Nakuřované tmavé pšeničné pivo
Přidáno: 4. března 2008 • Autor: Jan Kočka
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6961x
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6961x
Už jste měli možnost ochutnat nakuřované pivo? A nejlépe originál z Bamberka? Pokud ne, nevadí. Dnes vám nabízíme recept na jedno takové pivo, navíc pšeničné. A taky ke všemu tmavé.
Vlastně vám ho nabízí sladovna Weyermann, která je po světě proslavená přípravou kvalitních specializovaných sladů. Sehnat je můžete jak třeba ve Spojených státech, k vidění jsou ale i na místech, kde byste to moc neočekávali. Poslední takové místo jsem navštívil tento víkend v Bruselu – jednalo se o malý pivovar Cantillon, kde se vaří báječná piva typu lambik. A používají bio slady právě z Weyermannu(krom jiného).
A protože tyto slady už máte možnost koupit i v Čechách, zatím u firmy Eurobach,( dováží k nám mladinové koncentráty Muntons, web ZDE), u nás od dubna, říkal jsem si, že nebude od věci nabídnout případným zájemcům o tyto slady recept.
A protože Weyermann je spojen nejen s Bamberkem, ale i s nakuřovanými pivy, receptura bude nakuřovaná. A protože mám rád piva pšeničná a jak jste se dočetli v titulku, jedná se o pšeničné nakuřované pivo. Ano, v tmavé verzi.
Stupňovitost: 11,5-12,5
Složení sladů:
Weyermann nakuřovaný slad …30%
Weyermann světlý pšeničný slad
Weyermann tmavý pšeničný slad
Weyermann Caramunich® Type 2
Infůze:
Vystírka při 35C°
Prodlevy:
- 45°C 10 minut
- 52°C 10 minut
- 62°C 10 minut
- 72°C 30 minut
Scezování při 78°C
Chmelení: použít aromatické chmele, hořkost na úrovni 20-23 jednotek IBU
Kvasnice:
Weihenstephaner W68, případně sušené od firmy Fermentis Safbrew S-33 nebo Safbrew W-06
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 20 komentářů, poslední komentář: 20.12.2008 19:05 | Komentovat |
receptura Petr Měrka | 20.12.2008 19:05 |
---|---|
Ahojte vařiči, chci zkusit uvařit nakuřovné pivo, bo mě dost zachutnalo. Všechny... | |
Re: prodleva Lihouš | 10.04.2008 00:52 |
Ahoj.Vyčetl jsem,že některé proteolytické(bílkoštěpné)enzymy mají optimum při... | |
prodleva LM | 03.04.2008 23:24 |
ahoj, zajímalo by mne, jaký smysl má prodleva na 45 °C, víte někdo? | |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť Libor | 19.03.2008 16:08 |
Děkuji zkusím a dám vědět. | |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť petrbrew | 19.03.2008 09:20 |
V tom případě doporučuju tento recept na 10L: 1kg světlého plzeňského sladu 1kg... | |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť Libor | 19.03.2008 08:58 |
No myslel sem mezi5-10 vol obsahu alkoholu.Pokud je s tak velkým procentem nějaký problém... | |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť petrbrew | 19.03.2008 08:33 |
Myslel jsem, že jsi jiný Libor, promiň. Jsi si jistý, že chceš tak silné pivo? Myslíš... | |
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: ovocná chuť Libor | 18.03.2008 21:14 |
K dispozici nemám zatím žádné suroviny snad jen ty co mohu pořídit u MR.sládka v... |
Vyhledávání