úvod
homepage

Komentáře

článku: První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123456
 Zobrazit komentáře: podle času

Sud kulatý, rys tu pije aneb když se projeví odborník, (Weetek, 29.03.2007 13:01) celé vlákno | reagovat
Původně jsem ani já nechtěl do dikuse přispívat a popravdě, dokud to Honza výslovně nepopřel, považoval jsem i já článek pana Karla za zdařilou mystifikaci některého ze stálých autorů SP. Žel, není tomu tak.

Článek nepovažuju za zjímavý ani jako "pohled z druhé strany". Už proto ne, že je po slohové i obsahové stránce silně pod běžným standardem tohoto magazínu. Možná těžko čekat něco hlubšího od člověka, který považuje házení šipek za sportování a lemtání géčka a tvrdého za pohodičku a klídek. Nejsme každý nutně můzou políbený, ale agresivní a mesiášský tón celého článku mi velmi nesedí. Obsahové nesmysly přenechám jako jen mírně poučený laik odborníkům na výrobu a chuťové složky, co ale doslova kopne do oka i naprostého laika, je ta geniláně logická úvaha o tradici výroby piva v Gambrinu (mají to přece na etiketě, tak co?!) a naopak neumětelství po revoluci se vyrojivších minipivovarů. Když si tohle přečte nějaký PR manažer velkého pivovarnického koncernu, zaplesá a honem si poběží nechat napsat mimořádné prémie, protože tato svérázně logická úvaha jenom ukazuje, že vytrvalá reklamní masáž o "tradičních výrobních postupech" u některých konzumentů vytrvale zabírá. Co na tom, že to pivo se dneska vyrábí biotechnologií na hony vzdálenou jakékoliv tradici, a že se dokonce proti logice jména často už nevyrábí jen tam, odkud pochází...

Myslím, že přes převažující kritické odsudky většinové produkce velkých pivovarů nejsou čtenáři Světa piva nějací fundamentalisté (možná až na výjimky :-), kterým by bylo nutné tímhle křupansky obhroublým a fakticky tristním způsobem otevírat oči. Už tak je s podivem, jak ta, z mého pohledu, slátanina rozvířila diskusi.
Pro K. Kvapila, (Tomáš Vojtěch, 29.03.2007 11:43) celé vlákno | reagovat
Myslím si, že je velice dobře, že se tu objevil názor pana Kvapila. Když jsem před časem studoval Marketing velice se mi líbil výrok v jedné z knih, kde bylo řečeno toto: "zákazník je v podstatě tupec kterému je třeba vysvětlit, co si má koupit". Tím se v žádném případě nechci pana Kvapila dotknout, protože sám také někdy podléhám reklamním lákadlům, ale v případě piva dávám přednost skutečné kvalitě, která je díky tradičnímu vaření piva dodržována právě v malých pivovarech. Plzeňský pivovar byl sice založen v roce 1869, ale od té doby se v pivovaru změnilo téměř vše. Protože malé pivovary nemají takové prostředky k plošnému masírování kupujících jako nadnárodní společnosti, je tedy na nás aby jsme se jich zastávali a trpělivě přesvědčovali takové lidi, jako je právě pan Karel.
Uvedu svoji zkušenost s názory na značky piva: Pokud je někdy možnost dodat na nějakou párty sud piva, vždy se snažím dodat nějakou regionální značku. Samozřejmě sleduji, jak pivo chutná a kolik se ho vypije. Pokud je někde G., zpravidla se pivo pije méně a v podstatě pivo nikdo nechválí. V případě piva z regionálního pivovaru naopak většina pivo velice chválí a také se ho vypije mnohem více. Pravdou ovšem je, že přesvědčit účastníky nějaké akce dá někdy zabrat:-)
pozdě, ale přeci, (Tomáš Erlich, 29.03.2007 08:52) celé vlákno | reagovat
Tak s poněkud velkým zpožděním se dostávám k tomuto článku a této diskuzi. A chtě nechtě, musím zareagovat. Většina myšlenek, které bych chtěl i já sdělit již zde padla. Jen bych chtěl o tom "G" nápoji ještě přeci jen panu Kvapilovi říci pár slov. Víte vůbec kde všude se vyrábí? Že se dělá zrovna tak v Plzni, jako v Popovicích a Nošovicích? ( A všude stejně výborný... :o)))) ) A víte z čeho se dělá? Myslíte si že čínský chmelový extrakt je ideální surovina pro české pivo? Atd., atd. O jiných absurditách ( jako zmínka o ceně ) ani nemluvě. Předpokládám, že oblečen jste pouze ve "značkových" oděvech, protože "obyčejné" triko by jste si na sebe nevzal. Je na Vás moc levné... (?)
Hlavně ale souhlasím s vysloveným podezřením, zda zde PR agentura "G" nezkouší něco, co by hodlala využít ve své případné další kampani.
Hon na lišku, (Slávista, 29.03.2007 08:38) celé vlákno | reagovat
Všimli jste si, že když se někde vyskytne názor obhajující G, S nebo R, roztrhne se s příspěvky do diskuse ( mnohdy až hysterickými ) pytel ? Připomíná to hon na lišku. Liška ( názor géčkaře ) je hned napadána houfem psů ( antigéčkaři ). Přitom pes i liška jsou příbuzné druhy a oba podobné bestie - žerou slepice a roznáší vzteklinu. Tak nevím...
Praktiky SABu a podobných velkovýrobců se mi nelíbí a G nepiji. Ale jestliže toto jsou stránky věnované pivu, může se tu prostě objevit názor vychvalující jakékoliv pivo. Berme to, prosím, bez hysterie a respektujme cizí ( byť pomýlený ) názor.
P.S. Jestli je pisatel tohoto článku postava skutečná či fiktivní, je mi srdečně jedno. Mnoho lidí v mém okolí má velmi podobný názor jako on. Žel...
no,tedy...dodatek, (aleš procházka, 29.03.2007 01:47) celé vlákno | reagovat
Zapomněl jsem na pana Chodyho a pana Jiřího Jobánka/díky němuž mám určitý pivní rozhled po svém rodném Brně, ale to zase musím vzpomenout pana Tomáše Semráda, apoštola kvalitního piva ve své rodné metropoli./
no, tedy..., (aleš procházka, 29.03.2007 00:59) celé vlákno | reagovat
Přátelé, já jsem na článek narazil až teď a nevěřím, že je to doopravdy. Podezřívám pány Njorloje, Kaňu, Semráda, Holoubka,Holana,Štrose, Weetka nebo některého s jiných Mistrů Odborníků, že si z nás vystřelili. Aby někdo uznával kromě Gambrinusu pouze Krušovice Imperial, to musí být vtip. Pokud pan Karel Kvapil existuje, začínám věřit v UFO. A to bych nerad...
Pane čtěte pořádně., (Antonín Smutný, 28.03.2007 23:11) celé vlákno | reagovat
Pane K. pokud by jste četl ve Vašich informacích pořádně tak by jste věděl, že diacetyl "celerová příchuť dle Vás " je sekundárním doplňkem hlavního kvašení v CK tancích. Je celkem jasné, že piva z malých pivovarů, která tuto technologii nemají ho prakticky neobsahují. Vaše G a Kozel bohužel ano.
Pokud chcete něco takto odborně hodnotit tak se nejdřív poučte, protože jinak jste s prominutím hlupák.
PS.Již v Postřižinách padlo "pane musíte se více snažit........"
Reakce, (Chody, 28.03.2007 21:23) celé vlákno | reagovat
Pane Kvapil, chtěl jsem se zdržet této diskuse. Ale když už jste si mě vzal do úst.

Nepleťte si pojmy chválil vs pochválil. Po necelém jednom pivu. Ono vypít jeden gambrinus jde, ale ve větším počtu už je to horší. Vaše hodnocení ostatních piv je zajímavé, ale dle jednoho piva opravdu nelze dělat závěry.

Všiml jste si, že piva typu g-hnus se podávají všude velmi vychlazené až podchlazené? Proč asi?

Ne, již nikdy nebudu Váš člověk. Gambrínusu už bylo dost! A to jsem ho za život vypil úplně nejvíc.

Samozřejmě zde můžete napsat svůj názor. Ale Vy ho berete za jedinou možnou pravdu.

Vaše "Přál bych vám všem abyste si objektivně ochutnali pivo a budete muset mi dát za pravdu. Jediné pivo, které nemá chybu, které je krásně nahořklé a má výrazný říz je Gambáč!!!" je něco otřesného.

Nikdy bych si nedovolil napsat něco takového bez toho, abych ochutnal všechna piva světa a i pak bych si nebyl jistý. A víte, že si odporujete? Jak může být Gambáč jediné pivo bez chyby, když králem mezi pivy označujete Prazdroj?

Každé ochutnání je velmi subjektivní a záleží na mnoha faktorech. Nemusím nikomu dávat za pravdu, protože jako svéprávný člověk si dovedu udělat názor svůj.

O Vašem pivním "neandrtálství" svědčí mj. i věta "Hodíme pár fernetů, pokouříme a je nám fajn". Osobně v hospodě nemám potřebu pít tvrdej a kouřit, radši si dám dobré pivo!

P.S.: Dneska jsem si vychutnal dva kvasnicové Berounské medvědy
Pořád mi chybí vaše protiargumenty!, (Karel Kvapil, 28.03.2007 20:18) celé vlákno | reagovat
1869 - to je datum vzniku Gambáče, tak proč mi píšete o tom, že se jedná o moderní pivovar? Naopak všechny restaurační pivovary jsou vzniklé po revoluci. Tak o jaké tradici mluvíte?

Objevil jsem tady článek, ve kterém pan Richard Chodora velmi chválil Gambáče, když nevěděl že je to Gambáč (http://www.svetpiva.cz/article.php?submit=hledej&ID=988&search_term=)

Tak je to nejen příznivec mini, ale i můj člověk!

Odpovídám i na zeleninový dotaz pana Petra Sitaře. Našel jsem si informaci, že zeleninová chuť v pivu (chuť vařeného celeru) je dána zvýšeným množstvím diacetylu a může se v pivu vyskytnout. Tak vidíte - mám pravdu - takovou chuť jsem tam objevil a v Gambáči ani Kozlu nikdy!

A pánové, zatím jste mi neodpověděli na mé základní otázky, které píši v závěru svého článku. Vidím, že na tyto argumenty nemáte odpověď!!!
zakalené a smrdí po kvasnicích, (honza, 28.03.2007 17:32) celé vlákno | reagovat
Dobrý den,
buď mám špatnou chuť, a ta kyselost, trpkost a nepěkný konec, které jsou velmi často dominující v pivu gambrinus, radegast a podobných, vlastně není na škodu, a nebo se pletu v názoru, že by tyto chuťě v pivu neměly co dělat. Nejvíc mě ale zarazilo, že tu píšete, že piva z mikropivovarů jsou velmi často zakalená a smrdí po kvasnicích. Uznávám, že u některých nápojů, by zakalení mohlo být na škodu (například u vína), ale je i spousta nápojů, ke kterým zákal patří, a je naprosto přirozený. Jedním z těchto nápojů je i pivo. Kdybyste aspoň trochu znal technologii výroby piva, bylo by vám jasné, že velké pivovary pivo šidí kvůli co největším ziskům, aby vůbec mohly konkurovat s cenou. Pokud by tyto pivovary neměly reklamu, pokud by nerozdávaly štědré sponzorské dary, pokud by nedávali peníze hospodám, kde je čepují, za pár let by tu nebyly. Mále pivovary jsou kvalitní a čemž svědčí i to, že tu některé jsou skoro i 500 let. Příjdete mi jako člověk, který odsuzuje vše staré, a pokládá za dobré jen to, co je moderní, a navíc svou "pravdu" hájíte velmi agresivně. Pijte si co chcete, hospodám, kde čepují gambrinus se budu i nadále vyhýbat, a když nebude vyhnutí, dám ci čistou vodu, ze které mi aspoň nebude zle.
KARLE KARLE., (seva, 28.03.2007 16:08) celé vlákno | reagovat
Ta to slatanina co jsi napsal nad tim se da jen zasmat. Pivo vyrabene CKT/ HGB neni pivo ale laicky receno naredena zrzava mdla voda. Takze si tyto vyvary pij. Me osobne chutna CH,POLICKA,SVIJANY,CHODOVAR.... Male pivovary ktere vari puvodni technologii tak ty vyrabeji >CESKE PIVO<
Svet piva je svet piva, (honza, 28.03.2007 14:55) celé vlákno | reagovat
a tudiz zde ma moznost se vyjadrit k pivu kazdy, kdo ma zajem.:). Ale k clanku jako takovemu.

Mrzi me, ze ted ma clanek hodnoceni 4,61 pri 11 hlasovanich. Me prijde napsany dobre, svizne a musim priznat, ze me se libi.

K jeho obsahu - je to prvni vyjadreni nazoru jednoho ctenare "z druhe strany". Jsem proto i rad, ze reakce jsou mirnejsi povahy. Podle dosavadnich prispevku by se u nekterych ctenaru daly cekat ostrejsi.

Obsah jako nazor cloveka je tezko soudit. Kazdy ma svoji pravdu. Muze ji zmenit, muze se v ni treba i jen utvrdit.

Kdyz uz nic jineho, prispevku se seslo pozehnane, objevily se tu i nove nicky. Za redakci muzu prohlasit, ze to neni od nas ani recese, ani provokace, a ze podnet vysel opravdu od ctenare Karla K.. Kdo je KArel K zatim nevime, mozna byl i na nejake nasi degustaci a toto pojal jako mensi skadleni. Nebo je to jednoduse pohled cloveka z venku, ktery se bavi tim, jak se tu vzajemne ujistujeme o sve pravde.

At tak ci onak, dekuji KK za clanek. Pokud byste mel nejake sve nove objevy, dejte nam vedet. Radi Vas dalsi prispevek otiskneme.
Povedlo se to!, (Luděk, 28.03.2007 13:46) celé vlákno | reagovat
Snad p. KK nebudu časem potkávat v PKK? Anebo se ten filuta 1.4. odhalí a bude strouhat mrkvičku, jak tady rozproudil skomírající diskuzi?
Jsem rad ze to napsal, (petr 1., 28.03.2007 13:28) celé vlákno | reagovat
vsichni vime ze 80% naroda uvazuje stejnym smerem a pri piti piva razi stejnou teorii jako pan Karel. Masivni reklama ale hlavne obsazenost pip v nasich hospodach zpusobila ze G je brano jako meritko kvality a chuti piva. Tudiz cokoliv co "vybocuje" z teto "univerzalni" chuti je je brano jako nedostatek. To ze tento "nedostatek" je vlastne jedinecnost a originalita je pro tyto pijaky nepochopitelne. Proto mne neprekvapilo hodnoceni pana Karla.
Ja se priznam: kdyz jdu na pivo s kamaradama tak tak vetsinou jdu na G nebo S, protoze s premlouvanim aby "jeli na dobre pivo" pres pul Prahy nemam vzdycky uspech. Casto s nimi vedu "osvetove" reci o kvalite, originalite, zpusobu vareni piva atd. Vetsinou pokyvuji hlavou, tu a tam mi daji za pravdu, ale vetsinou funguju jako Don Quiote, ktereho je nekdy zajimave poslouchat.
Takze jsem rad ze nam pan Karel napsal, alespon nam trochu pripomel "nazor mlcici vetsiny". Jen to vyrazne vychvalovani na konci mi trochu smrdelo skodolibou provokaci.
To Karel Kvapil, (Jarin, 28.03.2007 13:15) celé vlákno | reagovat
I když s tebou absolutně nesouhlasím,tak ti držím palce.Jsem rád,že se to objevil i jiný názor.Gambrinus piju jen v největší nouzi (naposledy proto,že neměli v hospodě kofolu).Ale ne vždy jsou střední a mini pivovary pitelné.Doufám,že tě někteří extrémisti neodradili,a že o sobě dáš vědět.
Ps.Tykám ti,protože jsme cca stejně staří...
GGGG, (Petr Buriánek, 28.03.2007 12:48) celé vlákno | reagovat
Jestli ono to u nás s Gambrinusem nebude podobně jako třeba s RUMem. Tipoval bych, že min. 95 % u nás vypitého rumu je vyrobeno z bramborového lihu, tresti, kuléru... místo z melasy po zpracování cukrové třtiny. Oficiálně se to již RUM nenazývá, ale nikdo tomu stejně jinak neřekne. Už se mi i párkrát stalo, že když jsem návštěvě nalil Morgana, tak jí moc nechutnal, se slovy něco jako "...takhle RUM nechutná..." (podobnost s hodnocením piva od Richtra:-). Koneckonců důvody proč se používá HGB, zrychlené "zrání" v CK nebo výroba z lihu a tresti místo kvašení z melasy, destilace a zrání v sudech jsou pořád stejné, ušetřit čas a peníze.
Že většina lidí bude pít piva z velkopivovarů, na tom se asi nic nezmění. V tom má pan Karel výhodu, když chce zajít do restaurace na G nemusí moc hledat. Snad budeme mít i my ostatní kam v budoucnu chodit. Pamatuji si asi kolem roku 2000 mojí návštěvu Chebu, kdy jsem cestou z hradu přes náměstí k autu našel asi 30x G, 2x Krušovice a to bylo vše :-( I když, u nás jsem vcelku optimista, ale často jezdím na Slovensko a tam je situace (pro naší menšinu:-) podstatně horší.
Že by PÍ ÁR ze SAB?, (PetrP7, 28.03.2007 12:41) celé vlákno | reagovat
Podle stylu a obsahu článku mi to skoro přijde jako PR z SAB, protože ten styl je vážně odlišnej od běžnýho konzumenta... A "náhodou" chválí skoro jen koně z vlastní stáje. Anebo si z nás někdo dělá prdel;-)
Škoda polemiky, tady jde spíš o pokus o reklamu...
dobre, (Njorloj, 28.03.2007 11:31) celé vlákno | reagovat
Rekl bych, ze nazor zcela pravdive prezentuje nazor klasickeho ceskeho pivare a hlavne pristup k pivu jako takovemu. Jedna spravna chut, to ostatní je spatne a nechutne. Jde o to, ze se pane Karle nesnazite v pivu něco najit, nebo pochopit, proc je pivo uvareno zrovna takhle, je pro Vas dulezite pouze, aby se pivo priblizilo jedne te spravne chuti. Vždy když se ja snazim něco vysvetlit nekomu z europivaru tak prezentuju situaci kolem vina, ktere ma preci jen ve spolecnosti vetsi prestiz. Takze toto mi pripomina kamarada, který si pochutnava na vine „Hradebni svice“ - klasicky sladky krabicak, ale jemu moc chutna, když sem mu onehda koupil archivni Frankovku, tak mu prisla strasne moc trpka, Chardone zase desne kysele. Nehleda ve vine něco vic, konzumuje tu svou krabici qvasene repy... Nemyslim si, ze je to spatne, nebo ze by se mel nutne zmenit - ale sam se dle meho ochuzuje o spoustu jinych zajimavych zazitku, stejne jako Vy. Tenhle server je dle meho hlavne pro lidi, co chteji hledat a poznavat, proto je tu tento nazor tak trochu extremni, protože Vy uz jste to spravne nasel – na druhou stranu proc ne, vzdyt prave ze prezentuje vetsinu nasich pivaru... Jinak Vas nazor a G Vam v zadnem pripade neberu, není samozrejme proc, mam spoustu pratel co jsou na tom stejne.

Jinak na jednom jednom zeleznicnim webu je clovicek CD4ever, který stejnym stylem oslavuje a do nebe vynasi sluzby Ceskych drah, není to Vas bratr?
nevzdávejte to, (Martin Štros, 28.03.2007 11:14) celé vlákno | reagovat
Hlavně bych panu Kvapilovi popřál, ať to zkouší dál. Upřímně řečeno, mě piva z Benešova moc taky nechutnají (kromě Sedm Kulí), Jihlava taky často stojí za houby (a to je už vlastně velký pivovar!), Klášter je lepší 11 než 12., s Podkováňem mám málo zkušeností. Eggerberka jsem letos v únoru pro jeho nechuť skoro nemohl dopít... takže to jeho hodnocení trochu chápu.

Doporučuji ochutnat Herolda, Regenta 12 (dobře k sehnání), samozřejmě Svijany - výborně k sehnání, mylsím že budou chutnat i Géčkařovi a prostě další, prostě zkoušet. Třeba ta pan Kvapil bude za dva roky největší odpůrce Gambrinusu ;-))) znáte to, odnaučený kuřák je největším bojovníkem proti kouření, odnaučený Géčkař...
Taky názor, (Tomáš Kroupa, 28.03.2007 10:02) celé vlákno | reagovat
Včera jsem navštívil degustaci v Pivovarském Klubu v Křižíkově ulici a tento článek mě donutil zamyslet se nad tím, proč jsem to udělal. Bylo to proto, že pivní nuda a šeď, kterou protlačují mega pivovary mě nebaví a mám rád změnu, jsem mlsný. A mám radost, že jsem jako jeden z mála měl možnost ochutnat fíkové pivo od pana Rambouska, který byl přítomen, je pro mě pojem a bylo možné si s ním popovídat o výrobě moku, který jsme zároveň popíjeli. To byla třešnička na dortu, jinak jsme ochutnávali pivo značky Herold. Taktéž výtečné pivo. Ujel jsem 120 km kvůli této akci, nelituji toho. Naopak. Se sládkem Gambrinusu bych si neměl o čem popovídat, nečistota piva, řekl bych AntiReinheitsgebot, se kterou se uvedená piva, která panu Kvapilovi nejvíce chutnala, vyrábí, jsou mi známa. Gambrinus nepiji proto, jelikož mě tlačí v žaludku a chuťově je pro mě nezajímavý. To, že Češi dají na kdejakou reklamu a hned si vše běží koupit je všeobecně známo a snadno to lze vypozorovat. Máme doma malý krámek se zdravou výživou a podobným sortimentem, takže vím o čem mluvím (nejenom proto mám také vztah k přírodním nefiltrovaným a pasterem neomráčeným pivům). Je to boj zrovna jako výroba poctivých piv. Boj za dobrou věc. Gambrinus pít nebudu a naštěstí nemusím. Jsem za to rád a děkuji všem, kdo produkují zajímavá piva bohatá na chuť, po kterých člověk nemá pocit, jako by dostal pěstí do žaludku. Každý má právo na svůj názor, toto je můj. To že je na každém kroku podplacený Gambrinus mě mrzí zrovna tak, jako když někdo nehledí na trubky a mé oblíbené pivo nestojí za nic. Díky za názor, pane Kvapile, alespoň máme o čem diskutovat. :-) Pan Richter je profík, který razí cestu propagovat kulturu stravování na úrovni, o jeho výtečném pivu bohatém na chuťové zážitky ani nemluvě. Jeho Jarní speciál, který jsem před pár lety u něj ochutnal (když jsem u něj poprvé byl), mě naprosto šokoval. Nevěděl jsem, že je možné ze sladu, chmele, kvasnic a vody vyprodukovat takové chutě. Jako by člověk pil kvetoucí louku. :-) Věřím, že třináctistupňový světlý speciál s kaštanovým medem, který produkuje pan Rambousek, by Vás pane Kvapile taktéž oslovil. Škoda, že je toto pivo tak těžko dostupné. Nejen pro svou vzácnost je tak oblíbené. Výroba takového skvostu ve velkém prostě není myslitelná. Jen tak dál, pane Rambousku a Vám podobní. :-) Takže tak.
123456
Vyhledávání