úvod
homepage

Komentáře

článku: Hroch vaří domácí pivo III. (stáčení, problémy, slepé cesty...)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Plnění, (Vojta, 14.08.2015 15:26) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.. Dá se pivo do KEGu naplnit pouze pomocí narážecí hlavy? (nejsem si jistý, jestli to na obrázku je pouze hlava, nebo jěště něco navíc). Mockrát děkuji za odpověď.
Růžička
plnění, (hroch, 14.08.2015 21:38) celé vlákno | reagovat
Již několik let myju sudy a plním jen přes naražeč, jen je třeba ze vzduchové strany naražeče vyndat retní ventilky a nechat vzduchovou stranu při mytí na odtok špinavé vody (sud dnem nahoru) a při plnění na odchod vzduchu ze sudu. pozn.Při přepouštění z většího sudu do menšího již hotového piva je třeba nejdřív prázdný menší sud nafouknout CO2 na stejný tlak a pivo přepouštět do sudu jehlou ode dna a řídit to odpouštěním tlaku vzduchovým vstupem naražeče z menšího sudu.
ředění piva, (VlJa, 10.01.2011 09:50) celé vlákno | reagovat
prosím o potvrzení, zda jsem dobře pochopil "trojčlenku" při ředění mladiny. Pokud mám 20 l 16° mladiny ( měřeno cukroměrem 0-30% ), pak přidám -li 5 l převařené vody bude výsledná stupňovitost 12° ??? Díky za odpověď.
Re: ředění piva, (hroch, 10.01.2011 10:17) celé vlákno | reagovat
pro stupňovitost
výsledná st.mladiny=objem původní*st.původní/objem celkový
pro hustotu
výsledná hustota=(pův.hustota*pův.objem+přid.objem)/objem celkový

pro tvůj případ je výsledek 12,8. Je třeba přidat před kvašením aby to nezanechávalo chuťové stopy a převařenou. Lepší je vařit rovnou na stupňovitost.
Re: Re: ředění piva, (VlJa, 10.01.2011 13:53) celé vlákno | reagovat
Díky za rychlou odpověď a zaslaný vzoreček. Vařil jsem též na stupňovitost :), ale chyba zřejmě vznikla při scezování, kdy nám prošlo příliš mnoho jemného mláta a to zkreslilo celkový objem mladiny. Ale už jsem někdy vařil bez problémů ??? :):) viz. diskuze níže.
kroužkování piva, (VlJa, 16.11.2009 10:47) celé vlákno | reagovat
O víkendu jsem otevřel první "nakroužkovanou" PETku. Pivo dělá po nalití do sklenice krásnou hustou pěnu a dle mého názoru má i dostatečný říz, takže akce s kroužkováním se určitě vyplatila. Reakce ochutnávajících byly též velmi pozitivní a já tedy ještě jednou děkuji za všechny níže uvedené rady.
Re: kroužkování piva, (Luděk, 16.11.2009 10:54) celé vlákno | reagovat
Tak ve středu u Vás nashle :-)
kroužkování piva, (VlJa, 02.11.2009 11:22) celé vlákno | reagovat
Děkuji moc za rady. Jak píšu níže, vařil jsem teprve po druhé a samozřejmě vše je především o zkušenostech, které mi určitě chybí. Nakonec jsem to přeci jenom zkusil nakroužkovat ( cca.0,07 l 3 dny rozkvašené mladiny na PETku ) a budu Tě určitě informovat jak to nakonec dopadlo.
množství kroužků, (hroch, 01.11.2009 20:39) celé vlákno | reagovat
Já jsem nikdy kroužkování překvašeného piva do lahví nepoužíval, akorát jednou jsem opravdu prokvasil hodně a kroužkoval jsem přímo ve spilkovém barelu. Většina mých informací o kroužkování příliš prokvašeného piva je z literatury a množství bych počítal trijčlenkou, potřebuju přidat cca 0,4 pr.cukernatosti a to je nal půllitru zhruba 0,04l u 10kové rozkvašené mladiny. Normálně při akorát prokvašeném mladém pivu se nechává jeden až dva dny v teplotě hlavního kvašení, aby se pokračujícím kvašením ležácká nádoba natlakovala a mohlo po zchlazení začít ležení. Při kroužkování bych se nebál to v teplotě hlavního kvašení nechat alespoň o den déle. U PET lahví tu dobuá kdy už se dá lahev nechat ležet pozná podle tvrdosti lahve. Někdy stačí den jindy jsou potřeba dva dny. Neboj se to ochutnat i když to není úplně ono, lepší je příště uvařit lepší várku než zachraňovat tak trochu nepovedenou várku. Opět stejná rada- neuplně povedenou várku, ale snesitelnou, vylepšíš nebo znormálníš (a to hlavně pro lidi, kterým to chceš ukázat a nevydrží anomálie) říznutím (třeba 4 díly tvého, 1 díl speciálu) dobrým černým pivem, nebo silným světlým speciálem (Primátor 16, Svijany Baron 15, Rychtář 15 apod.).
problém s dokvašováním, (VlJa, 19.10.2009 14:57) celé vlákno | reagovat
Ahoj,vařím teprve podruhé a proto se obracím o radu na zkušenějšího borce. Píšeš -Při stočení pozdě zůstane pivo jakoby zvětralé a můžu ho pouze oživit novou rozkvašenou mladinou, se kterou dodám zbytkové cukry na ležení. Stáčel jsem po osmi dnech hlavního kvašení, což se mi u 13° piva nezdálo pozdě. Nicméně dnes pivo leží 21 den při cca. 1°C a PETky jaksi "netrvrdnou".Nebo lépe řečeno, jednou jsem je "upšoukl" a pak už nic. Myslíš, že bude problém se špatným zcukřením při varu ? Pomohlo by dočasné zvýšení teploty k nastartování nebo přidání samotného cukru ? Případně, pokud bych sehnal, kolik je třeba přidat rozkvašené mladiny na PEtku. Předem díky za rady.
Re: problém s dokvašováním, (hroch, 19.10.2009 16:49) celé vlákno | reagovat
doba kvašení je závislá na teplotě kvašení, podle teploty nejdříve se kvasinky množí a poté teprve zkváší cukry. když už mají téměř vše zkvašeno tak ukončují svojí činnost. propadá se pěna a kvasinky si sedají ke dnu. pivo začne být čiré. Takže nejlépe podle vzhledu pěny a pomodle průzračnosti. Nejlepší je ještě částečně kalné. Odpouštění tlaku jen jestli se tlakují lahve příliš až teprve když se začnou natahovat prolisy lahve. Ono jak pivo pění poznáš teprve když se pivo ohřeje na teplotu konzumace 8-10st.C a pak naleje. Zase není uplně nutné aby to byl sifon, ale trochu řízu to chce.
Většinou se uvádí že ležením se pivo prokvasí ještě o 0,3-0,5 procenta cukernatosti. Takže přídavek počítat podle toho. Když do tveho uleželého piva přidáš přímo cukr, tak ti všechen kysličník vzpění a pivo ti napění. Proto polotovaristi používají drops, který se rozpouští postupně. Při uplném prokvašení se přidávajjí na půůllitr 3g cukru v přepočtu na půllitr a u maltozy 4g. Radši bych přidal tu rozkvašenou mladinu cca dvoudení kvašení, aby tam byly již namnožené čerstvé kvasinky prokvášející cukry. A nebo nejjednoduší si to trochu řezat nějakým dobrým tmavým pivem na řezané.
Re: Re: problém s dokvašováním, (Petr Měrka, 20.10.2009 22:56) celé vlákno | reagovat
No myslím že pokud jsem dával pozor na přednášce o kvasnicích na loňském dni D, tak se kvasnice množí dokud nespotřebují kyslík obsažený v mladině a proto se před zakvašením provzdušňuje (stačí větším hrnkem několikrát z výšky přelít pár litrů).
Pokud se týče dokvášení je nejlepší včas stočit a nemuset doslazovat.
Stačí za cca 150,- zakoupit cukroměr se stupnicí 0-30 (porovnával jsem v s originál mladinometrem a vyhovuje pro měření stupňovitosti piva v podstatě bez přepočtu). Stáčím když je pivo prokvašeno na cca 4,5 stupně. Od zavedení tohoto měření nemám problém s dokvášením, CO2 je tak akorát (platí pro PETlahve a 5l soudky, KEGy musím trochu dosycovat CO2)
Re: Re: problém s dokvašováním, (VlJa, 29.10.2009 10:32) celé vlákno | reagovat
Zdravím, sehnal jsem dva dny rozkvašenou mladinu, tedy zítra bude k dispozici. Ještě si dovolím otravovat s několika dotazy : 1. kolik přidat do 1,5 l PETky této rozkvašené mladiny ?; 2. předpokládám zvýšit teplotu kvašení ze 2°C na cca. 10°C ovšem na jak dlouho?; 3. jak dlouho potom nechat pivo dokvasit při 2°C ( dnes dokvašuje 30cátý den )?
To Petr Měrka : děkuji za radu, cukroměr si opravdu raději pro příště zakoupím :)
Re: Re: Re: problém s dokvašováním, (Honza Had, 01.11.2009 10:44) celé vlákno | reagovat
Jestli tomu dobře rozumím tak chceš provádět hlavní kvašení přímo v PET lahvích. To není dobrý nápad. Hlavní kvašení se provádí v otevřené nádobě a až po vykvašení extraktu cca na 60% původního (tedy na 4-5%) to stočíš do těch PET lahví. Rozkvašenou mladinu ve stádiu bílých kroužků (na hladině se dělají takové bílé flíčky) můžeš použít vždy k zakvašení cca 10ti násobku mladiny. Potřebuješ-li více můžeš celý proces opakovat stále dokola - přídávat 10ti násobek. Teplota cca 10st. C. A nezapomeň hojně provzdušňovat. Něčím sterilním v tom velmi rychle "kvedlej" až tam vmícháš dostatek vzduchu.
Mražení , (Marek, 28.04.2009 21:31) celé vlákno | reagovat
Dobrý den,
prosím o radu, jde vyměnit termostat také u mrázáku, který má digitální termostat . Mrazák má rozsah -16 až -20 a potřebujeme -5. Děkuji
Re: Mražení , (Jirka, 29.04.2009 10:32) celé vlákno | reagovat
Když jsem řešil problém s termostatem, dozvěděl jsem se, že termostaty pro mrazák a chladničku jsou stejné, ale záleží na umístění čidla - čím blíže k chlad. trubkám tím termostat reaguje dříve(chladnička). Ale jak najít to správné místo ... řešil jsem to pokoj. termost. viz komentář níže.
Re: Mražení , (Honza Had, 05.05.2009 08:26) celé vlákno | reagovat
Originální termostat z lednice nebo mrazáku se podle mých zkušeností nedá použít - teplotu nastavuje jen orientačně a hlavně má velký několika stupňový rozsah zapínacích a vypínacích teplot. Používám upravenou malou lednici s uříznutým vrškem a chladícím původním hliníkovým výměníkem nejdříve narovnaným a pak přišroubovaným ke stěnám ledničky abych měl přístup jak shora při měření prokvašenosti tak zepředu při stáčení. Kvasím v nerez vaně ze staré vířivé pračky (čtvercové rozměry přesně do ledničky). Teplotu měřím čidlem v nerez trubce přímo v tekutině (kvasím na 9,7st C). A hlavně jako termostat používám digitální termostat od Conrada http://www.e-conrad.cz/univerzalni-termostat-ut-100+dp90844/ je dražší ale naprosto přesný.
Ležení, (Eduard Krul, 11.03.2009 16:39) celé vlákno | reagovat
Měl bych dotaz na ležení piva v mrazáku. Jaký používáč termostat, abys dosahl optimální teploty 2 C. Já mám obavy, že by mi to zmrzlo. Jestli to funguje tak je to dobrý nápad. Dík za odpověď.
Krul
Re: Ležení, (Jirka, 12.03.2009 08:13) celé vlákno | reagovat
Já jsem vyřešil regulaci teploty v mrázáku pokojovým digitálním termostatem TP 39 REGULUS za cca 480,- Kč. Vyřadil jsem orig. termostat.Nový termostat jsem umístil dovnitř mrazáku a kabely vyvedl ven, kde jsem musel přidat spínací relé, aby regulátor spínal opačně.(je původně konstruován na reg. topení). Pak stačí připojit proud a kontakty na spínání. Regulátor má rozsah 5 - 35°C. Mrazák používám jak pro spilku cca 12°c, tak i pro ležení 5°C.
termostat, (hroch, 11.03.2009 19:50) celé vlákno | reagovat
pro spilkovou lednici mám domácí elektrický termostat běhající od pěti stupńů nahoru, termistor jsem napájel na delší dráty a vsunul do lednice. Kontakty jsem zapojil přímo do serie k původnímu termostatu
Pro ležácký mražák mám trubičkový mechanický termostat od firmy Regulus Praha s rozsahem -30+70st.C. Je namontován přímo u hrany víka a celá trubička je vevnitř. Přes termostat mám veden krátký prodlužovák. Do něj zapojenu originál vydlici mražáku. Externím teploměrem si to musíš ocejchovat u mě to vychází +2st.C jsou na termostatu zhruba -5st.C- prostě špatně vyvedená trubička.
12
Vyhledávání