úvod
homepage

Komentáře

článku: Za „svrchňáky“ do Německa II.

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Kolsch, (Jiri.J, 08.04.2008 11:33) celé vlákno | reagovat
Kolsch
Pokud mohu doporučit, tak při návštěvě Kolína neváhejte navštívit Brauerei Gebrüder Päffgen. Obergärige Brauerei. Friesen Str. 64-66. Pěšky to od katedrály není daleko a stojí to skutečně za to!. Zdejší kölsch. (4,8% obj. alk., Plato 11,8°) Představuje vynikající ukázku tohoto typu piva z malého pivovaru. Pivo je čepováno samospádem přímo z dřevěných sudů. Je asi chuťově nejvýraznější a nejsušší ze všech kölsch. Pivnice má čtyři místnosti. Samotný pivovar, jehož srdcem je pohledná měděná dvou- nádobová varna se nachází ve věžové budově ve dvoře, před níž je rovněž "zahrádka". K jídlu se nabízí kolínské speciality, doporučuji Kölsch Kaviar (blutwurst) a Halver Hahn.
Jinak za návštěvu stojí i moderní a poměrně velký Brauerei Küppers, kde jsme dostali i nefiltrovaný kolsch Küppers- Wiss, v poháru na stopce o 0,33l. Součástí pivovaru je i vynikající pivnice v rustikálním stylu a neméně zajímavé pivovarské muzeum.
Další klasikou je Mühle Kölsch z Hausbrauerei Malzmühle sídlící na spodní částí Heumarktu Zdejší pivo je výrazněji sladové, méně suché, chuťově dobře vyvážené.
Jinak jsem ozkoušel téměř všechna značky a těžko určit nějaké pořadí. Pivovary výše uvedené představují asi nejvíce zavedené instituce s vynikající atmosférou.
Pro zajímavost existuje i nealkoholický kölsch a to z produkce Cölner- Hofbräu Früh K.G. a je docela chutný.
V Holandsku vaří pivovar Budels pivo Parel (6,0% obj. alk.), v překladu perla. Parel je vařené ve stylu piv kölsch. Že se jedná o typ piva kölsch, na etiketě nenajdeme, jelikož je to chráněná značka, kterou smí používat pouze kolínské pivovary. Na rozdíl od klasického kolínského je poněkud silnější a tělnatější. V chuti nabídne decentní ovocné aroma spojené s příjemným chmelovým akcentem a lehce štiplavým zázvorovým zakončením.
Pivovar Budelse se neinspiroval pouze v Kolíně nad Rýnem, ale i v "konkurenčním" Düsseldorfu. Výsledkem této inspirace je pivo ve stylu altbier, nazvané jednoduše Budels Alt (6,0% obj. alk.).
Z produkce USA jsem měl jen jediný, zato však zdařilý exemplár Alaskan- Summer Ale-
Kölsch Style. (5,3% obj. alk.). Original Gravity 1048, Bitterness 18 IBU, Color 8 SRM.
Vaří se ze 4 druhů sladů (světlý, mnichovský, vídeňský a pšeničný).
Chmel Hallertau. Ledovcová voda (z Juneau Ice Field). Vlastní kvasná kultura.
Jedná se o spíše tělnatější a silnější pivo kölsch. Barva je tmavě zlatá až bronzová.
Konzistence má až lehce olejovitý charakter. Tělo na tento styl těžší. Buket je po brandy, jemně po broskvích, medově ovocný, snad i po vlašském ořechu. V chuti je lehce medové, šťavnaté, s drsnějším chmelovým dozníváním po mátě. Oproti originálním kolínským Kölsch se jeví jako těžší a méně "fresch".

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání