úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovary – zkáza českého pivovarnictví?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle vláken

k sládkom, (Karol, 22.04.2010 22:22) celé vlákno | reagovat
Chcel by som sa vyjadriť k problému sládkov v minipipvovaroch. Sám som Ing. so zameraním jadrová fyzika. K vareniu piva som sa dostal ako slepé kura k zrnu. Mal som dobrého učiteľa, ktorý ma naučil základnú abecedu varenia. Druhý učiteľ ma naučil aj malé písmenká varenia piva. Tvrdé štúdium a možno i neznalosť niektorých podstát varenia piva ma vedú k rozširovaniu abecedy o dĺžne a mäkčene abecedy varenia piva. Ak si niekto myslí, že variť pivo dokáže len vyučený slaádok a nejakými kurzami od Podskalskej a podobobne, je na omyle. Nechcem sa chváliť, ale spolu s priateľkou varíme pivo. Sme amatéri, nechceme si dávať ružové okuliare pred oči, chceme byť pri zemi a sme radi, že naše pivko si chvália a rozširuje sa počet nielen pivárov, ale i odberateľov. A to sa tomu venujeme 2 roky a teraz varíme 40 hl týždenne. Svedčí to o niečom... Aby ste mali predstavu: od kecania do výroby sladov, varenia, hlavného kvasenia a ležania sa staráme o kvasnice, sanitáciu, skladovanie piva, stáčanie piva a distribúciu. A nie je to len o tejto práci, mimo toho si robíme papierovú prácu, skladníkov, nákupcov, predajcov, robíme exkurzie v pivovare a všetko, čo sa točí okolo piva. Varňu máme 20 hl a baví nás to. Naša špecialitka: 20% svetlý špeciál. Zanietenie, nadšenie a láska k dielu dokážu niekedy viac ako titul "sládek" a štúdium na vysokej škole. Mrzí ma, že niekedy a niektorí ľudia zatracujú sládkov amatérov, Tí su častokrát schopní podať neuveriteľné výkony, len aby boli pivári nadšení. Nejde o varenie europiva, ale o skutočné varenie piva. Žiadne infúzne či jednormutové varenie, ale dvojrmutové a nie cez CK tanky, ale s rozdeleným hlavným kvasením a dokvasovaním. A to je o niečom inom. Ak chce niekto porovnávať sládkov a "sládkov", mal by vedieť, na čom varia, ako varia, akú majú technológiu, čo majú za laboratórne vybavenie a vziať do úvahy veľa, veľa iných drobností. Dôkladnou analýzou výroby a varenia piva by sa dopracoval k poznaniu, že aj kominár dokáže uvariť tak kvalitné pivo, že mu ho hlavný slaádok z nadnárodného pivovaru bude závidieť a bude chcieť vedieť, ako ho uvaril. Chce to len nadhľad a pochopenie, pán Provazník. Jednostranné pohľady sú na škodu veci, nie na prospech. Vážme si ľudí, ktorí v ťažkých chvíľach sa chcú prejaviť a odovzdať kus svjho naturelu aj iným. Samozrejme, nie vždy to musí vyjsť, ale nikto nie je dokonalý. S pozdravom, sládok amatér, karol.puschenreiter@azet.sk
Souhlas s Lukášem Provazníkem a Václavem Vožechem, (Roman Holoubek, 29.03.2010 18:58) celé vlákno | reagovat
Tak bych to vyjádřil i já. A příkladů je více, třeba Jakub z Brodu - jednou chutné, jednou nepitelné. Myslím, že Lukáš Provazník to vyjádřil přesně. A Váš boj pane Vožechu za teoretické vzdělání sládků také sleduji a souhlasím. Mimochodem, neděláte někde v pivovaru? Připadá mi, že znalosti na to máte a Vaše zanícení pro odborné vzdělání by také něco napovídalo.
Re: Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Jan Skalický, 29.03.2010 18:30) celé vlákno | reagovat
Pán Provazník dovolte my doplniť myšlienku.Myslel som tým komerčné pivá.Pivo ako také vydrží oveľa viac na sklade než sa pokazí.Ďalej masívna reklama.Hygiena čapovania.Výčapné zariadenie a podobne.Tým som myslel tú úroveň.No a kvalita alebo chuť dá sa povedať že je všetko na jedno kopyto.Corgoň ,Kelt, Smädný mních,slovenské Starobrno alebo aj tradičný Kozel vyrábaný na Slovensku a pod.Farby vôňa a chuť na nerozoznanie.Asi toľko k tomu na upresnenie.
Re: Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Václav Vožech, 29.03.2010 17:35) celé vlákno | reagovat
Pane Provazníku, tak nějak si to myslím i já. Koukám, že jsme na jedné vlně, ale i pan Kočka je tak trochu proti.
Domnívám se, že bez určité znalosti teorie (větší než nějaký kurz) to prostě nejde a to srdce a následná praxe k tomu také patří.
Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Lukáš "Elf" Provazník, 29.03.2010 13:46) celé vlákno | reagovat
Takhle nějak by to mohlo vypadat: myslím tím zkloubením teoretického základu a nějaké alespoň základní praxe. Já mám ale trochu obavy, že buď jedno, nebo druhé, nebo rovnou oboje některým sládkům z našich minipivovarů chybí. Viz mnou zmiňované Ratíškovice, tamní sládek chce vařit piva plzeňského typu a snad se k tomu jenou propracuje, ale teď se jeho světlý ležák k Pilseneru ani nepřiblížil.

A co se týče toho, že člověk je zvyklý na nějakou chuť, ano, stává se to, někteří kvůli tomu odmítají jiné, než to "svoje" pivo. Já tento lokálpatriotismus nechápu, mám sice své určité preference, ale ke každému pivu se snažím přistoupit s co možná nejmenšími předsudky a zhodnotit ho co možná nejobjektivněji. A některé minipivovary a jejich výtvory jsou objektivně mimo a pak je na čase se zamyslet, kde se stala chyba.

P.S.: Nějak jsem nepochopil tuto vaši myšlenku: "sme konštatovali že síce úroveň piva stúpla ale kvalita ako taká a hlavne chuťový sortiment je na nerozoznanie".
Pohľad z druhej strany hranice, (Jan Skalický, 28.03.2010 19:35) celé vlákno | reagovat
Vážený priatelia piva .Ako milovníkovi zlatistého moku my nedá prispieť svojím postrehom k danej tématike.Mini pivovary sú jednoznačne šťuka v rybníku.To čo posledných pár rokov predvádzajú komerčné pivovary nemá s tradíciou piva podľa mňa nič spoločné.Pri návšteve českej republiky si nikdy nenechám ujsť príležitosť navštíviť nejaký malý pivovar a vždy som milo prekvapený.Samozrejme v dobrom.Je pravda že niekedy pivo nieje podla môjho gusta ale predsa osobne som naučený na istý druh tradičnej chute a všetko čo sa odlišuje sa zdá byť iné ale vždy som sa snažil pivo pochopiť.To isté sa dá povedať i o " sládkoch" v malých pivovaroch.Teraz jeden osobný postreh.Pred pár rokmi som sa zoznámil s človekom úžasným znalcom piva, bohužiaľ bol vyučeným strojárom.Pri našich debatách sme konštatovali že síce úroveň piva stúpla ale kvalita ako taká a hlavne chuťový sortiment je na nerozoznanie .On sa preto rozhodol že navarí vlastné pivo.Po asi pol roku teoretického štúdia sa vybral na mesačnú "stáž" po Českých pivovaroch,ako komerčných tak i domácich absolvoval aj nejaké,myslím dva kurzy, domáceho varenia piva.A po tomto urobil prvú várku.Toto pivo sme pri ochutnávke hodnotili "neuveriteľné".Ale pochybnosti pretrvávali,Nikto neveril že by človek strojár mohol niečo také dokázať.Druhá a tretia várka boli ešte lepšie ,jedným slovom zázrak.V svojom živote som nestretol človeka ktorý by o pive dokázal tak zarputilo ale hlavne odborne a s láskou hovoriť.A táto láska sa určite preniesla aj do piva .Možno to znie ako klišé ale môj názor je láska k dielu prináša i kvalitu.Tak že porovnávať "garážového" sládka so sládkom veľkého komerčného pivovaru je hlúposť.To isto každý pochopí.Myslím si že "ING.sládek" z treba Prazdroja by doma uvaril také pivo že by sme sa všetci olizovali.To iste platí aj o sládkovi treba vyučenom kominárovi ktorý sa ako samouk naučí variť pivo.Na záver si neodpustím jedno porekadlo .Nie je dôležite či je kočka čierna alebo biela ,dôležité je že chytá myši.
P:S: Táto stránka nemá chybu prajem autorom veľa šťastia.


Pohľad z druhej strany hranice, (Jan Skalický, 28.03.2010 19:35) celé vlákno | reagovat
Vážený priatelia piva .Ako milovníkovi zlatistého moku my nedá prispieť svojím postrehom k danej tématike.Mini pivovary sú jednoznačne šťuka v rybníku.To čo posledných pár rokov predvádzajú komerčné pivovary nemá s tradíciou piva podľa mňa nič spoločné.Pri návšteve českej republiky si nikdy nenechám ujsť príležitosť navštíviť nejaký malý pivovar a vždy som milo prekvapený.Samozrejme v dobrom.Je pravda že niekedy pivo nieje podla môjho gusta ale predsa osobne som naučený na istý druh tradičnej chute a všetko čo sa odlišuje sa zdá byť iné ale vždy som sa snažil pivo pochopiť.To isté sa dá povedať i o " sládkoch" v malých pivovaroch.Teraz jeden osobný postreh.Pred pár rokmi som sa zoznámil s človekom úžasným znalcom piva, bohužiaľ bol vyučeným strojárom.Pri našich debatách sme konštatovali že síce úroveň piva stúpla ale kvalita ako taká a hlavne chuťový sortiment je na nerozoznanie .On sa preto rozhodol že navarí vlastné pivo.Po asi pol roku teoretického štúdia sa vybral na mesačnú "stáž" po Českých pivovaroch,ako komerčných tak i domácich absolvoval aj nejaké,myslím dva kurzy, domáceho varenia piva.A po tomto urobil prvú várku.Toto pivo sme pri ochutnávke hodnotili "neuveriteľné".Ale pochybnosti pretrvávali,Nikto neveril že by človek strojár mohol niečo také dokázať.Druhá a tretia várka boli ešte lepšie ,jedným slovom zázrak.V svojom živote som nestretol človeka ktorý by o pive dokázal tak zarputilo ale hlavne odborne a s láskou hovoriť.A táto láska sa určite preniesla aj do piva .Možno to znie ako klišé ale môj názor je láska k dielu prináša i kvalitu.Tak že porovnávať "garážového" sládka so sládkom veľkého komerčného pivovaru je hlúposť.To isto každý pochopí.Myslím si že "ING.sládek" z treba Prazdroja by doma uvaril také pivo že by sme sa všetci olizovali.To iste platí aj o sládkovi treba vyučenom kominárovi ktorý sa ako samouk naučí variť pivo.Na záver si neodpustím jedno porekadlo .Nie je dôležite či je kočka čierna alebo biela ,dôležité je že chytá myši.
P:S: Táto stránka nemá chybu prajem autorom veľa šťastia.


Re: nudná piva?, (Jan Kocián - pivní snob, 25.03.2010 02:38) celé vlákno | reagovat
Tak třeba pšeničné jsem dostal se spoustou suché pěny, jinak samo o sobě docela normální pivo. O něco lepší, než když jsem ho měl na anonymní degustaci (pořádané Kočkou a Šuráněm). Tenkrát jsem mu dal nejmíň bodů ze všech 12 vzorků (pořadí stejné, jako po sečtení bodů od všech degustátorů).

A "nudné pivo" je třeba světlá dvanáctka. Nic co bych dokázal ocenit, zároveň bez větších nedostatků.

A co se týče nejrůznějších ocenění... těch má spousta pivovarů hafo... včetně těch námi nejvíce kritizovaných...
nudná piva?, (Michal Perner, 24.03.2010 21:35) celé vlákno | reagovat
Dobrý den,
nemám ve zvyku přispívat do těchto fór, ale Váš příspěvek mě zaujal. Kdokoli může vyjádřit svůj názor na jakýkoli produkt pivovarů, to je bez debat. Ale mýslím si, že musí být nějak odůvodněný. Termín ,,vyloženě špatná" piva, mi zas tak moc neříká, když beru v úvahu, že piva z Bulovky jsou oceňována jak odborníky, tak laiky. Stějně tak tvrzení ,,nudná piva" mi už nedává smysl vůbec..
Jako sládek tohoto pivovaru bych Vás rád poprosil o bližší vysvětlení...Vždyť to děláte přece pro sebe...S pozdravem Perner
upřesnění, (zdenek.reska, 17.03.2010 19:45) celé vlákno | reagovat
Protože občas také přispívám na SVETPIVA.CZ, obdržel jsem dotazy ohledně příspěvků se jménem Zdeněk, jestli náhodou nejsem oním Zdeňkem, či jestli nevím, o koho se jedná. Rád bych jen upřesnil že příspěvky podepsané jako Zdeněk nemají s mou osobou nic společného a distancuji se od nich. Já své příspěvky podepisuji ceým jménem zdenek.reska a nemám nejmenší důvod vystupovat tímto, někdy až silně ubohým, způsobem a zvláště proti Honzovi, se kterým mám velmi dobré vztahy.
Pane Zdeňku, (Václav Vožech, 17.03.2010 15:48) celé vlákno | reagovat
Mám na mysli Vás, co snad jen v rozhořčení jste komolil češtinu.

Mám sice trochu jiný názor než pan Kočka, ale na druhou stranu nesouhlasím ani s vámi. Neberte si mne prosím jako svého partnera ve vašem až urputném tažení proti panu Kočkovi.

Viz i vaše komentáře v sekci Homebrewing.
Re: Re: To nejde vydržet - je to na kočku..., (zdeněk, 17.03.2010 11:36) celé vlákno | reagovat
Koukám,že jsi to opravdu nepochopil.Já JAKÉKOLIV vzdělávání podporuju a požaduji ho za základ jakékoliv činnosti a záruku určité solidnosti, protože kdo se jednou rozhodne a začne se snažit vědomosti v oboru získávat a používat,je do budoucnosti schopen s určitou pravděpodobností pro jednotlivé jedince zvyšovat svoji kvalifikaci.(ve státním sektoru to neplatí)Výše uvedení pány znám a jsou díky svému vzdělání(nemusí být VŠCHT - O TO NEJDE jde o to se naučit učit a kombinovat znalosti)a praxi zárukou kvality. Já naopak podporuji a vážím si toho, že jsi tuto činnost podpořil.Na druhou stranu podporuješ pravý opak.Když si někdo vaří doma, ať dělá co chce, ale ať s touto činností neleze na veřejnost(myslím oficiální prodej).Moje názory a důvody které k nim vedou znáš už z pivního.infa.A právě proto by měla "podobná dvojice"radit co nejvíce, a bez jejich "požehnání" by se nikdo za varnu( i spilky či sklepa) neměl dostat.Závěrem bych znovu zopakolval, jde mi o to aby lidé zodpovědní za potravinářský provoz měli vzdělání, čím vyšší( ne práva v Plzni a pod.) tím lépe, když nebude v oboru. Nebo přímo oborové vzdělání-klidně učnovské.Tato podmínka není v min.50% minipivovarů splněna.
Re: Re: To nejde vydržet - je to na kočku..., (zdeněk, 17.03.2010 11:36) celé vlákno | reagovat
Koukám,že jsi to opravdu nepochopil.Já JAKÉKOLIV vzdělávání podporuju a požaduji ho za základ jakékoliv činnosti a záruku určité solidnosti, protože kdo se jednou rozhodne a začne se snažit vědomosti v oboru získávat a používat,je do budoucnosti schopen s určitou pravděpodobností pro jednotlivé jedince zvyšovat svoji kvalifikaci.(ve státním sektoru to neplatí)Výše uvedení pány znám a jsou díky svému vzdělání(nemusí být VŠCHT - O TO NEJDE jde o to se naučit učit a kombinovat znalosti)a praxi zárukou kvality. Já naopak podporuji a vážím si toho, že jsi tuto činnost podpořil.Na druhou stranu podporuješ pravý opak.Když si někdo vaří doma, ať dělá co chce, ale ať s touto činností neleze na veřejnost(myslím oficiální prodej).Moje názory a důvody které k nim vedou znáš už z pivního.infa.A právě proto by měla "podobná dvojice"radit co nejvíce, a bez jejich "požehnání" by se nikdo za varnu( i spilky či sklepa) neměl dostat.Závěrem bych znovu zopakolval, jde mi o to aby lidé zodpovědní za potravinářský provoz měli vzdělání, čím vyšší( ne práva v Plzni a pod.) tím lépe, když nebude v oboru. Nebo přímo oborové vzdělání-klidně učnovské.Tato podmínka není v min.50% minipivovarů splněna.
Re: To nejde vydržet - je to na kočku..., (Honza Kočka, 17.03.2010 08:58) celé vlákno | reagovat
Mily Zdenku, Tve rado by chytre komentare zacly u anonce sedmeho behu kurzu vareni piva pro verejnost. Tudiz se dovolim zeptat,kdyz tu ostatnim radis se nepidit po schopnosti vzdelavani a solidnosti - kurz vareni piva pro verejnost vedou ing. Oldrich Koza, ktery v Podskalske vyucuje technologii vareni piva a ing. JAn Suran, spolumajitel firmy Pivo Praha - Pivovarsky dum a pivovarsky klub. Ja to je vymyslel a dal dohromady...

jsou podle Tebe tito dva panove zarukou znalosti, schopnosti vzdelavat a solidnosti? Pokud ne, pak by asi meli rovnou zavrit celou Podskalskou, kdyz tak vyucuji nekompetentni lide. A Pivo Praha by asi pak nemela radit nejen homebrewarum, ale ani pivovarum. Nebo jsi to myslel jinak?
To nejde vydržet - je to na kočku..., (zdeněk, 17.03.2010 07:28) celé vlákno | reagovat
Vážení pánové ano.Ten sládek v "Kocourovi" je opravdu místní jednička.Dobře cvičení opičák, bez jakýchkoliv znalostí.Nerad to říkám, ale je to právě ten člověk, kteří zas varnou nemají co dělat.Který o tom co dělá neví více něž to minimum co mu někdo řekl.Ani více nikdy vědět nebude.Pár dobře volených otázek mě řeklo ihned vše.A pane Vožech, na těchto stránkách nemají znalosti, schopnost vzdělávání a solidnost vůbec co dělat.Tak se ani nestažte na toto téma s létajícím pivovarníkem (H.Kočka=steward)vést nějaký dialog.
Ratíškovice, (Lukáš Provazník, 15.03.2010 12:04) celé vlákno | reagovat
Včera jsem se byl podívat v Ratíškovicích, abych ochutnal tamní pivo. Kromě Ratíškovic jsem ochutnal i piva v Bzenci (podprůměrné) a Hodoníně (slušné). Samotné ratíškovické dopadlo podle očekávání - mizerně. Sladové aroma s náznakem chmelovosti docela navnadilo, ale chuťově bylo pivo poměrně prázdné s minimálním řízem a bez výraznějšího doznívání.
Je sice pěkné, že se vůbec tamní sládek o něco pokouší a pokud vytrvá a nespokojí se pouze s tím, že místní budou Ratíškovice pít radši než Krušovice a bude se snažit své pivo vařit lépe a lépe, tak fajn, ale zatím je to pouze "pokus".
Přeju mu, aby měl vůli a snahu své pivo stále zlepšovat a snad časem půjde o pivo, za kterým se vyplatí jezdit.

P.S.: Nemyslím, že sládek potřebuje mít vystudovanou VŠCHT. To spíš kdyby chtěl pracovat v Ústavu pivovarství a sladařství jakožto výzkumný pracovník. Ovšem nějaká praxe je vždy nutná.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:, (Honza Kočka, 13.03.2010 03:14) celé vlákno | reagovat
Ne, toto pivo "navrhl" Honza Suran v zari lonskeho roku pred prijezdem Cullena...
Re: Re: Re: Re: Re: Re:, (Jan Kocián - pivní snob, 13.03.2010 02:35) celé vlákno | reagovat
Ten americkej sládek pomáhal i s přípravou "Amerického ležáku"???

Výborný pivečko! Měl jsem ho teď v pátek U Prince - v Kulovym Blesku už ve středu. V Kulovym Blesku bylo znatelně lepší než U Prince.

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kočko dovolím si nesouhlasit, (Václav Vožech, 11.03.2010 10:49) celé vlákno | reagovat
Tak, přesně tak.

Hezký den

PS: Ale to neznamená, že já občas neudělám CHIBU, omylní jsme každý. Třeba i pravopisnou, nebo profesní.
Re: Re: Re: Re: Re: Pane Kočko dovolím si nesouhlasit, (Moro, 10.03.2010 14:54) celé vlákno | reagovat
Už Vám rozumím pane Vožechu - jste prostě perfekcionalista (myslím tím v "oboru pivním", jako člověka Vás osobně neznám) a "nedodělek či zmetek" Vás prudí v jakémkoli provedení a od kohokoli ..
Díky za odpovědi, ať se daří :-)
123
Vyhledávání