úvod
homepage

Komentáře

článku: První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123456
 Zobrazit komentáře: podle času

Pohled z jiné strany, (Myrek, 31.03.2007 07:05) celé vlákno | reagovat
Nekritický obdiv pana Karla ke "géčku" docela chápu. Jsem přinucen konzumovat "G-čko" nebo Krušovice, protože nic jiného se na vesnici, kde bydlím prostě netočí. Samozřejmě, že bych rád konzumoval nějakou tu dobrotu, ale žijeme v realitě. A jsem přesvědšen, že chemici z velkých (CKT)pivovarů, kteří míchají hořčiny a ostatní ingredience, aby navykli konzumenta na právě ten jeden jediný nápoj (jejich), odvádějí velmi dobře svoji nezáslužnou práci.
Ještě bych rád upozornil na trochu opomíjená a chutná pivečka - Chodovary President, Speciál i Skalní "kvasničák" nemají chybu.
Hrůza, (Eda, 30.03.2007 22:32) celé vlákno | reagovat
Tento článek je vyslovená provokace!Neřikám že Gamrinus je hnusnej ale je tu spousta piv které jsou sto krát lepší.Myslím že ti co uznávaj pouze jednu značku vůbec pivu nerozumí.
to Marek, (lada, 30.03.2007 21:28) celé vlákno | reagovat
to Marek:
pisete:Zacinal jsem Protivinem, pokracoval Treboni a koncil Samsonem a Podkovani.

To je mi nejake povedome. Nejde o Lev na Jizaku? Pokud ano, tak musim bohuzel konstatovat, ze tenkrate (cca 10-5 let nazpatek) mi tam pivo moc nechutnalo, maximalne tak lahvova jedenactka (Platan?) z lednicky, ale ta nevydrzela dlouho od otviraci hodiny. A to michani piv by vysvetlovalo, pro mi tam chutnalo vse stejne...
piste dal, (lada, 30.03.2007 21:11) celé vlákno | reagovat
Karle, piste dal, prosim, nevzdavejte to, rad si prectu nazor z druhe strany a diskuse bude urcite opet vyzivna. Lidi to kupuji a piji, takze jim to zrejme chutna. Otazka je samozrejme, zda to neni marketingem a tim, ze nemaji na vyber. U nas G-hospody prosperuji, protoze nic lepsiho neni. Hospodsti jsou stastni, maji penize od pivovaru do zacatku, maji vyzdobu, ubrusy, sklenice, pochvalu za ciste trubky,... No a me to prielo k tomu, ze si musim kupovat lahvace :-( A i kdyz jsem uveril, ze jsou lepsi veci nez nevyrazna europiva, tak jsem si stale myslel, ze plati "dobre ceske pivo". Loni jsem byl delsi dobu v Nemecku a Holandsku a bylo to sokujici zjisteni, ze to tam (hlavne to Nemecko) umi minimalne stejne dobre. Doporucuji tedy na nejake zahranicni dovolene vyzkouset mistni napoje (nemyslim tim Heineken a Amstel) a to budete teprve valit oci na zakalena piva :-)
Díky pane Karle, (Gusta, 30.03.2007 21:02) celé vlákno | reagovat
Opravdu Vám za váš článek děkuji (bez ironie, prosím), rozpoutal jste zajímavou diskuzi, ale zjišťujete, že jste si naběhl na vlastní vidle, takže vyvracejte a argumentujte, pivní znalec z boje se většinou neutíká, i když to bychom asi ani nebyli Češi, pivaři ... Jenom krátce prostě Vám dochází argumentační střelivo, či spíše vata. Každopádně se těším na Vaše pokračování
Vite, co vlastne ve vasi oblibene hospode toci aneb neni G jako G, (Marek, 30.03.2007 20:37) celé vlákno | reagovat
Jako zastance piv z malych pivovaru samozrejme nemuzu souhlasit ani s jednim bodem vyplodu fantazie pana KK, nicmene bych se rad zminil o necem, co tu jeste nezaznelo.

Nebudu mluvit z pohledu pivovarniku, protoze jim nejsem, ale budu mluvit z pohledu hostinskeho.

Pracoval jsem (nebo spis brigadnicil) nekolik let v jiste prazske studentske pivnici ci spise klubu. Za 3 roky, ktere jsem tam stravil, jsem vytocil mnoho piv mnoha znacek. Zacinal jsem Protivinem, pokracoval Treboni a koncil Samsonem a Podkovani. Majitele resp. najemci byli pivni nadsenci, takze jsme krome jednoho az dvou druhu piv prilezitostne tocili i nejake ty lahudky – napr. piva z Broumova, Litomeric, Nachoda, Vratislavic ci specialy z Pivovarskeho domu. Doslo i na slavne G a jeste slavnejsi Prazdroj. Zakazniky totiz byli studenti z cele republiky a kazdy byl zvykly na neco jineho, takze jsme jim cas od casu doprali jejich znacku.

Na obdobi, kdy jsme tocili G, ovsem nikdy nezapomenu. Hlavne na to, jak jsme zkouseli experimentovat a “vyrabeli” z gambace pitelne pivo. Studentum totiz pravy Gambrinus nechutnal, coz nas velmi trapilo :-), takze jsme jim doprali neco lepsiho.

Stacily sikovne ruce a "zarizeni" na smesovani piv bylo na svete. Ze soudku s podkovanskou desitkou se pivo pretlacovalo do soudku s broumovskou dvanactkou a lepsi desitka (takze vlastne jedenactka) Gambrinus byla na svete. No a vysledek? Nikdy bych neveril, jak muze byt Gambrinus dobry... Od te doby si totiz nikdo na G nestezoval a zakaznici ho pili skutecne s chuti. A dokonce i ti, kteri ho normalne v jinych hospodach nepili.

Tady mate nazorny priklad toho, ze i Gambrinus muze byt dobry, jen nesmi byt z Plzne ci Popovic...

Kazdopadne dnes uz vim, ze michani piv nekolika znacek neni zrovna to prave orechove, ale na druhou stranu si myslim, ze je lepsi klamat zakaznika tim, ze mu nabidnu smes kvalitne varenych piv, nez to, ze bych tocil pivo redene vodou (spravneji receno HGB pivo). Navic prikaz sefa byl prikaz sefa, takze pokud student nechtel prijit o bezva job, musel sveho nadrizeneho poslouchat...

Priklad nasi hospody, ktera vyrabela pitelny Gambrinus, je vyjimkou. O zadne jine takove hospode nevim, ale je mozne, ze by se jich naslo vic.

Co je vsak docela dobre zname, je fakt, ze ne vse, co je oficialne na cepu, se skutecne v te ci one hospode toci.

Z vlastni zkusenosti – to bylo zase za dob meho pusobeni v jinem studentskem klubu, v kterem jsem obcas vypomahal – vim, ze beznou praxi Staropramene bylo, ze vam dovolili odebirat Branik a tocit ho jako Staropramen. Nikdo se v podstate na nic neptal. Jednalo se o tutez firmu, takze zisk jako zisk. A zakaznikum bylo vicemene jedno, jak to chutna, stacilo jim, ze pili svoji oblibenou znacku. No a Branik byl preci jen levnejsi o cca 200 Kc na sudu, tak proc nabidky Staropramene nevyuzit...

Z jine hospudky – tentokrat vesnicke – mam dalsi podobnou zkusenost. Dlouhou dobu se tam tocil Staropramen, pak prisel novy majitel (muj dalsi kamarad) a nenapadne zacal stamgastum podtacet jine (levnejsi) pivo. Dlouhou dobu se nic nedelo. Naopak. Stamgaste si pochvalovali, jak jim ten Staropramen najednou vic chutna. Casem se to ale provalilo a byl pruser. Nastesti to zustalo pouze za zdmi hospody... Kamarad pak presel na Zlatopramen, protoze se nechal uplatit penezmi, ktere mu tento pivovar nabidnul za to, ze bude nekolik let tocit jejich pivo. Ale smlouva byla velmi nevyhodna, protoze kdyz si to spocital, zjistil, ze na tom vlastne vyhledove prodela, protoze by pivo kupoval za vyssi cenu, nez predtim. A zacal opet podtacet Konrada, coz se samozrejme projevilo na odberu usteckeho piva a tak musel penize vratit...

Vyse uvedenym jsem chtel naznacit, ze nez zacnete vychvalovat nejake pivo, meli byste si zjistit, co vlastne ve vasi oblibene hospudce skutecne toci.

Bude to ale dost velky problem. Ciziho cloveka do sklepa asi nikdo nepusti a pokud ano, stejne se vetsinou na nic neprijde. Zijeme v dobe, kdy se da vsechno falsovat a neni problem si nekde sehnat zcela nova vicka na sudy i se samolepkou a vyrazenym datem vyroby resp. spotreby. Take uz neni pravidlem, ze se pivo v pivovarech staci pouze do sudu vlastni znacky. Prikladem muze byt Konrad. Po odchodu byvalych majitelu – tj. Staropramene – zustaly v pivovaru samozrejme sudy s logem Staropramene a do nich se porad staci. Ktery mensi pivovar by si mohl dovolit nakup novych KEGu?

Dalsi otazka: Co se asi stane s KEGy, kdyz se zrusi nejaky pivovar? Koupi je samozrejme jiny pivovar a vesele do nich staci svoje pivo. Je to porad levnejsi nez kupovat nove KEGy za 5 a vice tisic...
Praktiky podtaceni piva nejsou skutecne ojedinele. Dnes uz s tim musite pocitat. Cesi jsou jako tupe stado nemyslicich ovci a piji to, co znaji z televize. Nezajima je chut, ale to, ze to videli v reklame a ohaneji se tim, ze kdyz je to tak oblibene, tak to musi byt dobre.

A jak ma pak maly pivovar bojovat s temito omezenci? Kdyz uz nestaci to, ze nabidne kvalitnejsi a chutove vyjimecne pivo, tak musi prehlizet fakt, ze se jejich pivo (vetsinou bez jejich vedomi) nekde bude tocit nacerno. Pokud chteji prezit, nic jineho jim nezbyde...

Sice preziji, ale na druhou stranu na to stejne asi doplati, protoze pak si kdejaky “znalec piva” rekne: “Vzdyt ten Gambrinus je vlastne dobry, tak proc ho spousta lidi kritizuje?”

Zrejme se na me snese vlna kritiky za to, ze o necem takovem vubec pisu, ale vychazi to z mych vlastnich zkusenosti. Kdybych mel vlastni hospodu (a jednou ji snad mit budu), tak bych se k podtaceni piva urcite nesnizil, protoze to proste neuznavam. Ale na druhou stranu vim, jak tezke je to podnikani, takze nikdy nerikej nikdy.

A posledni poznamka. Opet ze zivota. Na cene piva skutecne zalezi. Pokud maji zakaznici (bezni konzumenti a cizinci) na vyber mezi levnejsim a drazsim pivem, vetsinou zvoli to drazsi. Mysli si totiz, ze kdyz je neco levneho, je to nejake sizene. Proto jsme ve vsech hospudkach, kde jsem pracoval, meli minimalne odstupnovane ceny.

Za pripadne chyby se omlouvam. :-)
Díky pane Honzo, (Karel Kvapil, 30.03.2007 20:28) celé vlákno | reagovat
Další článek už asi nenapíši. Vidím co jsem rozpoutal a myslím si, že už tu nemám co dělat. Vy jste jiná společnost, já se svými kámoši zase jiná. Nevyčítám vám to, ale nevyčítejte ani vy mě, že už nejsem a nebudu zvědavý na weby tohoto typu.
Já uznávám svou pravdu a vy uznáváte svou. Vlastně vám ani nerozumím. Hezký večer.
pro mistra KK, (GUSTA, 30.03.2007 20:16) celé vlákno | reagovat
takze k veci: jde z 99,9% o PR,
- jak je mozne ze pivari Karlovi vadi plnost u jiných piv, neni toto náhodou význačny rys českých piv(plnost a chlebnatost), u géčka proste neni a logicky ani být nemůže
- říz: u gečka je silný, ona i sodovka má větší říz, než většina tradičně vyráběných piv, protože přirozeným dlouhodobým kvašením získaný říz je jemně ostrý, nikoli nadýmající drásající
- cena: v dnešní době cena většinou téměř vůbec nevypovídá o kvalitě prodávaného produktu, vždy jde o marketingovou manipulaci; a na reklamu a uplácení hostinských se někde vata sehnat musí... Karle pijete předražený zmetek, bez vůně, chuti a zápachu jak praví klasik
- všude se čepuje G - hostinští přechází na G: to souvisí s předcházejícím - prostě téměř každý je za peníze točit cokoli, zejména, když většině populace je to jedno a jedine buď "chlapi sobě" a nebo "fanoušci fotbalu" pijí to správné.
Je zajímavé že restaurace s výtočí okolo 6000 půllitrů týdně dostane za 10 letou smlouvy, zavazující se k odběru "nejmenovaného piva", milión plus jedenkráte sto tisíc Kč ? Kde by na to tradičně vyrábějící pivovar vzal?
- a cizinci: ty rozhodně nejezdí do Čech na Gambrinus, maximálně na Pilsner Urquell, a to je otazka jak dlouho...
A ještě jeden dotaz pro karla: co je pravdy na tom, že se výroba géčka přestěhuje do Popovic? Bude to ještě ten řízný plzeňský gambrinus? Ale to jde o zcela neformální dotaz... A přesto se těším na odpověď, doufám, že jsem vkusně zareagoval na předposlední odstavec vašeho PR článku, Karle..
To Milan, (honza, 30.03.2007 20:16) celé vlákno | reagovat
:))). Vtipne...

Jinak ten clanek jsme sem ulozili sami, dobrovolne. A musim rict, ze mi vlastne udelal radost. Tolik diskutujicich jsem tu jeste nevidel. Takze bych mel KArlu K podekovat a pozadat o dalsi textik:)
april?, (lada, 30.03.2007 20:15) celé vlákno | reagovat
Oproti autorovi mam chut velmi odlisnou, ale kazdy at si pije, co mu chutna. Po clanku samotnem jsem byl ochoten verit tomu, ze je to mysleno vazne. Take mam ve svem okoli hodne lidi, kteri jsou tak zmasirovani reklamou a tim, co nabizi okolni hospody, ze jim pak klasicky varene pivo prijde prilis vyrazne. Ve meste mame 14 mist, kde se toci pivo - 1x Branik, 2x Krusovice, 11x Plzen, takze nic pro me, zvlaste kdyz jsou vsechny kuracke :-( Pro kvalitu tak paradoxne musim do hypermarketu.

PS: Po precteni cele diskuse a vycisteni poprskaneho monitoru se vsak jiz priklanim k tomu, ze se nam autori na aprila priznaji :-)
Reakce, (Milan, 30.03.2007 19:57) celé vlákno | reagovat
Co bylo tohle za článek? Géčko se roztahuje všude, zabírá naše hospody s pivem, a teď se roztahuje i na tomto serveru? Kde je nějaká cenzura, to sem pustíte i takový článek? To neumí webmasteři serveru zakročit, jako se to děje třeba u pornografie?
provokace, (kalupik, 30.03.2007 16:13) celé vlákno | reagovat
Dost se divim, ze se necha tolik lidi vyprovokovat takovouhle pitomosti. Je to jako kdyby nekdo tvrdil, ze saratice vyhrala cenu lezak roku. Gambace a spoustu dalsich znacek delaji u nas v popovicich a je to zkratka hnus. Kysela voda plna bublinek. Do plnicky jde vse z jednoho tanku jen se meni etikety a smesny pomer. To same je kozel a dalsi znacky zdejsi produkce.
karel, (jaroslav stofko, 30.03.2007 15:35) celé vlákno | reagovat
aj tí predo mnou majú pravdu, ten karel na 100% nevie o pive ako takom nič.,má smolu že sa sem dostal medzi normálnych.......... jaro
PIVO, (Kezur, 30.03.2007 15:13) celé vlákno | reagovat
...tak jsem si přečetl vše co je zde psáno a opravdu se velmi dobře pobavil :o))) pan "K.K." si z nás pěkně vystřelil (doufám že se 1.4. večer přizná že to byl jenom DOBRÝ vtip) o co mu šlo, to se mu povedlo (viz:plamenná diskuze)...
...pokud se mýlím ( doufám že ne) tak pane K.K. věřte že kvalitu českého piva (kterým buhužel už G,PU a další už dávno nejsou) nepoznáte po jednom napití ale naopak až zhruba po třetím půllitru, u G je to naopak, první půllitr se v krizové situaci (vedro,žízeň,jiná možnost není apod.) snad dá i vypít,ale u toho třetího půllitru už zjišťujete že vlastně nepijete pivo ale něco snad podobného pivu (hodně vzdáleně) toto je právě dáno tou sice moderní,ale pro pivo škodlivou technologií kterou jsou G apod. vyráběny. Pane K.K. pokud jste si z nás nevystřelil, věřím že časem přijdete sám na to že Vás G a spol. podvádí a vlastně Vám dodává velmi nekvalitní "pivo"?
Slusne, panove, slusne..., (honza, 30.03.2007 15:06) celé vlákno | reagovat
Je super, ze tu diskutujete, nicmene bych byl rad, kdyby to zustalo v rovine slusnosti. Nekomu zde hanena piva mohou chutnat, takze trochu respektu k jinym znackam.

Ad nepiva - to pak jednoho nastve, kdyz takove nepivo vyhraje degustacni soutez...:)
g, (had, 30.03.2007 15:04) celé vlákno | reagovat
Vařím pivo už dva roky,pravda se střídavými úspěchy.Jednou jsem přivezl kámošovi vzorek,který jsme ihned zdegustovali a až nebylo co pít,tak kámoš řekl-no jo ale co včil?A já na něho,vždyť tam máš toho lahvového Gambáče a on nato,blázníš po tom tvojem?
Fuj Krušovice, (Dandy, 30.03.2007 14:50) celé vlákno | reagovat
A takovou chválu na tu nažloutlou vodu z Krušovic. Opravdu je to podle mne (po nepivech ze supermarketů) to nejhortší co zde je. Když si vzpomenu na jejich 10°, tak se mi chce....
Gambrinus je hnus, (Dandy, 30.03.2007 14:42) celé vlákno | reagovat
Nejlepší je Bernard. Potom Budvar. Nechápu, že někdo může pít a chválit produkty z maxi chemiček jako je Gambrinus.
Pozn. Jsem odkojen 11°Otakar Polička. Polička vaří 80% ležáků.Všude ve Žďárských vrších najdete místní ležáky a bohužel i ty chemiky. Výčepní piva tady nejsou populární. Proč taky, když máme 11 už od 12 Kč.
Bacha!, (Míra Šmíra, 30.03.2007 14:21) celé vlákno | reagovat
Chlapi bacha! Bude to provokatér...
Čtu to pozorně včetně reakcí a vidím to tam. Jak pořád nabádá k rozvázání diskuse na otázky v předposledním odstavci. Tam se mluví PROČ je teda všude u hospodských oblíben ten Gambáč, hé? Je to jako v tom Polívkovi co bude dnes večer od osmi v televizi: "Irénko, řekni mi PROČ?? Já tě mám rád aj bez peňéz!!" Ale láska a bez peněz? Kdo to kdy zejména v byznysu viděl..! Aproto je ten gambáč na každým rohu, hospodský je přece podnikatel a jenom člověk jako každý jiný. Pan KK (ta podoba s PKK byla dobrá asociace!:) by rád rozproudil diskusi na toto kapříkovské kapschoidní téma na stolech českých (v českých). Není to chválihodné?
Trapně provokativní článek, (Jakub Galuszka, 30.03.2007 13:57) celé vlákno | reagovat
Jak už tady kdosi napsal, článek napsal zřejmě skalní přívrženec piva Gambrinus (do jisté míry ovlivněného reklamou), které pije už delší dobu a na něž nedá dopustit. Není divu, že mu pak jiná piva (piva regionálních pivovarů) vyráběná jinou (klasickou) metodou připadají chuťově podivná až nedobrá... Je však zcela zřejmé, že článek je POUZE čistá provokace, která má na tomhle serveru vyvolat bouřlivé debaty a názorové střety. A povedlo se. Tak má alespoň někdo radost...
123456
Vyhledávání