Komentáře
článku: Za „svrchňáky“ do Německa II.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Pochopitelne "DAMPFBIER", ne Dampbier :o)
Vyhledávání
článku: Za „svrchňáky“ do Německa II.
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Jen par malickosti bych podotkl/doplnil:
> Kölsch: Kdo neni puvodem z Kolina, casto tenhle pivni styl zatracuje, skoda, prevazne vetsine Nemcu to chutna moc vodove, protoze jsou zvykli na Pils, ktery ma skoro dvojnasobek EBU.
Dale to ze se to podava v tech 0,2L Stange, kdo neni z Kolina, nemuze si na to zvyknout.
Rad bych videl reakci ceskeho pivare kteremu prinesou pivo v tenoucke 0,2L sklenicce jako na Longdrink. Ty 2 dole uvedene pivovary nejsou nejlepsi, ja bych doporucil~kdyz uz ochutnat, z lahvovych~ snad jen Mühlen Kölsch, ten chutna ze vsech nejlip, a neni pasterovan.
Vynikajici jsou i Bischoff's a Grenadier Kölsch, tyhle Minipivovary sazi na kvalitu a ne na kvantitu.
> Roggenbier: Velice chutne pivo, ale velice malo rozsireno, temer rarita. Prumyslove (ne vsude, ale ledaskde k dostani snad jen Paulaner Roggen)
> Weizenbier: (Bavorsky "Weißbier", v zadnem pripade si v Bavorsku neobjednejte "Ein Weizenbier", meli by vas za mimozemstana)
K tomu neni co dodavat, v Bavorsku nedilna soucast kultury, znam pivovary ktere krome Weizenbieru zadne jine piva nevari, to neni nic neobvykleho.
Velice modni je ted v poslednich letech nealkoholicky Wezenbier, dale existuje Leichtes Weizen (Lehka verze s priblizne 2,5-3%alc), Weizenbock/je uveden/ a jeste silnejsi Weizendoppelbock.
Dale bych uvedl jeste dalsich par druhu svrchne kvasenych piv.
> Ve meste Bonn se vari tzv. "Bönnsch", v Hanoveru a okoli "Lüttje Lage", velice neobvykla specialita s necelymi 3,0%alc. ktera se pri piti micha s alkoholem /Schnaps-napr. Korn/, v Essen-Borbeck se vari "Dampbier" svrchne kvaseny lezak, a ve meste Aachen se jeste v 80.letech varilo "Degraa" - tohle jedine uz ale nikdo neochutna, vyroba byla asi pred 30 lety zastavena.