úvod
homepage

Komentáře

článku: Za „svrchňáky“ do Německa II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Dampfbier, (Petr Žalio, 08.04.2008 12:18) celé vlákno | reagovat
Dampfbier (parní pivo), jak zmínil Ludwig, patří opravdu k velmi chutným německým svrchně kvašeným raritám.
Vařilo se původně v Bavorském lese odkud se pak rozšířilo dál. Např se vařilo v Bayreuthu - Maisel Dampfbier.
Jedná se o velice okrajový styl. Vaří se pouze z ječných sladů, avšak za vyšších teplot 18-20 C a používají se svrchní kvasnice velmi podobné těm na Weissbier. Užívá se aromatický chmel z Hallertau.
Výsledkem je pivo jantarově narezlé barvy s bohatou kompaktní pěnou, s oříškově sladovým a ovocným aroma. Má lehčí tělo, v chuti sladové s výraznou stopou po zeleném jablku a dřevnatosti sudu (po whisky, bourbonu) a jakoby připálené dřevu ovocných stromů s příjemným svíravě suchým chmeleným dozníváním. Velmi osvěžující a šťavnaté. Nebezpečně svádějící společenské pivo. Podobné britským Ale, servíruje se však vychlazené.
Vaří se v pivovaru 1. Dampfbierbrauerei ve Zwieslu. CCa 15km od Železné Rudy. Pivovar je vestavěný ve skále, kde jsou i ležácké sklepy.
Nejlépe chutná točený přímo v pivnici na proti pivovaru, kde je výtečně ošetřený (fresh und spritzig) a podává se ve speciálních vázovitých sklenicích na stopce (cc 2,3 eur). Lze jej koupit i lahvový v Bügelflasche s keramickým uzávěrem (síť Edeka-0,7 eur) hned v bavorské části Železné rudy.
Nebo také na Bauern festivalu v Zwieslu (Hopfa Zupfa Fest - září).

To Ludwig: O tom, že se vaří v Essen-Borbeck slyším poprvé. Můžu poprosit o bližšší info?.Díky
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání