úvod
homepage

Komentáře

článku: Hroch vaří domácí pivo III. (stáčení, problémy, slepé cesty...)

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Varný kotel, (Standa, 03.02.2009 01:24) celé vlákno | reagovat
Dobrý den, díky za skvělý seriál. Mám dotaz ohledně varného kotle, je lepší ohřev plynem, elektřinou nebo leze použít i ohřev párou (kotel Alba KE 13).
Díky za info.
Re: Varný kotel, (hroch, 03.02.2009 07:10) celé vlákno | reagovat
Ten můj kotel je s topnou vložkou. Vodní náplň s tlakovým ventilem, takže ohřev je prováděn párou, nebo případně horkou vodou. Plyn samozřejmě má jednodušší ruční regulaci i vyšší špičkový výkon. Elektrika umožňuje automatickou regulaci. Já v domě nemám plyn a celý dům mám na elektriku a tak je pro mě elektrokotel nejlepším řešením. Parní vložka má výhodu, nedochází k připalování. Avšak díky parní vložce je při ohřevu zpoždění i tepelná setrvačnost po vypnutí ohřevu. Musí se stím počítat. Pokud vím velkokuchyňské kotle jsou snad vždy s topnou parní vložkou. Při výběru bych si pohlídal aby kotel měl vypouklé dno, které velmi usnadní oddělení chmelového mláta. Výběr elektro nebo plyn podle možností- můj elektrokotel má naplno odběr 3x17A.
prosím o radu, (dredg, 19.01.2009 14:42) celé vlákno | reagovat
Dobrý den. Děkuji za Váš třídílný inspirativní seriál a prosím o radu.Dnes jsem stáčel po 9 dnech kvašení do PETek. Dával jsem 200 ml tekutých kvasnic na cca. 15 l mladiny a měl to v lednici ze začátku při 8°C. Jelikož po dvou dnech se neobjevila žádná pěna ( pouze malé "zaprášení" ) zvýšil jsem teplotu v lednici na 10-11°C. Poté se objevila zhruba 1-2 cm řídká pěna ( s tou co máte zde na foto se nedá srovnat ), která se poté zcela ztratila. Mladina je na chuť lahodná a nepřipomíná chuť sladiny. Z Vašich zkušeností prosím o radu, kde jsem udělal chybu a zda si myslíte, že došlo k dostatečnému prokvašení mladiny či ne. Předem děkuji.
Re: prosím o radu, (hroch, 19.01.2009 21:01) celé vlákno | reagovat
Jestli to bylo 200ml hustých tekutých kvasnic spodního kvašení na 15 litrů tak by to bylo až moc a měl by si kvasničnou příchuť. Já osobně jsem vypozoroval že je lepší zakvášet při vyšší teplotě aby se kvasinky dobře rozjely. Otázka je odkud a v jaké formě si kvasinky měl. Tipoval bych že při nynějších teplotách ti někde při přepravě přimrzly a tak jich bylo živých málo a nekvasily tak intenzivně. Pak by mladina nebyla ani za devět dní dostatečně prokvašená. Jinak při stáčení do ležáckých nádob je mladé pivo jen o málo chuťově jiné než jako hotový pivo- chybí prosycení, při ležení se zjemní hořkost, nepatrně se sníží sladkost. Podle mladého piva se již dá přesně odhadnout výsledek.
Re: Re: prosím o radu, (dredg, 20.01.2009 08:57) celé vlákno | reagovat
Díky za odpověď. Kvasnice jsem měl z Kouta n/Ś, ale přes kámoše, takže jsem to neměl plně pod kontrolou a je dost možný, že v těch mrazech opravdu při transportu utrpěli.Chybami se člověk prostě učí. Ono stejně celé to první vaření mi připadá , i když se teoreticky "dokonale" připravíš, o tom si všechno vyzkoušet a osahat, abys byl příště o něco chytřejší a výsledný produkt pitelnější.
Podekovani a dotaz, (Njorloj, 19.01.2009 11:06) celé vlákno | reagovat
Chci autorovi moc podekovat za perfektni serial a podeleni se o prakticke rady. Mohl bych mit dotaz - zkousel jste potravinarska cerpadla? (koukal jsem na bronzove potravinarske na vrtacku za 1500,-). Pripravuji ve sklepe vlastni pivovarek (zatim delam pouze z koncentratu) a jelikoz sklep je velmi nizky budu asi muset pouzivat nejake cerpadlo. Jinak chlazeni jsem vyresil pomoci stare male Calexky, dovnitr nerez vanu s vodou a skrz medene trubky do sneku (da se pak i pouzit jako vycepni chlazeni na party)
Re: Podekovani a dotaz, (hroch, 19.01.2009 11:24) celé vlákno | reagovat
Ja jsem zkoušel dvě čerpadla teplovodní se šnekem na na vnějším plášti kolem oběžného kola a v tom šneku se to ucpávalo. U Vendelína jsem viděl odstředivá čerpadla, spojka, motor a cca 2coulové trubky. Nutný je mít spuštěné míchadlo aby nešlo do čerpadla jen husté a bylo to alespoň nějak rozmíchané. O tom čerpadýlku už se několikrát psalo, že existuje ale nikdo nenapsal zkušenosti z pravidelného používání. Jinak já tu ledničku jak to máš spočtený počítej s předáváním tepla když budeš mít nádobu se šnekem se stejným objemem jako uvařenou mladinu tak konečná teplota bude na průměru těch dvou teplot. Proto průtočná chlazení mají větší výkon chlazení než obyčejná lednice. Jinak na pivo doma mám vyzkoušeno jako nejlepší chlazení v objemu-celý sud do lednice a pípa na boku lednice.
Re: Podekovani a dotaz, (Njorloj, 19.01.2009 12:47) celé vlákno | reagovat
...jeste jednou moc dekuji za upresnujici odpovedi, neni totiz nad informace z praxe - teoreticky vim co chci a do ceho jdu, ale az praxe ukaze, kde jsem pri navrhu udelal chybu. Jinak tou Calexkou jsem myslel mrazak a pocital jsem, ze by to mel utahnout, kdysi jsem ho mel od jednoho hostinskeho a ten na to byl schopen utahnout jako na externi vycep celou zabavu s velkou vytoci. Pouzival jsem ho i chvili doma nez odesel na vecnost, musi se davat akorat pozor na zamrznuti vody. Ted mam uz mrazak (zdarma od opravare) a cekam az mi kamarad dokonci vanu. Pak pouziju samozrejme jiny prumer trubek na toceni a jiny na chlazeni mladiny. Urcite ale bude ucinejsi to prutokove chlazeni, to mate pravdu, zkusim to jeste nejak vymyslet.
Re: Re: Podekovani a dotaz, (hroch, 19.01.2009 13:24) celé vlákno | reagovat
Jinak co se týče tý výšky stropu. Já osobně bych dal scezovací nádobu níž, aby se pod ní vešel jen nějaký sběrač sladiny cca 6 litrů jako hrnec a ten měl připojený na čerpadlo. Sběrač se naplní a přečerpáš čerpadýlkem. 30cm výška kohuotu nad sběračem 1m scezovací nádoba do 2m stropu ti zbývá 70cm a to na manipulaci s přelévacím hrncem bohatě stačí. Sladina i mladina už se tvým vybraným čerpadlem bude čerpat bezproblému.
Re: Re: Re: Podekovani a dotaz, (Njorloj, 19.01.2009 14:58) celé vlákno | reagovat
Vyborny napad, puvodne jsem uvazoval o nejakem filtracnim kosi kolem nasavani, ale i ten by se asi ucpaval (vyska stropu je jen 195 a neco spolkne kolem umistene odvetravani)
12
Vyhledávání