Komentáře
článku: PIHA 2012 – pár dní poté...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle vláken
Re: souhlas s předem uzavřenou soutěží,
(Petr REZIDENT Šlezar, 08.12.2012 22:05)
celé vlákno | reagovat
Díky za organicaci i trpělivost při ní, ale pro mezinárodní účast bych se přimlouval i pro zapsání vzorků v den realizace soutěže. I z Moravy může být problém dodat vzorky týden předem. :-) Tady se Honzovi i Denise znovu omlouvám, za dodání vzorků včas ale nezaslání registračního emailu. Děkuju za možnost zúčastnit se panelu hodnotitelů, zvlášť toho na chodbě s Honzou Šuráněm a doufám, že příští rok dostanu novou příležitost. Petr. :-)
Chris Baerwaldt - Ceska IPA - PIHA 2012
http://www.pivovarzhurak.cz/homebrewing/files/Czech-IPA.pdf
Je opravdu nutné uzavřít soutěž přesně podle daných pravidel. Přihláška např.týden před soutěží, peníze převodem nebo hotově při předání vzorků v Pivní rozmanitosti a samozřejmě pro ty co jedou zdáli možnost přinést vzorky např.do devíti hodin před soutěží. Je naprosto nezbytné nekompromisní vyřazení vzorků správně neoznačeného, nepřihlášeného, nezaplaceného, dodaného pozdě- jinak se ostatní nenaučí to dělat pořádně.
Ano vím, někdy nemusím ještě týden před soutěží vědět, co se nejvíc povedlo, tak holt přihlásím vzorků víc s rizikem že tam pošlu něco trochu horšího a nebo jen to za čím si stojím, ale to je riziko každého soutěžení.
A že vím že to nemusí vyjít-příklad z loňského roku- přihlásil jsem vzorky dostatečně včas podle toho jak jsem měl plán vaření a nebo již uvařeno, zaplatil převodem a těsně před soutěží jsem zjistil, že mám problém se všemi vzorky. Stejně sem je dovezl na soutěž a rozhodně nelitoval zaplacených peněz. Jediné co mě bylo líto že jsem se před ostatními musel holt prezentovat špatnými výtvory. Ale zase jsem mohl říct něco o zmutování kvasinek, vyzkoušeným v praxi- stará plastová nádoba několik let používaná na spodní kvašení a pak jsem v ní udělal ale, a pšenici a už v téhle nádobě nešlo vykvasit nic, kvasinky se úžasně zmutovali a nepomohla žádná desinfekce. Jinak to že je problém se začlo projevovat až po delším ležení takže akorát na soutěž.
Věřím tomu, že minimálně osmdesát procent přihlášených a osmdesát procent vzorků bylo přesně přihlášeno a přesně označeno. Tak nevím proč těch možná dvacet procent by mělo vše zdržovat, znervozňovat a unavovat pořadatele svojí nedůsledností-přísnost musí být.
Ještě bych se přimlouval pro to aby možnost poslat vzorky do laborky pivovaru byla dobrovolná, je mě opravdu líto, že tam jde litr piva na zkoušky na které jim stačí deci a které zas tak důležité pro mě nejsou.
Jinak všem co se podíleli na organizaci soutěže a srazu děkuji, my znalí jsme si časový harmonogram již dokázalo Kočkovsky upřesnit a mě osobně lehký skluz programu nijak nepřekvapil ani nevadil. Dík za PIHU2012 a nashledanou na PIHA2013. Hroch
Ano vím, někdy nemusím ještě týden před soutěží vědět, co se nejvíc povedlo, tak holt přihlásím vzorků víc s rizikem že tam pošlu něco trochu horšího a nebo jen to za čím si stojím, ale to je riziko každého soutěžení.
A že vím že to nemusí vyjít-příklad z loňského roku- přihlásil jsem vzorky dostatečně včas podle toho jak jsem měl plán vaření a nebo již uvařeno, zaplatil převodem a těsně před soutěží jsem zjistil, že mám problém se všemi vzorky. Stejně sem je dovezl na soutěž a rozhodně nelitoval zaplacených peněz. Jediné co mě bylo líto že jsem se před ostatními musel holt prezentovat špatnými výtvory. Ale zase jsem mohl říct něco o zmutování kvasinek, vyzkoušeným v praxi- stará plastová nádoba několik let používaná na spodní kvašení a pak jsem v ní udělal ale, a pšenici a už v téhle nádobě nešlo vykvasit nic, kvasinky se úžasně zmutovali a nepomohla žádná desinfekce. Jinak to že je problém se začlo projevovat až po delším ležení takže akorát na soutěž.
Věřím tomu, že minimálně osmdesát procent přihlášených a osmdesát procent vzorků bylo přesně přihlášeno a přesně označeno. Tak nevím proč těch možná dvacet procent by mělo vše zdržovat, znervozňovat a unavovat pořadatele svojí nedůsledností-přísnost musí být.
Ještě bych se přimlouval pro to aby možnost poslat vzorky do laborky pivovaru byla dobrovolná, je mě opravdu líto, že tam jde litr piva na zkoušky na které jim stačí deci a které zas tak důležité pro mě nejsou.
Jinak všem co se podíleli na organizaci soutěže a srazu děkuji, my znalí jsme si časový harmonogram již dokázalo Kočkovsky upřesnit a mě osobně lehký skluz programu nijak nepřekvapil ani nevadil. Dík za PIHU2012 a nashledanou na PIHA2013. Hroch
Určitě bude,do pondělního dne všichni dostanou v emailech konkrétní pořadí a i celkové.díky
Připojím se i já k níže uvedeným komentářům.
Jelikož jsem se podílela na organizaci, byla u předávání vzorků a dávala dohromady seznam účastníků, platby, vzorky, tak si myslím, že k tomu mám co napsat.
Když se začalo avizovat, kdy, kde a podmínky PIHY2012 tak jsem se snažila prosadit, aby vzorky, registrace a placení proběhlo před konáním celé akce. Nakonec jsem dala na slovo Honzy na základě podnětů homebrevařů, že z různých důvodů vzorky, peníze atd. dopředu je nereálné. A závěr byla to chyba!Jak se může začít včas a jak vše může jít podle plánu, když samotný seznam účastníků, vzorků, placení je k dispozici až kolem 10 hodiny dopolední před začátkem degustace? Když se potom musí vzorky rozhodit do kategorií a následně přiřadit k degustátorům? Když i přes upozornění bylo několik vzorků špatně označeno,někteří na poslední chvíli vzorky ubírali a nebo přidávali, některé vzorky měly jinou kategorii a podobně??? Tolik jen k samotnému průběhu akce. A že se souběžně konala další akce? při normálním průběhu by to bylo realizovatelné, takto nikoli. Jestli nějaká z těchto dvou akcí na to doplatila, tak to nebyla PIHA, nýbrž Ale Festival...
Takže za mě a příští ročník PIHY 2013, podmínky budou sice pro homebreváře složitější (registrace max. týden předem, vzorky maximálně tři dny předem, peníze placeny účtem, či hotově předem....), ale organizace a následné celé hodnocení vyjde lépe pro nás.
Jelikož jsem se podílela na organizaci, byla u předávání vzorků a dávala dohromady seznam účastníků, platby, vzorky, tak si myslím, že k tomu mám co napsat.
Když se začalo avizovat, kdy, kde a podmínky PIHY2012 tak jsem se snažila prosadit, aby vzorky, registrace a placení proběhlo před konáním celé akce. Nakonec jsem dala na slovo Honzy na základě podnětů homebrevařů, že z různých důvodů vzorky, peníze atd. dopředu je nereálné. A závěr byla to chyba!Jak se může začít včas a jak vše může jít podle plánu, když samotný seznam účastníků, vzorků, placení je k dispozici až kolem 10 hodiny dopolední před začátkem degustace? Když se potom musí vzorky rozhodit do kategorií a následně přiřadit k degustátorům? Když i přes upozornění bylo několik vzorků špatně označeno,někteří na poslední chvíli vzorky ubírali a nebo přidávali, některé vzorky měly jinou kategorii a podobně??? Tolik jen k samotnému průběhu akce. A že se souběžně konala další akce? při normálním průběhu by to bylo realizovatelné, takto nikoli. Jestli nějaká z těchto dvou akcí na to doplatila, tak to nebyla PIHA, nýbrž Ale Festival...
Takže za mě a příští ročník PIHY 2013, podmínky budou sice pro homebreváře složitější (registrace max. týden předem, vzorky maximálně tři dny předem, peníze placeny účtem, či hotově předem....), ale organizace a následné celé hodnocení vyjde lépe pro nás.
Mám oči jak ostříž. :-)
Pobratime Jene z rodu Salabů z daleké země Silesia, nemáš zač! :-)
Bude zveřejněno i celkové pořadí v jednotlivých kategoriích, jak tomu bylo i loňský rok? Děkuji.
Jsem ani nečekal, že si toho někdo všimne:-)Luďku, ty specialisto jeden :-)
Děkuji Luďkovi ze jeho obětavost ohledně organizace zápisného na akci a jeho pochopení problémů typu "namísto jednoho mého vzorku bude vzorek mého kamaráda" zvládl svou "funkci" na 1*.
Na příště by možná nebylo od věci namísto slohových cvičení degustátorů převzít styl Petra Měrky když naskenoval degustační listy pro všeobecné pobavení :) viz: http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/kostelecke-chmelovarek-2012/
Na příště by možná nebylo od věci namísto slohových cvičení degustátorů převzít styl Petra Měrky když naskenoval degustační listy pro všeobecné pobavení :) viz: http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/kostelecke-chmelovarek-2012/
Aha, tak tím se celé prodloužení o 2 hodiny vysvětluje. Díky.
Dovolim si tvrdit, ze letosni hodnoceni trvalo dyl, nebot degustujici si vzali k srdci prani domovarniku mit slovni hodnoceni. Takze krom cisla se sepisovali obcas i s romany o danem pivu. Nezda se to, ale dost to celou zalezitost protahuje...
Pak je možná varianta zaplatit do určitého data/dne za vzorky předem nebo nějakou zálohu, dovézt je ráno před akcí, PIHu zahájit třeba až v 10:00 a do té doby se zabývat přebíráním a tříděním vzorků, které dovezou soutěžící "z větší dálky", ve větším množství, na poslední chvíli atd. Ale už předem registrovaní, ne že si vzpomenou v den soutěže. Jestli bude PIHA 2013 v HooDoo v nové Pivní rozmanitosti, tak by neměl být problém s nějakou lednicí/lednicemi, dočasně vyčleněnými pro vzorky na PIHu.
Mě by i zajímalo, proč tak dlouho trvala degustace, když vzorků bylo zhruba stejně jako v minulosti a degustátorů výrazně více? Bylo to kvůli zpoždění ráno, které se už nepovedlo dohonit?
Mě by i zajímalo, proč tak dlouho trvala degustace, když vzorků bylo zhruba stejně jako v minulosti a degustátorů výrazně více? Bylo to kvůli zpoždění ráno, které se už nepovedlo dohonit?
Ak smiem, loboval by som za zachovanie moznosti osobneho dorucenia vzoriek aj za cenu nutnosti posilnit team, co vzorky prebera. Viac by asi povedala statistika - kolko percent ludi vzorky dorucilo osobne. Deadline na dorucenie vzoriek vecer pred akciou v Pivni Rozmanitosti by este bol v pohode. Zoberte si napriklad, kolko vzoriek priniesli osobne chlapci z Vintoperku - plnu prepravku. Toto sa neda poslat postou, a chodit do prahy 2x (raz zaniest vzorky a raz na samotnu akciu) nebude pre mnohych ucastnikov mozne.
Peter H. má naprostou pravdu, napsal to tak, že se k jeho komentáři nedá skoro nic dalšího objevného dodat. Snad jen, že PIHA 2013 by se měla, jak již jsem psal dříve, konat v HooDoo na Vinohradech, už bez nutnosti brát ohledy na zkoušky Scio atd., konané na jiném patře v Podskalské.
Já osobně beru kolizi s Prague Ale jako velký úradek, pro řadu "přespolních" bylo sice hezké, že měli 2 akce v jednom dni, ale pro mě jako pokladníka akce to byl stejný průšvih jako v roce 2010. Jen vloni jsem dostal seznam přihlášených a počty vzorků předem, mohl jsem si ho v klidu setřídit podle abecedy, opravit chyby, měl na vše čas. Věřte mi, že když se sejde na schodech více lidí se vzorky, všichni chtějí platit, mávají suverénně tisícovkou, protože je nenapadlo si připravit drobné, do toho se jeden týpek co už zaplatil ptá, kde je záchod, druhý, kde si lze koupit něco k jídlu, třetí, kdy budou přednášky a kde a proč už se nezačalo a tak pořád dokola, je legrací jen ze zpětného pohledu.
No, trochu jsem si postěžoval a jak také píšu jinde dříve, Honzovi nebo Denise s přebíráním vzorků rád za rok pomůžu a doporučuju - týden před akci (t.j. 30.11.´13) by měl být nekompromisní deadline a kdo do té doby vzorky nezaplatí a nepošle nebo nepřinese, bude mít smůlu. Trampoty např. s Honzou Kurucem, který "zapomněl se přihlásit" odpadnou. Taky apeluju na Honzu Kočku, aby akci vyhlásil dříve než v půlce října, nejlépe je začít s informační smrští mírným vánkem, pomalu, ale jistě, od začátku září, stačí krátká noticka na SP, že 7.12. to vypukne. V tomto směru se mi moc líbí informační ofenzíva Petra Měrky a jeho Kosteleckého chmelovárku.
Chyby, omyly a problémy budou zřejmě stále, jde jen o to je eliminovat na přijatelnou mez. Pojďme pro to všichni něco společně udělat. :-)
Já osobně beru kolizi s Prague Ale jako velký úradek, pro řadu "přespolních" bylo sice hezké, že měli 2 akce v jednom dni, ale pro mě jako pokladníka akce to byl stejný průšvih jako v roce 2010. Jen vloni jsem dostal seznam přihlášených a počty vzorků předem, mohl jsem si ho v klidu setřídit podle abecedy, opravit chyby, měl na vše čas. Věřte mi, že když se sejde na schodech více lidí se vzorky, všichni chtějí platit, mávají suverénně tisícovkou, protože je nenapadlo si připravit drobné, do toho se jeden týpek co už zaplatil ptá, kde je záchod, druhý, kde si lze koupit něco k jídlu, třetí, kdy budou přednášky a kde a proč už se nezačalo a tak pořád dokola, je legrací jen ze zpětného pohledu.
No, trochu jsem si postěžoval a jak také píšu jinde dříve, Honzovi nebo Denise s přebíráním vzorků rád za rok pomůžu a doporučuju - týden před akci (t.j. 30.11.´13) by měl být nekompromisní deadline a kdo do té doby vzorky nezaplatí a nepošle nebo nepřinese, bude mít smůlu. Trampoty např. s Honzou Kurucem, který "zapomněl se přihlásit" odpadnou. Taky apeluju na Honzu Kočku, aby akci vyhlásil dříve než v půlce října, nejlépe je začít s informační smrští mírným vánkem, pomalu, ale jistě, od začátku září, stačí krátká noticka na SP, že 7.12. to vypukne. V tomto směru se mi moc líbí informační ofenzíva Petra Měrky a jeho Kosteleckého chmelovárku.
Chyby, omyly a problémy budou zřejmě stále, jde jen o to je eliminovat na přijatelnou mez. Pojďme pro to všichni něco společně udělat. :-)
Honzo, v článku chybí kategorie VI. - spodně kvašená piva bez rozdílu pivního stylu.
PIHA2012 (a PIHA celkovo) je z mojho pohladu najtazsie zorganizovatelna akcia tohoto typu a je uzasne, ze sa to dari tak uspesne. Som vdacny za to, gratulujem organizatorom, rad sa zucastnujem osobne aj ked nie som domaci. Napriek organizacnym vyzvam podla mna dopadla skvelo, splnila svoj ucel, zachovala si dostojnost a odbornost.
Velmi ocenujem stol degustatorov, ktory by mohol byt kludne rieseny aj ako samostatna prednaska.
V prvom rade, PIHA je co sa poctu sutaziacich tyka, najvacsia akcia, ktorej som sa zucastnil, a je to tiez akcia, kde sa zucastnuje najviac domacich varicov osobne, prakticky s vylucenim verejnosti. Jednoznacne plus tohoto rocnika bola disciplinovanost ucastnikov v zmysle nadmernej konzumacie prineseneho piva. Skutocne zdevastovaneho som tam tento rok nevidel nikoho.
Dalsia organizacna vyzva je vybraty priestor, kde sa kona. Skola ma urcite zavazujuce pravidla a znacne obmedzenia v oblasti stravy, satne a zazemia. Vyber priestoru mal urcite pozitivny dopad na rozpocet akcie, je to skola, ktora je s pivom velmi uzko spojena. Clenenie priestoru, kde je mozne oddelit priestor pre degustatorov, priestor na prednasky a priestor na diskusie je obrovske plus a asi najvacsia deviza akcie PIHA. Vyzvou zostava prave to zazemie a skutocnost, ze to je skola, kde prebieha vyuka/testy pocas akcie. V skole sa vsetok hluk este znasobuje, a organizator sa len tazko moze spolahnut na nejaku organizacnu podporu zo strany majitela priestoru.
Tretia vyzva je rocne obdobie, kedy sa kona. V zime su vsetci viac-menej v budove a maju kabaty.
Porovnam to s dvoma dalsimi akciami, na ktore pravidelne chodim:
SHS v Roznave: kona sa zaciatkom leta, na otvorenom priestranstve, v restauracii. Odpadaju tym padom problemy s jedlom, na velkom priestranstve je mozne diskutovat v skupinkach a hluk je sucastou akcie. Rovnako sa tejto akcie zucastnuje osobne ovela mensi pocet domacich varicov, vacsina posiela vzorky postou. Je to asi tym, ze domovaricska akcia je len sucastou vacsieho pivneho festivalu. Tu spojenie dvoch akcii do jednej funguje - konaju sa zaroven. Zial tym to konci - prezentuju sa len pivovary, nie je moznost "ochutnat" chmely, slady, nedeju sa tam ziadne prednasky a je problem v tom dave ludi zvolat na jedno miesto domacich varicov.
Domovaricska pivomania v Martine: toto je velmi komorna cisto slovenska akcia, ktorej sa osobne zucastnuje len hrstka domacich varicov. Kona sa znovu v restauracii, takze nie je problem s obcerstvenim, poharmi. Disciplina sa dodrziava ovela jednoduchsie, vzhladom na velmi maly pocet osobne sa zucastnujucich domacich varicov. Tiez sa konaju dve, po sebe nasledujuce akcie - burza zberatelov pivnych suvenirov jeden den, samotna degustacna sutaz druhy den, prakticky s vylucenim verejnosti (s vynimkou domacich varicov).
PIHA je po stranke odbornej jednoznacne najlepsia akcia. Je najviac "o pive", "o vareni piva", "o surovinach". Ma najlepsiu ucast odbornikov a odbornej verejnosti s tym, ze odbornici su k dispozicii ucastnikom na konzultacie. Tento rok mi trochu chybala ucast dodavatelov surovin, ale prednaska o chmeloch to jednoznacne vyvazila.
Tipy do buducnosti:
Priniest handry, kyble, mop, papierove rucniky. Dat ich na viditelne miesto a povzbudit ucastnikov, aby ich pouzivali. Ulahci to likvidaciu nehod - rozliateho piva.
Upozornit v organizacnych pokynoch, ze by bolo dobre priniest si vlastne plastove pohare.
Lepsie zorganizovat "dopijanie vzoriek" - napriklad priebezne, pridruzene k stolu degustatorov. Ja osobne sa vzdy najviac naucim prave ked pocuvam skusenych odbornikov rozpravat o pive, ktore mam prave naliate v pohari.
Velmi ocenujem stol degustatorov, ktory by mohol byt kludne rieseny aj ako samostatna prednaska.
V prvom rade, PIHA je co sa poctu sutaziacich tyka, najvacsia akcia, ktorej som sa zucastnil, a je to tiez akcia, kde sa zucastnuje najviac domacich varicov osobne, prakticky s vylucenim verejnosti. Jednoznacne plus tohoto rocnika bola disciplinovanost ucastnikov v zmysle nadmernej konzumacie prineseneho piva. Skutocne zdevastovaneho som tam tento rok nevidel nikoho.
Dalsia organizacna vyzva je vybraty priestor, kde sa kona. Skola ma urcite zavazujuce pravidla a znacne obmedzenia v oblasti stravy, satne a zazemia. Vyber priestoru mal urcite pozitivny dopad na rozpocet akcie, je to skola, ktora je s pivom velmi uzko spojena. Clenenie priestoru, kde je mozne oddelit priestor pre degustatorov, priestor na prednasky a priestor na diskusie je obrovske plus a asi najvacsia deviza akcie PIHA. Vyzvou zostava prave to zazemie a skutocnost, ze to je skola, kde prebieha vyuka/testy pocas akcie. V skole sa vsetok hluk este znasobuje, a organizator sa len tazko moze spolahnut na nejaku organizacnu podporu zo strany majitela priestoru.
Tretia vyzva je rocne obdobie, kedy sa kona. V zime su vsetci viac-menej v budove a maju kabaty.
Porovnam to s dvoma dalsimi akciami, na ktore pravidelne chodim:
SHS v Roznave: kona sa zaciatkom leta, na otvorenom priestranstve, v restauracii. Odpadaju tym padom problemy s jedlom, na velkom priestranstve je mozne diskutovat v skupinkach a hluk je sucastou akcie. Rovnako sa tejto akcie zucastnuje osobne ovela mensi pocet domacich varicov, vacsina posiela vzorky postou. Je to asi tym, ze domovaricska akcia je len sucastou vacsieho pivneho festivalu. Tu spojenie dvoch akcii do jednej funguje - konaju sa zaroven. Zial tym to konci - prezentuju sa len pivovary, nie je moznost "ochutnat" chmely, slady, nedeju sa tam ziadne prednasky a je problem v tom dave ludi zvolat na jedno miesto domacich varicov.
Domovaricska pivomania v Martine: toto je velmi komorna cisto slovenska akcia, ktorej sa osobne zucastnuje len hrstka domacich varicov. Kona sa znovu v restauracii, takze nie je problem s obcerstvenim, poharmi. Disciplina sa dodrziava ovela jednoduchsie, vzhladom na velmi maly pocet osobne sa zucastnujucich domacich varicov. Tiez sa konaju dve, po sebe nasledujuce akcie - burza zberatelov pivnych suvenirov jeden den, samotna degustacna sutaz druhy den, prakticky s vylucenim verejnosti (s vynimkou domacich varicov).
PIHA je po stranke odbornej jednoznacne najlepsia akcia. Je najviac "o pive", "o vareni piva", "o surovinach". Ma najlepsiu ucast odbornikov a odbornej verejnosti s tym, ze odbornici su k dispozicii ucastnikom na konzultacie. Tento rok mi trochu chybala ucast dodavatelov surovin, ale prednaska o chmeloch to jednoznacne vyvazila.
Tipy do buducnosti:
Priniest handry, kyble, mop, papierove rucniky. Dat ich na viditelne miesto a povzbudit ucastnikov, aby ich pouzivali. Ulahci to likvidaciu nehod - rozliateho piva.
Upozornit v organizacnych pokynoch, ze by bolo dobre priniest si vlastne plastove pohare.
Lepsie zorganizovat "dopijanie vzoriek" - napriklad priebezne, pridruzene k stolu degustatorov. Ja osobne sa vzdy najviac naucim prave ked pocuvam skusenych odbornikov rozpravat o pive, ktore mam prave naliate v pohari.
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání
Po příští rok zde padlo plno připomínek tak přidám něco i já. Uzávěrka přihlášek piv by měla být týden před akcí. To už každej ví jak na tom jeho piva jsou. Platba za piva - na účet současně s přihláškou. Dodání piv - tady bych volil obě možnosti. Buď to poslat předem nebo přivézt v den akce např. do 9.hod. Po této hodině to uzavřít a být nekompromisní. Zda se ještě příště zůčastním teď nevím protože jsem vaření zatím přerušil ale tohle je můj názor. Také chci poděkovat všem co ocenili mé pivo a musím se přiznat, že mě vítěztví v soutěži a v takové konkurenci překvapilo. Takže díky.