úvod
homepage

Chmel,Chmelení, Chmelovar vytisknout článek

Přidáno: 21. května 2007  •  Autor: Nikol Krmenčíková
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 20867x

Chmel otáčivý je vytrvalá dvoudomá liána z čeledi konopnovitých rostlin. Pro nás, jako vařiče piva jsou z této vysoké rostliny nejdůležitější chmelové šištice, na kterých je žlutý prášek lupulín. Lupulín dodává našemu zlatavému moku hořkost, tu jenž někte

Kolik tedy toho chmele? Samozřejmě, že záleží na vaší chuti, požadovaném pivu,taky množství mladiny, ale hlavně na druhu chmele. Mám tu pro vás takový zjednodušený vzoreček, podle kterého se dávka vypočítá zcela přesně.

Výpočet si ukážeme na příkladu: světlého piva 10°, kdy by naše várka měla mít objem 30 l a chmel bude KH 6%, Výtěžnost chmele je 28 % a obsah izosloučenin je 22mg/l.

Horké mladiny po scezování máme 30 l, potřebujeme tedy znát objem mladiny po chmelovaru: 30 l x 0,96* = 28,8 l studené mladiny,kdy obsah izosloučenin v pivu: 28,8 l x 22mg/l = 0,6336g izosloučenin . Z izosloučenin zjistíme obsah nejdůležitější složky z hořkých chmelových látek obsažených ve chmelu, a to α-hořkých kyselin: 0,6336 : 0,28 = 2,2629g α hořké kyseliny a konečně se dostáváme k výpočtu samotného chmelového granulátu. Chmel který použijeme má KH 6%, pro výpočet použijeme hmotnost α hořkých kyselin na várku a KH .2,2629g α hořké kyseliny : 0,06 (KH v desetinných číslech) = 38g Z toho nám vyplývá, že na 30l horké mladiny použijeme 38g chmelového granulátu.

Kdy a jak chmel dávkovat? Mně se osvědčila metoda na tři chmelení, přesněji řečeno hmotnost chmele si rozdělíme na tři zhruba stejné části. První část přidáme hned po scezování, kdy máme sladinu, kterou přivádíme k varu v jedné nádobě. Druhou dávku přidáváme v době,když se nám várka vaří zhruba pět minut. A tu třetí, poslední, dáváme patnáct minut před zaražením chmelovaru, kdy z dávky chmele zůstává příjemné hořké aroma.

Chmelovar, jak je již výše zmíněno, je var sladiny s chmelem, ale taky se zde děje spousta chemických a fyzikálních pochodů. Jedním z nejdůležitějších je sterilace mladiny a taky třeba dobarvování mladiny,ale o tom až příště… Tak dej Bůh štěstí!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 21 komentářů, poslední komentář: 28.07.2014 10:10 Komentovat
vlastnosti chmele Vojta28.07.2014 10:10
Chtěl bych se zeptat, koupil jsem si chmel (chmelové granule T90) Premiant a jediná vlastnost...
Re: Těkavé látky Jarda09.06.2013 07:47
Na tuto otazku vam nikdo neodpovi, protoze je spatne napsana a nesrozumitelna. Jake tekave latky...
Těkavé látky Petra07.06.2013 08:17
Prosím o radu, jakým způsobem se stanovení těkavé láty v lahvovém pivu. Děkuji za...
Re: Chmel Jarda02.06.2013 11:42
Nevim zda nejak tomu zabranit, protoze pri chmelovaru se to musi nechat odparovat, kvuli...
Chmel Veronika01.06.2013 12:17
Prosím Vás, lze při chmelovaru ovlivnit únik těkavých látek, např. při použití...
Re: chmele Jarda26.05.2013 10:11
ano, bezne se pouziva pri chmelovaru nekolik druhu chmelu s ruznym obsahem alfa... treba premiant...
chmele Mája25.05.2013 21:39
Ahoj, prosím o radu. Lze kombinovat více druhů chmelů o jiném obsahu alfa-hořkých kyselin...
Re: Re: Prosím o radu petrbrew10.05.2008 14:47
Dobré je kalkulovat s obsahem alfa hořkých kyselin. Proto se v mezinárodních recepturách v...
Vyhledávání