úvod
homepage

Komentáře

článku: Pivní styly – Skotsko

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Belgian Scotch Ale, (Petr Žalio, 22.03.2008 14:50) celé vlákno | reagovat
Kromě výtečného GORDONS HIGHLAND SCOTCH ALE, vařeného pro belgický trh a francouzský trh, o kterém psal JJ, bych rád zmínil dva zajímavé vzorky "skotského" vařené přímo v Belgii.

SILLY SCOTCH (17 Plato,8% alk)- malý pivovárek v Silly (provincie Hainaut). Pivo má barvu tmavé mědi. Spíše se jedná o chuťový hybrid mezi typy Strong Belgian Scotch Ale a Saison (které pivovar též vaří). V chuti je však výrazněji sladově čokoládové (natažený slad),velmi tělnaté, bohaté, karamelově- máslové, přesto osvěžující-šumivé, kořeněné se stopou po lékořici, ovocnými a rozinkovými podtóny. Skutená lahůdka. Používají se tři druhy sladu (karamelový, světlý-na Pale Ale a aromatický) a chmelené britským Kent Goldings a bavorským Hallertau. Kromě normální láhve se prodává i v korkové (O,75l)-čerstvější, šumivější, výraznější, komplexnější.

CAMPBELL´S SCOTCH ALE (7,3 % akl.) - původně vařeno v britském pivovaru Whitbread, dnes se vaří licenčně v Lovani. Řadí se spíše opět do kategorie Strong Scotch Ale. Aroma kořeněné, karamelové, po Oude portském. Tělnaté, hebké. V chuti melasovitě sladové, karamelově-čokoládové, kořeněné, po madeiře s hřejivým alkoholovým dozníváním. Přestože patří InBev jedná se překvapivě o velmi příjemné, společenské pití.
Scottish Ale´s, (Petr Žalio, 11.03.2008 21:10) celé vlákno | reagovat
Obecně považuji typ Scottish Ale za jedny z nej Ale. Jsou silnější,tmavší, plnější a sladovější než anglická a přitom stejně dobře propracovaná. Výborné tzv. Sociable Beer (Společenská piva).
Jen bych si dovolil trochu polemizovat. Myslím, že Mc Chouffe je typické vynikající belgické Ambrée. Asi bych dlouho přemýšlel, co by ho mohlo zařadit mezi belgickou variaci Scottish Ale.
Ale budiž, zajímavý postřeh k hlubšímu zamyšlení při příští možné ochutnávce.
Scottish Ale ke koupi, (Petr Buriánek, 05.03.2008 10:47) celé vlákno | reagovat
Jedete-li někdo na Slovensko, nebo bydlíte-li poblíž hranic, můžete Scottish Ale z pivovaru Belhaven zakoupit v marketu Kaufland (minimálně v Hlohovci ho již asi rok prodávají).
Re: Scottish Ale ke koupi, (Honza Kočka, 05.03.2008 11:15) celé vlákno | reagovat
Tim jsi mi pripomnel, ze jsem kdysi emailoval do pivovaru Belhaven kvuli vzorkum a oni me prekvaili, ze maji v Cechach zastupce.

Po dvou letech to stale plati - kouknete na http://www.krakatit.cz/(knihkupectvi Talpress). Sice tu o pivu ze Skotska nepisou(driv jo), ale maji tam zminku o Cider Klubu v Praze. A po telefonickem dotazu mi potvrdili, ze prodavaji ovocne pivo za 39Kc za pullitr(asi pinta) a Twisted thistle, jejich verzi IPA za 45Kc za pullitr...
Re: Scottish Ale ke koupi, (Libor, 05.03.2008 11:19) celé vlákno | reagovat
Potvrdzujem, v sieti marketov Kaufland na Slovensku majú k dispozícii spomínaný Belhaven
Re: Belhaven, (Petr Žalio, 11.03.2008 20:57) celé vlákno | reagovat
Tak to je super zpráva! Je to ale zajímavé, jak se tam dostal. V síti Kaufland v Německu není. V Polsku ano, ale tam ho nakupují od speciálního dovozce britských piv (John King Polska).Odkud ho nakupují na Slovensku? Který Belhaven mají a kolik stojí? Jedná se stejně jako v Polsku o exporní verzi 80- určené pro EU pod názvem Belhaven - Scottish Ale stejně jako v Polsku? Díky.
Dotaz na Gruit, (PetrP, 06.03.2008 20:20) celé vlákno | reagovat
Prosím, nedá se u nás zakoupit scotich gruit? Zajímám se o bylinná piva a nemohu sehnat voskovník, popř. i jiné byliny - nemůže mi někdo poradit?
Díky.
pár tipů, (jiri.j, 06.03.2008 09:26) celé vlákno | reagovat

Jenom doplním pro zájemce několik vynikajících značek "skotského". Mám jednoznačným favoritem jsou piva z Traquair House z Innerleithen. Pivovar je součástí zámku, resp. se nachází v přilehlých hospodářských budovách. Výroba piva byla zahájena v r. 1965, kdy majitel objevil staré varné zařízení. Za zámkem je i přírodní bludiště. Po smrti majitele převzala záštitu nad výrobou piva jeho dcera Catharine Mexvell. Vaří se zde několik skutečně geniálních piv ve skotském střihu.
BEAR ALE, Alc. 4,8- 5,7%Vol. EPM 12,5- 13,5°. Je klasické , vynikající skotské ale v mahagonové barvě s bohatou ovocným a dubovým aroma. Plné a tělnaté. Jedná se o pivo určené k běžné konzumaci. My jsme je čepované ruční pumpou ozkoušeli v Traquair Arms Hotel spolu s geniální variací na tradiční skotské jídlo Huggies.
TRAQUAIR- HOUSE ALE spadá již do kategorie strong scottish ale, Alc. 7,2%Vol.
TRAQUAIR- JACOBITE ALE pak do kategorie spiced scottish ale, Alc. 8,0%Vol.
Obě piva se vyrábí pouze lahvová a jsou naprosto geniální. Podrobněji najdete popis u Michaela Jacksona (nechci zatěžovat)
V r. 2001 jsem na nádraží v Glasgow ve speciálním obchodu s lahůdkami narazil na výroční speciál TRAQUAIR- HOUSE ALE- 1000- th BREW, spadající již do kategorie barley wine, objem alkoholu byl neuvěřitelných 10,0%. Pivo se prodávalo v láhvi 0,33l s lakovaný nápis. Toto pivo bylo, naprosto nepřekonatelná. Slučuje nejlepší vlastnosti klasického House ale s neuvěřitelnou alkoholovou hřejivostí a celkovou decentností. Považuji je za jedno z nejlepších světových piv. Dokonale harmonické.
Neopomenul bych ani pivo známé na belgickém a francouzském trhu:
GORDON- FINEST SCOTCH HIGHLAND, typ: strong scottish ale. Alc. 8,6%Vol. Pivo je určeno pro belgický trh a pro Francii se distribuuje pod názvem "Douglas". Geniální ukázka daného stylu. Suché s pryskyřičným chmelovým aroma a chutí, připomínající výrobky pivovaru Traquair,
i když není tak propracované. V chuti je plné a snad i se stopou po whisky, nebo koňaku.
Připomíná plněné belgické máslové pralinky. Půl roku po uplynutí záruční doby je stále vynikající, oproti mladému je tělnatější. Chuťové vlastnosti jsou ještě více zvýrazněny, sirupové. Výrobce je McEwan and C. Brews. Scottish Courage Ltd. Edinburgh.
Ve Skotsku vzniká i mnoho minipivovarů, z nichž některé nabízí vynikající typy scottish ale
Škoda, že v r. 1999 zanikl Rose Street Brewery v Edinburghu (založen byl v r. 1983). vařila se zde piva pod názvem Auld Reekie a to jako 80/- a 90/-, obě byla čepována ruční pumpou a sudově dokvášená.
Jinak pojedete- li do Glasgow doporučuji pivnici The State Bar- 148 Holland Street. V nabídce je minimálně 10 sudových piv z toho cca 6 ze Skotska, vše skvěle ošetřeno!
O scottish ale by se dalo ještě psát a psát....



Vyhledávání