úvod
homepage

Komentáře

článku: Chmel,Chmelení, Chmelovar

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Prosím o radu , (Petr, 28.04.2008 12:45) celé vlákno | reagovat
Dobrý den.Stále se mi nedaří dobře nachmelit,aby bylo pivo malinko hořčí.Má někdo zkušenost s chmel.granulemi Premiant aŽatecký červeňák?Prosím můžete napsat kolik gr.na 10 litrů 12%mladiny chmel dávkovat?Popř.jak oba druhy kombinovat?Dík všem.
Re: Prosím o radu , (Hroch, 28.04.2008 21:38) celé vlákno | reagovat
S Premiantem opatrně, když se ho dá moc je to nepříjemně hořké. Já používám granule Premiant a na 50l jsem dával 150g/50l a přišlo mě to málo, zkusil jsem 200g/50l a již to bylo nepříjemně hořký. Bude jistě nutný dát jako poslední sypání ŽPR ten je aromatičtější a jemnější. U tmavého ležáku ta rozumná moje hranice je 100g/50l aby to chutnalo ženským 150g/50l je to pro chlapy.
Re: Re: Prosím o radu , (petrbrew, 10.05.2008 14:47) celé vlákno | reagovat
Dobré je kalkulovat s obsahem alfa hořkých kyselin. Proto se v mezinárodních recepturách v knížkách a na netu uvádí jednotky hořkosti EBC, IBU nebo HBU. Taky záleží na tom, jestli chmelíš 30/40/30 nebo 4O/40/20 nebo jinak. Čím víc a dýl se bude vařit tím hořčí to bude, ale míň aromatické. Taký záleží, jak je tvrdá voda a její tvrdost rozhoduje o výtěžnosti. Tvrdší voda potřebuje víc nachmelit. Zkoušet opatrně. Normální pivo 10 má asi 40 EBU, takže pro takové na 5OL s granulemi o obsahu 6% (O,06) a výtěžností 30% bude výpočet vypadat takto:
(5O x O,96 x O,03)/0,3 = 6,4
6,4 / 0,06 = 106 g
Ale dvanáctka se dá nachmelit na na 45 EBU a víc, to pak dělá 12O až 150g. Víc bych asi fakt nechmelil. Ale vypočti si to sám podle obsahu alfa hořkých kyselin ve tvém chmelu.Pozor, přírodní červeňák má jen 3%!
Vyhledávání