Komentáře
článku: Hroch vaří domácí pivo III. (stáčení, problémy, slepé cesty...)
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
prosím o potvrzení, zda jsem dobře pochopil "trojčlenku" při ředění mladiny. Pokud mám 20 l 16° mladiny ( měřeno cukroměrem 0-30% ), pak přidám -li 5 l převařené vody bude výsledná stupňovitost 12° ??? Díky za odpověď.
pro stupňovitost
výsledná st.mladiny=objem původní*st.původní/objem celkový
pro hustotu
výsledná hustota=(pův.hustota*pův.objem+přid.objem)/objem celkový
pro tvůj případ je výsledek 12,8. Je třeba přidat před kvašením aby to nezanechávalo chuťové stopy a převařenou. Lepší je vařit rovnou na stupňovitost.
výsledná st.mladiny=objem původní*st.původní/objem celkový
pro hustotu
výsledná hustota=(pův.hustota*pův.objem+přid.objem)/objem celkový
pro tvůj případ je výsledek 12,8. Je třeba přidat před kvašením aby to nezanechávalo chuťové stopy a převařenou. Lepší je vařit rovnou na stupňovitost.
Díky za rychlou odpověď a zaslaný vzoreček. Vařil jsem též na stupňovitost :), ale chyba zřejmě vznikla při scezování, kdy nám prošlo příliš mnoho jemného mláta a to zkreslilo celkový objem mladiny. Ale už jsem někdy vařil bez problémů ??? :):) viz. diskuze níže.
Vyhledávání