úvod
homepage

Komentáře

článku: Za „svrchňáky“ do Německa II.

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Dampfbier, (Petr Žalio, 08.04.2008 12:18) celé vlákno | reagovat
Dampfbier (parní pivo), jak zmínil Ludwig, patří opravdu k velmi chutným německým svrchně kvašeným raritám.
Vařilo se původně v Bavorském lese odkud se pak rozšířilo dál. Např se vařilo v Bayreuthu - Maisel Dampfbier.
Jedná se o velice okrajový styl. Vaří se pouze z ječných sladů, avšak za vyšších teplot 18-20 C a používají se svrchní kvasnice velmi podobné těm na Weissbier. Užívá se aromatický chmel z Hallertau.
Výsledkem je pivo jantarově narezlé barvy s bohatou kompaktní pěnou, s oříškově sladovým a ovocným aroma. Má lehčí tělo, v chuti sladové s výraznou stopou po zeleném jablku a dřevnatosti sudu (po whisky, bourbonu) a jakoby připálené dřevu ovocných stromů s příjemným svíravě suchým chmeleným dozníváním. Velmi osvěžující a šťavnaté. Nebezpečně svádějící společenské pivo. Podobné britským Ale, servíruje se však vychlazené.
Vaří se v pivovaru 1. Dampfbierbrauerei ve Zwieslu. CCa 15km od Železné Rudy. Pivovar je vestavěný ve skále, kde jsou i ležácké sklepy.
Nejlépe chutná točený přímo v pivnici na proti pivovaru, kde je výtečně ošetřený (fresh und spritzig) a podává se ve speciálních vázovitých sklenicích na stopce (cc 2,3 eur). Lze jej koupit i lahvový v Bügelflasche s keramickým uzávěrem (síť Edeka-0,7 eur) hned v bavorské části Železné rudy.
Nebo také na Bauern festivalu v Zwieslu (Hopfa Zupfa Fest - září).

To Ludwig: O tom, že se vaří v Essen-Borbeck slyším poprvé. Můžu poprosit o bližšší info?.Díky
Re: Dampfbier, (Ludwig, 08.04.2008 15:49) celé vlákno | reagovat
@Petr Zalio: Jasne, zde je nekolik udaju k tomuhle pivu, foto pivni lahve, link na ten pivovar, a dole nekolik testu. Muj je z 9.12.2005, jsem tam na biertest-online.de pod nickem "Wiking".

http://www.biertest-online.de/cgi-bin/show/ebs.pl?Bier=Borbecker+Helles+Dampfbier

Tohle pivo je asi nejvice rozsireny Dampfbier po Nemecku, treba v siti "trinkgut" ho maji na 100% to vim, sam jsem ho tam kupoval,a jiste ne tak dobre jako to ze Zwieslu. Az pojedu zase do CR, vezmu nejaky na ozkouseni. Treba se tam nekde setkame.. v Brne?
Re: Re: Dampfbier, (Petr Žalio, 08.04.2008 22:02) celé vlákno | reagovat
Zajímavé, díky. To by bylo moc fajn, třeba u zmije? Je možné sehnat taky nějaký Bonnsch? Jezdím spíše do Bavor, do těch končin se moc nedostanu:)Na oplátku bych dovezl něco zzajímavého z Bavorska.
Re: Re: Re: Dampfbier, (Ludwig, 09.04.2008 08:53) celé vlákno | reagovat
U zmije, jo to je asi nejlepsi napad, ja skoro jinam nechodim :o) Majitel Honza Ti rekne kde sedavam :o)
Bonnsch se (pokud vim) do 0,5L lahvi nestaci, a v beznych obchodech s napojama neprodava, to bych musel s pivni lahvi s keramickym uzaverem zajet do Bonnu to nechat naplnit..
Kdyz tak bych vzal neco na ochutnani z tohohle obchodu, je to nejlip zasobenej kseft v Berline, (napravo je seznam piv ve 2 formatech)
http://www.bierauswahl.de/index.php?menu=bier
Do Bavorska (franken) pojedu ted v lete na dovolenou, v cervencu. Uz planuju trasu ze Zelezne Rudy az do Kulmbachu. Minuly rok jsme nestihl ochutnat ty Zoigl piva, znas to?
http://www.zoigl.de/Ehemalige_Brauorte/ehemalige_brauorte.html
Ty zelene oznaceny.
Zatim jsme 2 auta, treba se domluvime vic pivnich fanousku. Spat budem po kempech.
Re: Re: Re: Re: Dampfbier, (Petr Žalio, 14.04.2008 17:48) celé vlákno | reagovat
Většinu piv z této oblasti znám, ale nechutnají mi tak, jak z centrální oblasti Franken mezi Coburgem, Bambergem a Forchheimem. Ty jsou opravdu Echte. Tady z té východní části nejsou tak promakané. Myslím, že už to nejsou ani Franky.
Máte tam celkem dobrej obchod. Něco takového by se tady taky hodilo:))
Z té nabídky jsme neměli a zaujali nás Unertl - Weiss Bock, Weihenstephan - Korbinian, Tegernsee - Quirnius. Ale nevím zda tam budou fresh, přece jen do Berlína je to daleko.
Honza mi říkal, že jsi ale z Brém?
Re: Re: Re: Re: Re: Dampfbier, (Ludwig, 15.04.2008 10:56) celé vlákno | reagovat
V Bremen (vlastne jeste50 KM za) jsem bydlel 8 let, jenze uz jsem to tam nemohl vydrzet, ty jejich severonemecky Pilsy se proste nedaly pit, krome toho hustota pivovaru na KM² pripominala Antarktidu :o)
proto jsem se prestehoval sem do Berlina (Berlin sever, vlastne uz Brandenburg, jak je Bernau/Oranienburg). Tady je to lepsi, 18 malejch pivovarku a par prumyslovejch (v Berline), krome toho to nemam tak daleko do CR,myslim si ze tady zustanu. Jiste bych byl ve Franken stastnejsi, treba ve vesnicce Aufseß, jenze tam nikoho neznam, tady mam aspon pratele.
Muzes me prosim poslat Tvuj e-mail?
Mam prekvapeni...
Dik, Ludwig
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dampfbier, (Petr Žalio, 15.04.2008 13:26) celé vlákno | reagovat
petr.zalio@centrum.cz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Dampfbier, (Ludwig, 16.04.2008 18:49) celé vlákno | reagovat
Dosel Ti muj meil?? Posilal jsem ho vcera z Yahoo.de. L.
Kolsch, (Jiri.J, 08.04.2008 11:33) celé vlákno | reagovat
Kolsch
Pokud mohu doporučit, tak při návštěvě Kolína neváhejte navštívit Brauerei Gebrüder Päffgen. Obergärige Brauerei. Friesen Str. 64-66. Pěšky to od katedrály není daleko a stojí to skutečně za to!. Zdejší kölsch. (4,8% obj. alk., Plato 11,8°) Představuje vynikající ukázku tohoto typu piva z malého pivovaru. Pivo je čepováno samospádem přímo z dřevěných sudů. Je asi chuťově nejvýraznější a nejsušší ze všech kölsch. Pivnice má čtyři místnosti. Samotný pivovar, jehož srdcem je pohledná měděná dvou- nádobová varna se nachází ve věžové budově ve dvoře, před níž je rovněž "zahrádka". K jídlu se nabízí kolínské speciality, doporučuji Kölsch Kaviar (blutwurst) a Halver Hahn.
Jinak za návštěvu stojí i moderní a poměrně velký Brauerei Küppers, kde jsme dostali i nefiltrovaný kolsch Küppers- Wiss, v poháru na stopce o 0,33l. Součástí pivovaru je i vynikající pivnice v rustikálním stylu a neméně zajímavé pivovarské muzeum.
Další klasikou je Mühle Kölsch z Hausbrauerei Malzmühle sídlící na spodní částí Heumarktu Zdejší pivo je výrazněji sladové, méně suché, chuťově dobře vyvážené.
Jinak jsem ozkoušel téměř všechna značky a těžko určit nějaké pořadí. Pivovary výše uvedené představují asi nejvíce zavedené instituce s vynikající atmosférou.
Pro zajímavost existuje i nealkoholický kölsch a to z produkce Cölner- Hofbräu Früh K.G. a je docela chutný.
V Holandsku vaří pivovar Budels pivo Parel (6,0% obj. alk.), v překladu perla. Parel je vařené ve stylu piv kölsch. Že se jedná o typ piva kölsch, na etiketě nenajdeme, jelikož je to chráněná značka, kterou smí používat pouze kolínské pivovary. Na rozdíl od klasického kolínského je poněkud silnější a tělnatější. V chuti nabídne decentní ovocné aroma spojené s příjemným chmelovým akcentem a lehce štiplavým zázvorovým zakončením.
Pivovar Budelse se neinspiroval pouze v Kolíně nad Rýnem, ale i v "konkurenčním" Düsseldorfu. Výsledkem této inspirace je pivo ve stylu altbier, nazvané jednoduše Budels Alt (6,0% obj. alk.).
Z produkce USA jsem měl jen jediný, zato však zdařilý exemplár Alaskan- Summer Ale-
Kölsch Style. (5,3% obj. alk.). Original Gravity 1048, Bitterness 18 IBU, Color 8 SRM.
Vaří se ze 4 druhů sladů (světlý, mnichovský, vídeňský a pšeničný).
Chmel Hallertau. Ledovcová voda (z Juneau Ice Field). Vlastní kvasná kultura.
Jedná se o spíše tělnatější a silnější pivo kölsch. Barva je tmavě zlatá až bronzová.
Konzistence má až lehce olejovitý charakter. Tělo na tento styl těžší. Buket je po brandy, jemně po broskvích, medově ovocný, snad i po vlašském ořechu. V chuti je lehce medové, šťavnaté, s drsnějším chmelovým dozníváním po mátě. Oproti originálním kolínským Kölsch se jeví jako těžší a méně "fresch".

Pekny clanek, (Ludwig, 08.04.2008 09:26) celé vlákno | reagovat
to si autor das zalezet, dobre se to cte.
Jen par malickosti bych podotkl/doplnil:
> Kölsch: Kdo neni puvodem z Kolina, casto tenhle pivni styl zatracuje, skoda, prevazne vetsine Nemcu to chutna moc vodove, protoze jsou zvykli na Pils, ktery ma skoro dvojnasobek EBU.
Dale to ze se to podava v tech 0,2L Stange, kdo neni z Kolina, nemuze si na to zvyknout.
Rad bych videl reakci ceskeho pivare kteremu prinesou pivo v tenoucke 0,2L sklenicce jako na Longdrink. Ty 2 dole uvedene pivovary nejsou nejlepsi, ja bych doporucil~kdyz uz ochutnat, z lahvovych~ snad jen Mühlen Kölsch, ten chutna ze vsech nejlip, a neni pasterovan.
Vynikajici jsou i Bischoff's a Grenadier Kölsch, tyhle Minipivovary sazi na kvalitu a ne na kvantitu.
> Roggenbier: Velice chutne pivo, ale velice malo rozsireno, temer rarita. Prumyslove (ne vsude, ale ledaskde k dostani snad jen Paulaner Roggen)
> Weizenbier: (Bavorsky "Weißbier", v zadnem pripade si v Bavorsku neobjednejte "Ein Weizenbier", meli by vas za mimozemstana)
K tomu neni co dodavat, v Bavorsku nedilna soucast kultury, znam pivovary ktere krome Weizenbieru zadne jine piva nevari, to neni nic neobvykleho.
Velice modni je ted v poslednich letech nealkoholicky Wezenbier, dale existuje Leichtes Weizen (Lehka verze s priblizne 2,5-3%alc), Weizenbock/je uveden/ a jeste silnejsi Weizendoppelbock.
Dale bych uvedl jeste dalsich par druhu svrchne kvasenych piv.

> Ve meste Bonn se vari tzv. "Bönnsch", v Hanoveru a okoli "Lüttje Lage", velice neobvykla specialita s necelymi 3,0%alc. ktera se pri piti micha s alkoholem /Schnaps-napr. Korn/, v Essen-Borbeck se vari "Dampbier" svrchne kvaseny lezak, a ve meste Aachen se jeste v 80.letech varilo "Degraa" - tohle jedine uz ale nikdo neochutna, vyroba byla asi pred 30 lety zastavena.
Oprava, (Ludwig, 08.04.2008 09:33) celé vlákno | reagovat
Pochopitelne "DAMPFBIER", ne Dampbier :o)
Vyhledávání