Komentáře
článku: Homebrewáři se ptají na kvasnice...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Zdravím, mám zřejmě stejný problém, rovněž mě kvasnice nekvasí. Dělal jsem již tři várky, 2 x z řivých kvasnic, jednou ze sušených, cca milimetrové vrstvy kvasu na hladině, ve spodní kvasnice, teploty jsem dodržel, když nekvasilo i jsem vyndal kýbl do vyšší teploty, ale po umístění zpět do ledničky na kvasnou teplotu, proces ustal, druhou várku jsem tedy i nechal dýl v teple, ale i tak se časem proces zastavil a navíc pivo zkyslo, zkoušel jsem různé metody zakvášení, okysličování přelíváním z půllitru do půllitru apod...Může to být prostředím, nebo nějakýma parazitama, bakteriema , jinýma mikroorganismy v okolí, že proces ustává?...
Asi někde chyba bude. Měl by jsi mít všechny nádoby na kvasnice vysterilizavané. Nevím odkud je máš ale platí, že by se měly použít co nejdříve. Pokud je přivezeš např. z pivovaru tak je prolej ledovou vodou a uskladni v uzavřené nádobě v lednici. Po schlazení mladiny na 10°C jí trochu uber a kvasnice v ní v poměru 1:1 dobře rozmíchej. Na 20 l mladiny cca 1dcl kvasnic. Do např. kýblu dej 5 - 10 l mladiny, přidej kvasnice a tzv. protahuj - provzdušni, přeléváním mezi dvěma nádobami. Asi tak 7 - 10x. Pak to přidej do zbytku mladiny. Teplotu nech na 10°C a během 24 h by to mělo začít kvasit. Po 36 h pomalu zchlazuj až na 6°C kdy to stočíš. Tedy pokud tě to při varném procesu řádně zcukřilo. jinak tam nebude mít co kvasit. Já to takhle dělám stále a potíže nemám.
Videsi, kyblik-mladina plus voda-vice vody-24 stupnu nasypat kvasnice musi byt spodni a 20 minut pockat pri svrchnich 27 stupnu. neni problem.
Vyhledávání