úvod
homepage

Komentáře

článku: První příznivec Gambrinusu publikující na světěpiva.cz!

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123456
 Zobrazit komentáře: podle času

Další má reakce, (Karel Kvapil, 28.03.2007 09:12) celé vlákno | reagovat
Ani jsem netušil, že rozpoutám takovou reakci. Chtěl bych poděkovat dalším pánům, kteří se snaží pochopit, že existuje i jiný názor (pan Milan H., pan Jizik, pan Martin Štros, pan Slávista a především děkuji panu Petru Sitařovi - rád si s vámi někdy sednu na pivo).
Odpovídám na pořadí degustací a na hodnocení. Pořadí nebylo takové jak jsem je napsal, ale manželka mi míchala pořadí piv od velkovýrobců s pivy od malých mezi sebou a degustoval jsem dva dny + jiný víkend jsem byl v onom mini.
Těžko brát článek vážně, (Ondra, 28.03.2007 08:23) celé vlákno | reagovat
Člověk čte onen článek a jenom kroutí hlavou. A "hodnocení" piva z Bulovky tomu nasazuje korunu. Je to bezděčný důkaz, že letitý konzument produktu Gambrinus má ke klasickému pivu, které není upraveno na mrtvou vodu s bublinkama a s pivní příchutí, vypěstovaný odpor.
Argument o moderních technologiích je k smíchu. Je symbolické, že autor nemluví vůbec o vaření piva, ale pouze o výrobě - to je příznačné. Jestli se dá najít v dnešním světě ještě někde kvalita, tak je to většinou tam, kde se zachovávají tradiční postupy a zůstává často velký podíl ruční práce.
Velkovýroba pro masy nikdy nebyla, není a nebude vrcholem kvality. Kvalitu je potřeba často hledat, protože se nenabízí na každém rohu. Proto ohánět se většinou je také mimo. Pan Troška točí také filmy pro masy a že je to vrchol filmového umění si také doufám nikdo nemyslí. Je to zkrátka podobné, jako kdyby autor přišel do čajovny a tvrdil tam, že ty pytlíkový čaje od Liptonu z hypermarketu jsou nejlepší – vždyť je to velká firma. Myslím, že reakce by také nebyla plná pochopení.
Osobně je mi srdečně jedno, kdo co pije. Pro mě je důležité, že existují a nově vznikají hospůdky nabízející něco jiného, než to, co většina hospod. A že konzumenti G do těchto podniků nechodí mi vyhovuje. I tak je v takových zařízeních narváno :-).
Nepomlouvám, jen lituji, (Slávista, 28.03.2007 07:37) celé vlákno | reagovat
Pana Karla nepomlouvám, pokud mu chutná géčko, ať ho pije, a proč by to tu nemohl napsat ? Milovníci malých piv nejsou ( většinou ) takovými experty, aby si osobovali právo říkat o někom, že je vůl apod. To, že se pan Karel ochuzuje o spoustu zážitků s jinými pivy a přichází o tu krásu objevovat nové značky a nové chutě, je ale také fakt. Pane Karle, díky za článek, ale myslím, že malá, tradiční piva jsou o mnoho tříd lepší, než G.
Jako vtip dobrý, (Jirka, 28.03.2007 07:21) celé vlákno | reagovat
Díky za článek - člověk se rád zasměje, zvlášť po ránu.

Už se těším, co tu bude na apríla. Na myšlenkové "perly" z tohoto článku to ale asi mít nebude. Ty jsou asi nepřekonatelné.

Jen tak dál!, (Petr Sitař, 28.03.2007 01:51) celé vlákno | reagovat
Rozhodně musím autorovi poděkovat za článek, který nám konečně přinesl názor z druhé strany. A musím poděkovat i za docela bohatou degustaci a snahu objektivně zhodnotit chuť 12 vzorků. A věřím, že vzorky nezkonzumoval celé najednou a v uvedeném pořadí. Jinak bych jeho hodnocení nemohl brát vážně a bylo by mi jasné, že mu poslední Staropramen také chutnal.
S hodnocením některých značek mohu vcelku souhlasit a naopak s hodnocením jných značek naprosto nesouhlasím. Ale to je věc názoru každého z nás. Opravdu nechápu jak mohl autor objevit v Podkováni zeleninu. Jedině snad, že to skladoval nějaký zelinář na sluníčku. A bohužel i to se v dnešní době často stává a bohužel právě ony živější piva z malých pivovarů více trpí. Hodnocení mi vcelku připadalo slušné a objektivní (já sám bych nebyl o moc lepší). Ovšem až na to poslední. Divit se u piva z Bulovky, že je zakalené a je cítit po kvasnicích (pivní kvasnice nikdy nepáchnou!) rozhodně považuji za naprostou neznalost a autor zde odhaluje, že se bude muset ještě vzdělávat.
K posledním autorovým odstavcům mohu dodat jen jedno. Nebuďte zaslepený jen do své značky. Už fakt, že jste ochutnal 12 značek jen proto, aby jste se přesvědčil jak chutnají, svědčí o tom, že s vaší zaslepeností to zas není tak zlé. Choďte po světě, ochutnávejte, porovnávajte a diskutujte právě tak jak jste psal článek. Myslím si, že by jsme si mohli u pivka docela dobře pokecat o tom co nám chutná a nechutná. Já osobně si zrovna vychutnávám zázvorové pivko z minipivovaru Pivovarský dvůr Chýně. Opravdu povedená lahůdka. Ovšem po té, jak jste popsal pivo z Bulovky, vám ho moc nedoporučuji. Nejspíš by jste se po něm pozvracel.
opět další odborník !!!, (Zdeněk Reska, 27.03.2007 23:03) celé vlákno | reagovat
Vážený příteli,

to, co jste naplácal do svého článku je jen důkazem toho, že o pivu víte jedno velké kulové. Lemtejte si svůj Gambáč a laskavě si jakékoliv úsudky o regionálních pivech nechte pro sebe, protože jste ze sebe pouze udělal blbce. Vyrábět pivo technologií CKT+HGB se přece nedá srovnávat s výrobou piva v minipiovaru. Pane, jste vůl!!!!
co já na to, (Martin Štros, 27.03.2007 22:55) celé vlákno | reagovat
Pan Kvapil, existuje-li (?!), je extrémním případem nejobyčejněšjího českého "pivaře" nelze ho odsoudit, protože pokud je celý živoit zvyklí na G, tak je pochopitelné že mu chutná nejvíc. Jenže to není ani tak pivař, jako Géčkař. Prostě si zvykl na jeden typ nápoje, ale nelze říci, že by byl pivařem. Prostě má rád Géčko, proč ne. Pokud se dostane k normálnímu pivu, najednou mu začne vadit, že je až moc "pivní", protože na normální pivo není zvyklí.
Já bych ho ani neurážel, ale ani nelizoval, protože se svým nápojem je spokojen. Čistá voda je taky dobrá, říkám já, ale není to pivo. Čokoláda je výborná věc, ale není to pivo a zrovna tak Gambrinus- je svým způsobem také dobrý, ale není to pivo :-) s mírnou nadsízkou
Re: První příznivec Gambrinusu, (jizik, 27.03.2007 22:39) celé vlákno | reagovat
Dobry vecer pane Karle. Muj osobni nazor je ten, ze my, tzv. znalci piva, se snazime udrzet nejakou tradici vyroby piva ceskym postupem. Dodrzujeme maximalni dobu zrani, neredime pivo vodou a ani ho nefiltrujeme, o pridavani dalsich latek jako kyseliny mlecne atd. nemluve. Termin EUROPIVO jsme si nevymysleli na techto strankach. Jde o to, ze Vam Gambrinus chutna, to je v poradku. Ale stejne jako jsou znalci vina, tak si myslim, ze obycejny konzument asi taky moc nepozna rozdil mezi krabicakem a rulandem. Jenomze sponzoring fotbalu stoji hodne penez a ty se nekde musi vydelat a Gambrinus pri expanzi vsadil na osvedcenou vec. Vrazil prachy do fotbalu a tim neprimo rekl, ze pokud nepijes G, jsi prd fanousek. A "fanousek" pije a fandi. A jak ma obycejny konzument neco porovnavat, kdyz v kazde druhe hospode je G? Pro nas je to i konicek a investujeme do poznani novych chuti dost prostredku a casu, ktery obycejny clovek treba nema a je mu to mozna i bohuzel jedno. Stejne jako me je jedno spousta jinych veci, ktere treba v zivote nemusim resit a necham je jen tak plynout bez zajmu. Muj kamarad, ktery taky toci G mi potvrdil, ze je to o uplaceni. Holt v pivu se toci hodne penez a cizi vlastnici "ceskych pivovaru" s profesionalnim marketingem si je urcite nenechaji utect. Co je jim do ceskeho konzumeta, 100 x denne mu namasiruju reklamou, ze jedine G, G a G a chlastej.
Pane jste znalec, (Antonín Smutný, 27.03.2007 22:07) celé vlákno | reagovat
Milý pane Kvapile,
pokud jste takový znalec, že dokážete při anonymní degustaci tímto způsobem zhodnotit vzorky tak jste fenomenální jev v našem pivovarnictví.
Pokud by Vám to nevadilo tak bych Vás dostal na opravdovou degustaci, kde by jsme se my " znalci "
mohli od Vás přiučit. Jenom pro Vaši informaci při degustacích pořádaných Plzeňským Prazdrojem dvě třetiny degustátorů chybovaly.
Reakce, (Milan H., 27.03.2007 21:32) celé vlákno | reagovat
Nemyslím si, že bychom měli pana Karla kritizovat, snažil se jen projevit svůj názor. Navíc mi přišla dost chvályhodná iniciativa toho, že si opatřil určitý ,,reprezentativní´´ vzorek z malých pivovarů, který následně anonymně degustoval a vyhodnocoval. Dále pak musím souhladit s panem Prdem ,, Kdyby si jednoho z nich koupil basu tak by mu určitě zachutnalo!´´.
Bulovka, (Leoš, 27.03.2007 21:19) celé vlákno | reagovat
Dobrý den pane Karle. Nechápu, jak můžete porovnávat Gambrinus s kvasnicovým pivem. Kvasnicové pivo je zakalené a trošku je cítit po kvasnicích, ale to ho dělá jedinečným. Dle mého názoru a názorů kamarádů, co tam pivo ochutnávali je pivo na Bulovce výborné. Pan Richter ví, jak uvařit pořádné pivo. Další výborné pivo vaří například minipivovar U Koníčka.
provokace..., (petar, 27.03.2007 20:31) celé vlákno | reagovat
Tento clanek musi byt nejakou umyslnou provokaci, aby se rozpoutala diskuze.Jinak si to nedokazu vysvetlit...
překvapivě užitečný článek, (Colega, 27.03.2007 19:39) celé vlákno | reagovat
Rozhodně mně přesvědčil, že se musím vypravit popít na Bulovku. Ale má to i své temné stránky - ideologickou masáž na konci raději číst ani nebudu, ale při živé představě vyvolané tím seznamem, že piju novice, mi naskákali puchýřové po celém těle a zemřel jsem. takže vám tu vlastně píše jen můj rozezlený duch.
Díky, (Karel Kvapil, 27.03.2007 19:28) celé vlákno | reagovat
Pane Pondělíčku díky.
Konečně někdo, kdo mne pochválil - za pěkný sloh :-)
Ale vážně, panu Holanovi, panu Petrovi, panu Prdovi a panu Pondělíčkovi děkuji, že uznávají právo na vlastní názor, na rozdíl od většiny ostatních. Pane Pondělíčku, degustace probíhala anonymně (mimo Bulovku samozřejmě). Věděl jsem co tam mám celkem, sám jsem je kupoval, ale moje manželka mi je nalívala a já si psal hodnocení. Pak mi řekla co to bylo.
Ten článek je snad špatný vtip, nebo předčasný apríl, (Chalupa L., 27.03.2007 19:18) celé vlákno | reagovat
Já jsem z Nymburka a zdejší Postřižinské pivo je o několik tříd lepší než obarvená voda z Gambrinusu, Nošovic nebo Krušovic. Jsem rád, že je v Nymburku pivovar a vaří klasickou metodou výborné pivo. Ochutnal jsem i většinu piv z malých pivovarů a minipivovarů a vždy tato piva vyšly vítězně v porovnání s tím, co vyrábí Gambrinus, Nošovice nebo Krušovice.
GG, (Radko Pondělíček, 27.03.2007 18:44) celé vlákno | reagovat
Hezký článek(máte pěkný sloh), názor Vám samozřejmě neberu. Jen by mě zajímala jedna věc(a snad nejsem sám). Jak probíhala degustace. Anonymně, nebo podle etikety?
já to chápu, (Prd, 27.03.2007 18:36) celé vlákno | reagovat
Já chápu proč většina lidí odpoví na nejoblíbnější značku G - všude ho pijou a i když možná ještě znaj dvě tři jiný značky tak reklama udělá taky kousek práce a je vymalováno... A proč Karlovi nechutnaly piva z malých pivovarů? To je taky jasný - maj chuť na což není od velkovýrobců zvyklej... Kdyby si jednoho z nich koupil basu tak by mu určitě zachutnalo! Přesto Karle díky za snahu...
Co bude příště ?, (Petr, 27.03.2007 17:47) celé vlákno | reagovat
Na svůj názor má každý zcela jistě právo. G považuji za jedno ze čtyř nejhorších piv v republice a že ho může někdo obdivovat chápu stejně tak jako to, že ho pije spousta lidí z nichž mnoho ani nemá představu o pivním trhu potažmo o způsobu výroby tohoto a jemu podobných břeček. Po přečtení názoru K.K. už jen čekám až bude nějaký znalec opěvovat to že se mu někdo vymočil do piva a ten říz ho naprosto konsternoval.
Bojovníky za HGB znám..., (MirEgg, 27.03.2007 17:15) celé vlákno | reagovat
Nejdřív jsem si řekl "Panebože!", ale pak mi došlo, že i já ve svém okolí mám takové bojovníky za HGB piva. Pocházím z kraje zeleného pohanského boha, ve městě je restaurací s jiným pivem jako prstů na ruce hodně nešikovného tesaře. Nedělám si srandu, máme tady 1 ks ČH (bowling a squash centrum; předražené, obsluha o ničom, ale pivo dobré, jen ta cena :-/), máme tady 1 ks Bernarda (lepší restaurace; drahé, pivo dobré), máme tady 1 ks Staropramenu (pizzerie; za ty peníze drahé) a tím to končí. Ano, vidím zděšení ve vašich tvářích, je to tak, nemáme tu žádnou normální hospodu, ve které je něco jiného než Radegast... Proto pana Karla chápu, ale radost z toho nemám ;-)

Pane Karle, k vašim otázkám:
"To chcete říct, že většina Čechů jsou hlupáci, že pivu nerozumí, že neví co pijí, když většina Čechů pije Gambáče, Kozla, Starouše, Radegasta a Prazdroj?"
ANO
"To chcete říct, že nejproslavenější piva z Čech nejsou dobrá a i cizinci, kteří si na nich pochutnávají neví co pijí?"
ANO, jednooký mezi slepými králem...
"Podívejte se na ceny – tato piva jsou většinou dražší než vámi chválená piva z malých průmyslových pivovarů – cena také odráží kvalitu."
SMÍCH
"Všude uvidíte tato piva, to svědčí o jejich oblíbenosti."
ANI NE
"A hostinští, proč přejdou na Gambáče – protože je horší než předešlá značka?"
ANO
"Ne naopak, přejdou na něj a čepují jej, protože jim a jejich štamgastům chutná."
NE, kdo je podplatí toho čepují...
"Nedělejte si iluze, vždyť vás co tady píšete je tak málo."
BOHUŽEL ANO
"A nás, co žijeme normální život a popíjíme svého Gambáče je většina."
BOHUŽEL ANO, ještě snad není všem dnům konec...

MirEgg
A proč to děláte?, (Karel Kvapil, 27.03.2007 16:27) celé vlákno | reagovat
Tak tedy pánové, takto ne. Nechápu proč mne tak pomlouváte, proč mne tak osočujete. Snažil jsem se tady jen vyjádřit svůj názor a hned jsem pohlcen komercí a spolknut lokálním patriotismem, je mi dotyčného ľúto, takové zoufalství, že se publikují takové slátaniny, Dej Bůh štěstí a ochraňuj nás před hloupými provokacemi.
Snažil jsem se s vámi komunikovat, ale nadávkami a osočením se komunikace nevede. Proč si myslíte, že jste jen vy jediní vyvolení. Jediní, co umí rozpoznat dobré a špatné pivo. Já také dokáži rozpoznat chuťové nuance a mnozí další také. Ale vy si myslíte, že my ostatní jsme jen tupci, kteří pijí pivo jen podle reklamy. Nedokážete pochopit, že může být i jiný názor na to co je a co není dobré. Jen se plácejte po ramenou a myslete si, že jen vy jste elita, která staví etalon na chuťové vlastnosti piv.
Opravdu jsem si myslel, že zde můžu komunikovat, i když mě kámoši varovali, ale vidím, že měli pravdu. Chytněte se prosím za nos a podívejte se na sebe s odstupem.
123456
Vyhledávání