úvod
homepage

Komentáře

článku: Homebrewáři se ptají na kvasnice...

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kvasnice není problém, (framax, 17.02.2010 20:55) celé vlákno | reagovat
Ahoj a kvasnice je pořád problém dokola?
Popíši stručně svůj postup.
Dělám pivo se spodním kvašením. Po nalahvování mi vždy zbude ve spilce cca 1 litr kvasnic. Vše co přijde do styku s kvasnicemi steriliuji Persterilem. Kvasnice dám do lahve a zaliji co nejstudenější vodou. Promíchám a nechám usadit, druhý den vodu sliji a znovu doleji vodou a postup opakuji. Další den to udělám naposledy a to vody přidám současně i cukr, asi tak dvě až tři kávové lžičky. Promíchám a jen zlehka položím víčko a nechám v lednici při teplotě okolo 8°C ležet, kvasnice bouřlivě vykvasí a druhý den víčko těsně uzavřu. Takhle je nechám při této teplotě maximálně 3 týdny a potom postup zase mohu opakovat. Takhle jdou udržet klidně i půl roku. Déle jsem to nikdy nezkoušel. Nevím, ale kde se vzal údaj, že se mohou použít kvasnice tak 4x. Já nevím, ale ten problém nemám.
Mně to takhle funguje a pivo už vařím nějakou dobu. Tenhle systém jsem si odzkoušel a jsem spokojen. No a jestli se nemýlím v propagačních stanicích se vlastně nedělá nic jiného. Poznámka nakonec, vždy vše řádně sterilizovat!
Re: Kvasnice není problém, (maxik, 18.02.2010 07:52) celé vlákno | reagovat
Ahoj, Persteril si sehnal kde? Sháněl jsem ho různě po lékarnách a nic, nemáš nějakej typ?
Zatím používám savo nebo jenom vařicí vodu a to není ono, sice sem problém zatím neměl, ale radši bych používal něco osvědčeného.
Díky Jirka
Re: Re: Kvasnice není problém, (framax, 18.02.2010 12:59) celé vlákno | reagovat
Ahoj a dotaz na Persteril. Musím se přiznat, že pro mně není v tuto chvíli problém. Důvod je jednoduchý. 100 m ode mne se to vyrábí a protože jim opravuji výtah, tak mi vždy ten litr nalejou. No a vydrží mi na jednu sezonu.
Re: Kvasnice není problém, (denjack, 19.02.2010 14:14) celé vlákno | reagovat
Jestli muzu poprosit, zeptej se jich priste, jakymi kanaly se Persteril distibuuje a dej nam vedet. Co vim, tak je to nejucinejsi desinfekce, ale beznej smrtelnik nema sanci se k nemu dostat. Nevim jestli je to tim, ze to podleha nejakym zakonnym omezenim, nebo jen ma fabrika, co to vyrabi spatnej marketing, ale kde jsem se na Persteril ptal, nikde (Brno a okoli) to nemaji a obcas jsem i narazil na reakci typu "A to je vlastne co?"
Re: Re: Kvasnice není problém, (Luboš, 19.02.2010 16:14) celé vlákno | reagovat
A tady jsi to zkoušel? Z Brna to není daleko a třeba to vozí i do Brna. http://www.via-rek.cz/detail.php?id=120 Je to sice 5 litrů, ale třeba mají i menší balení.
Re: Kvasnice není problém, (pata-pata, 19.02.2010 18:34) celé vlákno | reagovat
Tak pivo z takovych to kvasnic bych se bal vypit.
Re: Re: Kvasnice není problém, (Petr Měrka, 19.02.2010 20:51) celé vlákno | reagovat
nevím proč.
Kvasnice uchovávám tzv pod pivem i déle než měsíc, použiju je klidně šestkrát po sobě.
po stáčení seberu kvasnice do 4-litrové zavařovačky, propláchnu studenou vodou a nechám ustát. Nahoře se udělá tuhá pěna, kterou seberu a vyhodím a dole se usadí husté kvasnice. nad nima je pak vrstva slabého "piva". V ležáckém "sklepě" při teplotě cca 2 stupně pak holky leží a čekají než budou potřeba. Nikdy nebyl žádný problém, když nasazuju nový kvasnice, je tžo vždy preventivně.
Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (pata-pata, 20.02.2010 22:53) celé vlákno | reagovat
To je jeste horsi nez predtim jo a vase musi byt desne dobry,mel by jste si udelat pivovarskou skolu v Podskalsky.
Re: Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (Petr Měrka, 21.02.2010 11:50) celé vlákno | reagovat
Memám v úmyslu dělat školu v Podskalské, hlavně kvůli nedostatku času.
Ostatně ne všechny postupy praktikovamé v pivovarnictví jsou aplikovatelné při garážovém homebrewingu.
Doma je to i o improvizaci a využití možností které mám k dispozici.

Když se vrátím ke kvasnicím. Je sice krásné, že odborná literatura hovoří o tom, že nejkvalitnější jsou v tzv jádru, ale jak mám hledat jádro ve vrstvě, která má max půl centimetru?

Prostě používám selský přístup, opakuju to co mi funguje a je mi jedno co říkají učebnice. Ty jsou psány pro podmínky průmyslové výroby, kde je riziko průšvihu větší, proto jsou zapotřebí přísnější pravidla.

Za posledních několik let jsem uvařil cca 50 várek, a to podle pravidelných ochutnavačů z řad laiků i v oboru vzdělaných odborníků v poměrně slušné kvalitě. Proto si snda mohu dovolit zveřejnit své poznatky a vyzkoušené postupy, i když ne zcela korespondují s odbornou teorií.
Pro mě je důležité že to v podmínkách homebrewingu funguje.
Re: Re: Re: Re: Re: Kvasnice není problém, (Míla65, 13.02.2011 15:56) celé vlákno | reagovat
Nech ho být, je to vůl, který asi neuvařil ani krupicovou kaši a jenom blbě rejpe. Já to schvaluju, taky takhle uchovávám kvasnice. On si myslí, že se naserou a budou dělat blbí pivo. :-)
Re: Kvasnice není problém, (Luboš, 21.02.2010 03:36) celé vlákno | reagovat
Kde se údaj o použití kvasnic 4x? Třeba v knize Technologie výroby piva a sladu od RNDr Kosaře CSc, kde se píše, že maximální počet opakování je 8-10x, optimální 3-4x. A měla by být použita pouze prostřední vrstva sedimentovaných kvasnic. Když se použijí vícekrát, tak se zvyšuje riziko kontaminace a degenerace kvasnic s negativním vlivem na kvalitu piva.
Vyhledávání