úvod
homepage

Komentáře

článku: Homebrewáři se ptají na kvasnice...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Kvasnice nekvasí, (Martin, 15.04.2012 11:58) celé vlákno | reagovat
Ahoj,včera jsme uvařili pivo,kvasnice jsme měli sušené,krom toho že mi ujela ruka se chmelem a pivo už te´d je dost hořké,kvasnice i po provzdušnění nezačali kvasit,mám je v teplotě kolem 9 stupnů podle návodu.ale bohužel se mi nevytvořila za noc ani malá vrstvička pěny.něco je znatelné na dně nádoby takový mléčný zákal.co dělat když kvasnice nezačali do druhého dne kvasit?...přidat nové?....či dodat maltozu?...mám nechat otevřenou nádobu?pomoc prosím:)Takové práce a pak z toho budu mít hořké pito:D
Re: Kvasnice nekvasí, (Honza Had, 16.04.2012 08:54) celé vlákno | reagovat
Dej jim čas. Pokud se nerozjedou do 24hodin (nezapráší) ještě není všechno ztraceno. Předpokládám, že jsi vynechal 1.krok - hydrataci - vysypat sušené kvasnice do vlažné převařené vody a až po 20min je nalít do spilky.
Re: Kvasnice nekvasí, (Petr Šlezar, 25.04.2012 08:17) celé vlákno | reagovat
Ano, jak píše Honza Had, je třeba sušené kvasnice před použitím hydratovat. Se spodníma sušenýma kvasnicema bývá větší problém než s tekutýma nebo se sušenýma ejlovýma. Hydratace se provede v poměru 10g sušených kvasnic na 100ml převařené vody ochlazené na 30-35°C. Nejprve jen nasypeš a asi po 15 min rozmícháš a necháš dalších 10-15 odstát. Pro zakvašení je pak důležité je nevystavit tepelnému šoku, proto je dobré postupně po troškách do nádoby, kde jsi je hydratoval, přilévat vychlazenou mladinu (předejdeš tak teplotnímu i osmotickému šoku). Kdybys měl víc dotazů napiš na info(zav.)pivnikvasnice.cz :-)
Kvasnice není problém, (framax, 17.02.2010 20:55) celé vlákno | reagovat
Ahoj a kvasnice je pořád problém dokola?
Popíši stručně svůj postup.
Dělám pivo se spodním kvašením. Po nalahvování mi vždy zbude ve spilce cca 1 litr kvasnic. Vše co přijde do styku s kvasnicemi steriliuji Persterilem. Kvasnice dám do lahve a zaliji co nejstudenější vodou. Promíchám a nechám usadit, druhý den vodu sliji a znovu doleji vodou a postup opakuji. Další den to udělám naposledy a to vody přidám současně i cukr, asi tak dvě až tři kávové lžičky. Promíchám a jen zlehka položím víčko a nechám v lednici při teplotě okolo 8°C ležet, kvasnice bouřlivě vykvasí a druhý den víčko těsně uzavřu. Takhle je nechám při této teplotě maximálně 3 týdny a potom postup zase mohu opakovat. Takhle jdou udržet klidně i půl roku. Déle jsem to nikdy nezkoušel. Nevím, ale kde se vzal údaj, že se mohou použít kvasnice tak 4x. Já nevím, ale ten problém nemám.
Mně to takhle funguje a pivo už vařím nějakou dobu. Tenhle systém jsem si odzkoušel a jsem spokojen. No a jestli se nemýlím v propagačních stanicích se vlastně nedělá nic jiného. Poznámka nakonec, vždy vše řádně sterilizovat!
Re: Kvasnice není problém, (maxik, 18.02.2010 07:52) celé vlákno | reagovat
Ahoj, Persteril si sehnal kde? Sháněl jsem ho různě po lékarnách a nic, nemáš nějakej typ?
Zatím používám savo nebo jenom vařicí vodu a to není ono, sice sem problém zatím neměl, ale radši bych používal něco osvědčeného.
Díky Jirka
Re: Re: Kvasnice není problém, (framax, 18.02.2010 12:59) celé vlákno | reagovat
Ahoj a dotaz na Persteril. Musím se přiznat, že pro mně není v tuto chvíli problém. Důvod je jednoduchý. 100 m ode mne se to vyrábí a protože jim opravuji výtah, tak mi vždy ten litr nalejou. No a vydrží mi na jednu sezonu.
Re: Kvasnice není problém, (denjack, 19.02.2010 14:14) celé vlákno | reagovat
Jestli muzu poprosit, zeptej se jich priste, jakymi kanaly se Persteril distibuuje a dej nam vedet. Co vim, tak je to nejucinejsi desinfekce, ale beznej smrtelnik nema sanci se k nemu dostat. Nevim jestli je to tim, ze to podleha nejakym zakonnym omezenim, nebo jen ma fabrika, co to vyrabi spatnej marketing, ale kde jsem se na Persteril ptal, nikde (Brno a okoli) to nemaji a obcas jsem i narazil na reakci typu "A to je vlastne co?"
Re: Re: Kvasnice není problém, (Luboš, 19.02.2010 16:14) celé vlákno | reagovat
A tady jsi to zkoušel? Z Brna to není daleko a třeba to vozí i do Brna. http://www.via-rek.cz/detail.php?id=120 Je to sice 5 litrů, ale třeba mají i menší balení.
Re: Kvasnice není problém, (pata-pata, 19.02.2010 18:34) celé vlákno | reagovat
Tak pivo z takovych to kvasnic bych se bal vypit.
Re: Re: Kvasnice není problém, (Petr Měrka, 19.02.2010 20:51) celé vlákno | reagovat
nevím proč.
Kvasnice uchovávám tzv pod pivem i déle než měsíc, použiju je klidně šestkrát po sobě.
po stáčení seberu kvasnice do 4-litrové zavařovačky, propláchnu studenou vodou a nechám ustát. Nahoře se udělá tuhá pěna, kterou seberu a vyhodím a dole se usadí husté kvasnice. nad nima je pak vrstva slabého "piva". V ležáckém "sklepě" při teplotě cca 2 stupně pak holky leží a čekají než budou potřeba. Nikdy nebyl žádný problém, když nasazuju nový kvasnice, je tžo vždy preventivně.
Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (pata-pata, 20.02.2010 22:53) celé vlákno | reagovat
To je jeste horsi nez predtim jo a vase musi byt desne dobry,mel by jste si udelat pivovarskou skolu v Podskalsky.
Re: Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (Petr Měrka, 21.02.2010 11:50) celé vlákno | reagovat
Memám v úmyslu dělat školu v Podskalské, hlavně kvůli nedostatku času.
Ostatně ne všechny postupy praktikovamé v pivovarnictví jsou aplikovatelné při garážovém homebrewingu.
Doma je to i o improvizaci a využití možností které mám k dispozici.

Když se vrátím ke kvasnicím. Je sice krásné, že odborná literatura hovoří o tom, že nejkvalitnější jsou v tzv jádru, ale jak mám hledat jádro ve vrstvě, která má max půl centimetru?

Prostě používám selský přístup, opakuju to co mi funguje a je mi jedno co říkají učebnice. Ty jsou psány pro podmínky průmyslové výroby, kde je riziko průšvihu větší, proto jsou zapotřebí přísnější pravidla.

Za posledních několik let jsem uvařil cca 50 várek, a to podle pravidelných ochutnavačů z řad laiků i v oboru vzdělaných odborníků v poměrně slušné kvalitě. Proto si snda mohu dovolit zveřejnit své poznatky a vyzkoušené postupy, i když ne zcela korespondují s odbornou teorií.
Pro mě je důležité že to v podmínkách homebrewingu funguje.
Re: Re: Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (Míla65, 13.02.2011 15:56) celé vlákno | reagovat
Nech ho být, je to vůl, který asi neuvařil ani krupicovou kaši a jenom blbě rejpe. Já to schvaluju, taky takhle uchovávám kvasnice. On si myslí, že se naserou a budou dělat blbí pivo. :-)
Re: Kvasnice není problém, (Luboš, 21.02.2010 03:36) celé vlákno | reagovat
Kde se údaj o použití kvasnic 4x? Třeba v knize Technologie výroby piva a sladu od RNDr Kosaře CSc, kde se píše, že maximální počet opakování je 8-10x, optimální 3-4x. A měla by být použita pouze prostřední vrstva sedimentovaných kvasnic. Když se použijí vícekrát, tak se zvyšuje riziko kontaminace a degenerace kvasnic s negativním vlivem na kvalitu piva.
Staz vařičů, (hlt, 01.03.2010 07:00) celé vlákno | reagovat
Akce pro domácí vařiče piva...
http://pivni.info/pivni-cesty/719-novy-pivovar-ve-stinu-hazmburku-v-dohledu.html
ad 2 kvasnice, (Zdeněk, 16.02.2010 10:45) celé vlákno | reagovat
Zdravím, mám zřejmě stejný problém, rovněž mě kvasnice nekvasí. Dělal jsem již tři várky, 2 x z řivých kvasnic, jednou ze sušených, cca milimetrové vrstvy kvasu na hladině, ve spodní kvasnice, teploty jsem dodržel, když nekvasilo i jsem vyndal kýbl do vyšší teploty, ale po umístění zpět do ledničky na kvasnou teplotu, proces ustal, druhou várku jsem tedy i nechal dýl v teple, ale i tak se časem proces zastavil a navíc pivo zkyslo, zkoušel jsem různé metody zakvášení, okysličování přelíváním z půllitru do půllitru apod...Může to být prostředím, nebo nějakýma parazitama, bakteriema , jinýma mikroorganismy v okolí, že proces ustává?...
Kvasnice, (Petr F., 16.02.2010 12:19) celé vlákno | reagovat
Asi někde chyba bude. Měl by jsi mít všechny nádoby na kvasnice vysterilizavané. Nevím odkud je máš ale platí, že by se měly použít co nejdříve. Pokud je přivezeš např. z pivovaru tak je prolej ledovou vodou a uskladni v uzavřené nádobě v lednici. Po schlazení mladiny na 10°C jí trochu uber a kvasnice v ní v poměru 1:1 dobře rozmíchej. Na 20 l mladiny cca 1dcl kvasnic. Do např. kýblu dej 5 - 10 l mladiny, přidej kvasnice a tzv. protahuj - provzdušni, přeléváním mezi dvěma nádobami. Asi tak 7 - 10x. Pak to přidej do zbytku mladiny. Teplotu nech na 10°C a během 24 h by to mělo začít kvasit. Po 36 h pomalu zchlazuj až na 6°C kdy to stočíš. Tedy pokud tě to při varném procesu řádně zcukřilo. jinak tam nebude mít co kvasit. Já to takhle dělám stále a potíže nemám.
kvasnice, (pata-pata, 20.02.2010 22:45) celé vlákno | reagovat
Videsi, kyblik-mladina plus voda-vice vody-24 stupnu nasypat kvasnice musi byt spodni a 20 minut pockat pri svrchnich 27 stupnu. neni problem.
kvasnice, (hroch, 17.02.2010 08:40) celé vlákno | reagovat
kvasinky bych nenasazoval víc jak čtyřikrát, to je teda zhruba čtyřikrát týden. Pro opakované použití sebrat kvasinky ze středu vrstvy usazených kvasinek. na dně jsou první mrtvý, na vrchu s propadlou pěnou.
Re: kvasnice, (denjack, 19.02.2010 14:06) celé vlákno | reagovat
Ja kvasnice sbiram zvrchu. Lepe receno, snazim se nazajet az na dno. Vsiml jsem si, ze u dna jsou tmavejsi, pro coz mam dve teorie:
1. jsou tam promichany s kalem co i pres usazovani pred zakvasovanim zustal v mladine
2. prvni padaji ke dnu odumrely kvasinky a ty jsou tmavsi.
Nevim co z toho je dobre (mozna je to uplne jinak), ale tenhle postup mi vyhovuje a kvasnice krasne prezivaji i bez nejake extra pece az mesic. Pouzivam ty stejne kvasinky uz skoro rok a problemy s kvasenim nemam. Jedine, kdy jsem problemy mel (skoro zadna deka, zdalo se ze to nekvasi) bylo, kdyz jsem jich dal na stejne mnozstvi mladiny polovinu nez jindy. Pri mnozstvi zhruba 3dcl hustych (nevim jestli je to ten spravny termin - kdyz lezi kvasnice mesic v lednici v zavarovacce udelaji na dve pomerne huste "blato") na 20 litru mladiny nemam problem.
Vyhledávání