úvod
homepage

Komentáře

článku: Minipivovary – zkáza českého pivovarnictví?

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Pohľad z druhej strany hranice, (Jan Skalický, 28.03.2010 19:35) celé vlákno | reagovat
Vážený priatelia piva .Ako milovníkovi zlatistého moku my nedá prispieť svojím postrehom k danej tématike.Mini pivovary sú jednoznačne šťuka v rybníku.To čo posledných pár rokov predvádzajú komerčné pivovary nemá s tradíciou piva podľa mňa nič spoločné.Pri návšteve českej republiky si nikdy nenechám ujsť príležitosť navštíviť nejaký malý pivovar a vždy som milo prekvapený.Samozrejme v dobrom.Je pravda že niekedy pivo nieje podla môjho gusta ale predsa osobne som naučený na istý druh tradičnej chute a všetko čo sa odlišuje sa zdá byť iné ale vždy som sa snažil pivo pochopiť.To isté sa dá povedať i o " sládkoch" v malých pivovaroch.Teraz jeden osobný postreh.Pred pár rokmi som sa zoznámil s človekom úžasným znalcom piva, bohužiaľ bol vyučeným strojárom.Pri našich debatách sme konštatovali že síce úroveň piva stúpla ale kvalita ako taká a hlavne chuťový sortiment je na nerozoznanie .On sa preto rozhodol že navarí vlastné pivo.Po asi pol roku teoretického štúdia sa vybral na mesačnú "stáž" po Českých pivovaroch,ako komerčných tak i domácich absolvoval aj nejaké,myslím dva kurzy, domáceho varenia piva.A po tomto urobil prvú várku.Toto pivo sme pri ochutnávke hodnotili "neuveriteľné".Ale pochybnosti pretrvávali,Nikto neveril že by človek strojár mohol niečo také dokázať.Druhá a tretia várka boli ešte lepšie ,jedným slovom zázrak.V svojom živote som nestretol človeka ktorý by o pive dokázal tak zarputilo ale hlavne odborne a s láskou hovoriť.A táto láska sa určite preniesla aj do piva .Možno to znie ako klišé ale môj názor je láska k dielu prináša i kvalitu.Tak že porovnávať "garážového" sládka so sládkom veľkého komerčného pivovaru je hlúposť.To isto každý pochopí.Myslím si že "ING.sládek" z treba Prazdroja by doma uvaril také pivo že by sme sa všetci olizovali.To iste platí aj o sládkovi treba vyučenom kominárovi ktorý sa ako samouk naučí variť pivo.Na záver si neodpustím jedno porekadlo .Nie je dôležite či je kočka čierna alebo biela ,dôležité je že chytá myši.
P:S: Táto stránka nemá chybu prajem autorom veľa šťastia.


Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Lukáš "Elf" Provazník, 29.03.2010 13:46) celé vlákno | reagovat
Takhle nějak by to mohlo vypadat: myslím tím zkloubením teoretického základu a nějaké alespoň základní praxe. Já mám ale trochu obavy, že buď jedno, nebo druhé, nebo rovnou oboje některým sládkům z našich minipivovarů chybí. Viz mnou zmiňované Ratíškovice, tamní sládek chce vařit piva plzeňského typu a snad se k tomu jenou propracuje, ale teď se jeho světlý ležák k Pilseneru ani nepřiblížil.

A co se týče toho, že člověk je zvyklý na nějakou chuť, ano, stává se to, někteří kvůli tomu odmítají jiné, než to "svoje" pivo. Já tento lokálpatriotismus nechápu, mám sice své určité preference, ale ke každému pivu se snažím přistoupit s co možná nejmenšími předsudky a zhodnotit ho co možná nejobjektivněji. A některé minipivovary a jejich výtvory jsou objektivně mimo a pak je na čase se zamyslet, kde se stala chyba.

P.S.: Nějak jsem nepochopil tuto vaši myšlenku: "sme konštatovali že síce úroveň piva stúpla ale kvalita ako taká a hlavne chuťový sortiment je na nerozoznanie".
Re: Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Václav Vožech, 29.03.2010 17:35) celé vlákno | reagovat
Pane Provazníku, tak nějak si to myslím i já. Koukám, že jsme na jedné vlně, ale i pan Kočka je tak trochu proti.
Domnívám se, že bez určité znalosti teorie (větší než nějaký kurz) to prostě nejde a to srdce a následná praxe k tomu také patří.
Re: Re: Pohľad z druhej strany hranice, (Jan Skalický, 29.03.2010 18:30) celé vlákno | reagovat
Pán Provazník dovolte my doplniť myšlienku.Myslel som tým komerčné pivá.Pivo ako také vydrží oveľa viac na sklade než sa pokazí.Ďalej masívna reklama.Hygiena čapovania.Výčapné zariadenie a podobne.Tým som myslel tú úroveň.No a kvalita alebo chuť dá sa povedať že je všetko na jedno kopyto.Corgoň ,Kelt, Smädný mních,slovenské Starobrno alebo aj tradičný Kozel vyrábaný na Slovensku a pod.Farby vôňa a chuť na nerozoznanie.Asi toľko k tomu na upresnenie.
Vyhledávání