Komentáře
článku: Nakuřované tmavé pšeničné pivo
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Ahoj.Vyčetl jsem,že některé proteolytické(bílkoštěpné)enzymy mají optimum při 40-45°C.Tak asi proto ta prodleva.
ahoj, zajímalo by mne, jaký smysl má prodleva na 45 °C, víte někdo?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť,
(Libor, 19.03.2008 16:08)
celé vlákno | reagovat
Děkuji zkusím a dám vědět.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť,
(petrbrew, 19.03.2008 09:20)
celé vlákno | reagovat
V tom případě doporučuju tento recept na 10L:
1kg světlého plzeňského sladu
1kg světlého pšeničného sladu
0,5kg pšeničných vloček
30-40g žateckého červeňáku (dle chuti)
Stupňovitost u mě 13-14, ale záleží, jakou máš doma výtěžnost ty.
Buď vaříš klasickým způsobem jako normální světlý ležák na 1-3 rmuty (pšeničné vločky doporučuju rozvařit 1/2h a použít jako zapářku). Nebo lze použít infuzi. Pokud jsi začátečník a nevíš, jak s teplotama apod., tak prostě postupuj podle receptu Honzy Šuráně (to by mělo fungovat)http://www.homebrewing.cz/clanek/3066/Staroceske-bile-pivo.htm
1kg světlého plzeňského sladu
1kg světlého pšeničného sladu
0,5kg pšeničných vloček
30-40g žateckého červeňáku (dle chuti)
Stupňovitost u mě 13-14, ale záleží, jakou máš doma výtěžnost ty.
Buď vaříš klasickým způsobem jako normální světlý ležák na 1-3 rmuty (pšeničné vločky doporučuju rozvařit 1/2h a použít jako zapářku). Nebo lze použít infuzi. Pokud jsi začátečník a nevíš, jak s teplotama apod., tak prostě postupuj podle receptu Honzy Šuráně (to by mělo fungovat)http://www.homebrewing.cz/clanek/3066/Staroceske-bile-pivo.htm
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť,
(Libor, 19.03.2008 08:58)
celé vlákno | reagovat
No myslel sem mezi5-10 vol obsahu alkoholu.Pokud je s tak velkým procentem nějaký problém spokojím se i s nižším.Ale,sladový extrakt přidávat nechci.Pokusím se rači uvařit ze základních surovin ať mám to pivo tak nějak své úplně celé.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť,
(petrbrew, 19.03.2008 08:33)
celé vlákno | reagovat
Myslel jsem, že jsi jiný Libor, promiň. Jsi si jistý, že chceš tak silné pivo? Myslíš skutečně 10% alkoholu nebo prostě desítku? U skutečného pšeničného piva z pšenice bez pluch bys při výrobě tak silného piva měl problém při zcezování, pokud bys chtěl dělat jen ze zrna. Při kombinaci se sladovým extraktem by problém nebyl, ale záleží, co skutečně chceš. 10% vol alkoholu je sakra silné pivo. To už je jak pivní víno. :-)
K dispozici nemám zatím žádné suroviny snad jen ty co mohu pořídit u MR.sládka v e-shopu.Nejdemi o pivo které bych napodoboval,muže mít svou speciální chuť.Jde mi jenom o to -bohatá pěna
-plná silná chuť
-spíš hořščí
-tolerance alkoholu kolem 10 vol
Kvašení může být klidně spodní i svrchní.
Ještě si nejsem jist na jaký e-mail mám psát.
-plná silná chuť
-spíš hořščí
-tolerance alkoholu kolem 10 vol
Kvašení může být klidně spodní i svrchní.
Ještě si nejsem jist na jaký e-mail mám psát.
Nebo zkus toto: http://www.homebrewing.cz/clanek/3066/Staroceske-bile-pivo.htm
Receptů mám několik. Jaké máš k dispozici sroviny? Do nejjednoduššího receptu nahradíš světlý slad 10-15% povařenými pšeničnými vločkami a vaříš s u nás běžně dostupným chmelem. Lze kvasit svrchně o spodně, a pivo má úžasně hustou pěnu. Další recepty, které si klidně můžeš vymyslet sám počítají se světlým pšeničným sladem. Mám recepty i na pšeničná piva blízká zahraničním komerčním pivovarům, ale je potřeba mít jiný chmel (Hellertauer, Cascade, Goldings) nebo přidat koření. Když mi napíšeš na mail, jaké suroviny máš k dispozici, jak silné pivo chceš, jak silně chmelené a jak to budeš kvasit, vymyslím ti nějaký recept. :-)
Promiň že píšu až teď nedostal sem se na web.Když pivo zcezuju tak voní ichutná dobře žádné ovoce tam necítím.Po chmelovaru filtruji ještě jednou abych dostal čirou tekutinu.Zkoušel sem i pivo z koncentrátů a to bylo v poho.Nemáš prosím nějaký recept na světlé pšeničné pivo.Nevím jak nato.Dík.L.
Ještě mě napadlo, že když jsem tu stejnou recepturu uvařil infuzním způsobem, získal jsem jaksi ovocnější chuť už při vaření. Mělo to čmuch, jako když v IKEA koupíš to jejich švédské černé pivo. Kvasil jsem to pak svrchním kvašením. Dnes to zraje v láhvích a má to dost zvláštní vůni. Jaké je to pivo, když to scezuješ? Myslím, že zbytečné kaly by taky mohly mít do jisté míry negativní vliv jako třeba u přeničného. Být tebou tak vyzkouším třeba udělat pivo na 2 nebo 3 rmuty anebo zkusit nějaký sladový extrakt. Tak bys mohl zjistit oddělit fazi vaření a kvašení. Nejspíš by chtělo být přímo u vaření, aby byl člověk moudřejší. Hodně štěstí. :-)
Ahoj, dle mého názoru, protože já sám dělám pouze svrchně kvašené pivo je pouze právě v tom svrchním kvašení. Tobě to vadí, ale já to tak dělám, protože mi to tak vyhovuje. Myslím, že s tím nic nenaděláš, musíš přejít na spodní kvašení. To je asi jediná pomoc.
Ahoj framax
Ahoj framax
Dík moc Zkusím živé kvasnice.Jinak sanituju vše co příjde do styku s mladinou ipivem Savem.Jak má velký vliv na kvalitu piva tvrdost vody?
Vypadá to, že teploty máš OK. Je pravda, že u svrchně kvašených piv je ovocná příchuť přirozená a dokonce žádoucí. U ležákových kvasnic by to tak být nemělo, ale protože se jedná o sušené kvasnice, může být problém při jejich "resuscitaci" Věnoval bych proto zvýšenou pozornost péči o kvasinky a sanitaci. Především zkus živé nebo lisované kvasnice. Neznám tvé kvasící zařízení, ale Možná by stálo za to zakoupit v 30L kýbl na barvy z potravinářského plastu, jak ho prodávájí některé hypermarkety. Ten vysanitovat Savem, včetně dalších pomůcek, co příjdou do styku s chládnoucí mladinou. Ještě důležitá otázka. Máš vypozorované v které fázi zacínáš cítit tu ovocnou chuť. Jestli je to až po lahvování, tak máš problém tam, čemuž by odpovídalo to, že to u sudu cítíš méně. Mohlo by to být způsobem plnění (aerace mladého piva, kontaminace ze vzduchu, hadičky nebo láhví, sanituješ vršky?). Osobně plním do skla, které 30-40min "dusím v troubě na 180°C a vršky vyvařuju. Snad ti to pomůže. :-)
Vařím světlé pivo na jeden rmut na 1.2kg sladu 4L vody a 4L vyslazovací.Kvasnice sem na první várku použil Muntos Goldd svrchní teplota hlavního kvašení 17st.C po6ti dnech slahvuji a nechám dokvášet při 12st.C.POužívám jak sklo 0.5l tak i PET láhve.
Na druhou várku sem použil Saflager S-23 hlavní kvašení při teplotě 10st.C po dobu 5dní poté slahvuji do skla,PET,a nerez KEG nechám dokvášet při5st.C vobou případech 20 dnů ale bohužel chuť je nápadně pořád stejná v obou případech.V kegu je ovocná chuť o něco slabší.
Na druhou várku sem použil Saflager S-23 hlavní kvašení při teplotě 10st.C po dobu 5dní poté slahvuji do skla,PET,a nerez KEG nechám dokvášet při5st.C vobou případech 20 dnů ale bohužel chuť je nápadně pořád stejná v obou případech.V kegu je ovocná chuť o něco slabší.
Zaleží, co chceš dál s pivem dělat. Častý způsob je ten, že se nechá pivo jeden týden dokvasit, pak ho převedeš hadičkou do dokvášecího demižonu, necháš další týden vyčeřit a pak teprve lahvuješ tak, že k němu přidáš schovanou mladinu nebo převařený sladový extrakt či glukózu. Toto je vlastně ten trik, jak udělat dobré svrchně kvašené pivo. A věř, že vím, o čem mluvím. :-)
Trochu víc popiš, jaké pivo vaříš a jaké kvasnice používáš. Svrchně nebo spodně kvašené? Při jáké teplotě kvasíš hlavní kvašení a jak necháváš pivo dokvasit? Na dokvašení používáš láhve nebo něco jiného?
Možná se tento komentář sem nehodí ale nevím kudy kam.Všechny druhy sv.piva mají nádech ovocné chuti nepo máhá ani změna kvasinek ani vařebního postupu zkoušel různé kombinace chmelů při chmelovaru.Jak jinak můžu tuhle pro mě nežádoucí chuť změnit
jak poznám u svrchně kvašeného piva že je kvašení u konce, a při jaké teplotě a jak dlouho bude svrchně kašené pivo ležet ?
Vyhledávání
chci zkusit uvařit nakuřovné pivo, bo mě dost zachutnalo.
Všechny recepty, které jsem sehnal používají infuzní způsob vaření. Nemám s ním zkušenosti ani mu moc nevěřím (vařím zatím výhradně na dva rmuty). Máte někdo jiný vyzkoušený recept?
Prosím zveřejněto ho zde, nebo pošlete na merka.petr(zav)email.cz
Dík