Komentáře
článku: Bavorský Weizenbier
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Pokud jste někdo z Brna tak ve specializované prodejně piv mají všechny tyhle lahůtky a daleko více
Ani nemusíš. Ale zkus si představit těch několik desítek, spíše však stovek bavorských pšeničných piv a snad ti to dojde...
Bavorský weizenbiery a chybí tam Kapuziner? Nechápu..
tak tak, františkán, ať světlej nebo tmavej je špička
chuťově nejlepší Weißbier je Franziskaner. Pak Paulaner....nicméně v českých podmínkách ten náchodský Weizenbier neurazí a osvěží
4,1 % alk. desítce odpovídá. Pardál má EPM 9,7 % a Prazdroj je jedenáctka, takže alkohol k EPM vcelkuu všech piv odpovídá.
Jo, to je pravda, na stránkách uvádějí, že se jedná o svrchně fermentované pivo. Jenže mě zas člověk z VÚPS říkla, že maj kvasnice spodní. Tak teď babo raď. A jelikož se na stránkách objevují i takovýhle pitomosti: "Světlé výčepní pivo Herold je skutečně poctivá desítka s obsahem alkoholu 4,1%. Pro srovnání dvanáctka Pilsner Urquell má obsah alkoholu 4,4%, světlé výčepní pivo Pardál 3,8%.", tak nevím, jestli jim věřit.
Ad Herold - na webu pivovaru se píše o svrchně kvašeném pivu: "Pro sládka Františka Pinkavu nebylo vaření "svrchně kvašené pšenice" nic nového, v roce 2005 jí navařil téměř pět set hektolitrů. O technologii a surovinách nám toho nechtěl mnoho říci, podle jeho slov "aby to nedělal každý".
Prozradit můžeme jen že kvasnice jsou z Bavorska, k pšeničnému sladu se přidává malé množství ječmenného sladu pro barvu piva, místo chmelového extraktu se vaří z žateckého chmele."
Prozradit můžeme jen že kvasnice jsou z Bavorska, k pšeničnému sladu se přidává malé množství ječmenného sladu pro barvu piva, místo chmelového extraktu se vaří z žateckého chmele."
Podle dostupných informací je to přesně naopak. Weizen z Náchoda je svrchně kvašený, za to na březnickém pivu je správně napsáno Wheat Lager, neboť se jedná o spodně kvašený pšeničný ležák, ovšem natolik zvládnutý, že se zdá být fermentovaný svrchně.
No myslím, že je to trefa do černého:)
Mám pocit, že to u nás neumí snad nikdo. Překvapivá vyjímka je Matuška, který uvařil vskutku excelentní komplexní a složitý Weizen, který může směle konkurovat těm nej Weissům z Bavor.
Mám pocit, že to u nás neumí snad nikdo. Překvapivá vyjímka je Matuška, který uvařil vskutku excelentní komplexní a složitý Weizen, který může směle konkurovat těm nej Weissům z Bavor.
Docela by mě zajímalo, které všechny české mini vaří pšenici skutečně tak, jak se má, t.j. svrchně kvašenou. Většinou o tom dost pochybuju. oslední zkušenost z pšenkou z mini byl Harrach Weizen z Velkého Meziříčí a pocit, že takhle by to teda být nemělo, byl vážně neodbytný...
Po pravdě řečeno (a né proto, že píšu příspěvek na Svět piva :) tak nejlepší česká pšenice, co sem pil byla ta kocouří ve stanu letos v Letňanech. Čestný pionýrský.
LIFruje...:)
Herold ma mit kvasnice z Bavorska, Primator je bral, alespon do nedavna od Pivo Praha. ta, je bereme i pro Kocoura a vychazi nam z toho dobra psenice:)
Něco málo má i Billa, ale jejich sortimentně poměrně dlouho prodávané weisseny v testu nevidím. Vedou to kolem 24Kč/láhev 0,5L a občas je tam nějaká Kč dolů v akci, jinak vedou skoro celý sortiment Primátora, mj. V.
Já mám dojem, že nově vařené pšeničné ze znovu českého pivovaru Herold v Březnici je svrchně kvašeno, zatímco Weizen z Náchoda (komu teď patří, pod čí hlavičkou teď LIFruje piva na trh?:)je počesku spodně kvašeno. Když tak mě opravte někdo zasvěcený, díky.
Paulaener Hefe-Weissbier je vynikajici pivecko, taky bych ho z techto vzorku tipnul na nejlepsi.
Měl jsem loni vcelku čerstvý Osser Weisse a také to žádný zázrak nebyl.
Vyhledávání