úvod
homepage

Komentáře

článku: Plzeňská chuťová halucinace

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit všechny komentáře: podle vláken, podle času

Fakta a mýty okolo PU, (Roman Holoubek, 15.04.2009 16:38) celé vlákno | reagovat
Již jsem to v této diskuzi psal, znovu jen připomenu některá fakta a jiná doplním.

Dle analytického rozboru PU vyplynulo toto:
1) EPM 11,61%hm (možná odchylka +-0,06)
2) Alkohol 4.31%obj. (+-0,05)
3) IBU 35 jednotek (+-1)

Nevím jaké dno má jejich varna, nevím jaký používají chmel, nevím jaký slad, nevím jakou používají vodu, ale pokud si dobře vzpomínám, tak jsem před časem četl článek, že PU má smlouvu s městem a v případě nouze může městu dodávat svou vlastní vodu. Pokud si to tedy správně vybavuji, vyplývá z toho, že PU se nevaří z městské vody, ale má vlastní zdroje.

Doplním. PU není pivo, které bych vyhledával, ale jistě to není pivo (každý rok opakovaně testuji), které bych nazýval hanlivými slovy. Prostě jen je to pivo, které se dle mne svým charakterem zařadilo mezi europiva, tj. mnoho lidí neurazí, znalce nenadchne.

PS: Děkuji emu, potěšil mne Váš názor a sdílím jej (komentář s titulkem "neuvěřitelné"). Osobně chodím k ostrému slovu velmi málo, opatrně a své soudy většinou pečlivě zvažuji. Spíše se snažím hledat to pozitivní. A to nejen v pivu, ale i v lidech.

Tož tak...
Re: Fakta a mýty okolo PU, (tomas, 15.04.2009 17:09) celé vlákno | reagovat
Prazdroj má vlastní studně s měkkou vodou na Roudné. Z městský vody se vaří(nebo vařil)jen Gambrinus. Hodně lidí možná asi ani neví že v Plzni stojí pořád vedle sebe 2 pivovary s odlišnou výrobou a tak tady šíří desinformace a pletou tak do sebe postupy výroby PU a Gambrinusu. Prazdroj osobně taky nijak zvlášť nevyhledávám, ale narozdíl od G je dělanej pořád přeci jen (v rámci možností velkopivovaru) poctivěji.
Re: Fakta a mýty okolo PU, (emu, 16.04.2009 01:19) celé vlákno | reagovat
"EPM 11,61%hm (+-0,06)" - takže pořád je to vlastně 12-ka, když se to zaokrohlí. pořád má blíž ke dvanáctce, než k jedenáctce.
"alkohol 4,31%oj. (+-0,05)" a celkem málo prokvašená, což považuju za poměrně příznivé
"IBU 35 jednotek (+-1)" a dole si pan Žalio doslova stěžuje, že dřív, bejvávalo před 20 lety, míval PU 35 IBU a dneska že nemá ani 20. Nevím, zda si dělal pan Žalio vlastní rozbory, ale pokud je pravda těch 35... tak co si mám o odborníkovi z Brna myslet? buď lže (a jak mu pak mám věřit jiné věci?) nebo neví (a tak nevím, proč se povyšuje nad ostatní ?!) a nebo se plete ta analýza, kterou uvádí Roman Holoubek? Přijde mi to jako popírat globální oteplování s tím, že teploměry jsou nepřesné, můj pocit je přece podstatnější :)
S tou vodou je to stejné - někdo má pravdu a někdo se plete.

Taky PU nevyhledávám, považuji ho za celkem dobré pivo, které je u nás výjimečné jen v jednom aspektu - v ceně. Chuťově stojí po boku dalším českým ležákům.
Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Petr Ž., 16.04.2009 12:43) celé vlákno | reagovat
IBU max 20! jsem napsal. Zkuste ochutnat, pokud máte nějaké chuťové buňky, tak zde nemůžete nalézt žádnou suchost. Pokud např. porovnám PU - EuroLager(ne Pils) s Ayinger Pils, Au Pils, Keesemann Pils či s jakýmkoliv Bayern Pils, který má právě cca kolem 35 IBU, nemůžete soudně přiřadit PU břečce 35 IBU!!?? Nádherná chmelová suchost bavorských Pilsů je několikanásobně vyšší než u plzeňské břečky, kde není po chmelové suchosti ani památky.Podobnou chmelovou suchost (tedy skoro žádnou - cca 15-20 IBU) najdete snad jen v břečkách typu Heineken, Carlberg, A- Bush, Miller a spol.)
Reklama PU (o vodě, surovinách, jednotkách IBU atd.)mě nezajímá. Samozřejmě, že si udělají rozbor a hodnocení s TOP charakteristikou.
Proč by si dělali antireklamu? Co se týče výstavu, na tom až tak nezáleží, pokud se pivo dělá poctivě a z kvalitních surovin. Existuje pár pivovarů na světě z kapacitou nad 500 000 hl, které vaří vskutku kvalitní piva. PU k nim nepatří ani náhodou.
Tím končím tuto zbytečnou diskuzi o patoku jménem PU a přeji všem, reklamou indoktrinovaným, dobrou chuť.
S PU na věčné časy...
Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Jiří Kaňa, 16.04.2009 14:09) celé vlákno | reagovat
Předpokládám, že si ta čísla Roman nevycucal z prstu. Čili pokud to dobře chápu, tak by měla být reklamou indoktrinovaná i ta laboratoř, co tam IBU 35 našla, resp. tedy "přiřadila" :-)
Re: Re: Re: Re: Fakta a mýty okolo PU, (Roman Holoubek, 16.04.2009 14:37) celé vlákno | reagovat
Petře Žalio, nechci a nepolemizuji s Vámi o chuti piva. To je vždy velmi subjektivní záležitost. Jen nemůžu souhlasit s 20 IBU. Za DRUHÉ tam osobně hořkost cítím, tedy je tam, ale to je opět můj ryze subjektivní dojem. Ale za PRVÉ 35 IBU s tolerancí plus mínus jeden stupeň je fakt, který je naměřen v laboratoři. Měření proběhlo na více vzorcích koupených v běžné obchodní síti. Měření bylo zcela nezávislé na kýmkoli z PU. Pokud mi nevěříte, nechte si některou z laboratoří změřit vlastní vzorky. Píšete do Kvasného průmyslu, který vydává VÚPS, tak si nechte udělat rozbor například tam.

PS: Jak jistě víte, jedna věc je IBU, ale druhá je subjektivní pocit hořkosti (sladkosti), i pivo s nižším IBU se nám může zdát hořčí v závislosti na mnoha faktorech (stupni prokvašení, použitý druh chmele, typ chmelového produktu, ...) a naopak.

Howg
Vyhledávání