrinus začal opět vařit tradiční technologií a vyráběl se třeba i v nezfiltrované podobě.
miregg, (jaroslav stofko, 29.03.2007 16:00) celé vlákno | reagovat
máš čistú pravdu mirek,to čo si opísal ako chutnalo pivo tým ostatným tak kolbúk dolu pred nimi.To isté sa mi stalo aj mne ale už pred pár rokmi spet.Každé pivo je dobré ak sa správne čapuje....viete čo tým myslím denné premývanie trubiek....atd.
jaro
ešte karlovi, (jaroslav stofko, 29.03.2007 15:45) celé vlákno | reagovat
nedalo mi ešte karlovi,ako si dovolil ohodnotiť pivo Richter Brewery na Bulovce velmi kriticky,ved to pivko je o sto krát chutnejšie ako nejaký gigantický G..To sa absolutne nedá porovnať.Poznám sa aj s majiteľom pánom Richterom,ak by toto náhodou čítal tak neviem, neviem čo vám na to povedal
jaro
chuť národa, (MirEgg, 29.03.2007 15:39) celé vlákno | reagovat
Pánové, nedělejme si iluze. Drtivé většině lidí je naprosto jedno jak pivo chutná. Oni vlastně ani netuší jak má pivo chutnat! Poznal jsem to dvakrát v praxi (tedy víckrát, ale dvakrát to bylo víc než okaté):
- ostravský diskoklub (nebo co to je) Alexandria - Loď. Čepují tam Radegasta, jednoho jsem si dal, ale to co přinesli bylo tragické. Barvou to sice připomínalo pivo, ale smrdělo to už od stolu jakoby v tom někdo vyluhoval špinavý hadr. Chutnalo to bohužel stejně. Zahnojené trubky v nejvyšším stupni rozkladu. Jal jsem se to "pivo" odnésti obsluze, která se velmi divila co to po nich chci, že si nikdo nestěžoval (bylo celkem narváno), čichali k tomu - že prý v pohodě, donutil jsem se je napít - taky v pohodě a jestli nejsem nějaký divný! Nejvíc mě zarazilo, že si nikdo nestěžoval!! (Potom mi nabídli čerstvé pivo, které bylo úplně stejné jako to první...)
- brněnský klub Topaz na Kaunicových kolejích. Kozel 11° sice žádný zázrak (bodejť, po předchozích Svijanech, Strakonicích, Broumově...), ale dalo se to vypít. Dal jsem si 12°, protože jsem myslel, že ještě pořád mají Gambáče (dávám mu čas od času šanci přesvědčit mě ;-) ), ale měli nově "exklusivní" Pilsner Urquell. Pánové, to jsem nezažil. I tohle "pivo" smrdělo a chutnalo tragicky (shodou okolností jsem měl den předtím exces s vyprázdněním žaludku nesprávnou stranou, a ten chuťový vjem byl naprosto identický. A to myslím naprosto vážně, jinak bych sem ty nechutnosti nepsal). A číšnička (ochotná) se dost divila, že vyčepovala celou nově naraženou bečku a nikdo nic neříkal!! Ti lidé pijí za 30 korun humus, ale plácají se po ramenou, jaká je ta Plzeň dneska výborná!!

Takže, já se opravdu nedivím té mlčící většině "znalců piva", které to jejich G (R, S, K...) "chutná". Oni jsou v tom nevinně, mají prostě jen zdegenerované chuťové buňky :-(
G..........., (jaroslav stofko, 29.03.2007 15:25) celé vlákno | reagovat
ešte na otázku odpoved Karlovi.Prečo se čapují u vás ve vetšine hospod G.Pretože nemajú penízky na lepšie pivo.KAREL máš akurát kristove roky tak ti odporúčam chutnat aj kvalitnejšie pivá,ja osobne som tiež zhruba v tvojich rokoch začal piť lepšie pivá ako je G...
jaro
pivo,pivo,pivo, (jaroslav stofko, 29.03.2007 14:46) celé vlákno | reagovat
zdravím vás,
to čo napísal pán Karel,je tak trochu nefér voči iným pivovarom.Po prvé súvis pivo a fernet,no to velmi nejde dokopy,však to poznáte všetci (urychlovák na opicu) a o to tu vlastne nejde,pretože dobré pivo sa má vychutnať bez tvrdého alkoholu.Ak mám piť pivo tak budem piť len pivo,ale ak si dám jeden fernet,tak pivečko k tomu nemože pasovať. Po druhé,znovu sa opakuje Karel,že to kvasinkové pivo z minipivovarov smrdí po kvasniciach,však o to tu vlastne ide lebo to je pravé živé pivo so všetkými vitamínami,pretože vo velkých pivovaroch sa pivo pasterizuje a pasterizácia viete čo znamená.Nehovorím,že aj tie pasterizované pivá sú zlé.Tie kvasnice sú výborne na pokožku,pretože ich možete používať či už vnútorne alebo na tvár.Karlovi by som rád dal ochutnať náš Urpiner 12% alebo 16%svetlý ležiak,neviem ako by reagoval na slovenské pivo a pri tejto príležitotosti by som sa ho spýtal či už pil aj nejaké slovenské pivo.
Po tretie,nepáči sa mi ako hodnotil tie ochutnané pivá z iných pivovarov ako je G.Ja osobne si tiež dám dobrý Gambáč u nás v Banskej Bystrici,je dobré,ale aj tie v článku spomínané pivká sú velmi kvalitné.Znovu sa musím opakovať,že malé pivovary si dávajú velký pozor na kvalitu,aby obstáli v tvrdej konkurencii z gigapivovarmi. Ešte malý dotaz,ak sa dostane do velkého pivovaru nadnárodná spoločnosť,je to moj názor,ale je to aj holá skutočnosť,tak to vyrobené pivo už nie je tak chutné ako pred tým.Napríklad u nás je to Heineken,kúpili pivovary Martiner,Corgoň,Gemer a Zlatý Bažant,potom postupne zavreli najprv martinský pivovar,za tým nitriansky Corgoň a do tretice aj Gemer.Všetka výroba týchto štyroch značiek piva sa vyrába v Hurbanove.Už nie sú tie pivá také ako boli pred tým,pretože sa nevyrábajú z pôvodnej vody v danom regione.Vy možete vyrábať aj 100 značiek piva v jednom pivovare,ale neurobíte to pôvodne pivo také ako bolo pred tým,lebo voda je najhlavnejšia surovina pre výrobu kvalitného piva.
Aj doma vyrobené pivo(myslím tým svoje Dubovské pivo)som robil pri otcovi,ale aj doma vo svojom byte(tu som potreboval na kvasenie 27°C)a obidve mali inú chuť aj vônu,znovu aj tu zaúradovala voda.
Na záver Karel držím ti palce a odporúčam ti aby si nepil pivo z fernetom pi len čistý Gambáč, potom možno zistíš že aj iné české pivečko je dobré nielen GGGGGGGGGG:::::::::::::)
pozdravujem všetkých dobrých českých pivárov
PS:ste najlepší v spotrebe (Nie alkohol)my sme na deviatom mieste Jaro
Gambrinus, (Milan D., 29.03.2007 13:59) celé vlákno | reagovat
Dostal jsem se k přečtení článku p. Kvapila až dnes. Sice nefandím přehnané chvále výše uvedeného piva, znám ale vyjímky, kdy se G dá pít. V jedné restauraci v D.Počernicích ho točí z tanků a po obědě v klidu 2 kousky vypiju. Sice ho vozí možná z Popovic, ale je standartně slušný.Naopak jsem pozval spolupracovníky na pivo do hospody U radnice, kde čepují Podkováň, všichni si ho pochvalovali, jeden spolupracovník, který je vinař se začal druhý den shánět po lahvovém, že ho musí odvézt domů na Moravu. Takže když je pivo dobré nezáleží na původu. Ale z principu podporuji konzumací malé pivovary.
123456
Vyhledávání