úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
123
 Zobrazit komentáře: podle času

včerejší zkušenost s PU, (hroch, 10.04.2009 22:08) celé vlákno | reagovat
Včera jsem byl na chvíli nucen navštívit The Pub v Liberci. Jedná se o imič restaurant ze samoobslužnými pípami s pivoměry a propracovaným systémem "sportovního zápolení" mezi stoly a provozovnami v rámci této sítě restaurací. Na začátku dostanete vymývací přednásku o kvalitě piva, zvýšené použitím tanků a tím menším prosycením piva CO2. S ohledem na to, že je složitá sanitace tanků i všeho potrubí jsem nečekal žádný skvost. Pivo bylo nakyslé, vodové bez stopy hořkosti po chmelu a totálně přesycené bez trvanlivé pěny. Chvíli na to jsem to u sebe zapil sladkým Konrádem dvanáct, který v porovnání s tou úžasnou Plzní byl sice sladký, ale hořký a plný chuti. Pro porovnání jsem se potrestal zakoupením lahvové Plzně a zjistil také nakyslost a vodovou bezchmelou chuť. Bez ohledu na cenu už se to nedá vůbec pít, před vánocema jsem to nuceně bral alespoň jako relativně dobrou desítku, chuťově to neodpovídalo ani jedenáctce, ale dnes je to trest pro vyhledávače dobrého piva.
Re: včerejší zkušenost s PU, (Petr, 11.04.2009 00:37) celé vlákno | reagovat
Celý koncept mnoha výčepů v jedné pivnici samozřejmě kvalitě piva škodí. Vždy platí, že co nejkratší vedení piva, co nejméně tepelných šoků, co nejkratší doba stání v trubkách...prostě ze sudu(tanku)hned ven, velká výtoč, to je zásadní start pro dobře ošetřené pivo.
Vybrakovaná značka PU, (Mates, 05.04.2009 21:50) celé vlákno | reagovat
Víc než chutě a tedy i horšící se úroveň plzeňských piv (PU + G), čehož si už leckdo koneckonců všimnul i v hospodách :), mě pobavila zmínka o "vybrakované a zneužité značce" Pilsner Urquelle. Soudím, že takhle trefně to ještě nikdo nenapsal.
Chuťové vjemy, (Marek Kamlar, 02.04.2009 15:00) celé vlákno | reagovat
I já vás trošku poopravím, neb nejsou 4 základní chuťové vjemy, ale 5. Zapomněl jste na umami.
Re: Chuťové vjemy, (Martin Jarošek, 03.04.2009 08:36) celé vlákno | reagovat
Děkuji za upozornění. Vzhledem k tomu, že chuťový vjem umami(chuťová detekce kyseliny glutamové a jejich solí)byl oficiálně uznán až v roce 2000 a mé degustační asociace sahají dlouho před onu dobu, ve svém článku jsem se o něm nezmínil. O to více jsem však teď zvědavý jak bude chutnat pivo v ostravské hospodě "U Mamy".
Re: Chuťové vjemy, (Stanislav Jakoubek, 03.04.2009 10:33) celé vlákno | reagovat
chuťový vjem "umami", to fakt existuje ??
Re: Re: Chuťové vjemy, (Martin Jarošek, 04.04.2009 09:08) celé vlákno | reagovat
Ač je to neuvěřitelné, je tomu tak. I přes objektivní existenci si však chuť umami nedokáži představit. Možná že umami dnes chutná zrovna krušovická dvanáctka.
PU na Slovensku, (Libor, 02.04.2009 12:29) celé vlákno | reagovat
len Vás poopravím - PU sa na Slovensku nevyrábal a zatial ani nevyrába...
Len Kozel 10 a 12 (Šariš aj Topoľčany) a GGGG 10 (Šariš)
123
Vyhledávání