úvod
homepage

První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz! vytisknout článek

Přidáno: 27. března 2007  •  Autor: Karel Kvapil
průměrné hodnocení Hodnocení: 4,1 hodnotících Hodnotících: 65 počet zobrazení Zobrazeno: 10342x

Ano jsem to já Karel, kterého tady mnozí, vlastně většina pomlouvá.
Omylem jsem našel tento web a napsal pár poznámek. Pak jste se do mě pustili a místo věcné diskuze o kvalitách piv jste prosazovali jen tu svou pravdu. A mou pravdu a potažmo pravdu větš

Tak jsem se donutil a koupil pár lahváčů jiných pivovarů abych zkusil to, čemu dávají čtenáři tohoto webu přednost. A výsledky svého osobního zkoumání vám zde napíši.

Ale nejprve napíši trochu o sobě. Jmenuji se Karel Kvapil je mi 33 let a pivo mám rád už od střední školy. Chodíme na něj s kámoši pravidelně a docela často. Samozřejmě mám na mysli Gambáče, který se čepuje v naší oblíbené knajpě. Schází se nás tam dobrá parta. Pokecáme o fotbale, ženských a tak. Hodíme pár fernetů, pokouříme a je nám fajn. Tomu říkám klídek a pohodička. Abych nezapomněl, máme v oblibě ještě jednu hospu, tam je jukebox a šipky a máme z toho hned sportovní den.

Nevím o čem kecáte vy, ale mě právě tato odpoledne (až večery) připadají jako nejlepší odpočinek po rachotě.

K těm pivům: Koupil jsem si Bernarda, Ježka, Benešov, Eggenberg, Klášter, Podkováň, Krušovice, Novice, samozřejmě Gambrinus, Kozla, Prazdroj a Staropramen. A také zašel v Libni na Bulovku abych měl i vzorek z minipivovaru. Všechno jsem koupil v marketech mimo Podkováň, který jsem si přivezl od rodičů. Pocházím z vesnice u Mladé Boleslavi.

Všechna tato piva jsou ve dvanáctkové podobě, aby hodnocení bylo objektivní – mám samozřejmě na mysli světlou dvanáctku.

Bernard – výrazně hořké, až moc, to pivo mi hořkostí zaplnilo celou pusu a nic jiného jsem necítil. Jinak barva byla pěkná, jen říz byl menší.
Ježek – nějak mdlé pivo, které bylo naopak spíše nasládlé.
Benešov - takové nijaké, trochu vyšší hořkost než Ježek, ale slabý říz a moc plné.
Eggenberg – fuj, co to bylo za chuť, já jsem tam cítil nějakou zeleninu či co v té sladké chuti a barva byla až moc tmavá.
Klášter – no to bylo podobné jako Eggenberg, jen světlejší a trochu hořčí
Podkováň – jako by z oka vypadlo Eggenbergu
Krušovice Imperial – tak to bylo moc dobré – objevil jsem pro sebe pivo, které jsem doposud nepil a už vidím, že na něj můžu také chodit a nevšiml jsem si, že by jste ho tu pomlouvali, tak ho asi uznáváte i vy.
Novic – jak jsem si přečetl je z pivovaru Broumov-Olivětín – taková zvláštní nasládlá chuť, nebylo nejhorší, ale nebude mým oblíbeným, jenže bylo levné v marketu a tak si ho možná budu kupovat k práci u rodičů na zahradě.
Gambrinus – krásná barva, pěkná hořká chuť, ale ne tak drsná jako u jiných (Bernard) a ten říz, ten mne dostal a je pěkně osvěžující, ne jako některá piva, kterých jsem měl plno v ústech – to pak není osvěžení.
Kozel – to bylo též moc dobré, jen o něco slabší říz a hořkost než mám u Gambáče
Prazdroj – jo tak to je králem mezi pivy. Kdyby nebyl tak drahý, tak si jej dávám častěji. Nasládlé a hořké najednou, chutné a – no prostě právem je to naše jednička pro sváteční chvíle.
Staropramen – ten je také velmi dobrý – řadím ho na stejnou úroveň jako Kozla
A teď poslední vzorek z Bulovky z minipivovaru – silně zakalené, páchlo po kvasnicích a bylo až moc plné a také mělo výraznou hořkost – fuj, ještě kdyby mělo v sobě zeleninovou chuť jako Eggenberg, tak to by byla koruna všeho.

Tak tolik mé objektivní posouzení jiných piv. Díky vám objevil, že jsou i jiná piva co můžu pít a to jsou Krušovice. A také jsem si znovu potvrdil (a to jsem se snažil), že piva z minipivovarů nebo z domácího vaření nejsou a nemůžou být dobrá.

Budu se opakovat, ale doma nemůžu vyrobit něco tak kvalitního, když na to nemám podmínky. To samé je i v malém pivovaru. Vždyť jedině ve velkém pivovaru jako je Gambrinus, který má ty nejmodernější a nejlepší technologie můžou udělat pivo na úrovni. Pivo bez chyb a ne jako ti malí. Vyrábět pivo někde na koleně nemůže být pak to pivo špičkové, prostě nemůže !!!

Svět piva není jen o pivech z malých pivovárků, ale především, vezmu-li v úvahu poměr vyrobeného piva, právě v pivech typu Gambrinus. Na to pivíčko si nenechám šáhnout. Je to skvost a jsem opravdu rád, že je všude dostupné. Ale to vy asi nechcete slyšet, že? To chcete říct, že většina Čechů jsou hlupáci, že pivu nerozumí, že neví co pijí, když většina Čechů pije Gambáče, Kozla, Starouše, Radegasta a Prazdroj? To chcete říct, že nejproslavenější piva z Čech nejsou dobrá a i cizinci, kteří si na nich pochutnávají neví co pijí? Podívejte se na ceny – tato piva jsou většinou dražší než vámi chválená piva z malých průmyslových pivovarů – cena také odráží kvalitu. Všude uvidíte tato piva, to svědčí o jejich oblíbenosti. A hostinští, proč přejdou na Gambáče – protože je horší než předešlá značka? Ne naopak, přejdou na něj a čepují jej, protože jim a jejich štamgastům chutná. Nedělejte si iluze, vždyť vás co tady píšete je tak málo. A nás, co žijeme normální život a popíjíme svého Gambáče je většina. Proč by se jinak ve většině hospod čepoval Gambáč, ha proč? Na to nemáte odpověď.

Z toho mi vyplývá, že dělám moc dobře a své zvyky nezměním.

Naštěstí bydlím na Proseku a tam je většinou Gambáč skoro v každé hospě a tak nemám problém kam zajít na pivo. Přál bych vám všem abyste si objektivně ochutnali pivo a budete muset mi dát za pravdu. Jediné pivo, které nemá chybu, které je krásně nahořklé a má výrazný říz je Gambáč!!!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 107 komentářů, poslední komentář: 30.05.2007 20:23 Komentovat
To Petr a jeho dobrý Gambrinus Martin Borský30.05.2007 20:23
Tak tedy pro mě je G "dobrý" snad na zahnání opravdu velké žízně (pokud je velmi...
To Petr Chody30.05.2007 18:49
Mně se tedy po pátým kvasničáku "pysk nekřiví"
Pozor na Krušovice Petr30.05.2007 15:42
I když se nepovažuji za velkého znalce piva, považuji za svou povinnost uvést zde moji...
Milan to gahnus15.04.2007 16:41
Děkuji Jardovi za jeho inteligentní a velice hodnotný názor k tématu.
gahnus jarda15.04.2007 11:31
no ten autor tohodle článku musí mít v hlavě asi pěknej bordel když dokáže vyplodit...
borec jaroslav stofko04.04.2007 18:02
odkaz pre kezura :tak tá stránka beerborec je perfektná,sú tam ozaj dobrý borci (Gambriňaci...
Dobrý!!! kezur04.04.2007 11:27
to: K.K. jsem rád že jsem si početl, a trefil se s tím aprílem :o) jinak zde:...
100! Tomáš04.04.2007 10:23
Výborně!!! Ano, pravda - není stovka jako 100, ale ať tak a nebo tak, gratuluju... :-) Jinak...
Vyhledávání