úvod
homepage

Minipivovary - ostuda českého pivovarnictví? vytisknout článek

Přidáno: 6. dubna 2015  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 14070x

Měl by se pivař bát ochutnat pivo z minipivovaru?

Pamatujete si časy, kdy otevření každého nového minipivovaru se na pivních serverech slavilo jako událost? Tehdy, ano dá se napsat tehdy, vždyť je to už pár let zpátky že :), se velká média o prťavé pivovýrobce nezajímala, poptávka byla po velkých hráčích a jejich inzertních penězích.

To se sice nezměnilo, média pořád potřebují z něčeho žít a minipivovary je nejspíš nespasí, ale různá vydavatelství, a to počítám i deníky, věnují mohutně se rozrůstající rodině minipivovarů stále větší prostor. Je to jaksi v módě a nikdo nechce zůstat pozadu.

S tím souvisí i fakt, že dříve nedotknutelní giganti našeho malého pivovarského rybníčku dostávají občas i podpásovky vypálené z mediálních vod. Termín europivo se zabydlelo a pomalu začíná konkurovat v četnosti výrazu prémiový ležák. Holt se občas jednomu nezavděčíš.

Ale zpátky k minipivovarům.

Ano, vývoj je překotný. Doba objevení se informace o dalším novém zařízení se blíží průměru jedno místo týdně. Přiznám se, že sám k zaregistrování nového přírůstku už potřebuji článek na netu nebo doporučení k ochutnání pivního soukmenovce. Info že někdo něco vzniklo už nejsem schopen v návalu ostatního dění nějak udržet delší dobu v paměti. A když jsme na Zvíkově na valné hromadě minipivovarů přibírali nové uchazeče o členství, u pár z nich jsem se musel podívat na net o koho se jedná. Bylo jich totiž celkem 24 a tak členů má náš svaz minipivovarů už přes devadesát. A k tomu deset přispívajících :). Velký to rozdíl od začátků, kdy nás bylo na nultém setkání třicet a půlka si to pak rozmyslela.

Takže super, všude se o minipivovarech píše a mluví, nové se objevují už i když ne obskurních místech, tak určitě na velmi neobvyklých, predikce je jasno a slunečno a setrvalý stav bude nějaké dva tři roky trvat. Takže vlastně pohoda a klídek.

Jenže se objevují mraky a první texty a ohlasy, že nově vznikající minipivovary vlastně ani vzniknout neměly, že jejich pivo je nevalné kvality, že sládkové nestíhají rotovat mezi až mnoha působišti, že hraní si na kupříkladu módní piva IPA je omyl pramenící z nepochopení podstaty těchto piv, že český ejl je zbytečný atd atp. A to mi dělá vrásky.

Pokud bych vycházel třeba z degustačních vzorků ochutnaných na pivních slavnostech v Táboře, degustační soutěži na Zvíkově nebo během akce Pivo na Hrad vloni v červnu, situace mi nepřijde špatná. Tragické pivo jsem vždy našel jen jedno. Samozřejmě se jedná o akce, kam si sládek nebo zodpovědná osoba vybírá to, co bude prezentovat. V reálném životě v daném restauračním pivovaru to může být horší, i když se pak můžeme bavit o kvalitě čepování piva, skladování a podobně.

Co mě nejvíc rmoutí je fakt, že k sílícím hlasům v médiích a těch doléhajících k nám od velkých výrobců o řekněme občasných várkách pochybných kvalit určitých minipivovarů se přidávají i hlasy z vlastních řad, ať už dříve vášnivě se radujících pivních nadšenců (tak jo, beer geeků) nebo i kolegů sládků.

Protože nemám dlouhodobě napitý žádný český minipivovar, nemůžu říct, kdo konkrétně by měl do této části spektra českého minipivovarnictví patřit. Za sebe celou situaci tak tragicky nevidím. Další a další ohlasy hlavně na netu mě ale nutí se zeptat - je pivo od českých minipivovarů opravdu v globálu tak špatné, aby se bilo na poplach? Je české minipivovarnictví ostuda nebo chlouba celého oboru?

Díky za názor.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 04.06.2015 21:59 Komentovat
Re: proste jen nazor David Horejsi04.06.2015 21:59
Naprosto s Ondrou souhlasim. Mluvis mne z duse. D
Re: proste jen nazor Jiri.j11.05.2015 20:20
Tak, tak. Naprosto souhlasím.
proste jen nazor Ondra Koucky10.05.2015 20:04
Ahoj Honzo a vsem, me srdce plesa pri kazdem otevrenem pivovaru (zazil jsem, jako malo kdo,...
Re: Re: pestrost Martin Jarošek05.05.2015 11:04
Všiml jsem si, že u nás je přímo záplava záhadných pivních značek s velmi nejasným...
Re: Hipsteři alá mini Franta Dobrota02.05.2015 15:11
Ja bych tady problem nevidel v tom ze cz IPA,je treba varena z ceskyho sladu .Vice me vadi,ze v...
minipivovary jarobb26.04.2015 16:42
Zdravím Vás, samozrejme podporujem vznik nových a nových minipivovarov či už v Čechách...
Re: ? Martin Jarošek19.04.2015 12:04
To je skoro všechno pravda. Kšeft je bohužel věc svatá. Ale naštěstí i tady, jako i...
? Jiri.j18.04.2015 13:59
Proti pestré pivní nabídce asi nikdo nebude nic namítat, ale v případě ČR je nabídka...
Vyhledávání