Komentáře
článku: PIHA 2012 – pár dní poté...
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času
Peter H. má naprostou pravdu, napsal to tak, že se k jeho komentáři nedá skoro nic dalšího objevného dodat. Snad jen, že PIHA 2013 by se měla, jak již jsem psal dříve, konat v HooDoo na Vinohradech, už bez nutnosti brát ohledy na zkoušky Scio atd., konané na jiném patře v Podskalské.
Já osobně beru kolizi s Prague Ale jako velký úradek, pro řadu "přespolních" bylo sice hezké, že měli 2 akce v jednom dni, ale pro mě jako pokladníka akce to byl stejný průšvih jako v roce 2010. Jen vloni jsem dostal seznam přihlášených a počty vzorků předem, mohl jsem si ho v klidu setřídit podle abecedy, opravit chyby, měl na vše čas. Věřte mi, že když se sejde na schodech více lidí se vzorky, všichni chtějí platit, mávají suverénně tisícovkou, protože je nenapadlo si připravit drobné, do toho se jeden týpek co už zaplatil ptá, kde je záchod, druhý, kde si lze koupit něco k jídlu, třetí, kdy budou přednášky a kde a proč už se nezačalo a tak pořád dokola, je legrací jen ze zpětného pohledu.
No, trochu jsem si postěžoval a jak také píšu jinde dříve, Honzovi nebo Denise s přebíráním vzorků rád za rok pomůžu a doporučuju - týden před akci (t.j. 30.11.´13) by měl být nekompromisní deadline a kdo do té doby vzorky nezaplatí a nepošle nebo nepřinese, bude mít smůlu. Trampoty např. s Honzou Kurucem, který "zapomněl se přihlásit" odpadnou. Taky apeluju na Honzu Kočku, aby akci vyhlásil dříve než v půlce října, nejlépe je začít s informační smrští mírným vánkem, pomalu, ale jistě, od začátku září, stačí krátká noticka na SP, že 7.12. to vypukne. V tomto směru se mi moc líbí informační ofenzíva Petra Měrky a jeho Kosteleckého chmelovárku.
Chyby, omyly a problémy budou zřejmě stále, jde jen o to je eliminovat na přijatelnou mez. Pojďme pro to všichni něco společně udělat. :-)
Já osobně beru kolizi s Prague Ale jako velký úradek, pro řadu "přespolních" bylo sice hezké, že měli 2 akce v jednom dni, ale pro mě jako pokladníka akce to byl stejný průšvih jako v roce 2010. Jen vloni jsem dostal seznam přihlášených a počty vzorků předem, mohl jsem si ho v klidu setřídit podle abecedy, opravit chyby, měl na vše čas. Věřte mi, že když se sejde na schodech více lidí se vzorky, všichni chtějí platit, mávají suverénně tisícovkou, protože je nenapadlo si připravit drobné, do toho se jeden týpek co už zaplatil ptá, kde je záchod, druhý, kde si lze koupit něco k jídlu, třetí, kdy budou přednášky a kde a proč už se nezačalo a tak pořád dokola, je legrací jen ze zpětného pohledu.
No, trochu jsem si postěžoval a jak také píšu jinde dříve, Honzovi nebo Denise s přebíráním vzorků rád za rok pomůžu a doporučuju - týden před akci (t.j. 30.11.´13) by měl být nekompromisní deadline a kdo do té doby vzorky nezaplatí a nepošle nebo nepřinese, bude mít smůlu. Trampoty např. s Honzou Kurucem, který "zapomněl se přihlásit" odpadnou. Taky apeluju na Honzu Kočku, aby akci vyhlásil dříve než v půlce října, nejlépe je začít s informační smrští mírným vánkem, pomalu, ale jistě, od začátku září, stačí krátká noticka na SP, že 7.12. to vypukne. V tomto směru se mi moc líbí informační ofenzíva Petra Měrky a jeho Kosteleckého chmelovárku.
Chyby, omyly a problémy budou zřejmě stále, jde jen o to je eliminovat na přijatelnou mez. Pojďme pro to všichni něco společně udělat. :-)
Ak smiem, loboval by som za zachovanie moznosti osobneho dorucenia vzoriek aj za cenu nutnosti posilnit team, co vzorky prebera. Viac by asi povedala statistika - kolko percent ludi vzorky dorucilo osobne. Deadline na dorucenie vzoriek vecer pred akciou v Pivni Rozmanitosti by este bol v pohode. Zoberte si napriklad, kolko vzoriek priniesli osobne chlapci z Vintoperku - plnu prepravku. Toto sa neda poslat postou, a chodit do prahy 2x (raz zaniest vzorky a raz na samotnu akciu) nebude pre mnohych ucastnikov mozne.
Pak je možná varianta zaplatit do určitého data/dne za vzorky předem nebo nějakou zálohu, dovézt je ráno před akcí, PIHu zahájit třeba až v 10:00 a do té doby se zabývat přebíráním a tříděním vzorků, které dovezou soutěžící "z větší dálky", ve větším množství, na poslední chvíli atd. Ale už předem registrovaní, ne že si vzpomenou v den soutěže. Jestli bude PIHA 2013 v HooDoo v nové Pivní rozmanitosti, tak by neměl být problém s nějakou lednicí/lednicemi, dočasně vyčleněnými pro vzorky na PIHu.
Mě by i zajímalo, proč tak dlouho trvala degustace, když vzorků bylo zhruba stejně jako v minulosti a degustátorů výrazně více? Bylo to kvůli zpoždění ráno, které se už nepovedlo dohonit?
Mě by i zajímalo, proč tak dlouho trvala degustace, když vzorků bylo zhruba stejně jako v minulosti a degustátorů výrazně více? Bylo to kvůli zpoždění ráno, které se už nepovedlo dohonit?
Dovolim si tvrdit, ze letosni hodnoceni trvalo dyl, nebot degustujici si vzali k srdci prani domovarniku mit slovni hodnoceni. Takze krom cisla se sepisovali obcas i s romany o danem pivu. Nezda se to, ale dost to celou zalezitost protahuje...
Aha, tak tím se celé prodloužení o 2 hodiny vysvětluje. Díky.
Děkuji Luďkovi ze jeho obětavost ohledně organizace zápisného na akci a jeho pochopení problémů typu "namísto jednoho mého vzorku bude vzorek mého kamaráda" zvládl svou "funkci" na 1*.
Na příště by možná nebylo od věci namísto slohových cvičení degustátorů převzít styl Petra Měrky když naskenoval degustační listy pro všeobecné pobavení :) viz: http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/kostelecke-chmelovarek-2012/
Na příště by možná nebylo od věci namísto slohových cvičení degustátorů převzít styl Petra Měrky když naskenoval degustační listy pro všeobecné pobavení :) viz: http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/kostelecke-chmelovarek-2012/
Pobratime Jene z rodu Salabů z daleké země Silesia, nemáš zač! :-)
Vyhledávání
Velmi ocenujem stol degustatorov, ktory by mohol byt kludne rieseny aj ako samostatna prednaska.
V prvom rade, PIHA je co sa poctu sutaziacich tyka, najvacsia akcia, ktorej som sa zucastnil, a je to tiez akcia, kde sa zucastnuje najviac domacich varicov osobne, prakticky s vylucenim verejnosti. Jednoznacne plus tohoto rocnika bola disciplinovanost ucastnikov v zmysle nadmernej konzumacie prineseneho piva. Skutocne zdevastovaneho som tam tento rok nevidel nikoho.
Dalsia organizacna vyzva je vybraty priestor, kde sa kona. Skola ma urcite zavazujuce pravidla a znacne obmedzenia v oblasti stravy, satne a zazemia. Vyber priestoru mal urcite pozitivny dopad na rozpocet akcie, je to skola, ktora je s pivom velmi uzko spojena. Clenenie priestoru, kde je mozne oddelit priestor pre degustatorov, priestor na prednasky a priestor na diskusie je obrovske plus a asi najvacsia deviza akcie PIHA. Vyzvou zostava prave to zazemie a skutocnost, ze to je skola, kde prebieha vyuka/testy pocas akcie. V skole sa vsetok hluk este znasobuje, a organizator sa len tazko moze spolahnut na nejaku organizacnu podporu zo strany majitela priestoru.
Tretia vyzva je rocne obdobie, kedy sa kona. V zime su vsetci viac-menej v budove a maju kabaty.
Porovnam to s dvoma dalsimi akciami, na ktore pravidelne chodim:
SHS v Roznave: kona sa zaciatkom leta, na otvorenom priestranstve, v restauracii. Odpadaju tym padom problemy s jedlom, na velkom priestranstve je mozne diskutovat v skupinkach a hluk je sucastou akcie. Rovnako sa tejto akcie zucastnuje osobne ovela mensi pocet domacich varicov, vacsina posiela vzorky postou. Je to asi tym, ze domovaricska akcia je len sucastou vacsieho pivneho festivalu. Tu spojenie dvoch akcii do jednej funguje - konaju sa zaroven. Zial tym to konci - prezentuju sa len pivovary, nie je moznost "ochutnat" chmely, slady, nedeju sa tam ziadne prednasky a je problem v tom dave ludi zvolat na jedno miesto domacich varicov.
Domovaricska pivomania v Martine: toto je velmi komorna cisto slovenska akcia, ktorej sa osobne zucastnuje len hrstka domacich varicov. Kona sa znovu v restauracii, takze nie je problem s obcerstvenim, poharmi. Disciplina sa dodrziava ovela jednoduchsie, vzhladom na velmi maly pocet osobne sa zucastnujucich domacich varicov. Tiez sa konaju dve, po sebe nasledujuce akcie - burza zberatelov pivnych suvenirov jeden den, samotna degustacna sutaz druhy den, prakticky s vylucenim verejnosti (s vynimkou domacich varicov).
PIHA je po stranke odbornej jednoznacne najlepsia akcia. Je najviac "o pive", "o vareni piva", "o surovinach". Ma najlepsiu ucast odbornikov a odbornej verejnosti s tym, ze odbornici su k dispozicii ucastnikom na konzultacie. Tento rok mi trochu chybala ucast dodavatelov surovin, ale prednaska o chmeloch to jednoznacne vyvazila.
Tipy do buducnosti:
Priniest handry, kyble, mop, papierove rucniky. Dat ich na viditelne miesto a povzbudit ucastnikov, aby ich pouzivali. Ulahci to likvidaciu nehod - rozliateho piva.
Upozornit v organizacnych pokynoch, ze by bolo dobre priniest si vlastne plastove pohare.
Lepsie zorganizovat "dopijanie vzoriek" - napriklad priebezne, pridruzene k stolu degustatorov. Ja osobne sa vzdy najviac naucim prave ked pocuvam skusenych odbornikov rozpravat o pive, ktore mam prave naliate v pohari.