úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovary - ostuda českého pivovarnictví?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle vláken

Re: proste jen nazor, (David Horejsi, 04.06.2015 21:59) celé vlákno | reagovat
Naprosto s Ondrou souhlasim. Mluvis mne z duse. D
Re: proste jen nazor, (Jiri.j, 11.05.2015 20:20) celé vlákno | reagovat
Tak, tak. Naprosto souhlasím.
proste jen nazor, (Ondra Koucky, 10.05.2015 20:04) celé vlákno | reagovat
Ahoj Honzo a vsem,
me srdce plesa pri kazdem otevrenem pivovaru (zazil jsem, jako malo kdo, opravdu velky smutek zavirani pivovaru a kazdy jiny otevreny je pro mne osobne svym zpusobem radostna udalost), ale sdilim obavu ohledne kvality piva vtech nove otevrenych, protoze mnozstvi investoru jiz po nekolik let prevysuje nabidku dobrych sladku - myslim opravdu dobrych, kteri maji dostatecne vzdelani a zkusenosti. Do ceske kotliny historicky patri svetly a tmavy lezak stejne tak jako psenicne pivo. Proto kazdy sladek ci pivovar by se mel, podle meho nazoru, zacit profilovat v tomto okruhu. Bohuzel se cim dal casteji stava, ze lokalni sladci, vyvinou "svuj pivni styl" drive nez se nauci varit klasicke druhy piva a to je ta tragedie. Je to presne totez jako kdyz kuchar vari v ceske hospode drive experimentalni variace na japonskou kuchyni nez se nauci pripravovat dobrou svickovou a gulas. Proste dobry sladek by mel zacinat s klasickymi druhy piv a az pak se poustet do tech mene tradicnich. Kdo neumi dobry lezak a psenku neni pro mne CESKY sladek i kdyby varil IPA jako buh. Cesti sladci a pivovary meli ve svete vzdy dobry zvuk predevsim diky cistote stylu, protoze nasypat slad, chmel, nejak to vykvasit a pak vymyslet nazev neni umeni. Sladkovske umeni je v tom, ze nasypu, ochemim a vykvasim podle toho co chci vyrobit.
Kamaradi nazyvaji cesky lezak preslechtenym pudlem, ktery je citlivy na kdejakou chorobu, ale prave na tom je poznat zda to umis... a ja s nimi souhlasim
zdravi
OK
Re: Re: pestrost, (Martin Jarošek, 05.05.2015 11:04) celé vlákno | reagovat
Všiml jsem si, že u nás je přímo záplava záhadných pivních značek s velmi nejasným původem. Jen v okolí Ostravy se takovýchto výrobků vyrojily přímo kvanta. Začalo to zrušeným Opavským Zlatovarem přes tajuplného Rubače z Cash + Carry až po nejrůznější Honzíkovy zlaté ležáky, Mikeše, Porubská piva a Prajzakbiery. Často se od personálu ani nedovíte, kdo tyto paskvily vyrábí, neboť u nás zákazník zřejmě ze zákona nemá právo na informaci o ůvodu zboží. Většinou však bývají tyto dryjáky tak nechutné a bezpohlavní, že si to ani často nepřeji vědět.
Re: Hipsteři alá mini, (Franta Dobrota, 02.05.2015 15:11) celé vlákno | reagovat
Ja bych tady problem nevidel v tom ze cz IPA,je treba varena z ceskyho sladu .Vice me vadi,ze v zahranici przni minipivovary czech lager beer tim,ze to vari na infuzi a a kdo to chmeli ,tak to tak prechmeli,ze to postrada pitelnost.Dale nemuzu pochopit modu sour beer v us,nejde mi o Lambic,ale o nejakym lezeni dobryho piva na vzuchu,ktery samozrejme s reakci se vzuchem jde do octovy chuti.A oni tam daj barrel aging,za neskutecny money!! Fuj tabl
minipivovary, (jarobb, 26.04.2015 16:42) celé vlákno | reagovat
Zdravím Vás, samozrejme podporujem vznik nových a nových minipivovarov či už v Čechách alebo na Slovensku, v posldnej dobe je to velké boom. Tak isto aj v iných krajinách sveta vznikajú nové minipivovary. Len napríklad tak na okraj len vo Velkej Británii je v súčasnosti okolo 1400 pivovarov a minipivovarov, thto roku ich zatial vzniklo 3 minipivovary, ale samozrejme aj v Anglicku zanikajú, lenže ten pomer nových a zatvorených pivovarov je v prospech nových. Viac ich v tejto krajine vzniká ako zaniká.
Čo sa týka kvality piva v minipivovaroch, tak to je ťažko povedat ale večšinou sú pivá dobrej kvality, dajú si na tom záležat.
Re: ?, (Martin Jarošek, 19.04.2015 12:04) celé vlákno | reagovat
To je skoro všechno pravda. Kšeft je bohužel věc svatá. Ale naštěstí i tady, jako i všude jinde lze oddělit zdravé zrno od plev.
?, (Jiri.j, 18.04.2015 13:59) celé vlákno | reagovat
Proti pestré pivní nabídce asi nikdo nebude nic namítat, ale v případě ČR je nabídka spíše "optická", než reálná. Chybí dostatek sládků, takže není výjimka, kdy jeden sládek vaří ve 3 různých pivovarech. Už to je zásadní problém. Majitelé velmi, velmi často bez jakéhokoliv vztahu k pivu, naskočili na celosvětovou módní pivní vlnu, jsou primárně motivování rychlým ziskem. Takže se např. Užívá kvasnic, které měly být už dávno v kanále. Důsledkem je, že piva v těchto mini jsou hrozně nestabilní, ve várkách jsou neuvěřitelné výkyvy a cesta do takového minipivovaru je pak doslova sázkou do loterie. Za ještě horší nešvar považuji, když se sládci vrhaji na produkci pivních stylů se kterými nemají zkušenost. Výsledkem jsou pak paskvily, které se nadají naprosto pít.
Myslet si, že hned napoprvé navařím super brown ejl nebo ajpíej, je hloupost. Bohužel minipivovary tak často prokazují pivní osvětě medvědí službu.....
Re: Hipsteři alá mini, (Martin Jarošek, 18.04.2015 12:12) celé vlákno | reagovat
Není to tak dávno, co byla českému modelovému pivaři vyčítána jeho omezenost a ovlivněnost jediným pivním stylem - ležákem. Dnes je zase, jak je vidno kritizována pestrost na našem pivním trhu a je voláno po návratu upadajícího lageru.Pivní chutě stejně jako umělecké slohy či hadry podléhají módě, což je patrné zejména na záplavě výrobků např.s označením IPA, které opravdu s původní britskou ipou nemají skoro nic společného. Já bych však neházel flintu do ječmene.Osobně dávám přednost spodně kvašeným pivům a nemyslím si, že jediným zachráncem českého ležáku je průmyslový Budvar. Mám dojem, že dnes si u nás každý může z cca 300 pivovarů a jejich četných značek vybrat a přes všechen sounáležící bordel je u nás mnohem větší výběr než ve mnou často opěvovaných 80. letech. Mnohá zahraniční piva jsou rovněž velice zajímavá, ale je nejlepší je ochutnávat v zemích jejich původu, neboť k nám na trh se většinou dostanou ve znehodnocené pasterované formě.
Hipsteři alá mini, (Pet Žalio, 17.04.2015 22:47) celé vlákno | reagovat
Ono je to Honzo vpodstatě banální. Jako je svět módy a s ním související hipsterství, tak v dnešním světě "zážitků" je to i v pivovarnictví. Možná jsi na to asi taky přišel a proto Ti to vrtá hlavou. Zrovna jsme měli debatu, kdyby tady Michael Jackson ještě byl, co by na to vše asi říkal. Těžko říct..možná by se asi na to vše vys... a věnoval se tradičním věcem, které ještě v některých pivovarských oblastech zůstaly. Nebo by nad tím vším mávnul rukou a věnoval se whisky (i když i tam už dnes převládají hipsteři a snobové alá Bobos). Je to prostě módní zážitková věc. V USA vaří různé, nové styly, které neexistují a vymýšlejí nové pivní kategorie a nevědí co s roupama. U nás se místo tradičního ležáku vaří nepovedené typy CZ ALE´s , zejména CZ IPA´s, která však nemají pranic společného s tradičním britským stylem. A většina mini se tomu snaží přizpůsobit s vidinou zisku a strhnutím módní pozornosti. Výsledek, za mě říkám : "hrůza". Ruku na srdce, kdo kromě Budvaru ještě dnes umí uvařit kvalitní Bohemian Lager? A to byly doby, kdy tady vařil tradiční český ležák skoro každý druhý pivovar.
No a v reakci na toto zoufalství pak vzniká další skupina lidí, kteří se schází spontánně a vytváří malé skupinky, nezávislé pivní kluby, třeba i v bytech, jako odpověď na současný "IN - styl" (takový nějaký pivní underground, nezávislej na módních hipsterech) a degustují, vychutnávají si a užívají si tradiční dobrá pivka z ještě civilizací a hipsterstvým nedotčených pivních oblastí, jako jsou alpská D-83, D-82 nebo z okrajových severních částí Franků (Bamberg a blízkém okolí už bohužel, zejména české hipsterství, zasáhlo:-) nebo Düsseldorfu, Kölnu a třeba z francouzských a belgických Flander apod.
Např jsme nyní objevili krásu a čistotu lehkých osmistupňových mnichovských/alpských Helles Lagerů (8% Plato - ne alkoholu) a moc si to s radostí a pokorou užíváme a vychutnáváme + jsme za to VDĚČNÍ a spokojení, že nemusíme konzumovat většinu produktů českého minipivovarnictví. Tož, snad za to nedostanem krügem po hlavě :-). Ať se daří! :-)
Re: Chmelovarek, (Petr Měrka, 17.04.2015 18:59) celé vlákno | reagovat
Líp plánuj :-)
Další možnost máš 12.3. 2016
Nejpozději půl roku předem ti zavolám a připomenu se
Chmelovarek, (Honza Kočka, 10.04.2015 13:26) celé vlákno | reagovat
TAk na ten se uz chystam nekolik let, jen mi to zatim porad nejak nevyslo...
Je to všelijaké, (Zalesak, 09.04.2015 00:53) celé vlákno | reagovat
Realitou je, že špatných pivovarů je spousta a opravdu dobrých poskrovnu. Ale málo který pivovar vaří stabilně špatná piva, i když i takové jsou. Obecný problém českých pivovarů je v názvosloví. Už jsem měl tu čest ochutnat 11ku IPU ( :O ) a nedivil bych se, kdyby se někde objevil třeba blond stout. Další problém vidím v celkové pivní kultuře - grafika, marketing, sklo (jak lahve, tak sklenice), informace na etiketách... Kam se na Belgii, ale i na Německo hrabeme. Zachraňují to Clock a Lucky Bastard, nikdo další mě nenapadá.
Ale na to, co tu máme, můžeme být hrdí!
Re: koment -pestrost , (Petr Měrka, 07.04.2015 23:25) celé vlákno | reagovat
Podle mě je to trochu složitější.
Osobně minipivovary rozděluji na 2 skupiny-
1. investiční
2. srdeční záležitosti

v první skupině jsou pivovary které vznikly proto že jsou tzv. "in" a táhnou. Někdo měl kapitál, pořídil si tedy pivovar a čeká že se mu investice zhodnotí. Pokud to dělá dobře, je schopen sehnat aspoň slušnýho sládka kterýmu dopřeje kvalitní suroviny a nechá ho dělat co umí, většinou v pohodě funguje. Pokud to dělá blbě, dopadne jako Čechmánek.
A aspoň podle mě je takových "Čechmánků" drtivá menšina, byť se o nich mluví víc než o těch kvalitních.

Srdcaři buď utekli z velkých pivovarů, nebo se vypracovali z garáže (sklepa, kůlny či odjinud) až k vlastnímu ofiko pivovárku. U nich vidím větší šanci nesklouznout do kategorie przničů piva (i když vyjímky se jistě najdou)
:-)

Jinak Honzo rád vidím že zas (doufám) začínáš oživovat publikační činnost, pro vzestup našeho malého i amatérského pivovarnictví byla před lety klíčová.

Máme na to skoro rok a určitě ti kvůli tomu zavolám - kdybys neměl v půlce března 2016 do čeho píchnout - co si takhle udělat výlet na Kostelecké chmelovárek?
:-)
koment -pestrost , (Pavel Hapl, 07.04.2015 22:09) celé vlákno | reagovat
Je pravda že se objevují na českém trhu a konkrétně v minipivovarech zpackané náhražky tzv rukodelných piv, bohuzel je to způsobeno zejména nedostatkem zkušeností a následně i špatným výběrem technologie . Na druhou stranu zadný určený z nebe nespadl a zkouška je matkou omylu . Z mého pohledu potravinářská inspekce odvádí v tomto oboru dostatečnou kontrolu a trh zařídí zbývající selekci kvalitních produktů .
Re: pestrost, (Mosquit, 07.04.2015 16:17) celé vlákno | reagovat
Zrovna v té Belgii aktuálně (prý) bojují s falešným contract brewingem, tedy že virtuální pivovary jen kupují pivo z existujících pivovarů a lepí to na to svoje etikety. Profitují z toho, že zákazníci chtějí pestrost.
U nás se takový "pivovar" taky objevil.
Zbytečně to zhoršuje pohled na contract brewing (létající pivovary) jako takový.
pestrost, (Hugo, 07.04.2015 13:28) celé vlákno | reagovat
Jen VÍCE a více podobných minipivovarů.
Kdo někdy byl v Belgii ví že pestrost není na škodu ALE naopak k dobru věci ...
Za mě j stále málo minipivovarů...
Šakali vyjí, ale kolona táhne dál, (Martin Jarošek, 07.04.2015 12:13) celé vlákno | reagovat
Současná situace na našem pivním trhu je natolik pestrá (místy až nepřehledná), že konečně už dává pivařům prostor věnovat se pozitivním věcem a naopak se vyhýbat obligátním kritikám na adresu velkokapacitních chemiček. Dnes, na rozdíl od doby kupř. před 10 lety je už nutno s existencí malých pivovarů na našem trhu počítat. Velké firmy, zejména se zahraniční účastí, kterým, sice jen pomalu, ale přece klesá percentuální podíl na trhu se proti tomuto trendu snaží bránit všemi prostředky. Na jedné straně chvályhodně vyrábí některé speciály, což by je v nedávné minulosti ani nenapadlo, avšak na druhé straně třeba odmítají zásobovat domovarníky sladem či chmelem a občas vypustí nějakou jedovatou fámu. Ještě chvíli a budou lobbovat za zarovnání daní nabo revizi výrobních postupů. Při současném počtu minipivovarů v ČR samozřejmě dochází i mezi nimi ke konkurenčnímu boji, což bývá někdy i nevybíravě ventilováno. Toto vše však k pivovarnickému podnikání patří. Každý kvalitní minipivovar je u nás vítám a já jen mohu citovat slova klasika: Jen houšť a větší kapaky!
Vyhledávání