PIHA 2012 – pár dní poté...
Hodnocení: 1 Hodnotících: 2 Zobrazeno: 8414x
Malé ohlédnutí za před pár dny skončenou degustační akcí domovarníků z pohledu organizátora.
Bez dlouhých okolků se pojďme podívat na před pár dny skončenou akci PIHA 2012, která přinesla, jak už jste se mohli dočíst v diskuzi, špatné, ale snad i dobré.
Začněme tím horším, tedy tím, co ne úplně vyšlo či co se mohlo udělat líp.
Již dopředu diskutované spojení dvou akcí do jednoho dne(PIHA, Prague ale) nebyl náš výmysl, ale reakce na vývoj událostí a vlastně z nouze cnost. Prague ale byl plánován na začátek listopadu, z důvodů mnoha okolností byl přesunut o měsíc. Varianta akci uspořádat, byť v souběhu s další akcí, nám přišla lepší, než akci úplně odpískat. Jestli to byla opravdu varianta lepší, je nejspíš na vašem hodnocení.
Takže k těžkostem a nedostatkům.
V diskuzi zmiňovaný guláš byla naše snaha vyjít vstříct vašemu volání po „něčem k zakousnutí“. Ráno se vyzvedly tři hrnce guláše, které se dovezly ke škole. Co se ale nedovezlo byly lžíce. Nakonec svojí porci guláše dostali jen degustátoři, kterým lžíci donesl z restaurace přes ulici Honza Šuráň. Většina guláše pak skončila v toaletě, neboť prudkým bržděním při převozu piva na Prague ale došlo k rozbití sklenic a co čert nechtěl, samozřejmě do guláše.
Nahrávání přednášek se také neuskutečnilo, protože zmatky při předávání vzorků, změny kategorií a zdržení s tím související mi neumožnilo zůstat ve třídě s přednášejícím.
Ranní rozhodnutí nechat sud piva Bambus Tomáše Fencla, loňského celkového vítěze PIHA 2012, uvařeného v Pivovarském domě v Praze v autě na dobu, až na něj přijde řada, se ukázalo jako nedomyšlené. Když totiž koečně na něj řada přišla, auto už bylo v Korunní ulici a vykládalo se pivo na Prague ale.
Co se, alespoň z pohledu organizátora, povedlo?
Podle mě třeba „stůl degustátorů“, kdy jste si mohli nechat své donesené vzorky mimosoutěžně ohodnotit a s profíky z oboru zkonzultovat jejich případně vylepšení.
Podle mě i fakt, po kterém jste volali v loňském roce, aby vaše piva byla hodnocená i slovně, dopadl dobře. Většina vzorků byla hodnoce od degustátoru nejen čísleně, ale právě i slovně. Tato hodnocení vám budou v nejbližší době zaslána. Navíc sestava degustátorů byla letos nejsilnější, jaká kdy byla.
Snad i přednášky, i když nakonec byly jen dvě, měly pro vás přínos. První o nových českých odrůdách chmele byla sice krátší, ale za to delší dobu strávil Honza Hervert odpovídáním na vaše dotazy. Druhá o české Ipě pak byla doplněna ochutnávkou vzorkového piva. Podklady od Chrise Baerwaldta se brzo objeví na netu.
A co bude dál?
Vítězové kategorií budou osloveni firmou Bohemia Hop s možností výběru kila chmele dle vlastního uvážení. Celkový vítěz (nejlepší hodnocení piva ze všech dodaných vzorků) Petr Franěk pak bude mít možnost si uvařit své vítězné pivo kategorie Imperial stout v Pivovarském domě v Praze. Těm, kteří se osobně neúčastnili vyhlášení výsledků v Podskalské, budou diplomy v nejbližší době zaslány. Všem pak budou rozeslány emailem slovní hodnocení degustátorů. Do konce týdne se odvezou i vaše piva na analýzu do pivovaru Svijany s tím, že po obdržení výsledků vám budou v odpovídající době přeposlány.
Co dodat závěrem?
Nejspíš akce PIHA 2012 mohla proběhnout líp. Přes všechny nedostatky doufám, že pro zúčastněné měla svůj přínos. Jestli by se měla PIHA konat i v roce následujícím, případně v jaké podobě, můžete samozřejmě ovlivnit i vy. Třeba v diskuzi nebo zasláním emailu. Za konstruktivní přístup předem děkuji.
A na úplný závěr ještě první tři místa v jednotlivých kategoriích:
I. světlá piva českého typu do 12,99% EPM
1. Jan Klajl
2. Ondřej Kraus
3. Tomáš Fencl
3. Václav Lopatka
II. světlá piva českého typu nad 13% EPM
1. Peter Hudák
2. Martin Mašín
3. Ondřej Kraus
3. Jiří Hájek
III. tmavá a polotmavá piva českého typu
1. Petr Kořínek
2. Ivan Vakula
3. Václav Klepal
IV. pšeničné pivo bavorského typu
1. Ivan Vakula
1. Dušan Hamouz
2. Ondřej Kraus
3. Alexiu Christos
V. svrchně kvašená piva typu ale bez rozdílu pivního stylu
1. Petr Franěk
2. Petr Šlezar
3. Jakub Veselý
VI. ostatní spodně kvašená piva
1.Tomáš Fencl
2.Jiří Vinopal
3.Jiří Růžička
3.Petr Měrka + Rudolf Furch
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 58 komentářů, poslední komentář: 16.10.2014 14:34 | Komentovat |
Re: Re: Re: PIHA 2014 Luděk | 16.10.2014 14:34 |
---|---|
PIHA 2014 už je zřejmě vzhledem k nezájmu na ni reagovat a vzhledem k tomu, že by k ní... | |
Re: Re: PIHA 2014 Stanislav Jakoubek | 08.09.2014 16:26 |
Luďku, uvidíme, co na to Honza, I když mám trochu strach, že máš pravdu. | |
Re: PIHA 2014 Luděk | 07.09.2014 07:59 |
Stando, obávám se, že PIHA to má za sebou. Na sraz domovarníků musíš na Moravu (Kostelec... | |
PIHA 2014 Stanislav Jakoubek | 04.09.2014 10:45 |
a co 2014? :-) | |
Re: Re: Re: Re: piha 2013 Petr Kořínek | 07.11.2013 12:11 |
Tak to je škoda, třeba to příště zvládnete, budeme se těšit. Přeju ať se v Děčíně... | |
Re: Re: Re: piha 2013 Honza Kočka | 23.10.2013 13:47 |
Mel bych si neco vymyslet, aby to vypadalo pro Vas uveritelneji? Me staci shanka mist na vareni... | |
Re: Re: piha 2013 DoubleP | 23.10.2013 09:47 |
Lepší výmluva by nebala? | |
PIHA 2012 Saint Lopés | 22.10.2013 21:13 |
Po dnešku, kdy jsem se již asi po páté v pivní rozmanitosti domáhal diplomu z loňské PIHY... |