Komentáře
článku: Plzeňská chuťová halucinace
Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé1 | 2 | 3 |
Zobrazit komentáře:
podle času
Včera jsem byl na chvíli nucen navštívit The Pub v Liberci. Jedná se o imič restaurant ze samoobslužnými pípami s pivoměry a propracovaným systémem "sportovního zápolení" mezi stoly a provozovnami v rámci této sítě restaurací. Na začátku dostanete vymývací přednásku o kvalitě piva, zvýšené použitím tanků a tím menším prosycením piva CO2. S ohledem na to, že je složitá sanitace tanků i všeho potrubí jsem nečekal žádný skvost. Pivo bylo nakyslé, vodové bez stopy hořkosti po chmelu a totálně přesycené bez trvanlivé pěny. Chvíli na to jsem to u sebe zapil sladkým Konrádem dvanáct, který v porovnání s tou úžasnou Plzní byl sice sladký, ale hořký a plný chuti. Pro porovnání jsem se potrestal zakoupením lahvové Plzně a zjistil také nakyslost a vodovou bezchmelou chuť. Bez ohledu na cenu už se to nedá vůbec pít, před vánocema jsem to nuceně bral alespoň jako relativně dobrou desítku, chuťově to neodpovídalo ani jedenáctce, ale dnes je to trest pro vyhledávače dobrého piva.
Celý koncept mnoha výčepů v jedné pivnici samozřejmě kvalitě piva škodí. Vždy platí, že co nejkratší vedení piva, co nejméně tepelných šoků, co nejkratší doba stání v trubkách...prostě ze sudu(tanku)hned ven, velká výtoč, to je zásadní start pro dobře ošetřené pivo.
Víc než chutě a tedy i horšící se úroveň plzeňských piv (PU + G), čehož si už leckdo koneckonců všimnul i v hospodách :), mě pobavila zmínka o "vybrakované a zneužité značce" Pilsner Urquelle. Soudím, že takhle trefně to ještě nikdo nenapsal.
I já vás trošku poopravím, neb nejsou 4 základní chuťové vjemy, ale 5. Zapomněl jste na umami.
Děkuji za upozornění. Vzhledem k tomu, že chuťový vjem umami(chuťová detekce kyseliny glutamové a jejich solí)byl oficiálně uznán až v roce 2000 a mé degustační asociace sahají dlouho před onu dobu, ve svém článku jsem se o něm nezmínil. O to více jsem však teď zvědavý jak bude chutnat pivo v ostravské hospodě "U Mamy".
chuťový vjem "umami", to fakt existuje ??
Ač je to neuvěřitelné, je tomu tak. I přes objektivní existenci si však chuť umami nedokáži představit. Možná že umami dnes chutná zrovna krušovická dvanáctka.
len Vás poopravím - PU sa na Slovensku nevyrábal a zatial ani nevyrába...
Len Kozel 10 a 12 (Šariš aj Topoľčany) a GGGG 10 (Šariš)
Len Kozel 10 a 12 (Šariš aj Topoľčany) a GGGG 10 (Šariš)
1 | 2 | 3 |
Vyhledávání