úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Karel V., 06.04.2009 11:02) celé vlákno | reagovat
Nemůžu souhlasit, PU v tradičních pražských pivnicích (U Jelínků, U zlatého tygra, U Rudolfina, U Hrocha,...) je naprosto špičkové pivo. V rámci českých piv s ním snese srovnání tak max Svijany 12, Krakonoš 12, Broumov extra chmelená 11 a Sv. Norbert jantar 13. Nepodléhejte militantnímu odmítání Prazdroje jen proto že je masovou záležitostí. Prazdroj stále na špičku patří.
Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Martin Jarošek, 06.04.2009 11:25) celé vlákno | reagovat
Nejsem militant a jsem dokonce majitelem propouštěcího listu s čs. armády. Ale i jako pacifistovi se mi PU dnes hnusí. Věřím, že U Jelínků, kam jsem kdysi chodíval pivo umí natočit, avšak s jeho vlastní výrobou je to již mnohem horší. Nevěřícím konzumentům, kteří věří jen klamavé reklamě doporučuji zjistit si informace o "moderních technologiích" pomocí kterých dnes plzeňské pivovary pod neúprosnou taktikou SAB Miller pivo vyrábí( HGB, doba ležení a zrání, pasterizace atd.)případně je srovnat se základními technickými údaji z téže provozovny z doby cca před 20 lety, či z jiných současných pivovarů, které ještě dokáží vyrobit živé české pivo.
Re: Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Karel V., 06.04.2009 12:23) celé vlákno | reagovat
Uznávám, že PU je ošizené pivo, ostatně jako všechna "velká" piva. Technologie již není tradiční, doba zrání zkrácená atd., ale ten výsledek je pořád pro mě chuťově špička. Jde mi o to co piju a jak mi to chutná. PU mi prostě chutná a vůbec mi nevadí, že zraje polovinu doby a že se pasterizuje (tankové samozřejmě ne). Naopak má Prazdroj můj respekt za to, že optimalizují výrobní procesy při zachování chuťových charakteristik. Stejně tak respektuji i Staropramen, když je dobrá točená 10, tak nemá chybu a ukažte mi pivo s takovou pitelností. A opět mi nevadí že jde o naředěnou osmnáctku.

Předchozím komentářem jsem jen chtěl upozornit na úplně zbytečnou nenávist fundamentalistických pivařů k velkým pivům. Je to asi jako kdybyste řekl "jediný poctivý auta jsou britský TVR, protože je celý vyráběj ručně. BMW si nekoupim protože je dělaj pásovou výrobou ve fabrice)
Re: Re: Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Karel V., 06.04.2009 12:26) celé vlákno | reagovat
Samozřejmě se tady nebavim o Gambrinusu, to je humus první třídy
Re: Re: Re: Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (jaro stofko, 10.04.2009 07:41) celé vlákno | reagovat
zdravím vás, máte pravdu ten Prazdroj pred 20 rokmi bol výborný ale teraz to už nie je ono.
Ale ochutnal som Prazdroj v Taliansku-čiže exportný a ten bol iný - lepší
DILETANSTVÍ, (Petr, 09.04.2009 09:27) celé vlákno | reagovat
Předesílám, že se považuji za velkého pivaře, rozhodně nejsem typický konzument, rozhodně nepiji europiva. Napsat však o PU, že ho soudný pivař nevezme do úst, to právě postrádá soudnost. Co se týká nezachovávání tradiční výroby, to je podle mě nesmysl. Prazdroj, co se výroby Plzně týká, měl až do roku 1992 nebo 1994, nejsem si jist, konkrétní rok není důležitý, dřevěné kádě na spilce ve sklepích, dřevěné dubové ležácké sudy. Sládci tehdy přijíždějící na exkurze nemohli uvěřit, že tak obrovské množství piva se dá vařit tímo způsobem. Dnešní množství PU už samozřejmě takhle vařit nejde, nicméně několik dřevěných kvasných kádí i dubových ležáckých sudů je stále v provozu a pivo se zde připravuje. Máte možnost ochutnat vyrobené pivo tímto nezměněným tradičním způsobem a srovnat ho s ochutnávkou piva PU před filtrací vyrobeného novými technologiemi. V podstatě nemáte šanci najít významný rozdíl. Dále argumentujete HGB. Budete se možná divit, ale používá ho velká většina pivovarů. A ono jde o to, jestli se vaří 18ka a pak se z toho "řežou" stupňovitosti, nebo se pouze z třeba z 12,03 doladí stupňovitost přesně na 12,000, aby pivo bylo vždy opravdu stejné, jako v případě PU. HGB i dokarbonizovávání piva je sporná věc, ovšem vždy jde o to, v jaké míře se provádí a za jakým účelem. Co se pasterizace týká: Měl jsem možnost vidět novou stáčecí linku, která představuje nejvyšší světový standard. Většina pivovarů pasterizuje svá piva celkem neurvale, na starých linkách, kde je pivo v lahvích vystaveno dlouhodobému působení tepelného šoku. Tato nová linka však umožňuje okamžitou krátkou průtokovou pasterizaci a co se týká zachování kvality piva, je to naprostá špička.(Srovnejte PU kvalitně načepovaný ze sudu(paster.) a z tanku(nepaster.) - nevěřím, že poznáte rozdíl v chuti(!)) Dále bych se chtěl zmínit o tom, že ono jakékoli nepasterizované pivo také není "zadarmo". Zaplatíte za něj přísnou mikrobiologickou filtrací, která zase z piva odvede spoustu dobrých věcí. Takže ne vždy nápis na etiketě NEPASTERIZOVÁNÍ automaticky znamená vyšší kvalitu, je potřeba vědět jak bylo bez pasterizace dosaženo trvanlivosti piva, jaký filtr byl použit. Shrnuto: PU (nikoli G!!!), je pivovar, kde nejmodernějšími technologiemi, při zachování základních důležitých TRADIČNÍCH bodů (žatecký chmel, plzeňský slad z nejlepšího ječmene, měděná varna, plzeňské kvasinky) vaří skvělé pivo a stačí na nejmodernější stáčírně, kde vládne čistota jako na chirurgickém sále, aby se při průtokové pasterizaci na 100% zabránilo kontaminaci piva. Navíc bych chtěl vidět pivovar, kde je zaměstnáno tolik lidí, co rozumí pivu, v PU pracují 30 let, pivu se věnují půl života a zároveň mají vysoké vzdělání v oblasti chemie. Zdůrazňuji, že nejsem nijak zainteresován v pivovaru ani v žádné restauraci PU. Jsem pouze nadšený pivař, který hledá dobrá piva. Určitě u mě v chladničce či na stole v restauraci denně najdete pivo Poličské, Klášterské, Kácovské a jiné. Ale PU je velice kvalitní pivo, které při zachovávání výše zmíněných TRADIČNÍCH bodů, při použití nejmodernější pivovarské technologie dospělo k tomu, že nemá kvalitativní výkyvy, které přes veškerou snahu piva z například výše zmíněných pivovarů díky starým technologiím a nemožnosti tak sofistikované analýzy ječmene, sladu apod. vždy mít budou. Když už jsem se z naštvání psal s tímto dlouhým příspěvkem, který možná ani nebude nikdo číst, neodpustím si na závěr napsat: Váš článek je naprosto DILETANTSKÝ. Nejprve se trochu vzdělejte v oblasti sladovnictví a pivovarnictví a pak publikujte nějaké články. Mlátíte prázdnou slámu, fakta nikde.
Re: DILETANSTVÍ, (emu, 09.04.2009 12:35) celé vlákno | reagovat
já s tebou souhlasím. Je fakt, že v některých věcech je Prazdroj před malými pivovary, zejména co se týče kvality technologií. V hygieně zcela jednoznačně... v některých malých pivovarech je s prominutím bordel, všude něco odkapává, na stěnách plíseň... to se člověk diví, že se to vůbec dá pít - holt tradiční poctivé postupy to vynahradí...
Slovník Martina Jaroška snad nemá smysl komentovat, jeho ubohé nadávání nestojí za diskusi.
Re: Re: DILETANSTVÍ, (Martin Jarošek, 10.04.2009 07:36) celé vlákno | reagovat
Podle mého subjektivního názoru je Pilsner Urquell šizená a nedozrálá sračka z níž má největší cenu její ochranná známka. Rovněž nehodlám diskutovat s tradičními a nenapravitelnými milovníky onoho roztoku, kteří dodnes uctívají fakt, že kdysi v 80. letech se ve výrobě používaly dřevěné sudy.Můj subjektivní názor sdílejí naštěstí i pivaři ze zahraničí (UK, Austrálie, USA), kteří srovnávají kvality onoho výrobku dnes a v době před cca 20 lety. Tak se naučte cizí řeči a diskutujte s časopisy jako je What´s Brewing či Beer. I kdyby se k výrobě PU používaly prefabrikované zlaté cihly pocházející z jihoafrických dolů, chuť onehdy dobrého českého piva to již nespraví.
Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Karel V., 10.04.2009 11:49) celé vlákno | reagovat
Pane Jarošku, Vaše arogance mě udivuje. Já se klidně naučím cizí řeči které ještě neumím a Vy se zas jeďte podívat do USA ať víte že jejich importovaný PU je úplně jiný než v ČR a tudíž se americkým pivařům nebudete divit že jim nechutná. A nebo si otevřete lahev Rychtáře, zacpěte si nos ať necítíte jak smrdí a užívejte si svou iluzi že si dáváte báječný český ležák kterému ošizený PU nesahá ani po kotníky
Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Petr Ž., 10.04.2009 12:21) celé vlákno | reagovat
Tak nevím, Rychtáře jsem neměl víc než rok, lahvové pivo typu Bohemian Lager raději nepiju,ale co se týče sudového, tak ten nádherně voněl po čerstvě rozdrceném hlávkovém chmelu (máta, pinie, pryskyřice atd.Nevím ovšem jak teď.
Co se týče USA, tam nepotřebují pít naše patoky. Hodně minipivovarů, restauračních pivovarů či homebrewářů (zejména v německých komunitách) vaří špičkový typ Pils, který však nemá s tím patokem PU naštěstí nic společného.Myslím, že vzdělaný američan toto již dávno ví, pak je tam zbytek, který bohužel neví a ten podlehl propagandě a reklamě. Také pořád také nechápu, jak se může něco označovat jako Pilsener, když to Pilsener není.
Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Jiri.J, 10.04.2009 14:19) celé vlákno | reagovat
Milý Karl V. s Vámi není možná diskuse, prostě nechcete a nechcete slyšet pravdu. Řeknu Vám to takto. PU piji cca 20 let. Pamatuji si pěnu- šlehačku U Zlatého tygra, U Jelínků, U kocoura atd. To pivo se změnilo k nepoznání. Dnes se jedná o naprosto nezajímavé a bezpohlavní pivo. Už se nevaří z hlávkového chmele jako kdysi. Pokud vím užívá se dnes extrakt. O vybraných ječných sladech se dá hovořit jen těžko, při takové mamutí produkci. Měděné dvounádobové varny, s parním otopem u kterýchžto stál vždy vařič a dohlížel na to, aby se budoucímu pivu dařilo, jsou již také zaváté časem. Spilky a ležácké sklepy už neexistují, nahradil je jeden univerzální válec v kterém to kvasí a leží. Mimochodem M. Jackson zmiňuje právě i varny jako důležitý faktor pro vznik PU. Ale, já mám pocit, že z V8s mluví spíše jen omezená zkušenost s pivem. Prostě se tomu nevěnujete tak jako třeba my. Potom je jasné, že Vám chutná i takovéto pivo.
Re: Re: Re: Re: Re: DILETANSTVÍ, (Karel V., 10.04.2009 14:55) celé vlákno | reagovat
Milý Jiří, já ale vůbec nesrovnávám PU jaký byl před dvaceti lety a jaký je dnes a chápu vás všechny tady, kteří vzpomínáte na ten bezpochyby lahodný mok. Před dvaceti leti jsem ještě pivo nepil, protože mi bylo 10 :-), takže srovnávat nemůžu. Jen mě popouzí, že tady pan Jarošek spílá nad "nepitelnou sračkou", což je pro mě prostě nepřijatelné tvrzení. "Nepitelná sračka" jsou třeba Bud Light, Coors Light a další podobné severoamerické patoky, na tom se asi shodneme. Ale tvrdit toto o PU je pro mě jen póza a nic jiného. Jo kdyby pan Jarošek tvrdil že PU už sice není co býval a blablabla, ale že se vlastně pít dá i dnes, tak neřeknu ani slovo. Jinak pro Vaši orientaci pivu se věnuji poměrně dost, i vařím. A chci být co nejvíc objektivní, proto si dám radši dobře natočený PU u Jelínků než třeba "pivo" které jsem nedávno dostal v pivovaru Richter U Bulovky.
Re: DILETANSTVÍ, (Roman Holoubek, 09.04.2009 13:08) celé vlákno | reagovat
Jako vždy se představuji celým svým jménem. Neříkám, že souhlasím s panem Jaroškem ve všem. Navíc jde o poměrně extrémně vyhraněný pohled a ani slovník nemá očištěný od ostřejších slov. Nebudu víceméně reagovat ani na subjektivní pocity, co se týče chuti. Jen téměř holá fakta k PU:
1) ano - čistota a hygiena se nedá upřít
2) ano - šetrná technologie pasterizace
3) ano - pivo bez výkyvů v kvalitě a chuťi
4) ano - žádná aditiva, jen voda, slad, chmel
5) ne - PU nemá 12% EPM, ale 11.61 (+-0,06)
6) ne - osobně nemám důvod vyhledávat PU, je spousta piv DLE MÉHO OSOBNÍHO SUBJEKTIVNÍHO NÁZORU, která mi chutnají více
6) ? - nevím jaká je kmenová várka, zda třeba 12.03 jak píšete Petře, nebo je to jinak
Re: DILETANSTVÍ, (tomas, 09.04.2009 14:25) celé vlákno | reagovat
Jo vcelku s vami souhlasim. Taky považuji PU za pořad kvalitni pivo (v Plzni na Parkánu nefiltrovaný PU dokonce na jedno z nějlepších CZ), ale vadi mi ta jejich rozpinavost a snaha být s pivem v té nejposlednejši herně a podle toho kvalita leckde vypada. Když chtěji být exkluzivní značkou tak jako jiný exkluzivní výrobky, tak nemůžou být s pivem všude a honit se za každou cenu za neustálým zvyšováním kapacity a prodeje. A to s tím dnešním zráním piva na dřevěný spilce je pěkná pohádka pro veřejnost. Podle odborníka - chlapíka kterému věřím a respektuji ho a který dlouhé roky v Prazdroji dělal, to tam čerpají z CKtanků a zrání piva ve dřevě je jen na oko a na degustace pro turisty, takže to je na hranici klamání zákazníka.
Diletanství nebo reklama?, (Petr Ž., 10.04.2009 12:08) celé vlákno | reagovat
Pěkná reklama na PU.
Jste asi z propagačního oddělení?
Většina pivovarů v CZ používá HGB? Ano - SAB Miller, Heineken, In Bev atd. Ovšem ti nevyrábí pivo, to se jen nazývá pivem. Žatecký chmel? Myslíte ty granule a extrakt? Jaká odrůda - Saaz-poloraný žatecký červeňák to nebude, že? :)). Plzeňský slad? Z které průmyslové sladovny a z jak kvalitního sladovnického ječmene ? :).
Voda? nevím jak máte v Plzni kvalitní vodovodní řád, ale předpokládám, že to bude stejně nekvalitní jako všude jinde. No a CK a HGB ponechávám bez komentáře.
Měděné 2-nádobové varny - to myslíte tu největší nerezovou varnu v EU? :)
Nebo píšte o době před 20 lety?Jediné co Vám zbylo je možná ta umělá hygiena vaší chemičky.
Myslím, že nejde o to aby pivo zrálo a leželo v dřevěných kádích, to už dnes opravdu nikdo nepoužívá, ale aby se dělalo z kvalitních surovin a klasickým technologickým postupem (varna, spilka, sklep).
Díky tomu, že již toto nedodžujete se stalo vaše "pivo" bohužel nepitelným. Nemluvte zde prosím o diletantsví, když toto " pivo " už nemá vůbec nic společného z typem piva PILS. O jednotkách hořkosti ani nemluvě (dříve mohlo mít cc 35 BU), te´d nedosahuje ani 20. Stal se zněj unifikovaný Eurolager, kterého
je na světě víc než dost.
Ještě než začnete zase mluvit o diletanství atd. zajeďte si nejdříve např. do sousedního Bavorska, ať víte, jak má chutnat kvalitní Pilsener. Výborné příklady vaří např. Ayinger Pils, Au/Hallertau Pils či Spalter Pils + Spalter Pils No 1. Ti ovšem vaří klasickým způsobem z nejkvalitnějších sladů a chmelů a navíc dle Reinheitsgebotu.
Re: Diletanství nebo reklama?, (Petr, 10.04.2009 16:01) celé vlákno | reagovat
Nejsem z žádného oddělení, ani v žádném pivovaru ani restauraci nepracuji. Jsem student VŠE v Praze, bez stálého zaměstnání, se zálibou v pivovarnictví. Ve vašem příspěvku je jedna desinformace za druhou.
1, HGB zařízení vlastní spousta pivovarů, třeba Svijany, tedy K-Brewery 2, Ty granule z chmele nejsou nic jiného než dobře stlačený chmel, který si tak udrží lépe svojí kvalitu. To, že např. Budvar používá hlávkový je sice hezké, ale to že ho síří, aby ho tak zakonzervoval, to už možná nevíte. Objektivně jsou právě granule lepší a taková forma nejlépe zachovává kvalitu chmele. 3, Slad - V Plzni do sladovny přijíždí denně náklaďáky nasmlouvaných dodavatelů, okamžitě se dělá chemická analýza a pak se teprve ječmen přebere na sladovnu nebo ne. Je to bohatý pivovar a prodává pivo draho a má tak výhodnou pozici v přeplácení dodavatelů kvalitního výtěžného ječmene, což si většina pivovarů nemůže dovolit. 4, Varny mají měděné dno a přímý ohřev plamenem. Produkty, které vznikají při várce díky mědi, jsou pro chuť piva důležité. Co se týká hořkosti, nevím odkud máte informaci o 20 IBU. Objektivně je stále PU hořké pivo a přitom vyvážené. 5, PU samozřejmě Reinheitsgebot splňuje, takže nevím, co jste tím "navíc" myslel. 6, Omlouvám se za to uvedení EPM při HGB, přesnou hodnotu neznám. To byl příklad, že je rozdíl v tom, jak se HGB používá při výrobě G a při výrobě PU.
Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Petr Ž., 06.04.2009 15:43) celé vlákno | reagovat
To si trochu pletete. V těchto hospodách mají PU akorát dobře ošetřený, ale chuť nemá žádnou.(možná po vodě :). Nemá to nic společného s pivem (naposledy zde PU chutnal jako pivo tak do poloviny 90 let). No a s pivem typu Pils to nemá už vůbec nic společného :))
Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Jiri.J, 06.04.2009 17:58) celé vlákno | reagovat
Vy jste tedy nějaký znalec:-) To s jakou bohorovností napíšete, která piva stojí za to a která ne mě udivuje. Asi je to Vaším minimálním pivním rozhledem.
PU je naprosto nepitelný humus. S typem piolsener nemá nprosto nic společného, zato se pomalu, ale jistě přibližuje svému bratříčkovi Gambrinusu a oba společně pak pivům typu Miller. Ani U Tygra, ani U Jelínků, už to pivo nestojí za to.
Re: Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Karel V., 08.04.2009 09:59) celé vlákno | reagovat
Dobrá, uznávám že jsem se trochu zbytečně rozvášnil a asi by mi neuškodilo více pokory :-)

Nicméně nemůžu věřit tomu, že si U tygra objednáte plzeň a po prvním loku jí se slovy "to je ale humus" vylejete výčepnímu do dřezu...
Re: Re: Re: PU soudný pivař nevezme do úst?????, (Petr Ž., 08.04.2009 12:38) celé vlákno | reagovat
To ne, necháte to na stole.
123
Vyhledávání