úvod
homepage

Komentáře

článku: Chmel,Chmelení, Chmelovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle vláken

vlastnosti chmele, (Vojta, 28.07.2014 10:10) celé vlákno | reagovat
Chtěl bych se zeptat, koupil jsem si chmel (chmelové granule T90) Premiant a jediná vlastnost u ní je: Alfa kyseliny: 10,79% a dále rok sklizně: 2013.
Výtěžnost a obsah izosloučenin u něj chybí. Dá se to někde zjistit? Nebo dopočítat. Děkuji za odpověď. S pozdravem V.
Re: Těkavé látky, (Jarda, 09.06.2013 07:47) celé vlákno | reagovat
Na tuto otazku vam nikdo neodpovi, protoze je spatne napsana a nesrozumitelna. Jake tekave latky v lahvovem pivu?
Těkavé látky, (Petra, 07.06.2013 08:17) celé vlákno | reagovat
Prosím o radu, jakým způsobem se stanovení těkavé láty v lahvovém pivu. Děkuji za odpověď
Re: Chmel, (Jarda, 02.06.2013 11:42) celé vlákno | reagovat
Nevim zda nejak tomu zabranit, protoze pri chmelovaru se to musi nechat odparovat, kvuli nezadoucim latkam, ale co lze udelat, je to, ze se uplne na konci chmelovaru prida prave ten aromaticky chmel, nebo provest studeny chmeleni (Dry hopping) az pri kvaseni, tato metoda je krasne popsana na foru varimpivo.cz
Chmel, (Veronika, 01.06.2013 12:17) celé vlákno | reagovat
Prosím Vás, lze při chmelovaru ovlivnit únik těkavých látek, např. při použití atraktivních aromatických odrůd chmele,kdy je únik aromat nežádoucí? Moc díííky
Re: chmele, (Jarda, 26.05.2013 10:11) celé vlákno | reagovat
ano, bezne se pouziva pri chmelovaru nekolik druhu chmelu s ruznym obsahem alfa... treba premiant na zacatek (horkostú a ZPC (aroma)
vypocet je zde:
http://www.tourdebier.cz/francek/urceni-mnozstvi-chmelu-podle-doby-varu/

nebo zde je orientacni kalkulacka
http://pivnirecenze.cz/5577-domaci-vareni-piva-pivo-ze-sladoveho-vytazku-ii-—postup-vareni
chmele, (Mája, 25.05.2013 21:39) celé vlákno | reagovat
Ahoj, prosím o radu. Lze kombinovat více druhů chmelů o jiném obsahu alfa-hořkých kyselin a jaké budou mít tyto skutečnosti vliv na výpočet IBU?Díky všem
Re: Re: Prosím o radu , (petrbrew, 10.05.2008 14:47) celé vlákno | reagovat
Dobré je kalkulovat s obsahem alfa hořkých kyselin. Proto se v mezinárodních recepturách v knížkách a na netu uvádí jednotky hořkosti EBC, IBU nebo HBU. Taky záleží na tom, jestli chmelíš 30/40/30 nebo 4O/40/20 nebo jinak. Čím víc a dýl se bude vařit tím hořčí to bude, ale míň aromatické. Taký záleží, jak je tvrdá voda a její tvrdost rozhoduje o výtěžnosti. Tvrdší voda potřebuje víc nachmelit. Zkoušet opatrně. Normální pivo 10 má asi 40 EBU, takže pro takové na 5OL s granulemi o obsahu 6% (O,06) a výtěžností 30% bude výpočet vypadat takto:
(5O x O,96 x O,03)/0,3 = 6,4
6,4 / 0,06 = 106 g
Ale dvanáctka se dá nachmelit na na 45 EBU a víc, to pak dělá 12O až 150g. Víc bych asi fakt nechmelil. Ale vypočti si to sám podle obsahu alfa hořkých kyselin ve tvém chmelu.Pozor, přírodní červeňák má jen 3%!
Re: Prosím o radu , (Hroch, 28.04.2008 21:38) celé vlákno | reagovat
S Premiantem opatrně, když se ho dá moc je to nepříjemně hořké. Já používám granule Premiant a na 50l jsem dával 150g/50l a přišlo mě to málo, zkusil jsem 200g/50l a již to bylo nepříjemně hořký. Bude jistě nutný dát jako poslední sypání ŽPR ten je aromatičtější a jemnější. U tmavého ležáku ta rozumná moje hranice je 100g/50l aby to chutnalo ženským 150g/50l je to pro chlapy.
Prosím o radu , (Petr, 28.04.2008 12:45) celé vlákno | reagovat
Dobrý den.Stále se mi nedaří dobře nachmelit,aby bylo pivo malinko hořčí.Má někdo zkušenost s chmel.granulemi Premiant aŽatecký červeňák?Prosím můžete napsat kolik gr.na 10 litrů 12%mladiny chmel dávkovat?Popř.jak oba druhy kombinovat?Dík všem.
..., (Pivoňka, 14.12.2007 14:19) celé vlákno | reagovat
Nazdar,měl bych takový zvláštní dotaz.Má druh,množství a různé kombinace chmele vliv na výslednou chuť piva?Nemyslím tím samozřejmě jen hořkost,ale i celkovou chuť,průběh kvašení,zrání,barvu atd.
Re: délka chmelovaru, (Ondra Koucký, 15.06.2007 12:38) celé vlákno | reagovat
Běžně se u nás vaří 90 minut (není to dogma). Tento čas vychází ze zkušeností s dobrým provařením mladiny. Během chmelovaru nejde pouze o isomerizaci hořkých kyselin, ale i o řadu dlaších reakcí jako je vysrážení bílkovin, vytěkání nežádoucích látek, zakoncentrování mladiny a její sterilace, tvorba různých senzoricky aktivních látek... ... ... Důležitá není pouze doba varu ale i jeho intenzita - var by měl být intenzivní, aby se během 90 minut chmelovaru odvařila necelá desetina objemu = nádoba při chmelovaru by něměla být zakrytá.
Re: Re: délka chmelovaru, (pavel, 22.05.2007 14:51) celé vlákno | reagovat
díky za odpověď. V učebnicích, které jsem jsem měl na škole já, bohužel nebylo o době chmelovaru ani zmínky :-).
Bylo by skvělé mít možnost si zakoupit verzi v pdf, o které se mluví níže. Divil bych se ale, kdyby to bylo z hlediska autorského práva možné.
Ucebnice, (Honza, 21.05.2007 22:30) celé vlákno | reagovat
Pokud to jeste plati, ucebnici technologie, podle ktere se uci na SPSPT, by meli mit v PDF formatu na Vyzkumaku. Zkuste zavolat Frantisku Frantikovi, sefredaktorovi Kvasneho prumyslu, ktery tam take sidli, jestli ji jeste maji. Tistena verze je uz nekolik vyprodana, pozdeji se objevila na CD ve zminenem PDF
Re: Re: Re: Re:chmelení, (Nikol, 21.05.2007 21:15) celé vlákno | reagovat
Ahoj Franto,
jelikož jsem školu teoreticky skončila a učebnice už vrátila,nemám nic víc než informace v hlavě a nějaké poznámky v sešitech.
Pokud máš ovšem nějaké dotazy pochybnosti určitě mi to napiš, můžu další téma článku přizpůsobit nejčastějším dotazům.
Re: Re: Re:chmelení, (Franta, 21.05.2007 19:10) celé vlákno | reagovat
Ahoj Nikol,
díky za rychlou odpověď.
Mám, ale jednu prosbu, můžeš mi odpovědět na můj výše uvedený meil?
Jestli jsem Tě pochopil dobře v jedné ze Tvých odpovědí, napsala si slovo učebnice a to by bylo důvodem mého dotazu. Psal jsem před několika lety i na průmku do Prahy ohledně možnosti něco koupit, ale odpověď byla záporná. Tak bych rád jestli je někde nějaká možnost, alespoň něco k nahlédnutí apod.
Ahoj Franta
Re: Re:chmelení, (Nikol, 21.05.2007 17:23) celé vlákno | reagovat
Ahoj Franto,
ano jistě granuláty jsou vyráběny ve více procentuální hořkosti a s menší či větší výtěžností, proto je důležité při výpočtu chmelení projít pořádně obal, na kterém by všechno mělo být uvedeno,obsah izosloučenin se může taky uvádět v jednotkách EBC, KH je uváděno buď v procentech nebo jako celé číslo. výtěžnost je 25%.
Re: délka chmelovaru, (honza, 21.05.2007 17:16) celé vlákno | reagovat
Chmeleni zavisi na preferencich. Staci se podivat na web pivovaru Dogfish Head Brewery a clovek zjisti, ze chmelit se da 60minut(pry s pridavkem chmele kazdou minutu), 90, ale i 120 minut, viz jejich 120 minute IPA. Toto pivo ma ale krome 120 jednotek horkosti take 20% objemovych alkoholu, takze ta horkost zas az tak nevycniva.
Re: délka chmelovaru, (Nikol, 21.05.2007 17:02) celé vlákno | reagovat
Ahoj Pavle délka chmelovaru, nezávisí na použitém druhu chmele. V každé učebnici se uvádí doba chmelovaru 60- 120 minut, u svého piva jsem použila devedesát minut. Je to jenom proto, aby se chmelové látky dostatečně uvolnily a dodaly tu správnou chuť.
Re:chmelení, (Franta, 21.05.2007 16:40) celé vlákno | reagovat
Díky za článek, ale současně bych chtěl poprosit, jestli by nebylo ještě možno doplnit o následující informaci.

Chmelové granuláty jsou vyráběny v několika třídách, co se týká kvality a hořkosti, nebo jak bych to nazval. Nenapadá mně ten pravý termín. Jak při uvedenm postupu přepčítat to pravé množství.

Díky za info. Franta
12
Vyhledávání