úvod
homepage

Komentáře

článku: Chmel,Chmelení, Chmelovar

 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Re: Re: Prosím o radu , (petrbrew, 10.05.2008 14:47) celé vlákno | reagovat
Dobré je kalkulovat s obsahem alfa hořkých kyselin. Proto se v mezinárodních recepturách v knížkách a na netu uvádí jednotky hořkosti EBC, IBU nebo HBU. Taky záleží na tom, jestli chmelíš 30/40/30 nebo 4O/40/20 nebo jinak. Čím víc a dýl se bude vařit tím hořčí to bude, ale míň aromatické. Taký záleží, jak je tvrdá voda a její tvrdost rozhoduje o výtěžnosti. Tvrdší voda potřebuje víc nachmelit. Zkoušet opatrně. Normální pivo 10 má asi 40 EBU, takže pro takové na 5OL s granulemi o obsahu 6% (O,06) a výtěžností 30% bude výpočet vypadat takto:
(5O x O,96 x O,03)/0,3 = 6,4
6,4 / 0,06 = 106 g
Ale dvanáctka se dá nachmelit na na 45 EBU a víc, to pak dělá 12O až 150g. Víc bych asi fakt nechmelil. Ale vypočti si to sám podle obsahu alfa hořkých kyselin ve tvém chmelu.Pozor, přírodní červeňák má jen 3%!
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
Vyhledávání